Teller

zondag 13 november 2011

13112011

Vandaag nog geen fotoquiz, maar bewegende beelden van RTV Noord over de actie gisteren van Tegenwind N33. Voormalig raadslid Daan van der Wege van Menterwolde en voorzitter van de actiegroep moet er niet aan denken dat er eens een wiek afbreekt van een windmolen. Kiezen tussen een klap van de molenwiek of een ramp met een kerncentrale bij de Eemshaven? Ik kies voor het eerste, want heb dan misschien nog een kans om te bukken. ;)

25 opmerkingen:

  1. Goedemorgen, Het verschil tussen een afgebroken wiek en de kerncentrale is groot. Bij een afgebroken wiek tref je een enkeling, bij een kernramp tref je een hele bevolking voor jaren. In de rivier nabij Schouwen/Duivenland, bouwt men een getijdencentrale. Levert niet zoveel op dan een kerncentrale, maar meer als een windmolen parkje op het land.Ik ben geen deskundige op dit gebied,maar stel dat ze in de Eems, die toch al behoorlijk aan het dicht slibben is, zo'n centrale zouden bouwen? Volgens mij is het dan een win/win situatie ontstaan. Probleem zal dan de scheepsbouwer zijn in Papenburg.
    Ja, alles heeft zijn voor en nadelen.
    Ga me nu bezighouden met dingen waar ik meer verstand van heb, tot later.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mogguh lui!

    Tja, ik minimaliseer waar ik kan; de gloeilampen aan het vervangen door spaar- of LED lampen, aparte switch voor printers maar ja... mijn router is ook voor de telefoon, dus 24/7. Gisteren een andere vaatwasser gekregen, op jaarbasis +375 Kwh (Zal wel minder zijn, we zin helaas (;) geen echt gezin meer. (En dan was afwassen, na het gezeik er over, wel gezellig!)

    De LED lantaarns in de Hereweg hebben een ander patroon, in mijn werkkamer moet ik nu de lamp aansteken als ik even iets wil pakken. Jammer voor mij, beter voor het milieu en de natuur. Ik ben alleen benieuwd hoe men het aan de andere kant van de straat beleeft; daar is het op de meeste plekken schemerig.

    En wat windmolenwieken betreft: niet onder gaan staan. Ik vind dat weer zo'n ontzettende .|. opmerking die kant noch wal raakt.
    Als Daan c.s. zo bang zijn moeten zij zeker niet op de weg gaan staan protesteren, of het huis uitkomen. Er vallen ongeveer 1000 keer meer doden per jaar door autoverkeer en 20.000 keer meer zwaar gewonden door hetzelfde verkeer dan als gevolg van molenwieken. Om maar te zwijgen over de risico's van overgewicht, roken, alcohol en het feit dat we leven in het algemeen. Er komt een dag..
    (Gisteren zijn er twee tweelingbroers bij een auto ongeval omgekomen. Zelfde dag geboren, zelfde dag gestorven. Waren samen een topscheidsrechters duo. Het kan verkeren).

    Argumenten voor of tegen windenergie zijn subjectief maar het probleem dat fossiele brandstoffen opraken is dat niet. Noch windenergie, noch getijden energie, noch PV, het lost allemaal niets op. Maar in combinatie valt er veel, heel veel te redden en is bijna 100% transitie te realiseren.
    En kom niet aan met dat gezeik over subsidies: in de USA worden al jaren windparken winstgevend gebouwd, zonder subsidie. Het beste zou zijn om de subsidie op energie af te schaffen.
    Kost de burger dan wel zo'n 500 euro per jaar meer maar dan heb je ook een stimulans om te isoleren en te minderen. http://www2.natuurenmilieu.nl/nieuws/subsidie-voor-kolenstroom/

    Geld als pijnprikkel, de Grieken en Italianen gaan het heel erg merken. En wij genieten mee van de pluchegeilheid en liefde voor vriendjes op de bestuursbanken. We lachen dan misschien wel een beetje over de echte rooie Chris, maar 2012 kan wel degelijk een kanteljaar gaan worden, of de Maia's en de aliens dat nu goedvinden of niet.
    En of wij het leuk vinden is al helemaal niet relevant.

    En na deze woorden schakel ik u graag terug naar de uitbater voor het amusement van dees' uitspanning. Dat het u goed moge gaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Even tussen de liturgie door. je blijft mij boeien JéPé. wim

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goedemorge, tja de tijd zal het ons gaan leren wat er gaat veranderen tot eind 2012, wat er zoal veranderen gaat heb ik al geschreven en ik blijf erbij en iedereen die een klein beetje de beurs volgt ziet wat er gebeuren gaat die klapt straks helemaal in.
    Wat kunnen wij verwachten? vrede, vrijheid, geen verschil tussen arm en rijk en zo kan doorgaan.

