Teller

donderdag 7 februari 2013

07022013

Aan de bar werd er gisteravond gesproken over het affakkelen op een NAM-locatie, maar ook op Twitter, ben daar immers ook actief, waren er een aantal inwoners van Menterwolde die er kond van deden. Ik kreeg van een klant, kan wel zeggen de "hoffotograaf" van het Golden Peerd waar het de quizfoto's betreft, een serie afbeeldingen. Twee leg ik op de bar vandaag om te bekijken, of om een goed gesprek te beginnen. Dat is aan de klant, die is immers Koning in het virtuele café van Menterwolde!

15 opmerkingen:

  1. Goedemorgen,

    We zagen al een bekende auto bovenop het viaduct in de Galgeweg staan gisteren aan het einde van de middag. Het was dus niet voor de zondagquiz ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goedemorgen, het hoorde bij mijn jeugd. Het bulderen van de vlammen bij het affakkelen, soms weken lang.Je had rondom ons huis 3 putten, cluster genoemd. Het enigste voordeel was da we bij de nacht gratis verlichting hadden rond het huis.Ook toen sprak de NAM al van het sprookje dat het gas in een poreuze steenlaag zat, en dat de bodem daling te vergelijkbaar was met een ondiepe bord. Alle andere beweringen en onderzoeken werden naar het land van de fabelen verwezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. nog even over dit onderwerp. ik melde over het gratis verlichten van de omgeving, dat blijkt nu toch niet zo te zijn. Want de woningen zijn nu onverkoopbaar, misschien dat er ter compensatie een groot natuurpark word aangelegd door de NAM, dan heeft het toch nut gehad. Cynisch? Nee ik kan er slecht tegen dat we bedrogen worden. Het zelfde laken pak voor de zoutwinning.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goedemorgen, ja ook wij hadden enorme licht in onze slaapkamer als wij op onze bed lagen, ik spreek vanaf eind 60,ja toen was ik nog klein.....

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goedemorgen, prachtige foto's

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mogguh lui...

    De eerste keer dat ik het fakkelen zag was toen ik naar het dorpshuis ging waar ik Markus Ploeger zo ongeveer als eerste zag. Ik zei dat er ergens een zware brand leek te zijn met metershoge vlammen en of hij daar niet heen moest, of zoiets in zijn portefeuille zat. Hij lachte me een beetje uit en toen vertelde hij wat het was. Toen hebben we er maar een pils tegenaan gegooid en zijn we gaan vergaderen.

    Wat de NAM betreft: nu ik zo terugkijk op mijn werkzaam leven heb ik het gevoel het knap verkeerd gedaan te hebben. Open, eerlijk, geen klant kopen door hem commissaris te laten worden, afspraken nakomen en domme dingen zelf opknappen, voor eigen rekening. Maar ik ben nu zo ouder geworden, ik ga niet meer veranderen. Maar zou ik de kans krijgen om alles opnieuw te doen: Blijf ik aan mij eigen waarden trouw. Dat betekent niet dat ik alles hetzelfde zou doen! Ik ben ruim een half miljoen kwijt doordat mensen hun beloften (grotendeels schrijftelijk en contractueel) niet zijn nagekomen en ik altijd de nette weg bewandeld heb. Zelfs toen er twee kleerkasten voor de deur stonden die Karin vertelden dat ik moest stoppen met een rechtzaak tegen de aannemer. Dat heeft hem geld gekost bij de rechter, en wij hadden een tijd lang een hond met de eigenschappen van een vechtmachine te logeren. Schat van een hond trouwens, de enige waar ik nooit bang voor ben geweest en zelfs een paar weken te logeren hebben gehad..

    En voor de rest: Bizarre week, niet onverdeeld leuk. Maandag gesprek met een potentiele opdrachtgever, dinsdag bericht dat we moeten verkassen en gisteren een schoonmoeder aan de telefoon die vertelde dat ze was opgenomen. Bijna 80, voelde zich niet geweldig, nog zes potjes bridge blijven spelen tot een verpleegkundige zei dat ze heel snel moest ophouden en naar het ziekenhuis moest gaan. Valt allemaal mee, maar het bewijst wel dat mijn vrouw de eigenwijsheid en doorbijtmentaliteit aan onze meiden heeft doorgegeven. Benieuwd wat we vandaag te horen krijgen ;O

    En dan, als best wel dieptepunt, vrijdag de crematie van een collega van Karin. Man wordt, 3 weken voor de VUT-receptie, niet lekker, krijht iets van 5 bypasses en, als het weer lekker lijkt te gaan en hij bezig is zijn receptie voor te bereiden, een beroerte.

    Oftewel: Leef alsof het je laatste dag is. En daarom de volgende stichtelijke voordrachten:

    http://www.youtube.com/watch?v=qrvgasCJfJM
    en, nog klassieker:
    http://www.youtube.com/watch?v=94SqZw3n2HE

    Daarom: Weest vriendelijk gegroet!
    En mazzelmoj natuurlijk ;O

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Woorden schieten mij te kort J.P. Ik wens je veel sterkte toe!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dankjewel Wim, maar zolang er hoop is is er leven. Oftewel: elk vagevuur heeft z'n uitgang. En er zijn zo veel andere dingen die veel erger zijn dan hebben wij het nog makkelijk. Relatief, maar toch!

