Teller

woensdag 16 juli 2014

16072014

De krant vluchtig ingekeken. Er stond een verhaal in van William Moorlag over de gang van zaken rond het ziekenhuis dat in Zuidbroek zou komen, maar in Scheemda komt. Kan mij in grote lijnen er wel in vinden, want Moorlag zegt dat wij in een democratie leven. Niet een man heeft het voor het zeggen, maar in meerderheid worden besluiten genomen. Dat heb ik al eerder gezegd hier achter de toog. De argumenten die Moorlag heeft om voor Scheemda te kiezen kan men over van mening verschillen, doe ik ook, maar de meerderheid van PS ging daar in mee. Zo ook met het windmolen beleid. Jarenlang was de N33 de plek volgens PS, nu is plots de Eekerpolder in het zicht van Meeden het alternatief waar men in de provincie voor gaat. Moorlag zegt in het artikel dat het de politiek schaadt als men een persoon zoveel macht toedicht, zoals in het artikel in de weekend bijlage van het DvhN stond. Die conclusie deel ik, maar wil daar welaan toevoegen dat het de politiek ook schaadt dat een meerderheid van PS als makke lammetjes Moorlag volgt.

10 opmerkingen:

  1. Goedemorgen, tuurlijk zitten er meerdere mensen die deel uitmaken van dit belij(ei)d.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het was zeker ook een meerderheidvan de P.S. die het geld samen met Calon op een bank in IJsland parkeerden.William trek er leerling uit, want ik heb het idee dat je in de zelfde valkuilen terecht komt. Er is maar 1 Goede Herder die op de schapen past, de rest doen het allemaal voor het geld en de macht.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goedemorgen! Heb het artikel gelezen..denk dat een ieder zijn mening hier wel over heeft. Vreemd dat mensen na het steunen van een beslissing om de omgevingsverordening aan te scherpen daarna iemand beticht van Sim city spelen.Wat mij ook verbaasde (maar daar zullen wel redenen voor zijn geweest) Dat de OZG en Menterwolde geen gebruik hebben gemaakt van hun recht om een afwijzend besluit voor te leggen aan de rechterlijke macht.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Anja, het OZG kon het moeilijk voorleggen aan de rechterlijke macht, ze hebben immers zelf de deal gesloten. Onder stevige politieke druk weliswaar, maar niet letterlijk met een pistool op de borst. Menterwolde had dat wel kunnen doen, maar daar maak je geen vrienden mee op het Provinciehuis, als dat al mogelijk is voor Menterwolde bij het zittende college. Maar misschien kun jij vragen waarom men dat niet gedaan heeft. Maar als het werkelijk zo is dat het jaarlijks 2.5 miljoen duurder is in Scheemda, en men kiest met die paar kilometer verschil daar toch voor, dan kan ik daar met de pet niet bij. Alle argumenten om de middenstand in Winschoten in de been te houden vervallen ook als het ziekenhuis in Scheemda komt. Provinciale Staten kunnen de lening nog tegenhouden, maar dan? Ik heb het al eerder gezegd op deze plaats, het zal mij niet verbazen dat door al het gekonkel er helemaal geen ziekenhuis meer komt. Uitbreiding van Martini en UMCG kan makkelijk het "aanbod" van Oost-Groningen opvangen. Het afwijzen van Zuidbroek kan wel eens DE gemiste kans zijn geweest. Kansen moet je zien, moet je pakken, maar helaas is dat niet de sterkste kant van politici op zo'n twintig kilometer afstand van het Golden Peerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Appie / Anja Laten we vooral even bij het begin beginnen, namelijk de verderfelijke marktwerking in de zorg. Als we die nou eens over boord gooiden dan werd de zorg een stuk goedkoper. Er is door het CPB berekend dat er in de zorg 3,4 miljard euro te besparen is door afschaffen van de marktwerking en het snijden in (te) dure management lagen. Bovendien