Teller

zaterdag 14 maart 2015

14032015

 De campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen start in Menterwolde altijd in pais en vree las ik in het DvhN. Het is een mooie traditie dat alle partijen op de eerste campagnedag bij Gemeentewerken gebroederlijk naast elkaar posters op de verkiezingsborden plakken. Maar bij de provinciale verkiezingen gaat dat anders. Gemeentewerken zet de plakborden neer en de partijen moeten een plekje zien te bemachtigen. ,,Het is een service van de gemeente en verder bemoeien we ons er niet mee’’, zegt woordvoerder Jan Leegstra van Menterwolde. Dat valt in Meeden niet mee. Actiegroep Storm Meeden heeft een grote protesttekst over de reeds geplakte posters gehangen. De partijen mogen er op hun beurt weer posters overheen plakken. Maar aangezien alle fracties in Menterwolde de strijd tegen de windmolens steunen, doet niemand dat. In plaats daarvan hebben alle posterplakkers keurig kleine posters rondom de rouwadvertentie gegroepeerd. Omdat dat niet altijd past, worden daarbij soms posters van andere partijen overlapt. Die daar dan weer boos over worden. Piet Muijzert van Red het Noorden heeft in arren moede een eigen kartonnen bord naast het grote bord gezet. En Groninger Belang/Kritisch Menterwolde ging de strijd niet eens aan, maar koos voor driehoeksborden langs de weg, die echter door de gemeente zijn weggehaald. Voor driehoeksborden zijn aparte vergunningen nodig. ,,Voor politieke partijen gelden dezelfde regels als voor bijvoorbeeld circussen. Er mogen zestien tot twintig driehoeksborden in de gemeente staan. Wie het eerst komt, het eerst maalt. Er was bij ons geen vergunningsaanvraag binnengekomen’’, zegt Leegstra. ,,Kritisch Menterwolde heeft die alsnog ingediend en dit weekend of maandag kunnen ze de borden terugzetten.’’ Hoewel de grote plakborden alleen bedoeld zijn voor campagneposters, treedt de gemeente niet op tegen de tekst van Storm Meeden. Leegstra: ,,Alleen als er opruiende of kwetsende teksten staan, worden ze weggehaald. De partijen mogen hun posters er gerust overheen plakken als ze de ruimte nodig hebben.’’

6 opmerkingen:

  1. geDAGte

    Maidmers die storm zaaien.
    Zal dan de oogst niet van orkaankracht zijn,
    en het protest ermee weggeblazen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Poletiek!!!!!!

    As aal oardege, verstandege minsen
    dij ik kin en dij poletiek bedrieven
    d’handen ais in elkoar sloagen zollen
    wat betreft heur goie veurnemens,

    din was t strieden tegen nkander
    véúr de verkaizens overbodeg
    en konden ze tied dij ze nou verdoun
    mit kribberij en elkoar loezen ofvangen
    bruukt worden om tot ainhaid te komen
    en grode doaden!

    zo ast nou gaait bringen ze kaizers allent
    mor van de wieze…. dat mout je toch
    nait willen, wat schait we doar mit op?

    Gré Rijskamp

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja sorry ik begin maar weer met één Goedenavond toe gewenst voor iedereen, met name die Golden Peerd leest,

    Het geen dat ik gisteren niet gereageerd had gisteren is dat mijn ingeving had geconcludeerd dat iemand van de S.P. aan de tafel zat van RTV-Noord.

    Ja best eigenlijk wel jammer, want ik had liever gehad dat iemand zoals Pé Langen of Smaal aan de tafel had gezeten.....

    Als ik eerlijk ben had ik veel liever op 1 van deze personen gestemd, alleen omdat zij opkomen voor de bevolking van Groningen........

    Maar goed iets wat er gisteren is besproken over de eerste kamer en hier ga ik voor, want lees maar verder wat er staat voor de eerste kamer en wat ik het ergste vind dat er bijna niet over gesproken wordt:

    Kiessysteem[bewerken]
    §Zetelverdeling[bewerken]
    Alle Statenleden (en op termijn ook Eilandsraadsleden) brengen op de verkiezingsdag hun stem uit op één van de kandidaten voor de Eerste Kamer. Deze kandidaten staan per partij op één of meer lijsten.

    Niet elk Statenlid heeft een even zware stem. Door weging wordt een relatie gelegd met het inwonertal van de provincie. Het inwonertal wordt daarbij gedeeld door het honderdvoud van het aantal Statenleden van de provincie. De uitkomst heet de stemwaarde. In Flevoland had in 1995 één stem bijvoorbeeld een stemwaarde van 61 en in Zuid-Holland een stemwaarde van 401. De op een partij in een provincie uitgebrachte stemmen worden vermenigvuldigd met de stemwaarde. De uitkomst van deze som heet stemcijfer.

    De zetelverdeling geschiedt met behulp van de kiesdeler. Deze wordt berekend door de som van de stemcijfers van alle provincies te delen door het aantal beschikbare zetels (75). Voor iedere partij wordt gekeken welk stemcijfer zij in totaal heeft behaald (in feite dus hoeveel stemmen zij heeft gekregen en welke stemwaarde die stemmen hadden). Dat totaal wordt gedeeld door de kiesdeler. De uitkomst van die deling levert het zetelaantal per partij op. Omdat de uitkomst niet altijd een rond getal oplevert, blijven er restzetels over. Deze worden verdeeld aan de hand van een systeem van grootste gemiddelden.

