Teller

woensdag 22 oktober 2014

22102014

B en W heeft laten weten dat men alleen het bad in Muntendam open wil houden. Het is aan de raad of men het college daarin zal volgen de komende raadsvergadering. Het alternatief dat door de zwembond is voorgesteld om voor de beschikbare 180.000 Euro alle baden open te houden lijkt voor het college geen optie, omdat de entreegelden dan drastisch moeten worden verhoogd. Als de coalitie het voorstel steunt is het einde verhaal voor de zwembaden in Meeden en Zuidbroek. Ook de zwemvereniging De Pinquin zal buiten de gemeente naar een alternatief op zoek moeten. Het zou meer dan jammer zijn voor de zwemsport in Menterwolde en ruime omgeving als het 25 meter wedstrijdbad aan de A7 haar deuren moet sluiten.

18 opmerkingen:

  1. Het zou buitengewoon jammer zijn voor de ondernemer die in Zuidbroek een motel, restaurant en zwembad exploiteert. Voor een flink deel betaald door de gemeente. Maar ja, dat is ondernemersrisico, en als gebruikelijk moet de gemeenschap daarvoor opdraaien. Het zwembad in Meeden heeft die luxe niet. Ooit in de dertiger jaren gegraven door werkloze Meedenaren, in de tachtiger jaren door de gemeente Meeden gemoderniseerd en de laatste jaren door tientallen Meedemer vrijwilligers met een kleine bijdrage van de gemeente Menterwolde in de benen gehouden. Ik gun die Pinquins, de Brouksters en de wijde omgeving een wedstrijdbad, maar wat doen ze er zelf voor, behalve zeuren dat de gemeente de ondernemer subsidiëert?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Frans , al zou de gemeente het willen, het is niet eens toegestaan om andermaal geld in het vd Valk bad te steken.

      Verwijderen
  2. Deze opening verbaast me. Ik dacht dat alles al in kannen en kruiken was, de zwembaden zouden zeker de eerst komen de jaren blijven.
    En nu gaan ze de besluiten over dit onderwerp dunnetjes overdoen? Of is dit onderdruk van de samenwerkende gemeentes tot stand gekomen. Dit roept inderdaad vragen op.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is gewoon doorzetten van de ingezette lijn van het college Wim. Dit rapport was slechts uitstel van executie. Menterwolde Gewoon heeft Muntendammer stemmers binnengehaald met een harde belofte (behoud zwembad M'dam) en komt die belofte na. Ik denk ook niet dat dit college -in tegenstelling tot het vorige- zo gevoelig is voor acties van inwoners maar dat het einde verhaal is voor het Zuidbroekster en Maidmer zwembad.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Frans, om het even in perspectief te zetten: Volgens cijfers van de KNZB bedraagt de exploitatie van een bad zoals dat van van der Valk ongeveer 350000 per jaar (excl. sportcomplex). De bijdrage van de Gemeente van 60000 aan bad en sporthallen is misschien absoluut een hoop geld, maar in verhouding niet een flink deel lijkt me. Zeker niet als je bekijkt hoeveel de gemeenschap er gebruik van kan maken. Gemeenschapsgeld moet ten goede komen van de gemeenschap en dat is hier duidelijk het geval lijkt me.

    Jan heeft gelijk. De keuze was glashelder tijdens de verkiezingen. Of je gaat voor alle drie de baden open met gedeelde verantwoordelijkheid, zoals in ons plan, of je gaat voor een volledige garantie voor het van de Noort bad. Deze keuze is door ons en de andere partijen heel duidelijk gecommuniceerd en er was geen onduidelijkheid over. De kiezer heeft haar keuze gemaakt en de kiezer heeft altijd gelijk. Dat is de nieuwe realiteit. Wij verliezen de zwemmers in Noord- en Zuidbroek niet uit het oog, maar de kaarten zijn nu eenmaal anders geschud.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goimörgen. Bin ik nou de ainegste dij der niks van begript????
    t Leek eerst toch in kannen en kruken?...
    Doodzunde veur de Pinquins en nog aarger t Maidmer zwembad....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Goedemorgen

    Eigenlijk is het heel simpel, er ligt een coalitie akkoord, dat zegt Muntendam blijft open. Daarnaast was er in de raad de behoefte om te kijken of er naast Muntendam ook andere baden open kunnen blijven. Hier is de ruimte voor gegeven , en er volgde een onderzoek van de KNZB. Dat de KNZB tot de conclusie komt dat alle 3 de baden open kunnen blijven heeft mij verbaasd ik heb deze conclusie niet kunnen trekken uit het onderzoek.Het onderzoek rammelt aan alle kanten en dat is de reden dat het college zegt we gaan door met de ingeslagen lijn. Het is vervolgens aan de raad of zij dit ook vinden, en het onderwerp staat 30 Oktober op de agenda.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Als ik het goed begrijp heeft MG de kiezers belooft dat het bad in Muntendam open zou blijven. Het gevolg is dat de kiezers (inwoners) van de andere dorpen het nakijken hebben, en erger nog, een bad, dat voor meerdere doeleinden geschikt is, het loodje moet leggen. Voor 180.000 Euro per jaar blijft het bad in Muntendam open, en voor 60.000 Euro had men een volwaardig bad open kunnen houden. Verschil 120.000 Euro! Soms zou je denken dat de gemeente niet hoeft te bezuinigen. Belofte maakt schuld, maar de schuld kan ook te groot worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is gewoon pertinent niet waar dat de gemeente het bad in Zuidbroek open kan houden voor welk bedrag dan ook. Hier zit de angel van het probleem.

