Teller

donderdag 4 april 2013

04042013

Het is al twee maanden geleden dat we verrast werden met weer een plan in Menterwolde aan de A7. Een heuse medische kliniek, maar toen werd het stil in medialand. Hoe zou het zijn met de plannen voor het Saksisch Medisch Centrum? Of waren de woorden van deze gedeputeerde voldoende om het initiatief onderin de la te leggen? Na twee keer het filmpje goed te hebben bekeken, gelet op de mimiek van de gedeputeerde, denk ik het wel te weten.

14 opmerkingen:

  1. Goedemorgen

    Ik hoop dat het plan getorpedeerd word. Alleen dan zijn inwoners van Menterwolde er ook in de toekomst bij gebaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goedemorgen,prachtig gezicht met de grijns van: kinderen jullie kunnen nog zoveel plannen maken, als ik zeg het gaat over, dan gaat het over.De man heeft ontzettend veel incasserings-vermogen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goedemorgen, zoals ik de mijne ervan denk zal deze heerschap met de volgende verkiezing ook geschrapt worden net zoiets als bij die andere partij wat bijna uitgestorven is.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goedemorgen.

    Peerders, een beetje meer vertrouwen in de lokale partijen en het college.

    Op het moment dat dhr. Moorlag deze uitspraak deed was hij niet op de hoogte van de details van het plan en wist hij dus ook niet dat hij dit plan niet kán tegenhouden. Een dag later zong hij dan ook een heel ander liedje. Het college van Menterwolde had haar huiswerk beter gedaan dan hij had verwacht. Het incasseringsvermogen waar Wim het over heeft had hij dus even nodig.

    Voor zover mij bekend zijn de voorbereidingen in volle gang en ligt het gewoon op schema. Ik heb in ieder geval geen andere berichten gehoord.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik was gewoon nieuwsgierig hoe het ervoor stond. Moest vroeg uit de veren, ging er laat in, dus moest ik een opening verzinnen. Zocht op iets anders, toen kwam ik dit filmpje tegen. Vond het wel apart. Ik zit niet in de medische wereld, kan dan ook niet inschatten of het goed of slecht voor Menterwolde en omstreken is. Wat mij wel opvalt is dat bij welk plan dan ook, de politici bijna altijd van mening verschillen. Veel plannen komen daardoor op de lange baan en uiteindelijk gaan ze niet door. Soms is dat goed, vaak niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Geen probleem Appie, ik begrijp het volkomen. Het is inderdaad stil en dus is het heel begrijpelijk dat mensen denken dat het misschien toch nog fout gaat. Niets wijst daar op dit moment op. Ik hoop dat ik je voorlopig een beetje gerust gesteld hebt over het SMC.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Chris U, mooi, mijn dank. Zijn we weer helemaal op de hoogte. Met raadsleden aan de bar van het Golden Peerd kom je nog eens wat te weten.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mimiek op het gezicht van dhr. Moorlag, geeft mij altijd een raar gevoel op de maag. Maar de woorden van Chris U. stellen mij alweer een stuk geruster. Een initiatief als deze heb ik waardering voor, wat mij betreft mag de schop de grond in.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ja ik begon mij ook al een beetje zorgen te maken. Gelukkig dat Chris ons even geactualiseerd heeft. Daar heb je tenslotte ook een raadslid voor. Toch vind ik het wel angstig stil. Wanneer mogen we weer vragen wat de stand der dingen is Chris. TOM

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ook ik heb op dit moment weinig info. Dat vind ik ook niet zo raar, er moet een hoop door de molen voor de schop de grond in gaat, zo gaat het bij dit soort grotere projecten. Natuurlijk, gezien de geschiedenis wil je die stilte niet. Je wilt actie.

    Men vroeg een aanpassing van het bestemmingsplan en die heeft men gekregen. Volledig volgens provinciale regels. Nou, men was er erg blij mee! Het consortium heeft elkaar veel vaker gevonden bij de bouw van dit soort objecten, ik heb er het volste vertrouwen in dat het er gewoon komt.

