Teller

vrijdag 28 juni 2013

28062013

Gisteravond was er een raadsvergadering en in het DvhN stond dit verhaal vanmorgen: "U hoort hier niet te zitten." Toen de gemeenteraad van Menterwolde ontslag had verleend aan wethouder Matty Siersema (Kritisch Menterwolde), stuurde burgemeester Eduard van Zuijlen haar direct de zaal uit. Met de wet in de hand, zoals hij zei. Siersema had de gemeenteraad van Menterwolde willen uitleggen waarom ze is opgestapt. PvdA raadslid Patricia Boerma vond dat ze die kans moest krijgen, maar voor de burgemeester was het einde oefening. "U mag het woordvoeren, maar niet in deze zaal." Na haar aftocht vertelde Siersema in de hal van het gemeentehuis dat ze het niet verlengen van de huidige overeenkomst met de beheerder van natuur- en educatiecentrum De Heemtuin onverteerbaar vond. Een collegebesluit daartoe kon en wilde ze niet verdedigen in de raad. Het bleek slechts de druppel die de emmer deed overlopen. In een brief aan de raad, die ze gisteravond had willen voorlezen, hekelde ze het personeelsbeleid binnen de gemeente. "De wijze waarop in onze huidige organisatie met mensen wordt geschoven, is uiterst pijnlijk en verdrietig. Mensen worden ziek, lopen geknakt rond en lachen niet meer." Siersema sprak van een ’topdown’-regime dat sinds een jaar de scepter zwaait op het gemeentehuis. "Niet alleen naar het personeel, maar zelfs naar wethouders. Ik kan en wil mij niet vereenzelvigen met een bestuur dat alles laat gebeuren onder het toverwoord bedrijfsvoering. Boerma die de verbolgen Siersema hierover al had horen spreken op de radio, reageerde geschrokken. "Heerst er echt een angstcultuur?" Het gemeentebestuur maakte duidelijk zich op geen enkele manier in het geschetste beeld te herkennen. Kritisch Menterwolde, de partij van Siersema, stemde in met het ontslag en liet haar wethouder vallen. "Tranen, verwijten en veel woorden, maar wij gaan door. We zijn niet uit op trammelant", aldus fractievoorzitter Herman Blaauw. De twee leden tellende fractie blijft de coalitie aan een meerderheid helpen, zodat het gemeentebestuur verder kan met drie wethouders van VVD, CDA en GroenLinks.

Appie denkt: Voor velen kwam het afscheid van Matty Siersema als een donderslag bij helderdere hemel. Ook bij mij, al was de hemel in mijn optiek al wel een beetje bewolkt. Dat Siersema niet meer het "Dossier Heemtuin" had, dat deed mij de wenkbrauwen fronsen, toen ik dat in de krant las. Echter de verklaring gisteravond voor RTV Noord hield voor mij een grote verrassing in. Het personeelsbeleid zou van geen kant deugen in Menterwolde, en over de Heemtuin geen woord. Als buitenstaander heb ik op dit moment geen oordeel over de gang van zaken over het vertrek van de wethouder. Wel kan ik iets zeggen over hoe het nu blijkbaar verder gaat, buiten het feit dat ook dit muisje nog wel een staartje zal krijgen. De fractie van Kritisch Menterwolde blijft het college steunen, en dat is voor Menterwolde een goede zaak. De twee raadsleden hebben hun verantwoordelijkheid genomen en daarmee een bestuurscrisis voorkomen. Het college is beschadigd, maar kan verder, en dat is de minst slechte oplossing na het vertrek van Matty Siersema uit het college.

31 opmerkingen:

  1. Goedemorgen.Ja dit is Matty ten voeten uit, altijd strijden tegen onrecht. Ze behoorde bij de vriendenkring van mijn collega destijds( ja Willem die met die grote snor)en leerde haar kennen als iemand waar je, je nooit bij verveeld. Hoewel je haar ook weleens achter het behang wou plakken. Matty, als je dit leest: blijf je zelf, en laat je niet ontmoedigen wat er ook om je heen gebeurt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wim, ze komt hier vast niet dus je zult haar moeten bellen of een kaartje moeten sturen.

