Teller

woensdag 26 februari 2014

26022014

Ik las in het DvhN vanmorgen dat De Stichting Dorpshuis Meeden het dorpshuis voorlopig niet verkoopt voor 1 Euro aan de gemeente. Maar het bestuur van de stichting en burgemeester en wethouders zijn wel weer met elkaar in gesprek. De Stichting Dorpshuis Meeden en het college hadden een ernstig conflict over het dorpshuis. De gemeente wil het voor 1 Euro overnemen en er een multifunctioneel centrum van maken. De stichting wil liever subsidie om het dorpshuis met eventuele andere functies zelf voort te zetten. Op een bewonersavond begin deze maand drongen de dorpelingen aan op een snelle oplossing. De twee kemphanen kwamen gisteravond bij elkaar. "Dat is heel verhelderend geweest", zegt verantwoordelijk wethouder Gherie ter Steeghe. "Ik begrijp nu beter wat hun overwegingen zijn en ik denk dat het andersom ook zo is." Ook stichtingsvoorzitter Markus Ploeger lijkt opgelucht "Met die overname stemmen we op dit moment nog steeds niet in", zegt hij. "We gooien geen oude schoenen weg voor we nieuwe hebben. Maar we willen wel met de gemeente en eventueel andere private partijen zo snel mogelijk samen plannen maken. Dan beleggen we een avond in het dorpshuis en mag de bevolking beslissen wat we gaan doen.

8 opmerkingen:

  1. Goedemorgen, t' zal wel aan mij liggen maar ik snap niets van het openingsverhaal. Wel begrijp ik dat al dat gesteggel van de afgelopen tijd over het Dorpshuis, alleen maar verliezers heeft opgeleverd. De slogan: zeg wat je denkt en doe wat je zegt, is hier ook van toepassing.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goedemorgen.

    Het is een teken van deze tijd; de overheid legt meer verantwoordelijkheid bij de inwoners (participatie). De inwoners krijgen vervolgens de smaak te pakken en komen met ideeen en plannen. De overheid heeft echter ook nog plannen, maar communiceert die niet omdat ze deel uit maken van een groter geheel. Wel houden ze zonder duidelijke opgave van redenen plannen van inwoners tegen, die zich vervolgens in hun eer aangetast en onnodig tegengewerkt voelen. De slogan van Wim is dus zeker van toepassing.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jan, en als burgers dan ook nog eens in de politiek zitten dan wordt het helemaal tricky. Met welke agenda zitten ze aan de onderhandelingstafel?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Probleem is Appie, dat een klein deel van de mensen zin heeft in dit soort functies. Je komt dan snel bij dezelfde personen uit, zeker als blijkt dat iemand het in de vingers heeft. Die personen moeten op den duur leren nee te zeggen omdat ze anders alles op hun bordje krijgen. En dat is, op den duur, voor niemand goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. geDAGte

    als burgers al niet in de politiek zitten,
    wie dan wel?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Niet helemaal denkbeeldig zou zijn dat de gemeente het dorpshuis koopt voor een euro, het vervolgens afbreekt en er een nieuw schoolgebouw neerzet. "Helaas krijgen we de exploitatie met een dorpshuis niet rond". Het bestuur van de Dorpscoöperatie is heel wijs bezig in het belang van de inwoners van Meeden.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. goedenmiddag....

    wijze woorden worden hier door een aantal mensen gesproken...
    oa frans...denk ik ook frans, dat het op soortgelijke wijze zal gaan..
    jan, ook gelijk, het is maar een handje vol mensen die zich inzetten voor dingen/dorpen/politiek, die kom je dan dus ook regelmatig overal tegen....

    BeantwoordenVerwijderen