      Verwijderen
  8. Appie verkeerd begrepen. Het bedrag is 169.000 daarvan is een bedrag van 40.000 euro aan overhead, personeel enz enz. Blijft over 129.000. Dit is wat beschikbaar is voor exploitatie. Daarnaast is het niet mogelijk om een constructie te bedenken waarbij het wettelijk is toegestaan om geld in een commerciële instelling te steken als gemeente, anders dan incidenteel. Een derde keer op rij vd valk geld geven voor exploitatie is niet incidentieel. Soms zijn zaken net even anders dan ze voorgespiegeld worden , en dat werpt een heel andere kijk op de zaak. De conclusie dat drie baden open kunnen blijven trekt de KNZB, maar wel op baisi van aanname's en niet op basis van cijfers. Mij conclusie na aanleiding van het rapport is dat het een rapport is wat slecht is onderbouwd en wat zeker geen aanleiding geeft tot conclusies zonder dat er verdere studie word gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het was sowieso een rapport wat aan alle kanten rammelt! Het kan niet zo zijn dat een zwembad totaal geen inzage geeft en de rest alles bloot legt! Geen bezoekers aantallen, geen inkomsten geen inzage waarvoor men de gelden heeft gebruikt, helemaal niks noppes nada. Vervolgens komt de KNZB met een rapport, die al voor wij het wisten gelekt was naar de pers. Het is gewoon een rapport die gemaakt is op basis van aannames! Voor de raad zijn er op 13 november moeilijke keuzes te maken. En ja, Menterwolde Gewoon heeft hiermee hun stemmen gehaald, maar er zijn gelukkig meer partijen in de Gemeenteraad, en hopelijk, komen we/ze toch nog met iets???

    BeantwoordenVerwijderen
  10. VB, heb ik het niet helemaal goed begrepen dus, maar kan onmogelijk blij zijn met de conclusie van het college, en naar nu blijkt ook de coalitie in de raad. Is dat rapport van de KNZB ergens te downloaden?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik ben van mening dat aan de cijfers van VB nog wel het een en ander is aan te merken. Maar dat het in de huidige situatie haast onmogelijk is alles open te houden, die conclusie deel ik wel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het zijn de globale cijfers, de verschillen zijn echter dermate klein dat de conclusie hetzelfde blijft.

      Verwijderen
  12. Al deze schrijven en letters denk ik dat ik mij een poosje afwezig zal gaan houden........., jammer...... persoonlijk had ik mij hier een heel ander beeld hiervan gevormd.....

    Net zoiets wat ik in mijn beeld had voor de ouderen.......

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Appie, rapport KNZB staat op website gemeente
    Ik begrijp niet alle reacties van oa de raadsleden.
    VB:
    -wanneer al duidelijk was dat Van der Valk geen subsidie meer kan krijgen, waarom heeft de raad dan het college opdracht gegeven voor een onderzoek door de KNZB?;
    - bij de start van het onderzoek is door de gemeente 180.000,- aangegeven als kader en niet de getallen die jij nu noemt;
    - een commerciele instelling kan gewoon een subsidie krijgen van een gemeente. Zeker wanneer het wordt benoemd als dienst van algemeen economisch belang.
    Anja:
    - De KNZB heeft duidelijk aangegeven wat de redenering is over de exploitatie van Van der Valk. Ook Chris geeft een toelichting. Je kunt daar boos om zijn, maar je kan het ook gewoon omdraaien. Ik heb de afgelopen twee maanden een heel andere Van der Valk gezien. Een concern dat wil samenwerken, een programma wil afstemmen en ook inzet van personeel wil doen in andere baden. Helaas komt dit weinig naar voren, maar deze houding is wellicht heel veel waard. Ik hoop dat je daar nog eens goed over wilt nadenken;
    Chris: ik deel je conclusie niet dat met de huidige situatie niet alle baden kunnen openblijven. Je moet hier nog wel wat voor doen. Jammer is dat ik niemand, tot nu toe, hoor over het feit dat de komende 2 jaar er ook 400.000 euro beschikbaar is voor investeringen. Nu is het voorstel om dat te besteden aan een koffiezetapparaat in het zwembad Muntendam. Je kunt dit toch ook op een slimme wijze inzetten voor de 3 zwembaden. Of is het wellicht beter om te gaan werken aan een nieuw zwembad. Een zwembad 2521 voor ALLE doelgroepen. Mogelijk is dit op termijn goedkoper in exploitatie en investering. Kijk maar eens op de website 2521.nl!
    Tot slot, alle zwemmers van De Pinquin zijn teleurgesteld in het standpunt van het college B&W. Wij hopen natuurlijk dat onze volkvertegenwoordigers alles op alles zetten om een levendige zwemclub te behouden, zoals ik ook al in een brief schreef aan de raadsleden. Ik reken op jullie en natuurlijk ook op de gasten bij Appie!
    Groeten, Nico Altena, voorzitter Zwemvereniging De PInquin

    BeantwoordenVerwijderen