    Goedemorgen.

    Dat het Heemtuin-dossier niet de reden tot opstappen is blijkt ook wel uit het feit dat het college bij monde van wethouder de Winter gisteravond een heel ander verhaal hield dan tot dusver bekend was. Ineens leek iedereen de doelstelling van het college verkeerd te begrijpen; het wil graag blijven samenwerken met stichting Menterheem en alleen de posities herschikken (lees: weer de baas zijn).

    Gezien de tekst uit DvhN moet deze verklaring (die op mij redelijk plausibel overkwam, had dat eerder gedaan denk ik dan) van wethouder de Winter haast wel een verrassing zijn geweest voor de toenmalige portefeuillehouder Matty Siersema.

    Ik stuur haar een kaartje.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het leven is kort.
    Vergeef snel, kus traag.
    Mark Twain

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goedemorgen, zoals Roskam heeft geschreven het leven is kort en heel snel gaan vergeven, maar vergeten?

    In verleden zijn volgens mij heel veel politieke partijen onenigheid geweest en heel veel mensen zijn opgestapt en partijen uit elkaar gerukt zijn.

    Het enigste waar ik mij verschrikkelijk aan stoor is dat de gemeenschap hier z'n centjes voor moet betalen.

    Weer luttele miljoenen euro's........

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Welke miljoenen bedoel je Ceer?

    Jan, je zegt dat er iets nieuws is gezegd door wethouder de Winter, maar zoals zij het verwoorde heb ik het collegevoorstel in grote lijnen steeds begrepen hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat ik hiermee bedoel is alle opgestapte wethouders, alle politiekelingen die opgestapt zijn en door het vallen van de kabinetten de laatste tien jaar.....

      Duidelijker kan ik niet zijn, een vermogen!

      Verwijderen
  7. Kritisch Menterwolde heeft zichzelf gisteren goed belachelijk gemaakt. Je behoort je eigen wethouder te steunen en niet met dit soort parktijken in te laten. Herman Blaauw en Mariëlle de Rijke worden hier nog wel op afgerekend. College is nu beschadigd en bestaat enkel nog bij de gratie van KM (of hoe de partij nu ook gaat heten) en dat is geen goed voorteken. Dat Matty gisteren de mond werd gesnoerd door Van Zuijlen was ook wanvertoning van de burgemeester. Wat nog lager was, was dat de VVD het nodig vond om Matty nog even na te trappen nadat zij al wethouder af was. Dat is lager dan laag. Nee jongens, het college is nog lang niet klaar hiermee.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mogguh lui.

    Ik zeg maar niets behalve dat ik ieder een mazzelmoj weekend wens!
    O ja, dat er nog kaarten te koop zijn voor het poplart evenement in Slochteren. Echt gaaf. Noordbroeksters kunnen het Bokkenblad er nog op na slaan, staat een recensie in ;)

    Mazzelmoj dus!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik was overigens niet de anoniem van 10:02 !
      JP

      Verwijderen
  9. Nou, Anoniem, ik ben het juist volledig met Appie eens dat de twee raadsleden in het belang van Menterwolde gehandeld hebben. Zij realiseren zich dat ze er zitten voor de gemeenschap. De gemeenschap spint geen garen bij een crisis en bij het opblazen van de coalitie. De houding van de twee raadsleden valt zelfs zeer te prijzen. Hulde.