    En een geloof of levensovertuiging of wat dan ook is een soort eeuwige hoop dus is er eeuwig leven. Wat jammer genoeg weer nauwelijks aantoonbaar is, alhoewel ik dingen heb meegemaakt die wel tot de conclusie " er is meer " zouden kunnen lijken. B

    Enfin, ik ga de witte wereld in.

    Mazzelmoj!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. -Jan- De foto's en filmpjes van de vlam had ik al een dag eerder gemaakt en niet van af het viaduct. Die overdag is gewoon van uit de kamer gemaakt en die in het donker op de Oudedijksterweg. Gisteren tegen de avond stond ik inderdaad met mijn zwager Auwie op het viaduct. Beide met een verrekijker. We waren de reeën aan het tellen rond Zuidbroek.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. In 1973 kwamen mijn ouders naar Groningen (Hoogezand), mijn vader werkte destijds ploegendiensten en mijn moeder was dan alleen thuis met (toen nog) 3 kinderen. Heel in het begin stond ze voor het slaapkamerraam en zag in de verte grote rode luchten (vuur?), geen idee wat het was, wel het angstige gevoel dat er ergens (dichtbij) een grote brand moest zijn. Daar zat ze dan met haar kleine kinderen....

    Na vragen bij de autochtone buren leerde mijn moeder dat het ging om de gaswinning, en dat dit verschijnsel affakkelen genoemd werd...en er geen risico's aan zaten.

    Als kind dus opgegroeid met de "fakkelvlammen", en toch...gisteravond kwam ik over de A7 vanaf Hoogezand naar huis, zag de enorme rode gloed en zei tegen mijn zoon: "Er lijkt wel iets in de brand te staan en het lijkt wel ter hoogte van ons huis te zijn..."

    Bij het naderen van de afrit Zuidbroek werd duidelijk dat het verder "naar achteren" was....achter het huis werd ons duidelijk dat het (waarschijnlijk) om affakkelen ging...iets wat we lange tijd niet in deze orde van grote gezien hadden (bij mijn weten)...

    Maar het gevoel van mijn moeder in 1973 begreep ik nu ineens veel beter...

    Lian

    P.S. Mijn mening over de NAM, de gaswinning en de bevingen acht ik bekend...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lian, mijn mening is van de NAM dat zij dit in de jaren 70 deden alla, maar ik denk als ze gaan affakkelen dat zij dit ook simpel zoals de techniek nu in elkaar zit ook naar een andere lokatie kunnen afvoeren toch?
      m.a.w. het is te duur denk ik...

      Verwijderen
    2. Gasunie heeft daar de afdeling speciale opdrachten voor. Die pompen het gas in de leiding over in een andere (waarbij ze dus het gas onder hoge druk weer injecteren in de ander leiding). NAM heeft wel iets als well service, maar weet niet of ze dezelfde technieken gebruiken als Gasunie.
      Het overpompen lijkt mij altijd milieuvriendelijker dan verbranden of afblazen

      Verwijderen
  11. Er zijn systemen om de af te fakkelen gassen op te vangen maar ze zijn zo duur dat het alleen bij raffinaderijen een beetje haalbaar is. Voor losse fakkels als deze is er eigenlijk geen goed alternatief. Alhoewel een warmtewisselaar misschien wel effectief kan zijn is dat niet zo effectief als de vlam maar af en toe echt brand.

    Trustuh lui, morgen weer een nieuwe dag, nieuwe kansen!Schoonmoe blijft mogelijk het weekend ook in het spitaal. Ooit wel eens gehoord van een gebroken hart syndroom? Bestaat dus echt. Maar ja, twee specialisten, twee meningen. We salluh sien!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Donderdagavond rond 23:30 uur is er in het noorden van onze provincie een aardbeving gevoeld. Bij RTV Noord komen meldingen binnen uit onder andere Uithuizen, Kantens, Westeremden, Zandeweer en Garsthuizen.

    00:00 uur: Uit reacties op Twitter, maar ook uit de telefoontjes die binnenkomen op de redactie van RTV Noord valt op te maken dat het een aanzienlijke schok is geweest die zowel gevoeld als gehoord is.

    23:55 Het KNMI heeft nog geen informatie.


    BeantwoordenVerwijderen
  13. Aanzienlijke schokken waren het niet, maar wel duidelijk:
    Aardschokken Zandeweer

    Een aardbeving met een kracht van 3 op de schaal van Richter heeft 100 keer minder energie dan één met een kracht van 4 en 10000 keer minder dan één met een kracht van 5.

    Deze aardschokken waren zeer licht tot licht:
    Schaal van Richter

    BeantwoordenVerwijderen