komen ziekenhuizen dan ook niet in de concurrentie positie. Mede door deze positie is het OZG gedwongen om nieuw te bouwen. Een aantal andere factoren spelen ook mee zoals verouderde gebouwen, maar deze waren ook op te knappen voor aanzienlijk minder geld. In de aanloop naar de vorige TK verkiezingen heb ik de PvdA herhaaldelijk iets horen zeggen over afschaffen van marktwerking in de zorg. Maar als het puntje bij het paaltje komt blijft alles zoals het was en gaan we vrolijk verder met het liberaliseren van de zorg. De zorgverzekeraars hebben in Nederland totaal een bedrag van 8 miljard in de reserves, geld wat op een bank staat of belegd word wat bedoeld is om ziekenhuizen in stand te houden en betaalbare zorg te garanderen word dus weg gegooid. Dus laten we ons daar maar druk om maken als het gaat over de toekomst van de zorg. Dan kunnen we misschien over 4 jaar zeggen dat het fijn is als we geen eigen risico meer hebben van 1/3 van het minimum loon. En dan kunnen we misschien zeggen dat het fijn is dat de premie zo lekker laag is, tegen een pakket wat alle noodzakelijk zorg wel vergoed. Een dan hoeven mensen zich niet druk te maken als je van straat geveegd word en met de ambulance een rit moet maken, nu krijg je de rekening a €500,= in de bus. Het OZG geen zorg? Ja wel degelijk maar als je het afzet tegen de vele andere problemen die de marktwerking in de zorg veroorzaken is het peanuts.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Appie, gelooft in de democratie van William Moorlag en hecht geen geloof aan de volgers van Moorlag. Die lopen te gemakkelijk mee. Tja, wat moet ik daar mee? Is dat kool en gijt sparen of de klandizie liken?
    VB, somt een rijtje feiten op die zo tomaat zijn als als de SP. Ik bedoel, het is een opsomming van feiten die niet de oorzaak van het falen zijn maar helaas soms wel het gevolg. Marktwerking is niet slechter dan geleide economie of staatsgeleid, concurrentie tussen ziekenhuizen kan wel degelijk het beste naar boven halen. Concurrentie heeft het OZG niet de das om gedaan, noch verouderde gebouwen, een royale buffer van de zorgverzekeraars ook niet maar is wel erg royaal.
    VB wil zich druk maken over de toekomst van de zorg. Terecht.
    Helaas is het zo dat juist zijn achterban het is die de zorg niet betaalt of kan of wil betalen maar wel het meest gebruik maakt van die zorg. Een lagere premie zou ik ook wensen maar wordt mede moeilijk door de grote zorgvraag juist van de onderkant van de maatschappij. Ja, een hopeloos woord, maar dat zijn zo de termen van diezelfde maatschappij.
    Nog een ander ding maakt die zorg zo duur. Dat zijn de graaiers. Ze zitten in alle geledigen van de zorg. Lijkt wel een gevolg van marktwerking, niet de oorzaak.
    De OZG? Naar mijn mening is er plaats voor een ziekenhuis in Oost Groningen. Zuidbroek zou beter zijn dan Scheemda of Winschoten. In het pre-advies van de commissie wordt dat ook genoemd, nl. als derde punt. Het niet goed kunnen krijgen van goede specialisten. Ik heb het vaker gezegd. Een goede specialist kiest voor de betere locaties, het centrum van het land, niet aan de rand. Daarmee is dit derde genoemde punt van wezenlijk economisch belang. Een goede specialist is bevorderlijk voor de positie van een ziekenhuis, zowel voor z'n naam als wel voor de financiële positie. Tegelijk is dit derde punt een heikel punt want je zegt niet graag van je huidig personeel dat je met tweede of derde rangs personeel tevreden moet zijn. Maar in werkelijkheid ligt hier wel de sleutel voor het voortbestaan van het OZG. Zuidbroek is dan gewoon de beste plek.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. goedenmiddag....

    ben het met VB eens...