    Gisteravond was de eerste gelegenheid om in de raad te reageren op de jaarrekening. Wat de fractie van de VVD daarbij naar voren bracht was terecht. Er is 66.000 euro teveel uitgegeven, en dat is wel gemeenschapsgeld. Het benoemen hiervan en het vragen naar de genomen maatregelen hoort bij de controlerende taak. Dat het toevallig de portefeuille was van de scheidend wethouder heeft niets met natrappen te maken. Het stond gisteravond op de agenda dus zul je het er dan over moeten hebben. Jammer dat het zo samenviel, maar daar is niets aan te veranderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Anoniem 10:02, ben het niet met je eens, maar dat kon je in de opening lezen. Hoe het precies zit, dat weet ik niet, jij misschien wel, maar het is een feit dat de wethouder is opgestapt nadat ze een minderheidsstandpunt binnen het college had ingenomen, naar nu blijkt op twee punten. Vanaf het moment van opstappen en de commentaren in het openbaar heb ik mijn mening gegeven. In die mening ben ik na het beluisteren van het item op Noord vanmorgen alleen maar gesterkt. De ex-wethouder stelde dat ze niet had verwacht dat de partij haar zou volgen en het college niet meer zou steunen, chaos dus, in deze toch al moeilijke tijd. Coalities worden aangegaan met meerdere partijen, daar worden afspraken gemaakt, en daaraan lijkt KM zich te houden. Daar doet het opstappen van Siersema niets aan af, haar keuze, moet je respecteren, maar de partij hoeft daarin niet te volgen. Gisteren gaf ik dat ook al aan.

    Wat het optreden van de burgemeester betreft, dat was formeel juist tijdens de vergadering. Ontslag aangevraagd, en gekregen. Als de burgemeester wel de gelegenheid had gegeven, was hij buiten zijn boekje gegaan. Als Siersema de raadszaal als podium had willen gebruiken om haar standpunt te verkondigen, daar is mijn inziens ook niets mis mee, dan had ze het anders moeten aanpakken. Tijdens de raadsvergadering met de ontslagaanvraag komen en daarbij de toelichting geven, dan was het correct geweest en had de voorzitter haar uit moeten laten spreken.


    BeantwoordenVerwijderen
  11. Goedemorgen Peerdjes. Mevr.Siersema was woensdagavond al aan het trappen naar het college, respectloos, terwijl ze er 3 jaar mee heeft samengewerkt. Ze deden het met z,n vieren en als je jouw zin niet kan krijgen, dan was je onderbouwing onvoldoende en haar opstappen is erg onzakelijk. Heb dan ook meer respect voor haar fractiegenoten. Fijne dag allen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Moi Hendricus, ouwe reus!
      Het wordt weer ouderwetsch intPeerd!

      Kom je nu weer wat vaker?
      JP

      Verwijderen
  12. Woordje NIET teveel in mijn reactie vanmorgen, moet zijn: "De ex-wethouder stelde dat ze had verwacht dat de partij haar zou volgen en het college niet meer zou steunen, chaos dus, in deze toch al moeilijke tijd."

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Chris U., zoals ik het begrijp/hoor was jij/de VVD fractie zo ongeveer de enige die het steeds goed begrepen heeft. De meeste mensen hoorden belangrijke nuances donderdag pas. Zal wel aan 'de anderen' ĺiggen dan.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. @ Chris Ubels. Je bedoelt eigenbelang, deze coalitie is fout bezig op het moment. Matty is daar dus helemaal zat van geweest en heeft dus een beslissing genomen. Dat haar eigen fractie haar daarin niet steunt is een zwakte van die fractie, dus geen prijzenswaardig gedrag.

    En wat betreft het geval van het overschrijden van het budget met 66.000 euro. Het is natuurlijk goed dat dit genoemd is. Het is echter compleet fout om dan een trap te geven tegen een persoon die op dat moment wethouder af is en zich dus niet kan verdedigen. Dat is hoe deze coalitie zich op het moment gedraagt.

    En nog iets anders. Naar het schijnt is die angstcultuur op het gemeentehuis echt wel aanwezig. Heb begrepen dat wethouders niet met elkaar communiceren, ambtenaren blijven ziek thuis vanwege een verziekte werksfeer etc. waardoor het hele gebeuren nog slechter gaat draaien. Blijkbaar heeft de coalitie dit prima door gehad maar houdt dit onder de pet. Daarom mocht Matty ook niks meer zeggen in de raad want ja, er zou zomaar een beerput worden open getrokken. Je moet het maar durven om dit uit te spreken maar het vertrek van Matty komt niet uit de lucht vallen. Iemand stapt niet zomaar op vanwege een paar meningsverschillen. Deze coalitie is zwak, heel erg zwak en het vertrek van Matty geeft aan dat er achter de schermen een verziekte sfeer is die mensen kapot kan maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Is het oude wijn in nieuwe zakken? Of nieuwe wijn in oude zakken? Maakt ook weinig uit.