    En zo gebeurt't en echt nait ans.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. DomiJéPé, je blijft mij ook verbazen, maar dat terug schakelen voor het amusement naar de uitbater van deze uitspanning mag je achterwege laten. Leuk, adrem en ook nog onderhoudend zijn met tekst is maar aan weinigen gegeven. Ben geen Writer Stand Up Comedian, maar onder de klanten zitten er wel, dus wacht ik daar maar op. Want ondanks de zorgen die ieder van ons zal hebben, spass muss sein en kan je vaak net weer uit een dalletje halen. Is het geen dalletje, maar een dal, dan zal een bezoekje Golden Peerd ook niet helpen, maar zul je elders moeten zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De voorzitter van een club die de weg kwijt is...,
    't moet wel toeval zijn maar...
    hoe toepasselijker kan een naam wezen?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Vanmorgen twee interessante uitzendingen gezien op de kijkbuis (voor kinderen en VW's)
    Löwenzahn-Classic (Poeste-Blom /Ontong) op ZDF over windeneregie...
    en Lichtpunt op 'één' over (neuro-)marketing...
    beide wat uit het straatje van en voor Domie Jip

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Voor de niet Twitteraars, mijn laatste tweet die ik vandaag de wereld deed ingaan, sluit een beetje aan bij het verhaal van JP. Zonder risico is het leven niet, maar risico's kun je wel beperken. Dus kwam ik met deze tweet:
    "Er kan een molenwiek afvliegen, bomen ook kappen bij de N33, want er kan een boom/tak op een auto vallen bij storm"

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @ Appie, En het risico op het afknappen van een boomtak is veel groter dan een afknappende molenwiek. Populieren staan niet voor niets bekend als waaibomenhout

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ab,
    risico's kun je niet beperken...,
    je kunt ze wel vermeiden of zelfs ontlopen...
    maar niet dan ten gunste van het nemen van andere risico's...,
    wat je ook doet...,
    zolang een risico bestaat is het reëel en kent het een (objectieve) grootte...,
    de kans dat een risico jou treft is altijd 50%...
    't gebeurt wel of 't gebeurt niet...,
    een reëel risico is daarmee iets geheel anders dan een statische risico...
    dat kan wel groter of kleiner zijn en valt zelfs tot op zekere hoogte in te perken.
    Maar de statistische werkelijkheid heeft weinig met de realiteit van doen du moment dat je een klap van de molen(wiek) oploopt...;
    De kans dat dat gebeurt neemt bovendien toe als je er maar in gelooft...
    waarbij komt dat er voor 'buitenstaanders' vaak weinig verschil te merken is door iemand die in figuurlijke zin een klap van de molen heeft gehad als wanneer dat in werkelijkheid heeft plaatsgevonden. Die die het hebben overleeft en het na zouden moeten kunnen vertellen lijken een gelijke kans op raaskallen te vertonen en zijn de weg (vaak) voor eeuwig kwijt voorzover hun tijd van leven is gegund.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Arnold, ik begrijp dat je de kettingzaag al hebt gesmeerd? :)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @Appie, die ligt standaard startklaar. Maar populieren is niet het mooiste hout voor in een kachel. Je blijft vooral warm van het hout aanslepen.
    Maar mocht er nog iemand zijn die een boom in zijn/haar tuin heeft staan die die weg wil hebben, dan moet die maar reageren. Kan altijd even kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Er werd niet zozeer gerefereerd aan het afbreken van een wiek, maar aan de mogelijkheid van rondvliegend ijs (ijsafzetting op de wiek bij vorst). In dat geval moet of de molen worden stilgezet of het ijs moet gecontroleerd worden afgedraaid, waarbij dit ijs op de N33 terecht kan komen. Op dat moment moet de N33 wel zijn afgesloten..

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Gelukkig komt ijsafzetting niet zo vaak voor. Of ijs kan/mag worden afgedraaid hangt helemaal van de situatie af. Normaal wordt de molen stilgezet als de detectie apparatuur ijsafzettingen constateert. De tegen die tijd A33 afsluiten lijkt mij nogal overdreven. Waarschijnlijk liggen de molens ver genoeg van de snelweg, even afgezien van de heersende windrichting die er zal moeten zijn in combinatie met ... om een dergelijke situatie te laten ontstaan.
    Uit de MER zal straks wel naar voren komen waar de molens m.b.t. geluid/slagschaduw wel en/of niet geplaatst kunnen worden en hoe groot ze dan mogen zijn. Pas dan kun je er echt iets over zeggen.

