Teller

donderdag 15 mei 2014

15052014

Ook vandaag is het Golden Peerd geopend, maar meer tekst heb ik niet.

6 opmerkingen:

  1. Goedemorgen, k' zag gisteren een documentaire over de werkgelegenheid in de USA. Drommen mensen staan in de rij of de uitzendbureaus die deze mensen verhuurde voor nog minder als het minimum loon werk voor hun heeft. Doet me denken aan de situatie hier in NL, vele oost Europese mensen werken voor minder dan het minimum loon, wonen gezamenlijk met velen, net als in de USA in een woning. Anders kunnen ze de huur niet opbrengen, en leven van hun armoede. Wie kiest er voor zo'n mensonwaardig bestaan? Wie kan er leven van een salaris van minder dan 2'50 euro per uur? Dat de gouden tijden van de jaren 60 voorbij zijn mag duidelijk zijn. Dat betekend niet dat er hele bevolkingsgroepen honger en armoede moeten lijden.
    En dan denk ik aan al die vluchtelingen die Nederland zien als het Mekka van Europa. Kunnen zij hier een nieuwe toekomst opbouwen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wim,
      de situatie in de VS is niet zo 1-op-1 te vergelijken met de nederlandse.
      Ten eerste betstaat er in de VS (net als bijv. in Duitsland) geen wettelijk minimum loon voor iedereen (wel voor bijv. overheidswerk).

      In de VS als geheel bestaat er dus geen wettelijk minimumloon (maar elke staat/county kan wat dat betreft haar eigen soepje koken en dus wel een ML instellen).

      Maar er is wel zoiets als wellfare/social-security/bijstand en er zijn diverse pensioenvoorzieningen.
      De uitkeringen van bovenstaande voorzieningen zijn echter vaakzodanig laag dat mensen daarvan niet of nauwelijks rond kunnen komen en dus zoekt men naar (legale) bijverdiensten.
      En om die reden zie je dat niet alleen illegalen maar ook andere mensen (met een klein pensioen of wat voor inkomsten dan ook) ook voor baantjes kiezen die zwaar onderbetaald worden als aanvllig op hun overigens al karige inkomen.
      Maar ook zie dat mensen met een redelijk pensioen of een partner met een redelijk inkomen op die wijze legaal/illegaal wat bijverdienen (ook om sociaal actief betrokken te blijven).

      En natuurlijk wordt er ook misbruik gemaakt van dergelijke situaties om (illegale en anderen) zonder enig ander inkomen voor een habbekrats te laten werken. Maar zolang Amerikanen zelf in meerderheid niet willen dat de overheid zich met dit soort zaken bemoeit laat staan een wettelijk minimum loon vaststelt zal er wel nooit een wettelijk minimum loon voor iedereen komen.

      Verwijderen
  2. Goedemorgen,

    Benieuwd hoeveel mededorpsgenoten we vanavond tegen komen in het Beatrix theater in Utrecht....prettige dag verder.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Raar verhaal over die magnesiumslakken in de Eemshaven, de ene deskundige zegt we hadden het in de hand, en de andere zegt dat we aan een ramp ontsnapt zijn. Doet me denken aan het blad Panorama jaren geleden, die over de gevaren van het chemiepark van Delfzijl schreef.. ook daar zou bij calimaniteiten een gedeelte van de provincie vergiftigd worden. Het gezegde: de mens lijdt het meest aan wat hij vreest, is hier ook van toepassing.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wim, inderdaad een heel raar verhaal. Zelden gezien dat de bespiegelingen over wat er had kunnen gebeuren zo ver uit elkaar liggen.

    BeantwoordenVerwijderen