Teller

donderdag 20 november 2014

20112014

Gisteravond heeft de gemeente besloten om het Winschoterdiep af te sluiten voor alle verkeer in Zuidbroek. De reden is dat de weg op verschillende plaatsen verzakt richting het diep. Wat is de oorzaak? En wie gaat de schade aan de gemeentelijke weg betalen? Wie het weet mag het zeggen.

16 opmerkingen:

  1. Goedemorgen. De schepen die momenteel door het Winschoterdiep varen, zijn gebouwd voor 3000 ton en ietsje meer. Het diep is tot aan de beschoeiing zodanig uitgediept, dat de platen van de beschoeiing het niet meer houden. Ze buigen met het gevolg dat het zand van de weg, weg spoelt. Ook de vaarsnelheid van de schepen is hoger geworden. Kon je een geladen schip eerst nog lopend bijhouden, nu zul je moeten rennen. Kortom allemaal factoren die een rol hebben gespeeld.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb m'n hele jeugd en lang daarna, leeg en zwaar beladen schepen
      zien langsvaren,
      proberen bij te houden op de fiets,
      al fietsend ingehaald,
      zwemmend meegedeind op hun golven,
      langs de oever rennend bijgehouden,
      of geprobeerd dat te doen,
      ... maar lopend (wandelend) een schip bij houden was er niet of zelden bij, tenzij zo'n schuit ging aanleggen of moest wachten voor de brug natuurlijk.
      En dan vraag ik me af; Voeren ze hier dan altijd zoveel langzamer dan elders?

      Verwijderen
  2. @Wim. Mag je als aanwonende ook niet met de auto bij huis komen? Ik neem mijn schoonmoeder -die slecht ter been is- met enige regelmaat mee naar het ziekenhuis. Als ik daar niet kan komen wordt dat heel lastig. :-(

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Willem dat kan wel, wel moet je de afsluithekken wel even verplaatsen.
    Probleem zit bij mij voor het huis, daar is tot aan het midden van de weg alles ingezakt.
    SiKo, er was een vaarsnelheidsverbod op het Winschoterdiep, die na het monteren van damwanden is verhoogd. Terwijl de schepen langer en breder zijn geworden, dus nog meer stuwing.
    Ben benieuwd wat we vanavond horen in de Broekhof.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    2. Was um Himmelswillen soll denn ein vaarsnelheidsverbod sein?

      Wim,
      je doet me elke dag weer en meer verbaasd staan.

      Aan de ene kant...
      ben je nooit te beroerd elk samengesteld woord zorgvuldig te vermeiden...,
      danwel zorgvuldig uit elkaar te trekken...,
      om ons vervolgens het resultaat als een losse groep van in meer of mindere mate (on)samenhangende woorden te presenteren...;

      Aan de andere kant...
      maak je nu een werkelijk volgens alle regelen der kunst samengesteld samengesteld (2x) woord waarvan zich de betekenis slechts doet vermoeden voorzover deze niet raadselen verhult blijft omdat zij zich onmogelijk eenduidig duiden laat.

      Verwijderen
    3. Frans,
      't vermeit mij je te hebben vermeid maar zal trachten dat voortaan toch te vermijden. ;-)

      Verwijderen
  4. Goedemorgen De schade is het directe gevolg van uitgevoerde baggerwerkzaamheden in opdracht van de provincie. De provincie zal uiteindelijk ook opdraaien voor de ontstane schade.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Wim. Dankje. Rij ik er aan de voorkant in straks.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Goedenmiddag,

    Wim, bedankt voor je altijd heldere uitleg.....in raadselen verhult?????.....voor mij niet, t'is mij immer und altijd klar....en dat is niet altijd het geval bij wat anderen soms duidelijk proberen te maken.....een ieder een prettige dag verder.....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. spelen met taal is het leukste wat er is...
      voor mij...;
      Taal typen/tiepen gaat mij minder af...,
      een typfout is zo gemaakt en soms vallen er woorden, zelfs hele zinnen, weg zonder dat ik het in de gaten heb. Dat komt dan pas bij het overlezen...