    LaLuna

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Weet niet precies hoe de onroerend-goedbelasting wordt berekend maar dit staat op de website van de gemeente Menterwolde:

    eigenarenheffing 0,1378% van de economische waarde
    eigenarenheffing 0,2641% van de economische waarde
    gebruikersheffing 0,2110% van de economische waarde

    De investeringen voor een windturbine op land zijn ca. 1,4 miljoen euro per MW. capaciteit. In de plannen wordt uitgegaan van een park van tussen de 100 en 120 MW. Snel sommetje: 120x1.400.000,00x(0,2641+0,2110)%= 798.168,00 Euro aan belasting inkomsten PER JAAR. Moet je misschien nog een stukje delen met de gemeente Veendam.
    Kan me vergissen, maar als we 5 jaar geleden gewoon hadden meegewerkt aan een MER procedure hadden we een hele andere begrotingsvergadering gehad afgelopen donderdag. Maar ....... Wie weet ...
    LaLuna

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Je kunt je natuurlijk rijk rekenen...
    maar er is een verschil tussen onroerend goed...
    en de zich daarin/daarop bevindende technische installaties...;
    Ik kan me indenken dat ingeval van een windmolenpark alleen de masten zelf als onroerend kunnen worden aangemerkt...
    en zelfs daar kun je je bedenkingen bij hebben...,
    ze zijn immer, zij het iets minder gemakkelijk dan de turbines zelf, relatief gemakkelijk en goed verplaatsbaar...,
    slechts de funderingen zijn echt min of meer als onroerend goed aan te merken.

    Mocht er nu her en der toch OZB worden geheven over windturbinemasten (inclusief installaties zich daarin bevindend) dan lijkt me het een leuke basis voor een proefproces met als eis de OZB terug te brengen tot de WEV van het werkelijke onroerend goed en dat zou dan zou de heffers nog wel eens flink kunnen moeten inschikken.
    Geen nood je kunt als overheid nog altijd binnenlopen met allerhande andere opbrengsten van benodigde 'licenties' en niet te vergeten de transportkosten van de Elektriciteit, wellicht dat gemeenten daar wel in redelijkheid opcenten kunnen eisen van de Essents en Tennetten danwel het stukje tussen deze netbeheerders en de installaties zelf.

    Je kunt je natuurlijk ook afvragen of het wel echt in het belang van burgers en gemeenten is op een dergelijke wijze 'extra' te willen 'profiteren' van de aanwezigheid van windturbines binnen je gemeente.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. @SiKo: Ik had ook niet de intentie om een exacte berekening te maken. Het is trouwens wel zo dat de fundering en mast veruit de grootste kostenplaats is.
    Hebben we het helemaal nog niet gehad over de bouwleges. Dit is ook een niet misselijk bedrag in Menterwolde. Loopt zo rond de 2% dacht ik.
    Volgens mij kunnen we daar zo vanuit de binnenzak een MFC Noordbroek van betalen .............
    Wilde eigenlijk alleen maar een extra "non-argument" aan de "discussie" toevoegen. IJsafzetting, afbrekende wieken als argumenten gebruiken om geen windmolens te willen is in mijn ogen van dezelfde onzinnigheid als stoppen met de straat over steken. De leveranciers zullen er toch alles aan doen om dergelijke dure installaties zo veel mogelijk te laten draaien. Daarom zullen ze wel twee keer nadenken voordat ze de posities van de turbines zo maken dat ze bepaalde tijden van het jaar de turbines stil moeten zetten wegens slagschaduw, ijsafzetting, enz.

    LaLuna

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hadden we maar meer zon.....
    http://www.ecomagination.com/solar-farms-in-the-city

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Zijn problemen niet enkel bedoeld om oplossingen te genereren?

    slagschaduw
    - maak mast en wieken van een ultra transparant materiaal zonder noemenswaardige brekingsfactor onafhankelijk van de invalshoek van het licht

    -ijsafzetting
    voorzie de wieken van een zoutlaagje en oppervlakteverwarming (dat laatste voor het geval de oppervlakte ander onder de 0ºF zou raken)

    -hoge windsnelheden
    voorzie de turbines van een extra tandwielkast zodat bij hoge windsnelheden een extra turbine intern kan worden aangedreven en waardoor ook extreme vertragingen mogelijk zijn opdat en meer vermogen aan de wind wordt onttrokken en de wieksnelheden binnen acceptabel grenzen blijven

    -opslag van windenergie bij een lage stroom behoefte
    leg bij windmolenparken kleine stuwmeerbasins aan waarin waterturbines het opgestuwde water alsnog in elektriciteit kunnen omzetten als het niet waait en/of de vraag groter is

