Teller

zaterdag 28 maart 2015

28032015


Persbericht: Fractie PvdA Menterwolde omtrent opstappen Eduard van Zuijlen

Geachte lezer,


Naar aanleiding van alle commotie omtrent het vertrek van onze burgemeester Eduard van Zuijlen voelen wij toch de behoefte om een reactie te geven over datgene wat gebeurd is.

Afgelopen woensdagmiddag hebben wij via de mail de aankondiging gekregen dat de heer Van Zuijlen zijn ontslag heeft ingediend..

Gisteravond 26 maart 2015, voorafgaand aan de Raadsvergadering, is er een besloten bijeenkomst voor de Raad geweest. Hier werden zijn wij in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen, onze gevoelens te uiten en een reactie te geven. Dit hebben we uiteraard gedaan. Het college, heeft hun verklaring voorgelezen over het vertrek en daarmee was de kous af.

Na deze bijeenkomst hebben we een “reguliere” Raadsvergadering gehad. Wat wij als fractie verwacht hadden,is dat de verklaring van het college ook voorgelezen zou worden in de vergadering.Dit is niet gebeurd en we gingen gewoon van start met de agendapunten.

Vandaag, vrijdag, hebben we verschillende artikelen uit de media gelezen, waar Eduard van Zuijlen uit de school klapt.Hij beticht de Raad en het College van onbehoorlijk bestuur. Dit zijn nogal forse beschuldigingen en onze fractie herkent zich hier absoluut niet in.

De fractie van de P.v.d.A heeft altijd naar eer en geweten gehandeld. Onze keus om de mensen van Wedeka aan te nemen is goed onderbouwd en is door meerdere gemeenten ook aangenomen. Meneer van Zuijlen vind dit een overanderwoorde uitgave, waarbij wij onze vraagtekens gezet hebben hoe het financieel verantwoord was bij de andere gemeenten. De rekensom van dhr van Zuijlen was ons inziens duidelijk foutief.


Dat het in de Raad af en toe botst; daarin heeft ons inziens de heer van Zuijlen zelf een duidelijke rol gespeeld. Door bijvoorbeeld: fracties geen stemverklaring te laten doen (wat een wettelijk recht is van een Raadslid), zich in discussies te mengen hierin politieke uitspraken te doen en mensen het woord te ontnemen.
Wij als fractie hebben dit met dhr Van Zuijlen besproken..

Onze fractie is zich uiteraard bewust van de spanning die er is/was. Maar voor spanningen daar zijn meerdere personen bij betrokken en laten we hierover duidelijk zijn het is geen eenrichtingsverkeer.

Nu hebben wij op www.binnenlandsbestuur gelezen (hieronder geplaatst door Appie, service staat het Golden Peerd immers om bekend) dat ons college van onbehoorlijk bestuur beticht wordt Daar zijn we als fractie nogal van geschrokken.Eerst waren de problemen aan de raad toegedicht en plotseling nu aan het College.. Citaat van van Zuijlen: Maar ik kan wel zeggen dat er ambtelijke adviezen ter zijde worden gelegd, en er besluiten worden genomen die gewoon niet kunnen. Het gaat om algemene beginselen van behoorlijk bestuur, zaken als zorgvuldigheid, transparantie en het maken van een goede afweging. Als inwoner van deze gemeente heft u recht op de waarheid.

Wij als fractie PvdA zullen dan ook zo transparant mogelijk te zijn, eerlijkheid betrachten en in deze kwestie willen wij de onderste steen boven halen.De PvdA neemt in deze verklaring dus afstand van de omschrijving die de heer Van Zuijlen heeft gedaan.

BURGEMEESTER MENTERWOLDE: HET WAS EEN WORSTELING

‘Het is mijn werk om behoorlijk bestuur te bevorderen’, zegt vertrekkend burgemeester Van Zuijlen. ‘En ik laat me door de raad niet vertellen dat ik mijn werk niet mag doen.’
‘Sinds de verkiezingen is het niets anders dan een worsteling met de raad’, licht Eduard van Zuijlen zijn opstappen als burgemeester van Menterwolde toe.