    Wanneer je me weer mag vragen Tom? Dat mag altijd! En de andere raadsleden natuurlijk ook. Maar als ik wat te melden heb, dan meld ik me. Ik denk echter niet dat dit (echt veel) eerder zal zijn dan publicatie in media hoor :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Het bestemmingsplan is nog niet gewijzigd. De gemeenteraad heeft het college opdracht gegeven met een gewijzigd bestemmingsplan te komen. Dat gaat natuurlijk nog de inspraak in waarbij belanghebbenden zich kunnen verzetten. Geen idee of dat gebeurt. Het lijkt me niet dat een winkelier in de buurt erg hoopte op de geplande vakantiehuisjes. Maar pas na de wijziging van het bestemmingsplan kunnen ze een bouwvergunning aanvragen voor het SMC. Ik zie dat voor de zomer niet meer gebeuren.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Frans,
    inspraak is een farce...,
    zowel juridisch als in de praktijk...,
    en daar kunnen verscheidenen van ons hier aan de toog van meepraten.

    Waarom:
    Hoewel het gelegenheid geven tot inspraak wettelijk vaak verplicht is komt het veelal, zeker waar het de verplichte inspraak betreft, als mosterd na de maaltijd.
    De verplichte inspraak komt namelijk pas om de hoek kijken als het feitelijke besluit (door het college van B&W of vergelijkbaar hoger bestuursorgaan) al is genomen. Na de inspraak-periode hoeft e.e.a. alleen nog maar te worden geaccordeerd door de de Raad (of een vergelijkbaar hogere volksvertegenwoordigend orgaan).

    Lijkt dus best goed geregeld immers de Raad zal de ingesproken bezwaren wel laten meewegen...,
    of toch niet?

    Meestal worden bezwaren echter voor kennisgeving aangenomen tenzij een dergelijk bezwaar juridisch hard te maken valt. En de Raad heeft meestal geen verweer tegen de gejuridiseerde argumenten van College en het ambtenaren-apparaat. Men laat zich derhalve meestal (soms mokkend) overtuigen dat het besluit moet worden bekrachtigd omdat de bezwaren (juridisch, planologisch, budgetair, etc.etc.) geen hout snijden: M.a.w. de bezwaren moeten van tafel omdat anders het 'hogere-belang' schade zou lopen.
    Bezwaar telt dus feitelijk alleen als er wettelijk iets fout is met een plan en een belanghebbende kan aantonen in zijn recht te worden aangetast inden e.e.a. wordt uitgevoerd als voor gesteld.
    Maar de meest bezwaren zijn niet van puur juridische aard maar juist meer en vooraal van praktische aard. Bezwaren betreffen meestal de kosten, wenselijkheid of esthetiek van een plan...;
    En dergelijke bezwaren hebben juridisch meestal geen grond...;
    Worden dus zo terzijde geschoven..., tenzij je e.e.a. slim weet te koppelen aan een sterk en onweerlegbaar juridisch element.

    Maar zelfs indien er sterke juridische argumenten zijn, dan nog kunnen de plannenmakers procedures voor de bestuurrechter(s) zodanig rekken dat tegen de tijd da je bij de Raad van State komt er sprake is van een voldongen feit en dat dan hoogstens nog sprake kan zijn van (gedeeltelijke) financiële genoegdoening van de bezwaarden aan de bezwaarmakers...,
    maar daar is het de meeste bezwaarmakers niet om te doen.

    Bezwaar procedures in Nederland zijn derhalve niet veel meer dan een doekje voor het bloeden voor wij zich heeft gesneden aan de scherven van de mosterdpot die na de maaltijd ter tafel kwam.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik bedoelde niet dat inspraak kans van slagen heeft, maar dat die termijnen tijd kosten. En dat de schop dus niet de dag na het raadsbesluit van 31 januari de grond in had gekund.

    BeantwoordenVerwijderen