Teller

vrijdag 20 maart 2015

20032015

Rond 9.30 uur schuift de maan voor de zon. Ruim een uur later, om 10.37 uur, is de verduistering maximaal ongeveer tachtig procent, waarna de zon weer langzaam in haar geheel tevoorschijn komt. Iets voor twaalf is de zonsverduistering voorbij, maar of wij het kunnen zien is de vraag. Momenteel is er nog teveel bewolking.

6 opmerkingen:

  1. Jammer dat deze verduistering niet op Goede vrijdag plaats vind, dan had je een idee gehad hoe het op Golgotha geweest moest zijn. Ik weet me nog te herinneren de verduistering van 1954,dat was omstreeks het middag uur, vele mensen kropen toen weg in kast of kelders. Want ze waren bang dat het blijvend was en de dag des oordeels was aangebroken. Met de wetenschap van nu kunnen we deze natuurverschijnsel een plaats geven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Moet werken..maar probeer rond die tijd zeker even naar buiten te gaan om dit natuurverschijnsel te bewonderen en mij te verwonderen! Ben benieuwd....ik hoorde inderdaad dat men in 1954 in kasten kroop...lijkt me ook wel angstig als je niet over de info beschikt waarover wij dus tegenwoordig wel over beschikken! We zullen zien of het zichtbaar is..op dit moment nog aardig grijs in de lucht te Groningen! Fijne dag allen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jammer de zonsverduistering kwam niet goed tot zijn recht, het was te bewolkt. Helaas moeten we weer heel wat jaartjes wachten voordat we weer aan de beurt zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het mag een godswonder heten dat met de toenmalige stand van de wetenschap de Leeuwarder Courant reeds op 29 juni 1954 de zonsverduistering van de dag daarop wist te voorspellen. En nog wel op de minuut nauwkeurig:

    De zon wordt verdonkeremaand

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kan zijn Frans, maar ik weet mij nog goed te herinneren dat mijn Opa in begin van de jaren 70 mij echt goed wist uit te leggen waar planeten zoals de Kleine/Grote beer, Orion ga zo maar door exact wist te vertellen waar zij stonden en volgens mijn weten had hij echt geen grote studie gevolgd :-) hij was ook een gewone arbeider net als ik, Vader, Overgrootvader en Betovergrootvader :-),

      Verwijderen
  5. Goedemiddag, tja jammer van de wolken helaas pindakaas zullen we dan maar zeggen, maar in de jaren '90 hebben wij het ook meegemaakt ook met een beetje bewolking en dit heb ik vastgelegd op camcorder met een cd ervoor te houden en je kunt ook zeer duidelijk zien dat de maan zich voor de zon zich begaf en het mooiste van alles is dat de vogeltjes weer opnieuw begonnen te fluiten zoals de zonsopkomst is.

    BeantwoordenVerwijderen