Teller

zondag 14 december 2014

14122014


Niemand had het goed. De foto is genomen op de carpoolplaats bij Zuidbroek richting de Gouden Driejhoek.

25 opmerkingen:

  1. Goedemorgen, als ik de wielen bekijk, dan kon het wel een product uit Wolsfburg zijn. Appie is moest van morgen nog even denken aan de hint die jij mij gaf enige tijd geleden. Hopelijk wordt die niet bewaarheid, dat zou me veel pijn doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. alweer een parkeer-plaats/-plek...,
    maar welke/waar?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Er staat een stuk van een naambord op de foto. En lantaarnpalen kris kras. Dat moet haast een kruising of een rotonde zijn. Bij de Aldi kan dat passen, hoewel, die hebben we een tijdje geleden al gehad.

    Gokje: Het pompstation op de Gouden Driehoek?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mogguh lui!
    Ik denk dat het bij het informatiebord aan de ingang van Meeden is, als je van de rotondes afkomt. En voor de rest wens ik ieder een prachtige zon- en rustdag toe. Gisteren in de grote stad, straks hopelijk even de grote "wildernis" in :)

    Mooie mazzels!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goedemorgen, een golfje? die staat langs de ehh

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Goedemorgen, ik denk dat Anja wel eens gelijk kan hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Maar leuker is natuurlijk een eigen poging doen, dus ik ga nog snel even voor de parkeerplaats achter gezondheidscentrum De Rotonde.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Chris U, zat in de buurt, maar ging toch voor een andere oplossing. De foto is genomen op de carpoolplaats bij de Aldi in Zuidbroek richting de rotondes en de Gouden Driehoek.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. goedenavond.....

    foto, alweer te laat.....

    over de wedeka...
    ben benieuwd of de coalitiepartijen hun wethouders naar huis sturen met een motie van wantrouwen, wanneer het college voet bij stuk houdt....want de bm heeft dan wel gereageerd, maar ik neem aan dat dit een collegebesluit was.....de wethouders? juist vd coalitiepartijen....
    ik hoop dus voor de wedekamensen, dat dit niet alleen een motie voor de buhne was :-(

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De wijze waarop de burgemeester de wethouder financiën en de raad schoffeert is natuurlijk ver onder de maat. Maar het zou kunnen dat partijen die noch de SP noch de VVD goed gezind zijn er gewoon vanuit gaan dat de motie wordt uitgevoerd door het college, en daarom de collegevergadering van dinsdag willen afwachten.

      Verwijderen
    2. Als dat zo zou zijn Frans dan was er geen probleem.

      Verwijderen
    3. Bloem De brief van de BM heeft niks te maken met een collegebesluit, hij heeft hem op persoonlijke titel geschreven, nog voor er een collegebesluit is genomen.

      Verwijderen
  10. Hierbij een berekening van de Gemeente Stadskanaal mbt Wedeka, ter info.https://www.stadskanaal.nl/RiSBisDocumenten/Raadstukken/181/1942/17a.%20Omzetten%20tijdelijke%20contracten%20in%20vaste%20contracten%20bij%20medewerkers%20van%20Wedeka.pdf

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Het lukt me niet om de link goed te delen..maar even kopieren en plakken! Voor de geïntereseerden

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Even omdat ik vind dat je op basis van feiten betere gesprekken kunt voeren: de indruk ontstaat in de discussies dat Vlagtwedde, Stadskanaal en Veendam al een besluit over WeDeKa genomen hebben. Dit is niet juist. Morgenavond vergaderen de Raden van Veendam en Stadskanaal hier over en dinsdag die van Vlagtwedde. Ik wil hiermee niets zeggen over de uitkomst van die debatten want dat is aan die raden. Veronderstellen dat het daar in kannen en kruiken is, is gewoon niet juist.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mochten deze raden wel besluiten de contracten om te zetten dan betaald de gemeente Menterwolde ook mee aan de tekorten die hierdoor ontstaan omdat het een gemeenschappelijke regeling is. Dus door niet de contracten te verlengen in Menterwolde zeg je feitelijk mochten de overige gemeenten dat wel doen, sorry dat jullie in Menterwolde wonen, had je in Veendam Stadskanaal of Vlagtwedde gewoond dan betalen wij wel voor jullie maar juist omdat jullie in Menterwolde wonen betalen wij niet. Heel bizar. Ik vraag me hardop af of onze BM dan ook een ronde gaat doen in de overige gemeenten om zijn geweten te laten spreken... Tenslotte betalen we ook voor deze mensen onder aan de streep.