Opa

Tijdens het telefoongesprek met Eduard van Zuijlen is af en toe het vrolijke gebabbel van een jong kind op de achtergrond te horen. De opgestapte burgemeester zit thuis met zijn kleinkind. ‘Opa past even op.’ Want dat kan nu hij opgestapt is. Hij klinkt gedecideerd maar ook opgelucht. De kogel is door de kerk, de worsteling voorbij. Hij stopt ermee.

Vaste contracten

Sinds de verkiezingen vorig jaar was het al niet best in Menterwolde. Maar de bestuurlijke bom barst in december. De gemeenteraad neemt een motie aan waarin het college wordt opgedragen de tijdelijke contracten bij Sw-bedrijf Wedeka om te zetten in vaste contracten. Ook andere gemeenten die samenwerken in Wedeka doen dat. Van Zuijlen vindt het niet verantwoord, want de gemeente heeft daar het geld niet voor. Hij zegt de motie niet uit te zullen voeren. Maar zijn collega’s in het bestuur denken daar anders over. Ondanks het feit dat Van Zuijlen tegen is, wordt de motie uitgevoerd.

Willekeur en onverantwoord

‘Een motie met verstrekkende gevolgen voor mensen en financiën die werd aangenomen nadat een maand eerder de begroting was vastgesteld. Dat vond ik niet verantwoord. Bovendien was er in de motie sprake van willekeur. In een tijd dat veel mensen worden ontslagen, krijgt één bepaalde groep een vast contract. Daarbij is geen goede afweging gemaakt.’ Van Zuijlen schrijft de raad een lange brief waarin hij zijn ongenoegen kenbaar maakt. De raad neemt hem dat niet in dank af en komt met een motie van treurnis die de steun krijgt van een grote meerderheid.

Behoorlijk bestuur

‘Het is mijn werk om behoorlijk bestuur te bevorderen’, reageert Van Zuijlen op de motie. ‘En ik laat me door de raad niet vertellen dat ik mijn werk niet mag doen.’ Na de onrust in december hoopt de burgemeester dat de kruitdampen optrekken en er weer gewerkt kan worden. ‘Er zijn ten slotte ook goede jaren geweest’. Er is nog één raadsvergadering die voor wat betreft zijn positie rustig verloopt. Maar binnen het college loopt het niet goed.

Adviezen terzijde

‘Ik kan daar niet veel over zeggen, want het zijn zaken die binnen het college zijn gebeurd en als ik erover zou praten, zou ik zelf geen goed bestuurder zijn. Maar ik kan wel zeggen dat ambtelijke adviezen ter zijde worden gelegd en er besluiten worden genomen die gewoon niet kunnen. Het gaat om algemene beginselen van behoorlijk bestuur, zaken als zorgvuldigheid, transparantie en het maken van een goede afweging. Maar wat ik ook inbreng, het werkt niet. Dus moet ik concluderen dat ik blijkbaar niet meer voldoende overtuigingskracht heb.’

Kritiek niet herkenbaar

Loco-burgemeester Jan Velthuis (Menterwolde Gewoon) neemt de taken van Van Zuijlen over. Alleen taken op het gebied van openbare orde en veiligheid zal Van Zuijlen zelf nog uitvoeren tot 14 april. Velthuis herkent zich niet in de kritiek van de vertrekkend burgemeester. En zijn collega’s uit het college ook niet, weet hij. ‘Er is eigenlijk maar één geval waarin we het ambtelijk advies niet hebben overgenomen en dat is de zaak over de vaste contracten bij het Sw-bedrijf, afgelopen december.’

