Teller

woensdag 19 oktober 2016

19102016

Hoogezand-Sappemeer heeft het huishoudboekje voor 2017 op orde. De laatste begroting als zelfstandige gemeente is sluitend las ik vanmorgen in het DvhN.
Met ingang van 2018 gaan Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde op in Midden-Groningen. Al eerder presenteerden Slochteren en Menterwolde voor 2017 een sluitende begroting. Volgend jaar stellen de drie gemeenten één begroting 2018 op voor de gemeente Midden-Groningen in oprichting.
Het positieve resultaat in Hoogezand komt door een hogere uitkering van het Rijk en een positiever resultaat van het Bedrijf voor Werk en Re-integratie (BWRI). Een fors hoger aantal bijstandsgerechtigden, duurder minimabeleid en hogere pensioenpremies drukken het resultaat. De onroerende zaakbelasting (ozb) wordt gecorrigeerd voor inflatie (+0,6 procent).

2 opmerkingen:

  1. Goedemorgen, da's mooi. Gemeente Menterwolde is in al voorgegaan met een sluitende begroting. Moet boekhoudkundig toch ook gen probleem zijn.
    Wat me opvalt is dat de gemeentelijke herindeling in Drenthe toch redelijk geruisloos is verlopen,terwijl hier in het Groningerland nog al wat weerstand is voor deze schaalvergroting. Schijnbaar wil een groninger het niet graag aan andere handen geven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goedenavond, ehh Wim even een opmerking van mij, want volgens de gegevens heeft Drenthe in 1998 een herindeling gehad:

    Lijst van voormalige gemeenten in Drenthe
    Dit is een lijst met voormalige Drentse gemeenten.

    Als het grondgebied van een opgeheven gemeente over meerdere gemeenten is verdeeld, is het grootste deel bij de eerstgenoemde ontvangende gemeente gevoegd. Grenscorrecties tussen gehandhaafde gemeenten zijn niet in de lijst opgenomen. De eerste gemeentelijke herindelingen bij Drenthe hebben pas plaatsgevonden op 1 januari 1998.

    Inhoud
    1 Naamgeving bestuurlijke entiteiten
    2 2000
    3 1999
    4 1998
    5 1884
    6 Zie ook
    7 Externe links
    Naamgeving bestuurlijke entiteiten

    *: nieuw gevormde gemeentelijke entiteit die een naam gekozen heeft, die nog niet eerder is gebruikt door een andere gemeentelijke entiteit
    (naamswijziging): een gemeentelijke entiteit die, zonder wijzigingen aan het grondgebied, gekozen heeft voor een nieuwe naam


    Bij een herindeling ontstaat altijd een nieuwe bestuurlijke entiteit, de nieuwe entiteit kan ervoor kiezen een oude naam te handhaven. Echter er is juridisch sprake van "samenvoeging met" van de oude entiteit (en geen toevoeging aan), deze informatie is voor de leesbaarheid en herkenbaarheid wellicht hier weggelaten. Bijvoorbeeld Meppel is samengevoegd met Nijeveen tot de nieuwe bestuursentiteit Meppel.

    2000
    Middenveld → Midden-Drenthe (naamswijziging)
    1999
    Zuidlaren → Tynaarlo (naamswijziging)
    1998
    Anloo → Aa en Hunze* en Zuidlaren
    Beilen → Middenveld*, Hoogeveen en Westerveld
    Borger → Borger-Odoorn*
    Dalen → Coevorden en Hoogeveen
    Diever → Westerveld*
    Dwingeloo → Westerveld*
    Eelde → Zuidlaren en Groningen (provincie Groningen)
    Gasselte → Aa en Hunze*
    Gieten → Aa en Hunze*
    Havelte → Westerveld* en Meppel
    Norg → Noordenveld*
    Nijeveen → Meppel
    Odoorn → Borger-Odoorn*
    Oosterhesselen → Coevorden en Hoogeveen
    Peize → Noordenveld*
    Roden → Noordenveld*
    Rolde → Aa en Hunze*
    Ruinen → De Wolden*, Hoogeveen, Westerveld* en Middenveld*
    Ruinerwold → De Wolden* en Meppel
    Schoonebeek → Emmen
    Sleen → Coevorden en Emmen
    Smilde → Middenveld* en Assen
    Vledder → Westerveld*
    Vries → Zuidlaren
    Westerbork → Middenveld* en Hoogeveen
    de Wijk → De Wolden* en Meppel
    Zuidwolde → De Wolden* en Hoogeveen
    Zweeloo → Coevorden en Middenveld*


    wikipedia

    BeantwoordenVerwijderen