    Feit is, dat de burgemeester aan de raad had kunnen voorstellen de afgetreden wethouder een verklaring te laten voorlezen. Dat zou hoffelijk geweest zijn en getuigen van respect voor de transparantie van het openbaar bestuur. Maar ik had niet anders verwacht.

    Feit is ook, dat het er al langer onderhuidse spanningen in het college bestonden. De burgemeester en twee topambtenaren beschuldigden de wethouder van onprofessioneel gedrag, de wethouder verdedigde een transparante en betrouwbare bestuurscultuur. Daarbij werd meet af aan op de persoon gespeeld. Alles naar oud en vertrouwd Menterwolder recept.

    Feit is tenslotte dat het college er opnieuw in geslaagd is een bestuurder buiten de deur te werken, die dankzij haar inzet en netwerkinspanningen binnen het gemeentelijk apparaat, onder de bevolking en vooral in wijdere bestuurlijke context waarbinnen de gemeente opereert, veel waardering oogstte. Dat zal zeker gevolgen hebben op het gebrek aan goodwill en aanzien, dat de gemeente toch al buiten zijn eigen grenzen geniet. Jammer ook voor al die gemeentewerkers die opnieuw aanlopen tegen een top-down bestuurscultuur en nergens meer hun hart kunnen luchten.

    De verwikkelingen rond de Heemtuin - met name de manier waarop de ambtelijke top met het zittende bestuur meende om te kunnen gaan - waren al langer een bron van inhoudelijke conflicten. Ze werden vervolgens een instrument om de wethouder tot struikelen te brengen. Opgeruimd staat netjes, zal men wel gedacht hebben. En inderdaad is het gelukt een bommetje te leggen dat voor de wethouder onverteerbaar bleek. Ik heb haar niet gesproken, maar kan mij levendig voorstellen wat er zich allemaal afgespeeld heeft.

    Schokkend vind ik vooral de manier waarop een twijfelachtige ambtelijke cultuur die in het verleden tot grote problemen heeft geleid, ook met nieuwe hoofdrolspelers door blijft gaan. Weliswaar niet meer zo corrupt en intimiderend als vroeger, maar met even weinig respect voor fatsoenlijke omgangsvormen, controleerbaarheid en transparantie.

    Je kunt van mening verschillen over de vereisten van professionaliteit binnen het openbaar bestuur. Als je dergelijke meningsverschillen echter gebruikt om collega's met een andere opvatting over democratie en openbaar bestuur de mond te snoeren, getuigt dat evenmin van professionaliteit.

    Herindeling blijft voor Menterwolde nog altijd de beste optie. Helaas. De kringetjes zijn te klein, ons kent ons te goed. We schikken en we schuiven, we dekken elkaar en doen net of die buitenwereld even niet bestaat. Voor de ambtelijke top geen probleem. Hoogstens voor een burgemeester, die zijn ster aan het bestuurlijke firnament langzaam kan zien dalen als hij goed om zich heen zou kijken. Maar ook dat is een keuze die iemand zelf maakt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zoals ik vandaag reedsch eerder in dees' voortreffelijke uitspanning memoreerde: Het wordt weer ouderwetsch. Wellicht niet gezellig maar wel ouderwetsch! Ik vraag mij dan ook af of onze meeste recent gesneefde bestuurder wederom komt.