      Verwijderen
    2. Leg uit.

      En als het al klopt...,
      is het dan niet ook zo dat de Gemeente meer zal moeten betalen/bijdragen als ook deze 16/18 personen een vierde (vast) contract krijgen.

      Verwijderen
    3. Chris, het is natuurlijk allemaal een gevolg van buitengewoon slordig rijks- en lokaal beleid. Daarbij is niet echt van belang of besluiten nu met een tussenpoos van plus of min drie dagen een paar weken voor het eind van het jaar genomen worden. De zogenaamde feiten waar jullie mee komen zouden volgende maand of volgend jaar wel weer eens heel anders kunnen zijn. De richting waarin het ging, is een paar jaar geleden al aangegeven, maar met de wisselende meerderheden in Den Haag en lokaal wordt dat gewoon niet serieus genomen. Als je echt een visie hebt, moet je die nauwkeurig kunnen uitwerken en bespreken met belanghebbenden. Ik heb het niet over polderen, maar over het systeem. Het bestaat niet dat in Menterwolde anders gedacht wordt over de rol van de SWV dan in Veendam of Stadskanaal. Het zijn dezelfde mensen, dezelfde problemen en dus dezelfde oplossingen. Niet afhankelijk van toevallige meerderheden in raad of college. Je zult nu zien dat burgers, partijen en raden gewoon naar hun eigen belang op korte termijn kijken en vlak voor de jaarwisseling nog even een besluit nemen. Net als bij het kopen van een auto, oversluiten van een hypotheek, energiecontract of zorgverzekeraar.

      Verwijderen
  13. Wat mij in deze nog het meest verwonderd is dat een bedrijf als WeDeKa niet gewoon quitte draait of zelfs winst maakt en bij eventueel positieve resultaat jaarlijks de revenuen terug laat vloeien in de bedrijfsvoering danwel toegevoegd aan de algemene reserves.
    WeDeKa levert producten en diensten in de markt en juist doordat de werknemers hun werk doen met overheidssubsidie zou dat tegen economisch verantwoorde marktconforme prijzen moeten kunnen...:
    Er zouden dus geen noodzaak moeten zijn voor gemeenten om jaarlijks (oplopende) exploitatie-tekorten te moeten (blijven) dekken.
    Bedenk dat een bedrijf als WeDeKa o.a. prima systeemkasten maakt die in kwaliteit zeker niet onder doen voor vergelijkbare producten van ander fabrikaat; Daarbij is de prijs eerder laag dan hoog te noemen.
    Dat deze kasten niet in elk (overheids-)kantoor en magazijn staan zou je een vorm van falende marketing kunnen noemen.
    En wat voor de kasten van WeDeKa geldt, geldt voor veel producten die door dergelijke bedrijven en instellingen worden geleverd. Je hoeft maar te kijken naar veel van de spotgoedkope 'speciale' aanbiedingen van bedrijven als Aldi en Lidle (o.a. Topcraft) die met behulp de SW-bedrijven worden gemaakt/geassembleerd/verpakt. De beprijzing is vaak extreem laag, en als dat mede kan doordat deze SW-bedrijven zaken tegen economisch onrealistisch lage prijzen leveren aan dit soort grootgrutters dan kun je je afvragen of niet een iets groter deel van de kostprijs op de klant i.p.v. de belastingbetaler zou moeten worden afgewenteld (zelfs als dat dezelfden zijn).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. SiKo, De sociale werkplaatsen mogen vooral niet concurreren met het bedrijfsleven. Dus als Wedeka aantrekkelijk meubilair voor een aantrekkelijke prijs maakt, dan moet de overheid op zoek naar ander meubilair of een andere leverancier. Omdat al heel lang het beste meubilair door sociale werkplaatsen gemaakt wordt, kopen de overheid en semi-overheid en scholen steeds meer bij tussenbedrijven die ook inkopen in China of, nog slimmer, maatwerk kunnen leveren. Sinds ik een jaar of acht dichtbij de inrichting en verbouw van scholen zat, zul je van mij niet meer horen dat er meer geld naar het onderwijs moet. Ik ga er vanuit dat het voor de rest van de (semi)overheid hetzelfde is.

