Teller

woensdag 18 maart 2015

18032015

PvdA 12
VVD 6
SP 6
CDA 5
D66 3
PVV 3
ChristenUnie 3
GroenLinks 3
Vrij Mandaat 1
Partij voor de Dieren 1

Zo zijn de 43 zetels bezet in Gronningen en mijn voorspelling is:

PvdA 7
VVD 4
SP 7
CDA 6
D66 5
PVV 5
CU 3
GL 2
PvdD 1
Groninger Belang 3

Het is een voorspelling, maar ik voorspel dat ik er niet ver naast zit. Morgen mag je mij er op afrekenen. :)

9 opmerkingen:

  1. PvdA 6
    VVD 5
    SP 6
    CDA 6
    D66 7
    PVV 4
    CU 3
    GL 2
    PvdD 1
    Groninger Belang 3

    Worden lekkere coalitiebesprekingen....

    Mazzelmoj!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij zo'n opmerking bekruipt mij altijd en onwillekeurig de gedachte dat gedacht wordt dat 1 of 2 partijen beter, makkelijker en misschien wel democratischer zou zijn. In mijn ogen floreert democratie het best bij multipele deelname van partijen aan een regering. Of is dat mede ingegeven omdat ikzelf deel ben van een `kleine` partij?

      Verwijderen
  2. wat zou onze minister-president bedoelen met achterstallig onderhoud. Ik dacht dat juist dit kabinet mee werkte dat het onderhoud (voorzieningen) een riante achterstand heeft gekregen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Provinciale Eerste Kamer verkiezingen

    De huidige getrapte verkiezing van de Eerste Kamer is eigenlijk niet meer van deze tijd.

    Daarnaast schiet door de huidige procedure het resultaat eigenlijk het doel voorbij.
    Door de Eerste Kamer te laten kiezen door de leden van de diverse Provinciale Staten suggereert deze een weerspiegeling te zijn van m.n. ook gewestelijke/regionale belangen, waarmee een democratisch tegenwicht geboden zou worden tegen de puur nationaal/landelijk gekozen vertegenwoordigers in de Tweede Kamer.

    Maar door de gekozen procedure zitten in de Eerste Kamer helemaal niet zozeer de landelijke vertegenwoordigers van de diverse provincies/regio's; Eerder het tegendeel de Eerste kamer wordt nu voornamelijk bevolkt door gewezen Tweede kamerleden veelal met invloedrijke (neven)functies in diverse lobby-organisaties, bedrijfsleven. Ze vertegenwoordigen dus niet zozeer de regio's maar de (vermeende) expertise op basis van hun andere maatschappelijke/betaalde functies.

    De Eerste Kamer...
    zou dus eigenlijk heel anders moeten worden gekozen...
    ... maar wel door de leden van Provinciale Staten.


    Daarbij dient per provincie een aantal zetels te worden ingeruimd en toegewezen in de eerste Kamer waarbij aan aan elk van die zetels een gewogen stemgewicht dient te worden toegekend.
    Dat gewogen stemgewicht zou dan moeten worden aan de hand van het aantal inwoners van de provincie die de zetel bezet. Eventueel zou naast het aantal inwoners per provincie ook, maar in bescheidener mate, de oppervlakte van de betreffende provincie kunnen meewegen.

    D.W.Z.:
    Elke provincie krijgt bijvoorbeeld 10 EK-zetels toegewezen...
    maar het stemgewicht per zetel wordt gewogen naar het aantal vertegenwoordigde inwoners (en eventueel grondvlak) van die provincie.
    Alternatief zou ook 1 zetel met gewogen stemgewicht per partij in de PS kunnen worden toegekend. Die weging zou dan dubbel moeten zijn op basis van het aantal stemmen bij PS-verkiezingen gedeeld door het aantal inwoners.
    Verder zou dat betekenen dat het aantal zetels in de EK afhankelijk wordt (totaal en per provincie) van het aantal in de PS vertegenwoordigde partijen; Ook zou het lastig zijn als zich tussentijds in de PS fractie-splitsingen/afsplitsingen zouden voordoen (moet dan ook de nieuwe fractie een gewogen EK-zetel krijgen in verhouding tot hun stemgewicht).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    2. Voordelen van gewogen en provincie-gebonden zetels in de Eerste Kamer
      - Op die wijze wordt ook op nationaal niveau recht gedaan aan de politieke verhoudingen per provincie...,
      waarbij nog steeds landelijk vertegenwoordigde partijen een gezamenlijke EK-fractie kunnen vormen.
      - Tegelijkertijd blijven EK-leden duidelijk herkenbaar en dus aanspreekbaar als vertegenwoordigers van hun provincie en de de provinciale partij die zij (ook) vertegenwoordigen.
      - Door een dergelijke zetelverdeling wordt zowel de kiezer als het regionale belang van die kiezer beter geborgd op nationaal niveau.

      En de rol van de Eerste Kamer als kamer van reflectie dan...
      De nu veel genoemde en geroemde rol van de Eerste Kamer als kamer van reflectie behoeft daarbij niet te lijden onder het versterkte regionale belang.
      De leden van de Eerste Kamer houden ook in deze nieuwe opzet nog steeds elk wetsvoorstel dat door de Tweede Kamer is gegaan tegen het licht; En nog steeds zullen de leden deze wetsvoorstellen beoordelen op kwaliteit en impact op de samenleving. Plus zou zijn dat ze daarbij waarschijnlijk ook meer en beter de impact van wetgeving op de verschillende regio's/provincie zullen afwegen.

      Provinciaal veto in de Eerste Kamer
      Verder zou je de aan de Provincie-fractie een beperkt vetorecht kunnen toekennen als een wet of maatregel onevenredig zwaar of uitsluitend zou uitwerken op de alleen de eigen provincie (of eventueel slechts een beperkt aantal provincies). Op deze wijze kan worden voorkomen dat een kleine provincie zich maar alles zou moeten laten welgevallen omdat het de grotere zo uitkomt.

      Kwaliteit van wetgeving
      Verder zou de juridische en kwalitatieve toetsing van alle wetsvoorstellen met name ook een taak moeten zijn van een minder politiek orgaan als de Raad van State.

      Verwijderen
  5. Het lijkt er op, Appie, dat je in grote lijnen gelijk krijgt en alleen hier en daar er een zeteltje naast zit. De SP lijkt deze keer voor het eerst groter te zijn dan de PvdA. Jammer dan "onze Yak en Bloem", die zoveel werk voor deze partij hebben verzet, niet de vruchten van hun inspanningen kunnen plukken.

    Welterusten.

    BeantwoordenVerwijderen