    nanno, geen specialisten kunnen krijgen, lijkt me over deze afstand, zuidbroek of scheemda, niet relevant.
    ik vraag me ook wel een beetje af waarom je als specialist zou kiezen voor een centrumplek, het ziekenhuis en jij bent degene die de kwaliteit levert, niet de plek waar je zit....
    ken veel specialisten in opleiding die hier in het noorden willen blijven....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, Bloem, je krijgt waarschijnlijk ook in Zuidbroek geen topspecialist. Maar zeker niet in Winschoten. Waarom wel in Zuidbroek een goede specialist eerder dan in Scheemda. Zoals met zoveel dingen, doe de dingen goed en niet half, krijg je later altijd spijt van. De gerechtvaardigde wens van het OZG, en let op het derde punt die ik noemde, was in Zuidbroek, ook om meerdere redenen. Scheemda werd het door een zwaar bevochten overnight compromis. Een compromis dus, dus half in mijn ogen. Tenminste als de wens van het OZG voor Zuidbroek op deugdelijke gronden was gefundeerd. Dat lijkt me wel de voor de hand liggende gedachte.
      Uiteraard zijn er voor een goed ziekenhuis meer zaken nodig dan alleen een goede specialist. Precies zoals je het zegt "het ziekenhuis en jij bent degene die de kwaliteit levert". Dat begint bij het bestuur, de directie, het personeel tot in alle functies, in de appartuur, de houding van het personeel, de cultuur etc. Natuurlijk lijkt dan die afstand tussen Scheemda en Zuidbroek niet relevant, maar voor het OZG was de afstand Winschoten Zuidbroek wel relevant.
      Ik ken ook heel veel specialisten en ik heb met heel veel specialisten gesprekken gevoerd. Ze weten zelf maar al te goed of ze kans maken in een goed ziekenhuis te komen werken of in een perifeer ziekenhuis ergens diep in de provincie.

      Je begon met dat je het eens bent met VB. Dat begrijp ik. VB somt een aantal zaken op die werkelijk niet goed zijn, maar daarvoor kun je niet de marktwerking en de concurrentie aanwijzen als oorzaak voor het probleem van OZG. En en passant nog wat zaken noemen die op zich wel irritatie oproepen maar niets te maken hebben met de wankele positie van het OZG.

      Verwijderen
  8. Nanno, ik like niemand, constateer gewoon dat er een meerderheid is die Moorlag volgt. En in een democratie telt de meerderheid, en hoort men de minderheid niet onder de voet te lopen. Ieder lid van het openbaar bestuur hoort zelf een afweging te maken en naar de hand daarvan te stemmen. Mijn conclusie is dus dat het teveel "eer" is om alleen naar Moorlag te wijzen. De politiek is niet te vertrouwen is een stelling die ik hard kan maken, maar hier en nu niet doe. Misschien als ik nog eens toe kom om mijn memoires te schrijven. Tipje van de sluier: de politiek wordt bemand door mensen, die zeker niet beter zijn dan de gemiddelde bezoeker van dit café, maar een keer daar, al vlot de normen voor zichzelf en anderen ruimer stellen. Zie bijvoorbeeld de windenergie, ook daar waait men met iedere tegenwind mee. Jarenlang was de N33 aangewezen als de locatie. Plots draait men het zaakje om. Investeerders een scheur aan de broek, Moorlag had immers plots schijt aan grondposities van de ontwikkelaars, en de bewoners van Meeden onder de molens. Waarom? Winstbejag van de politici. Nee geen Italiaanse toestanden van omkoping, maar voor de stemmen. In Meeden wonen immers maar een handjevol kiezers, Veendam levert veel meer op. Dan kreeg ik uit hoofde van mijn bijbaan als kroegbaas van dit cafe talloze mails van politici en burgers in de afgelopen jaren die mijn ogen werkelijk deden openen. Vaak ook het verzoek om iets aanhangig te maken, meestal was mijn antwoord het zelf te doen. Helaas deden de meesten dat niet. Een enkele keer, waar ik zeker wist dat het klopte, deed ik dat zelf.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar Appie, het heeft er toch alle schijn van dat Moorlag een compromis overnight heeft bedongen en dan is het coalitieneuzen tellen. Dat is politiek. Dat heeft niets met het beste voor hebben te maken. Maar dat laatste zullen we het wel over eens zijn.
      De rest lees ik wel in je memoires;-)

      Verwijderen