      Verwijderen
  16. Anoniem, beter is gewoon je naam er onder te zetten. Iedereen mag en kan zijn mening kwijt, dat is zelfs de bedoeling en opzet van het Golden Peerd. Of het nu foute of goede VVD'ers zijn, Goede of foute PvdA'ers, grijze wolven of de gevestigde orde, maakt allemaal niet uit, maar bij krasse uitspraken horen namen. Per ongeluk vergeten, geen probleem natuurlijk. Dat waren, maar zijn nog steeds de spelregels van het Golden Peerd.

    Wat betreft de verziekte sfeer, kan ik niet over oordelen. Dat zijn Matty's woorden, zoals anderen dat misschien tegenspreken. Ik hoorde bij Radio Noord dat er een taak lag voor journalisten omdat uit te zoeken. Daar wacht ik dan maar op.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik ben vandaag ook niet zo in mijn goeie doen, waar ik grijze wolven zei, bedoelde ik vrije wolven, de opstandelingen van de PvdA Menterwolde. Grijze wolven is een extreem rechtse Turkse groepering.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Appie helemaal eens. Anoniem posten is ................... angst hebben voor de werkelijkheid.
    JP, zal vaker langs komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Wat mij verbaast is dat dhr. Blauw straks niet verder wil gaan onder de naam Kritisch Menterwolde. Zal Trots Op Menterwolde niets voor hem zijn?
    Kortom het zullen je vrienden maar zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Wim, enige verbazing leverde dat mij ook op, denk ook dat het niet op deze wijze kan. Ik ken de statuten niet van KM, maar de ledenvergadering zal daarover gaan waarschijnlijk. Als de ledenvergadering niet in meerderheid akkoord gaat, dan rest de zittende raadsleden slechts één mogelijkheid als ze niet onder die naam in de raad willen zitten. Dat is het lidmaatschap opzeggen en dan als Groep Blauwe Rijke, of iets in die geest tot aan de komende verkiezing als raadslid aanblijven. Maar ik zie geen bezwaar om gewoon als Kritisch Menterwolde raadslid te blijven zitten als de ledenvergadering, dat kan ook nog, het duo niet gaat royeren. Alles is immers mogelijk in de politiek, zeker in die van Menterwolde.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ronald van Raak zei dit, iets wat ik eerder al had gezegd en niet vergeten wethouders en Burgemeesters natuurlijk:

    IK BLIJF ERBIJ: SCHAF HET WACHTGELD VOOR POLITICI AF

    Als politici regels maken voor iedereen, moeten die ook gelden voor politici zelf. Buiten de Tweede Kamer lijkt dat heel logisch, daarbinnen wat minder. Als politici werkloos worden, gelden voor hen bijzondere regels. In plaats van de WW hebben politici het wachtgeld, dat veel rianter is. Toen ik in 2009 voorstelde om de wachtgeldregeling af te schaffen, kreeg ik als SP’er een vreemde gewaarwording: in de rechtse media werd ik toegejuicht, in de linkse media werd ik af geserveerd.

    Veel linkse kranten waren ronduit negatief. Dit was ‘een kwalijke vorm van effectbejag’ (de Volkskrant, 31 juli) en voedde ‘vooral vooroordelen’ (Trouw, 3 augustus). Politici konden in die tijd rekenen op 6 jaar wachtgeld, zonder te hoeven solliciteren. Sindsdien is in de samenleving veel veranderd – en ook in de Tweede Kamer.

    De periode van wachtgeld is teruggebracht, van 6 jaar naar ruim 3 jaar – vergelijkbaar met de WW. Ons voorstel om voor politici een sollicitatieplicht in te stellen is ook ingevoerd. Of de Tweede Kamer daarmee deed aan ‘effectbejag’ en ‘vooroordelen’ heeft gevoed, weet ik niet. Wel weet ik dat het zelfbeeld van politici is veranderd.

    Het belangrijkste argument voor behoud van de wachtgeldregeling is dat politici een risico lopen om te worden weggestuurd. Maar dat geldt helaas voor steeds meer mensen. Maar juist omdat het een risicovol beroep is, worden politici zo goed betaald. Bovendien zijn politici vaak goed opgeleid en hebben zij een goed netwerk. Als zij al geen werk kunnen vinden, wie dan nog wel?