Onverwacht

Onzorgvuldig in afwegingen, geen behoorlijk bestuur of gebrek aan transparantie, daar herkent Velthuis zich niet in. Ontbrak het dan aan steun binnen het college aan de burgemeester? ‘Dat kan ik niet zo bevestigen. Volgens mij zijn er de afgelopen drie maanden geen schokkende zaken gebeurd. Ik had niet het gevoel dat het mis ging.’ En dus kwam het vertrek van Van Zuijlen zeer onverwacht. 'We betreuren zijn besluit, maar respecteren het.' Een paar weken geleden is een onderzoek gestart naar de bestuurscultuur in de gemeente en zolang dat onderzoek loopt, wil Velthuis niets zeggen over de bestuurscultuur. Volgende week is een gesprek met fractievoorzitters, commissaris van de Koning en de gemeentesecretaris over een waarnemer.

House of Cards

Van Zuijlen zal tot 14 april niet vaak meer op het gemeentehuis zijn. ‘Afbouwen, opruimen, afscheid nemen, een leuke receptie en dat was het dan’. Gisteren was hij er nog wel om zijn besluit toe te lichten aan het personeel. ‘Ze waren totaal verrast’, aldus Van Zuijlen. ‘En ze reageerden aangeslagen.’ De conclusie dat in Menterwolde de burgemeester en de ambtenaren aan de ene kant en het college en de raad aan de andere kant staan, wil hij niet bevestigen. ‘Dat ga ik niet zeggen. Maar om met Frank Underwood uit House of Cards (populaire tv-serie over de slangenkuil van de Amerikaanse politiek – red) te spreken ‘you might very well think that.’

46 opmerkingen:

  1. Uhm Politiek bedrijven is echt iets anders dan besturen. BM is een cum laude afgestudeerde econoom en professioneel bestuurder . Heeft 7 jaar portefeuille financiën gehad en altijd sluitende begroting én sluitende meerjarenbegroting. Bezuinigingen , pijnlijke beslissingen met verve verdedigd. En nu? Willekeur, afwijken van de begroting , tekort op tekort. De realiteit van een politieke meerderheid: of BM maar wil tekenen bij het kruisje.... De raad is de baas , ja, maar de BM is geen knecht en tekenen ondanks ambtelijke adviezen ( vakmensen) en eigen deskundigheid, nee daar is deze BM niet zo geschikt voor. En ja, de vrouw van...echter ervaren politica..en ja #wceend maar toch.
    Deze BM had m.i. nog veel kunnen doen hier, maar de steun ontbrak, moeilijke beslissing , maar geloof me overwogen , en met tegenzin genomen.



    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De fractie twijfelt niet aan de kundigheid van EvZ..

      Verwijderen
    2. Bij de woorden van Maria wil ik mij volledig aansluiten. Alle goeds toegewenst

      Sikko van Bruggen

      Verwijderen
    3. Dat de BM een deskundige man is wordt door niemand betwist. Echter, hij heeft sinds ruim twee jaar onder druk van een aantal collegeleden en de nieuwe gemeentesecretaris een aantal fouten gemaakt. Dat je na het vertrek van het hoofd van de organisatie de organisatie wilt veranderen is te begrijpen. Deze veranderingen kun je op een aantal manieren doen. In Menterwolde is deze verandering niet zonder problemen verlopen. In het proces van verandering was de menselijke maat ver te zoeken. Uit de krantenartikelen sinds januari 2015, de geluiden van veel ambtenaren en de uitspraken van sommige wethouders kunnen we concluderen dat er op dit moment geen goede bedrijfscultuur is in het gemeentehuis. De BM verklaarde in het openbaar dat er niets aan de hand is. Onder druk van de gemeenteraad en met veel tegenzin heeft hij ingestemd met een onderzoek naar organisatiecultuur. De kaders van dit onderzoek zijn zowel door bestuurders als de ambtenaren behoorlijk onder vuur genomen. Kortom, alles wat de BM deed stond ter discussie. Nu nog geen twee maanden later stapt hij zelf op vanwege de zelfde orgnisatiecultuur in het gemeentehuis. Was het niet beter geweest om de resultaten van het onderzoek af te wachten? Of is hij bang dat er iets uitkomt uit dat ondezoek? Hij riep in de raadsvergadering van januari; kom mij niet aan mijn personeel en de OR. Hij laat de zelfde OR bij de opdrachtformulering voor het onderzoek links liggen. Erger nog, hij laat het zelfde personeel waar hij twee maand geleden voor op kwam nu in de steek? Volgens mij heeft hij het heel moeilijk en is hij behoorlijk in de war. Ik wens hem en zijn gezin veel sterkte in deze moeilijke tijden.