      Verwijderen
  7. Conclusie van deze vergadering van deze avond is: Maandag wordt met de reparatie van de damwanden begonnen, en zal 40 werkdagen duren. Het gaat dan om een 300 meter die voor deze herstel werkzaamheden in aanmerking komen.
    SiKo, het is raar maar mijn vakbroeders weten altijd precies waar ik het over heb ! Nu moet ik toegeven dat alles wat naar smeerolie riekt, een beetje vreemd zijn. Gelukkig is er mee te leven.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wim,
    gelukkig snapte ik waarschijnlijk best wat jij met dat prachtige maar wonderlijke woord vaarsnelheidsverbod bedoelde.
    Ik neem aan dat je daar mee een vaarsnelheidsbeperking bedoelde.
    Net als ik zullen de meesten het juist hebben ingevuld, maar vanzelfsprekend is dat geenszins, want hoewel het woord een correcte samenstelling is de intrinsieke betekenis onzin.

    Er wordt iets verboden dat niet te verbeiden valt...,
    althans niet zonder dat er eerst een norm waarde aan de vaarsnelheid is toegekend, bijvoorbeeld een snelheid van een x-aantal km/u.
    En aangezien zowel de norm als de waarde ontbreken is het verbod onzin of tenminste volledig onuitvoerbaar; Immers bij een absoluut vaarsnelheidsverbod is het verboden om welke vaarsnelheid dan ook te hebben, ongeacht of deze 0 Km/u is of vele tientallen knopen danwel 80Km/u.

    M.a.w. bij een prachtig woord als vaarsnelheidsverbod is het aan de eigen fantasie te bepalen wat je ermee aanmoet. Gelukkig gaat ons aller fantasie meestal dezelfde kant op en komt de gemiddelde lezer wel ongeveer uit bij een betekenis die jij voor ogen had.

    Maar naast de prachtige vondst van dit woord viel mij ook op dat je dit woord geheel correct als één woord schreef; En dat ben ik van jou niet gewend. eerder heb ik me er aan moeten wennen goed op te letten of de door jou los geschreven woorden niet eigenlijk als één (samengesteld) woord aanelkaar geschreven zouden moeten worden gelezen. Opletten dus want doe je het niet, lees je wat er echt staat, dus dat wat jij werkelijk schreef en dus niet zozeer wat je bedoelde te schrijven, dan is de strekking van wat je leest vaak een geheel andere dan die jij er als schrijver aan mee wilde geven.

    Nederlands is best een vrij bijzonder taal omdat het ons is toegestaan vrijelijk samengestelde woorden te vormen van ander woorden. De betekenis van zo'n samengesteld woord is vaak anders danwel duidelijker en eenduidiger dan wanneer je de samenstellende delen los geschreven zou hebben.
    Zo ook in je posting hier boven.
    Je schrijft: herstel werkzaamheden
    Je bedoelt: herstelwerkzaamheden

    In het eerste geval dienen de werkzaamheden te worden hersteld...
    in het tweede geval dienen de werkzaamheden tot het herstel van iets anders.
    En dat is echt niet hetzelfde. Gelukkig is ook in dit geval uit de rest van het zinsverband op te maken dat je de woorden abusievelijk los vanelkaar hebt geschreven. Maar wie dit zinsverband (toevallig even) niet ziet en ook de context niet kent die leest wartaal en onzin.

    Gelukkig zijn de meeste mensen geneigd over dit soort verschrijvingen heen te lezen en daarbij noch de fout noch de soms grappige en onbedoelde werkelijke/letterlijk betekenis te zien. Mijn makke is dat ik dat juist wel doe en en dus meer dan één woord lees bij woorden als bommelding, bedelen, botervloot, scheepslading...,
    daarnaast ben ik dol op mooie samenstellingen zoals een pannekoekenkoekenpan om koekenpannenpannekoeken in te laten bakken door een koekenpannenpannekoekenbakker die blij is dat hij zo'n mooie pannekoekenkoekenpan heeft weten te bemachtigen omdat hij anders ovenpannekoeken zou hebben moeten bakken in een pannekoekenoven.
    Waarmee eens temeer blijkt dat de tussen-n geen plaats zou moeten hebben in een woord als panne(n)koek.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Sorry, de gewapend beton tekenaar belaagt me.

    BeantwoordenVerwijderen