      Verwijderen
    2. @Frans
      dan weet je ook dat bedrijven als WeDeKa weldegelijk concurreren met 'gewone' bedrijven...;
      En daar is op zich weinig mis mee zolang de persoonsgebonden exploitatie subsidie maar niet misbruikt wordt om derden met te goedkoop aangeboden producten uit de markt te drukken.

      Wat de overheid betreft is het in de praktijk dan ook zo dat, al dan niet via tussenhandel via diverse bedrijven zoals grotere en kleinere kantoor- en project-inrichters (o.a. Overtoom/Manutan) er wel degelijk SW-meubilair wordt geleverd aan Overheid en semi -overheid. Wat voor meubels geldt, geldt...,
      of het nu gaat om fietsen, kleintextiel (o.a. rugzakjes), schakelkasten...,
      ... voor vrijwel alles wat er verder zoal in dergelijke SW- instellingen en Sw-bedrijven gemaakt/geassembleerd wordt.

      Overigens is mij de afgelopen jaren steeds opgevallen dat met name in Duitsland en België diverse (semi)overheidsopdrachten voor de aanschaf en of aanbesteding van zaken (in ons geval fietsen) bij voorkeur via gesubsidieerde werkinstellingen werden aanbesteed en ook daadwerkelijk gegund. Klanten van ons hebben ons meermaals gezegd daar veel last van te hebben omdat zijn met name prijstechnisch absoluut niet mee konden.
      Ook uit eigen ervaring kan ik stellen dat het wel heel goedkoop is om gebruik te maken van SW-bedrijven voor de productie van fietsen. In ons geval was het aanbod om wielen te spaken van twee (elkaar dus beconcurrerende SW-bedrijven) waanzinnig veel goedkoper dan dergelijk werk uit te besteden aan een 'normale' marktpartij laat staan om het zelf te (blijven) doen. We betaalden per wiel slechts een fractie ≤35% van de werkelijke productiekosten vergeleken met de kosten die zouden moeten zijn betaald bij een bedrijf met gewone werknemers werkend tegen minimumloon. Omdat het bij ons slechts om relatief kleien aantallen ging betaalden we per wiel nog steeds meer dan het drievoudige van wat enkele andere grote fietsfabrieken daar voor hun wielen kwijt waren.
      Geen wonder dat dergelijk productie hierin dit land al jarenlang voornamelijk plaatsvindt bij enkele gesubsidieerde instellingen, voor een gewoon bedrijf valt er in prijstechnische zin domweg niet tegen te concurreren; Goedkope import is een alternatief, ofwel moet je je middels automatisering en superieure kwaliteit een plek op de markt veroveren en weten te behouden.

      Bovenstaande problemen zouden niet bestaan als bij de bedrijfsvoering van gesubsidieerde instellingen de (persoonsgebonden) subsidies zodanig werden aangewend dat daardoor voor alle bedrijven een min of meer gelijk speelveld zou ontstaan i.p.v. van een bron van te goedkope arbeid voor industrie en grootgrutters waar vervolgens nog eens tonnen aan onnodig overheidsgeld bij moet om dit concurrentievoordeel in stant te houden.



      Verwijderen