    §Rekenvoorbeeld[bewerken]
    In Provinciale Staten van Groningen krijgt partij A 10 stemmen, in de Staten van Zuid-Holland 15 enzovoort.

    Als de stemwaarde in Groningen 100 is, is het stemcijfer van partij A in die provincie 10 x 100 = 1000. Bij een stemwaarde van 400 in Zuid-Holland is het stemcijfer daar 15 x 400 = 6000.

    Laten we aannemen dat de kiesdeler is 150.000 : 75 = 2000. Om één zetel te behalen heeft een partij dan een stemcijfer van 2000 nodig.

    Stel partij A behaalt in alle provincies in totaal een stemcijfer van 52.000. Zij krijgt dan 52.000 : 2000 = 26 zetels.

    Als je dit leest weet je waar je op stemmen moet !

    Klik op mijn naam :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vandaag weer eens op iets meer dan 600m van een rijtje flinke (redelijk nieuwe) windturbines staan luisteren.

    Je hoort van alles in een doodstille polder...,
    maar niet deze molens.

    Een straf windje deed de wieken lustig draaien.
    Oosten-wind dus ten Oosten van de molens hoorde je niks...
    En ten Westen van de Molens...,
    hoorde je ook niets...,
    althans geen molenlawaai...,
    wel een hond die in de verte aansloeg...,
    een eenzame auto die twee kilometer verderop de dijk opdraaide....,
    een schuurdeur die dichtsloeg...,
    iemand die op een afstand vergelijkbaar met die van de molen een stuk staal op de grond liet flikkeren...,
    maar afgezien daarvan was het er nagenoeg stil, zeker als je je oren in de windrichting draaide en dus ook geruis van de wind zelf wegviel.

    Deze molens in de Wieringermeer zijn niet eens van het stilste type, maar wel al veel stiller dan ander molens elders in dezelfde polder...;

    Als de hier te plaatsen molens (tenminste even groot of zelfs nog wat groter) een vergelijkbare techniek/kwaliteit hebben dan snap ik niet dat wie dan ook in Meeden er ook maar enige geluidsoverlast van zou kunnen ondervinden.

    Geluidsoverlast auto's versus molens.
    Wij wonen op een afstand van N33/A7 die een veelvoud is (2x-3x) van de afstand waarop ik naar de molens stond te luisteren (in een bijna doodstille polder).
    Het verkeer van N33 en A7 is hier dag en nacht onder alle weersomstandigheden goed te horen, geef mij dus maar de stilte van deze windmolens.

    Of er wel of geen geluidsoverlast is van windmolens hangt dus af van de gebruikte techniek. De betere (nieuwste) molens hoor je niet of nauwelijks. Het is dus maar waar je voor kiest.
    Ter vergelijking, zo'n klein rotmolentje als bij het gemaal van de Rode Til hoor je afhankelijk van de windrichting op een dergelijke afstand wel degelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Windturbines zijn enorm verbeterd de afgelopen 10 jaar. Die met langwerpige gondel hebben een tandwielkast die je hoort. Die met bolle gondel hebben een direct-drive generator. Daar hoor je hooguit de kogellagers en het geluid van de tips van de wieken. Daar hebben ze ook weer iets aan gedaan. Het verhaal op Wikipedia is zeer verhelderend: Geluid windmolens
      Maar ik ben bang dat het helemaal niet meer om techniek gaat. Het ergste wat Storm Meeden kan overkomen, is dat die molens er toch komen en dat dan iedereen zegt dat ie ze niet hoort. Daarom mogen ze er niet komen.

      Overigens kwam ik nog een persbericht van RWE/Essent van een paar weken geleden tegen dat ze de molens wilden opschuiven naar een kilometer van het dorp in plaats van 450 meter. Dat komt dan wel overeen met het verhaal dat ik eind vorig jaar van Tebbe Krijgsheld en Albert Bosscher hoorde, dat zij met RWE hadden gepraat en dat RWE best een rij molens ten noorden van het Winschoterdiep wilde zetten ter vervanging van die Lagerweij molentjes die daar nu staan. Ik heb daar nooit meer iets over gehoord, maar hier is de link:
      Alternatief voor windpark

      Verwijderen
    2. Frans,
      Storm Meeden en Tegenwind zijn als de nieuwe kleermakers van de Keizer...,
      ze verkopen angst en verpakken het in gebakken lucht.
      Een kind kan horen dat je ze die nieuwe molens niet of nauwelijks hoort.
      Maar die Tegenwinders en Storm-Maidmers luisteren niet naar wat een kind met z'n nog scherpe kindergehoor waarneemt...,
      laat staan dat ze überhaupt ergens naar willen luisteren als het niet in hun straatje past.
      Sterker nog...,
      er zijn er die iedereen tot leugenaar of zelfs moordenaar verklaren als 'ie met tegengeluid komt...,
      of nog erger...,
      mensen oproept eens ergens te gaan luister waar die nieuwste 'krengen' al staan.

      Maar als ze er straks staan...,
      waarschijnlijk in de slechts denkbare opstelling omdat die het meest tegemoet lijkt te komen aan waar de Tegenwinders en StomMaidmers mee zouden kunnen leven...,
      dan zal net als bij de nieuwe kleren van de Keizer, een kind de ban moeten breken door dat te zeggen wat iedereen wel weet maar niet meer durft te zeggen uit angst alsnog verketterd te worden door de TegenStormWindseMaidmers.

      En wat zegt dat kind dan?
      "Kijk pappa/mamma, de molens draaien maar je hoort ze niet."

      Verwijderen