    -acceptatie
    wie al een klap van niet geplaatste molens lijkt te hebben opgelopen. moet beslist eens proberen hem haar dat in het echt ook zo gemakkelijk zou lukken... ;-0

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Vergeet ik zowaar nog de belangrijksten:

    -tegenwind
    gewoon omdraaien, heb je wind mee

    -geluidsoverlast
    gewoon een wat zachter schreeuwen...
    zolang het tegen(wind)geluid de mogelijke geluidsoverlast van windturbines blijft overschreeuwen veroorzaakt het eerste meer overlast dan het tweede

    BeantwoordenVerwijderen
  21. SiKo, hoe groot is een "klein stuwmeerbasin" bij een windparkje van zeg 100MW en een bewaartijd van een dag?

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Frans,
    zo'n stuwmeertje is vast niet veel kleiner dan een blauewe-stad met een verval van zo'n 15m à 20m...,
    niet moeilijkere dus dan dat transparante materiaal.
    Kwestie van rekenen en zoiets als bij Geest (over de grens) creëren.

    Maar serieus, dat soort 'stuwmeertjes' moet je niet op land willen maar in zee of Ijsselmeer (plan Lievense I,II,II,IV etc.). Als je dergelijke 'backup' wind-/water-kracht parken op zee realiseert kan het op land opgesteld vermogen gewoon doordraaien (of stilstaan).

    BeantwoordenVerwijderen
  23. SiKo,

    Ik kom ook op het Oldambtmeer van 800 hectare met een hoogte van 15m. En dat alleen maar voor dat parkje langs de N33 voor als het een dag niet waait. Dus moet je het hier in de buurt niet zoeken. Ook niet in het Ijsselmeer, tenzij je een waterdichte bodem in die bak maakt om de grondwaterstand in Noord-Holland niet te verstoren. Je hebt trouwens nog een lage bak nodig waar je het water uitpompt en weer in laat lopen. De rest van het Ijsselmeer bijvoorbeeld.

    Maar even serieus, zie jij in de Noordzee een paar duizend hectare ommuurd met tientallen meters hoog beton? Dan toch beter in Noorwegen waar ze zeker in de bergen boven de 1000m niet op een paar duizend vierkante kilometer hoeven te kijken.

    Nog beter een groot netwerk van zonnecellen en windturbines met waar plaats, behoefte of kapitaal is, tijdelijke opslag.

    Maar in ieder geval geldt nu dat elke 10 kWh opgewekt met windenergie een kubieke meter gas uitspaart.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Frans,

    lees jij wel...?...,

    m'n opmerkingen waren volgens mij duidelijk ironisch van aard...
    maar die ironie was wel zodanig dat ik daarbij aangaf dat het net zo gemakkelijk op onzinnige gronden tegenwinds te zijn als voordewinds.

    Voor de meeste echte 'problemen' zijn al dan niet op afstand prima oplossingen te bedenken en zelfs te realiseren.

    W.b.t. het hier ter plekke realiseren van een spaarbekken inclusief pompcentrale zou ook dat op zich best kunnen als je maar wil.
    In België liggen (Wikipedia) enkele kleinere spaarbekkens met een dergelijk of kleiner verval met (elk) een opgegeven capaciteit van (continu) meer dan 1000MW (het 10-voudige dus).
    Dat zoiets ook hier in de buurt zou kunnen..., in Emsland vlak over de grens bij Emmen, ligt er zo'n spaarbekken (Geest). Maar het ligt er onbenut te wezen voor het geval de nabijgelegen Kerncentrales onverhoopt heel erg veel extra koelwater nodig hebben ingeval van een catastophe.
    Overigens is zo'n waterbakcentrale niet bedoeld vooor dagen dat het niet waait, maar voor dagen dat het te hard waait en je de energie niet kwijt zou kunnen, het is dus een soort overdruk-demper.

    In zee zijn die dingen trouwens minder schadelijk dan in de bergen van Noorwegen, grote spaarbekkens zijn zeer problematsich voor o.a. de N-Atlantische zalm-populaties waarvan een half eco-systeem afhangt.
    Verder kun je zo'n ding in zee aanleggen dor niet zozeer het bekken hoger te plaatsen dan de zee maar juist dieper. Verder zou de aanleg ervan juist wel eens gunstig kunnen zijn voor het herstel van de omliggende zeebodem die de afgelopen halve eeuw op diverse plaatse door grondsleepnetten is doodgeslpeept.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Nee hoor, ik lees ook niet.

    BeantwoordenVerwijderen