Teller

donderdag 13 november 2014

13112014

Ik las in het DvhN dat het gisteravond druk was op de informatieavond over aardbevingen in De Noordsuythoeve in Noordbroek. Vooral de Groninger Bodem Beweging, het Staatstoezicht op de Mijnen en uiteraard de NAM kregen veel vragen. Veel inwoners van beide dorpen hebben zich nog lang bescheiden opgesteld. Maar naarmate de bevingen toenemen en sterker worden, beginnen ook zij de gevolgen letterlijk te voelen. Veel belangstelling voor de stands van de GGD, Slachtofferhulp en de brandweer was er echter niet. Vooral het Staatstoezicht op de Mijnen en de NAM konden op veel belangstelling rekenen. De Groninger Bodem Beweging was in eerste instantie niet uitgenodigd. De vereniging had op verzoek alsnog een zaaltje toegewezen gekregen. Dat zat elk half uur stampvol om van woordvoerder Derwin Schorren te horen wat de Groninger Bodem Beweging voor de bewoners kan doen. De gemeente Menterwolde kreeg ook veel vragen. Veel meer dan bemiddelen kan de gemeente echter niet, zegt Harry Flap, coördinator integraal beleid bij de gemeente. ,,Het is een zaak tussen de bewoners en de NAM. De NAM is ook weinig bereid met ons samen te werken.’’ Waar de gemeente zich wel sterk voor moet maken, vonden veel aanwezigen, is de aanwijzing als kerngemeente
in het aardbevingsgebied. Die intentie heeft de gemeenteraad al eerder uitgesproken.

3 opmerkingen:

  1. Goedemorgen, ik vraag me af of de NAM wel een risico potje heeft voor deze nadelige gevolgen van de aardgas winning.
    Toen de woningen eind1880 tot 1960 gebouwd werden, hield men zeker geen rekening met aardbevingen. Ze gingen er van uit dat in het Groningerland geen geen olie, zout of gas aanwezig was. De huizen meestal van een halfsteens muurtje werden op een vaste laag zand of op kleef gebouwd, en dat was in die tijd genoeg! Met de wetenschap van nu hadden ze het anders gedaan. Helaas, achteraf kijk je een paard in de .......!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dichte mist van morgen op de N33. Onbegrijpelijk dat er dan nog mensen zijn die denken dat deze mist hun geen beperkingen oplegt.

    BeantwoordenVerwijderen