Teller

vrijdag 26 juli 2013

26-07-2013

In de Tussenklappen stond een verhaal van Rienus Huis -Wim haalde dat al aan- over het verdwenen gemaal aan de Kleiweg dat in het verlengde van de Galgeweg lag. Weer een mooi verhaal van Rienus die het heeft over het Poapendaipke maar wij spraken vroeger over het Poppendaipke. Wie weet hoe men aan die naam kwam en dat verschaft misschien ook duidelijkheid over de exacte naam. Wie weet het?


Frekie

10 opmerkingen:

  1. Goedemorgen, geen idee waar het weg komt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goedemorgen, inderdaad deze historische herinneringen moeten eigenlijk bewaard blijven.
    En dan kom je vaak uit bij de oudere mensen. Want niet alles is gedocumenteerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als ik dan denk aan de streek waar ik geboren ben, hoeveel woningen en boerderijtjes er waren tussen de Groenedijk en het Woltjerspoor, Daar kunnen de bewoners van nu zich niets bij voorstellen. Of de hutten en arbeiderswoningen in en rond de Baggerputten. Zeker de trek naar de industriegebieden alsmede de toenmalige ruilverkavelingen heeft alles onherkenbaar gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Appie had beter Frederika achter de bar kunnen zetten. Met mij trek je geen volle zalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goedemiddag. Misschien helpt het Frekie, als je een korte broek aantrekt. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het afwateringskanaal langs de Galgenweg werd Papendiep genoemd. Met Papen worden meest Rooms Katholieken bedoeld. Antonides veronderstelt dat het door de monniken is gegraven. In de tijd van het waterschap Eindelijk (1892-1967) werd het water van de huidige Gouden Driehoek en de polder tussen Klingenweg en Galgenweg door de molen via het Papendiep en de Rechte Watering naar Scheemda gepompt, vanwaar het via het Termunter Zijldiep naar de Dollard ging. Het noordelijke stuk van de polder was middels een duiker of grondpomp onder de Galgeweg en Papendiep met de molen verbonden. In 1915 is die duiker nog gerepareerd waarvoor het Papendiep moest worden afgedamd. Die grondpompen vind je hier nog wel meer. Het water van de polders tussen Muntendam en Zuidbroek en ten noorden van Meeden komt ook via duikers onder N33 en AG Wildervanckkanaal en bij het gemaal de Munte onder het Winschoterdiep uiteindelijk ook in het Termunter Zijldiep uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Frans. Mooie aanvulling en dan ligt het voor de hand dat het klopt wat Rienus zegt. Zullen zij het zelf wel verbasterd hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mooie toevoeging Frans.
    Met Poppendaipke, Poapendaipke wordt het papendiep bedoeld. Gegraven door de monniken misschien wel in de tijd dat de kerk is gebouwd. Toen was er in die streek een nederzetting waar de Papen de stenen bakten voor de kerk. De Heiligelaan heeft haar naam te danken aan de Kloosterbroeders die, man aan man opgesteld, elkaar de stenen doorgaven vanaf waar ze werden gebakken aan het eind van de Galgeweg tot aan de kerk die toen werd gebouwd.
    Eeuwenlang is daar bij het Papendiep en een eindje verder aan de Oude Dijk, een buurtschap geweest met meer huisjes. Daar woonden Kettler en Dekens en verderop was het café van Diekhuus. (Dijkhuis). Bij Diekhuusdraai haalden de boeren hun schuimaarde vanuit het schip. Daar in die buurt was ook het huis waar Hendrik Molanus en zijn moeder Anje Molanus-Udema zijn vermoord.

    Rienus

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Inderdaad Rienus ik hoorde mijn oud buurman Klaas Dijkhuis daar weleens oververtellen. Maar omdat ik daar geen herkenning aan heb, blijft het niet in mijn gedachten hangen

    BeantwoordenVerwijderen