    Binnenkort komen opnieuw voorstellen om de WW te verlagen, of de ontslagbescherming te verminderen. Dan zullen mensen terecht vragen: hoe zit dat met jullie? Gaan jullie nu de wachtgeldregeling ook aanpassen? Ik zie maar één manier om aan dit soort discussies een einde te maken: door het wachtgeld af te schaffen en ook voor politici voortaan gewoon de WW te laten gelden.

    Deze column verscheen op The Post Online

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Let op wat ik gehoord heb, ligt het op 5 jaar lang op 80%......

      Verwijderen
  22. Man man man wat een gedoe weer. Zag het net op RTV noord. Het kon wel een aflevering van goede tijden slechte tijden zijn. Is allemaal maar politiek maar toch…… Matty was er flink van overstuur. Appie geef Matty maar een borreltje van mij om even van de schrik te bekomen. Morgen ziet de wereld er weer heel anders uit en schijnt de zon. Weet ik nu al. Heeft Harma mij vertelt. En Wim even van jou. Ik heb een ledenstop met Trots Op Menterwolde. Kan dus momenteel niemand meer lid worden. Kan allemaal nog veranderen het komende jaar maar dat ligt even aan hoeveel subsidie ik krijg. Even afwachten dus. Appie wanneer de subsidie binnen wordt het echt feest in het Golden Peerd. TOM

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Ab,
    ike weet het fijne er (nog)niet van maar onze procedurekluiver (EvZ) is in deze kwestie waarschijnlijk en bewust fout.
    't Of Matty nu terecht is opgestapt of niet, en of haar kritiek danwel de kritiek op haar van vanuit het college nu terecht was of niet, de wijze waarop EvZ heeft gehandeld in de raadzaal gaar alle perken van fatsoen te buiten en is zeker niet volgens geldende wert en regelgeving.
    Zou me niet verbazen als dit 'm de bestuurlijke kop gaat kosten, zou terecht zijn.
    Verder denk ik dat Herman Blauw zich nog eens moet afvragen of hij wel weet en snapt hoe de hazen lopen.
    Hij had (mits hij het met Matty eens is/was) gewoon de formele steun aan het college kunnen opzeggen en dus daarmee Matty's beluit formeel
    kunnen steunen. In dat geval had dat niet betekend dat de gehele raad het vertrouwen in het college had opgezegd, het college had dan gewoon door kunnen gaan )en steeds moeten vechten voor voldoende steun). Het argument van HB dat hij anders niet gewoon de eigen raadstermijn had kunnen uitzitten (als KM) is verder kul; Hij had in elke geval niet hoeven vrezen voor tussentijdse GEMR-verkiezingen (zou een novum zijn geweest).

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Gisteren ook met enige verbazing de soap aangezien. professionaliteit is wel ver te zoeken. Burgemeester heeft wat mij betreft een nieuw dieptepunt bereikt. Niet het bericht uitgeven wat was afgesproken, en dan ook nog iemand de mond snoeren. Kom op zeg. Had haar gewoon 10 minuten gegeven.

    De a-professionele houding van deze gemeente (zowel personeel en het college) begint mij steeds meer op te vallen. Het paaltje van Batelaan in Zuidbroek komt er eerst nog niet. En waarom? Omdat er ineens allerlei stukken die de bezwaarcommissie(en ook de bewoners) willen hebben niet meer te vinden zijn in het ivoren torentje in Muntendam.

    Ben trouwens benieuwd wie nu de herinrichting Spoorstraat in zn maag gesplitst krijgt. En wie het nu eindelijk eens goed gaat oppakken.

    Persoonlijk vind ik het inderdaad wel jammer dat Matty er niet meer zit. Al kan ik het vanuit haar kant ook wel voorstellen. We zullen zien hoe het verder gaat. story continues

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Arnold, het paaltje van Batelaan? Bedoel je daarmee de afsluiting voor vierwielig gemotoriseerd verkeer onder de Spoorbrug door?

    BeantwoordenVerwijderen