Teller

zondag 16 februari 2014

16022014


Tom had het goed. De fotograaf stond op de Wethouder Venemasingel en keek richting het oude gemeentehuis van Muntendam aan de Middenweg.


25 opmerkingen:

  1. Goedemorgen Allemaal, ik denk dat het de Burgemeester Venemasingel in Muntendam is. TOM

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goedemorgen. Moeilijke oplossing, het doet me denken aan het Stadspark in Groningen. Helaas is dat bij voorbaat al fout.Tot Later!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mogge,.....die bewuste meneer Venema was wethouder....vandaar dat de straat de Wethouder Venemasingel heet....en inderdaad de fotgraaf keek richting Middenweg....

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goedemorgen, volgens mijn weten is de foto al geraden :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De kans dat je meer dan 50% kans hebt op het gokken van het juiste antwoord middels een ander antwoord lijk me kleiner dan de kans dat het al geraden is...,
    desondanks zou ik die kans pakken als ik 'm zou zien...,
    maar ik zie 'm niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Was die man dan geen burgermeester JK, wethouder mag die van mij ook zijn. geen probleem.TOM

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ach TOM bijna alle wethouders voelen zich toch een soort burgemeester.....

      Verwijderen
  7. Tom, na lang beraad, zie het tijdstip, heeft de jury besloten dat jij vandaag de winnaar bent. Een wethouder of burgemeester, daar zit weinig verschil in. Gefeliciteerd, de fotograaf keek naar de Middenweg naar het oude gemeentehuis van Muntendam.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Nou Appie geweldig toch, hoe zit het met de bal ?????

    BeantwoordenVerwijderen
  9. TOM,

    Gefeliciteerd en eet smakelijk. Ik ga nu ook even aan de bal. Ik heb er nog een 4-tal zwemmen in de jus-pan, echter in Espagnola-saus in plaats van in een ouderwetse bruine jus....ook zo lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. goedenmiddag....

    moeilijke foto, ap, en toch zo snel geraden!
    TOM, van harte!!!!!!

    we hebben een nieuw modem gekregen, alleen werkt het helaas nog niet :-( morgen komt monteur. paar dagen zonder internet, veulens werden al gek :-) dus de oude maar eerst weer aangesloten.....

    BeantwoordenVerwijderen
  11. even snel een paar dagen gelezen....

    ceer, je moet even wat rechtzetten, je schrijft een paar dagen geleden over spAkman van de PvdA die langskomt in menterwolde, t is spEkman....mijn moeder is een spAkman, deze naam dus niet ijdel gebruiken ;-))....
    voor de rest niet veel nieuws gezien....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oeps sorry bloem dit was niet mijn bedoeling om dit tegen jou te schrijven, maar ik bedoel ermee te zeggen dat dit soort poletiekelingen echt alles aan elkaar proberen te smeren en dan op een smerige wijze en tja hier houd ik nu niet eenmaal van :-).

      Verwijderen
    2. Fleurke,
      ge moe'nie'vreemd opkeeke as'da'die voorvaare'vaan Spek- en Spak-mannen dezelfde wazze...;
      Klinkerverwisseleingen tussen 'a' en 'e' komen (niet alleen bij) namen wel vaker voor, een paar voorbeeldjes.
      Arkel vs Erkel
      Mark(e) vs Merk(e)
      varken vs verken/verkel

      Verwijderen
    3. En deze te(n) Raa vs ten Rae

      Verwijderen
    4. Willem dat is nog heel wat anders...,
      in de oude Nederlandschen spelling werd...
      i.p.v. aa vaak ae...,
      i.p.v. oo vaak oi/oe...
      geschreven.

      Dat levert tegenwoordig de (on)nodigen hoofdbrekens op voor Nedrelandssprekenden van nu bij de Uitspraak bij woorden/namen als:
      - Oisterwijk (spreek uit: Oosterwijk)
      - Helvoirt (spreek uit: Helvoort)
      - (John van) Loen => van het vroegere Graafschap Loon: Loon lag in/op-de-grens-van het huidige Brabant en Limburg/Belgisch Limburg.
      - (van) Aerdenhout/Aerdenne
      - notoir (=> juiste uitspraak: notoor en is geen leenwoord uit het Frans maar mogelijk wel uit Latijn)

      Het zijn slechts een paar voorbeelden, er zijn er heel veel meer.

      Verwijderen
    5. @Siko. Ik heb mij eens laten vertellen dat het een verschrijving zou zijn geweest door een te Raa die de stamboom heeft uitgezocht. Met aa zijn er een aardig aantal en met ae niet.

      Verwijderen
    6. Willem,
      vroeger lag de spelling niet of althans minder vast dan nu...,
      m.a.w. afhankelijk van je leermeester leerde je bepaalde klanken op een bepaalde manier spellen schrijven. Dat verschilde dus van plaats tot plaats danwel school tot school.
      Een algemene spelling was er dus niet maar doordat een bepaalde spelwijze (steeds) vaker voorkwam in geschriften die men er op kon naslaan (boeken/bijbel/gedrukte kaarten) kwam de spelling wel meer en meer vast te liggen.

      Maar waar een geschreven/gedrukte bron ontbrak moest men dus gewoon op het gehoor afgaan...;
      Bij persoons- geslachts-namen lag/ligt de vastlegging toch vooral bij de dominee/ambtenaar die iemands naam inschreef/inschrijft in het doopceel/burgerlijke stand. Aangezien de schrijfwijzen 'aa' en 'ae' dezelfde klank hadden is het niet onwaarschijnlijk dat bij vastlegging de vastlegger bij het hoeren van de naam zelf mocht/kon kiezen hoe e.e.a. het best geschreven kon/moest worden (zeker als niemand daar bezwaar tegen maakte).

      Verwijderen
    7. Er zijn echt weinig ten Rae's. Nu minder dan 5, bij de volkstelling van 1947 maar 3. Allemaal in Gelderland. Dat zullen je vader en grootvader wel geweest zijn.
      ten Rae's

      Verwijderen
    8. Mijn opa was in 1947 al overleden Frans. Zullen mijn vader en over-grootvader zijn geweest en diens zus wellicht als de meisjesnaam mee werd geteld.

      Verwijderen
    9. De schrijfwijze 'Rae' als familienaam gaat (eben snel zoekend) zeker terug tot in de 17de eeuw en waarschijnlijk verder.
      Het voorvoegsel 'ten' kom relatief weinig voor, dat geldt ook voor het voorkomen ervan in de Graefschap Zutphen (Achterhoek). I.p.v. 'ten' komen ook 'te' 'van' en 'van de(r)' met enige regelmaat voor.
      Naast 'Rae' zien we ook 'Rha' en ' Raa' en zelfs 'Ree' met dezelfde voorvoegsels.
      In de loop der tijd zal de schrijfwijze 'ae' relatief steeds vaker zijn/worden vervangen door 'aa' omdat dat nu eenmaal meer in huidige spellingsbeeld past.
      Met mijn familienaam is ook iets dergelijks aan de hand, wij moeten steeds uitleggen dat het met 'dubbel-o' en zonder 'e' geschreven hoort te worden maar veelal lijkt dat aan dovemanso(o)r(e)n gericht.

      Niets/weinig zo veranderlijk als de spelling...
      ook die van namen.

      Verwijderen