Teller

vrijdag 7 februari 2014

07022014

Hoogezand-Sappemeer, Slochteren, Menterwolde en Oldambt zullen waarschijnlijk samengevoegd worden. Wethouder Schmaal van Veendam is het daar niet mee eens. Een van de argumenten van Schmaal was dat de Menterwolmers hun inkopen in Veendam doen. Wij doen dat niet, veel kopen wij in Menterwolde en wijken ook wel eens uit naar Sappemeer, maar zelden naar Veendam. Maakt ook niet uit, wie wel de inkopen in Veendam doet, zal dat na een herindeling nog wel doen, maar dat is geen argument om daarmee een gemeente te gaan vormen. Bij een grootschalige herindeling moet je gelijkwaardige gemeenten proberen te vormen, dus is het voorgestelde scenario nog niet zo slecht. Twee grotere kernen, Winschoten en Hoogezand bij de A7 variant, en ook twee bij de andere voorgestelde gemeente in Oost-Groningen, namelijk Stadskanaal en Veendam. Een mooi gezegde is dat men de kerk midden in het dorp moet laten, vind dat het ook voor gemeentehuizen geldt. De groene stip is een prima plaats toch voor het nieuw te bouwen gemeentehuis?

17 opmerkingen:

  1. Goedemorgen,volgens mij Appie komt de groene stip dan bij Heiligerlee te staan. Mijn gevoel zegt dat die hele gemeentelijk herindeling een bestuurlijke fiasco wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goedemorgen, wat een fijne inleiding Appie, ik kan me hier wel in vinden:)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Appie,

    Gisteren op FB gaf ik ook al aan dat Zuidbroek het meest centraal ligt in deze nieuwe (A7 variant) gemeente. Ruimte zat voor een gemeentehuis. Roskam gaf aan dat de FOC er naast kan. Raldee, gaan met die banaan. ook als je de N33 variant neemt, ligt Zuidbroek het meest centraal in de gemeente. Dus hoe men het ook gaat herindelen....Zuidbroek, het centrale middelpunt van de gemeente......Proud to be a Broukster.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. wou ik zo goed en kwaad mogelijk ietsje diplomatiek zijn, komen we toch weer uit op Zuidbroek als vestigingsplaats van het nieuwe gemeentehuis.Jammer dat de provincie weer wil ingrijpen, in deze gemeentelijke herindeling. Zuidbroek heeft niet zulke prettige ervaringen met P.S.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ...we geven ons niet gewonnen...

      Verwijderen
    2. Al iets meer bekend over Medisch Spectrum Zuidbroek?

      Verwijderen
    3. John, nog niet bekend wanneer de eerste steen gelegd zal worden, wel dat William Moorlag dat niet zal doen.

      Verwijderen
  5. Nieuw gemeente huis is niet nodig , gewoon een nieuwe centrale computer die je daar heen begeleid waar je moet zijn .
    Gerard .

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De gemeente Molenwaard heeft niet eens een gemeentehuis. Komen de ambtenaren bij je thuis om paspoort etc te regelen.
    http://www.vngmagazine.nl/archief/5138/molenwaard-schaft-gemeentehuis-af

    BeantwoordenVerwijderen
  7. In het verleden is voor veel gemeenten de financiële last van het nieuw te bouwen Gemeentehuis de molensteen om de financiële nek geworden leidend tot de volgende herindeling.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. met nieuw gemeentehuis :-)

      Verwijderen
    2. Ja John...
      als gemeente kan je niet zonder zo'n samenbindend gebouw...,
      ook al (b)lijkt het een geldverslindende sp(l)ijtzwam

      Verwijderen
    3. Ik bedoel, na nieuwe herindeling opnieuw een nieuw gemeentehuis. Net zolang totdat gemeentehuis in Den Haag staat.

      Verwijderen
    4. John,
      twee zielen één (net iets anders geuite) gedachte

      Verwijderen
    5. Gewoon alle 9 Oostgroninger gemeenten samenvoegen en dan het gemeentehuis precies in het midden: Kibbelgaarn.

      Verwijderen
  8. Van kleine gemeente naar grote gemeente lost helemaal niks op, is mijn overtuiging. Het probleem is namelijk, zo beweert men, dat de “kleine gemeente ambtenaar” niet voldoende kwaliteit in huis heeft. Ik herinner mij nog deze woorden "met deze ambtenaren red ik het niet". Was ook ik al van overtuigd. Ja bedoeld werd Menterwolde. Maar samenvoegen van al die niet voldoende gekwalificeerde ambtenaren, immers zij zullen allemaal blijven en het nieuwe gemeentehuis bevolken, helpt helemaal niks. Mogelijk dat je op termijn, zeg een generatie later, tenminste als je het goed aanpakt, een beter ambtenaren corps kunt hebben. Hoger opgeleid, beter geschoold, meer gespecialiseerd etc., maar dat is dan een dure reorganisatie.
    Een “kleine” gemeente had echt op niveau kunnen zijn. Helaas werd nooit een hoger opgeleide aangenomen dan de zittende ambtenaar.
    Mijn stelling is dat de hele stoelendans van fusie niets oplevert dan meer afstand tot de burger, meer megalomanie, potverteren naar de aanloop, prestige projecten, natuurlijk een nieuw gemeenthuis of heet het dan stadhuis?, hogere tarieven en een nog even of nog erger bureaucratische organisatie dan voorheen. Ik ben daar oprecht pessimistisch over.

    BeantwoordenVerwijderen