Teller

donderdag 2 augustus 2012

02082012

Een leuke discussie gehad op het irl terras van het Golden Peerd, met als resultaat dat het laat is geworden. Uit praktische overwegingen open ik nu reeds het café, zonder een handvat voor een discussie aan de bar te geven. Laat ik dat eens overlaten aan de eerste klant die binnenkomt. Waar wil je het over hebben?

11 opmerkingen:

  1. Goedemorgen. Ik zag gisteren al combines op het land aan het oogsten, ben benieuwd of de regen en onweer van deze nacht ook schade heeft toegebracht.Hoewel ik geen groene vingers heb, blijf ik nog altijd in de landbouw geïnteresseerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er wordt beweerd dat er tijden het onweer veel stikstof vrijkomt. Waar of niet waar!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Over de gehele wereld komen er tijdens onweersbuien elke dag miljoenen bliksemflitsen voor. Deze bliksemstralen zorgen ervoor dat een deel van de stikstof zich met zuurstof verbindt. De regen brengt deze stikstofverbindingen naar de aarde, en de planten gebruiken ze als voedingsstoffen.

    Omdat mensen en dieren planten als voedsel gebruiken is het indirect ook voor hen tot voordeel. De bliksem speelt een belangrijke rol in de stikstofkringloop. Hoe werkt dat? Hoewel ongeveer 78 procent van de lucht om ons heen uit stikstof bestaat, kunnen noch planten noch dieren dit gas rechtstreeks opnemen. Dus moet de in de lucht aanwezige stikstof omgezet worden in andere vormen voordat dit element door planten opgenomen en later door mensen en dieren gebruikt kan worden. Hoe vindt die omzetting, of stikstofbinding plaats? Op verschillende manieren. Eén manier is door de werking van de bliksem.

    De stikstofkringloop is van belang voor de productie van aminozuren, eiwitten,DNA en andere organische moleculen. Hieronder wordt de werking op vereenvoudigde wijze weergegeven:
    A. De kringloop begint wanneer stikstof uit de atmosfeer door de bliksem en door bacteriën wordt omgezet in verbindingen die door planten kunnen worden opgenomen.
    B. Planten gebruiken deze stoffen op hun beurt om organische moleculen te vormen. Dieren die planten eten nemen op die manier stikstof tot zich.
    C. Na de dood van planten en dieren breekt een andere familie van bacteriën de stikstofverbindingen af, waardoor er weer stikstof aan de grond en de atmosfeer wordt afgegeven.

    Bron: http://gervanpoelgeest.wordpress.com/2011/10/19/over-bliksem-en-de-stikstofkringloop/

    BeantwoordenVerwijderen
  4. goedenmiddag...

    @appie: familie van Lian voorzitter SP in Menterwolde, zou ik toch van moeten weten, aangezien de voorzitter en ik ook gerelateerd zijn ;-)
    maar misschien tzt familielid voorzitter in HS, die mogenlijkheid bestaat wel, wanneer ze een afdeling worden (in oktober?)
    als het wel in Menterwolde is, ben ik zeer benieuwd wat je gehoord hebt:-}

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Chris bedankt voor je uiteenzetting.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. nog de felicitaties voor Marc, die gisteren jarig was....wat een hoop leeuwen(sterrebeelden) in deze kroeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wim, graag gedaan!

    Bloem, ja, ik ben er ook een! :-D (11-8)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Chris: ik ook (8/8) :-P
    en yak ook, lian ook, rosmin ook en nog wel een aantal die ik nu even vergeet....

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Bloem, inderdaad dan zou jij het moeten weten, dus zal het wel niet kloppen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Als je 31-7 meerekent is bij ons 50% leeuw. Ik hoor bij die andere helft, en Kim is boogschutter. Of (d)ram, weetikveel..

    Ik wens eenieder alle beste!

    JP

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Groot Leeuwenaandeel dus in t Peerd. In ons gezin 1 Leeuw 2 Waterman en 1 Kreeft. Goeie mix gebleken. Hahahahaha.

    Welterusten voor straks.

    BeantwoordenVerwijderen