      Verwijderen
    4. Ik sluit me aan bij DS.

      Verwijderen
  2. Goedemorgen, op het gevaar af dat VB me gebrek aan kennis verwijt toch een korte reactie (mening op basis van gevoel):

    Het -tijdens raadsvergaderingen- ontnemen van het woord en het tegenhouden van het geven van een stemverklaring zijn zaken die ook mij, als niet ingevoerde toehoorder, gestoord hebben.
    Discussies met individuele raadsleden waren soms tenenkrommend, waarbij de ene partij gebrek aan kennis en de andere gebrek aan geduld leek te hebben.

    Maar BM wist in wat voor soort gemeente hij terecht kwam, zag dat als een uitdaging. Jammer genoeg zagen anderen hem op den duur ook als een uitdaging en dan blijkt een straatvechter het toch te kunnen winnen van een professional.

    Ik vind het echt jammer dat het op een ontslag aan heeft moeten komen aangezien ik van Zuijlen overall erg gewaardeerd heb (op genoemde puntjes na) en omdat het wel opnieuw aangeeft dat er iets goed scheef zit op het gemeentehuis. EvZ is immers niet de eerste bestuurder die voortijdig vertrekt, er zit ook nog een topambtenaar ziek thuis.

    Dat de politiek zich in kritieken niet herkent vind ik dan ook een dooddoener.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jan,
      ik vermoed dat VB dat gebrek aan kennis niet zozeer jou als wel andere verwijt.

      Dat volgens VB vermeende gebrek aan kennis uit zich vervolgens m.n. in het gebruik van meer dan 200 woorden in één stukje.
      Bij het lezen van zulke lange lappen tekst raakt hij mogelijk de draad kwijt...,
      kan hij blijkbaar geen onderscheid meer kan maken tussen argumenten en het benadrukken van het vermeende eigen gelijk van de veelschrijver.

      Ik vraag me vervolgens wel af hoe het VB vergaat bij het lezen van zijn partijorgaan. Behalve de doorgaans (zeer) leuke strip staan ook daarin vaak stukjes die zijn leesnorm moeten overschrijden.
      En wat te denken van een echte krant of, nog erger, een heel boek?

      Verwijderen
    2. SiKo, ik heb het idee dat sommige politici (om de naam VB niet te noemen) vinden dat zíj het exclusieve recht hebben op voldoende informatie en kennis.
      Om dat te bereiken houden ze zaken waar nodig uit de openbaarheid, bespreken onderwerpen achter gesloten deuren en ze leggen spreekverboden op.
      Dan verwijten ze ons, de niet-ingewijden, gebrek aan informatie en kennis en proberen ons met minachtende teksten de mond te snoeren. Het gaat hierbij niet uitsluitend om jou of mij, maar om een ieder die een ander geluid wil laten horen.

      Verwijderen
  3. Een paar opmerkingen:
    PvdA is maakt geen deel uit van de huidige coalitie.

    Dat in ogenschouw nemende zou je kunnen veronderstellen dat de uitingen van EvZ aangaande het functioneren van Raad en College niet zozeer een partij als de PvdA betreft maar de verhoudingen binnen de huidige coalitie.

    Als er daardoor college- en raads-voorstellen worden gedaan die indruisen tegen gangbare normen van kwaliteit en bestuur...
    (denk daarbij aan financiële dekking, begrotingssystematiek, gedragsregels en wettelijke coherentie)...
    en deze voorstellen vervolgens door een raadsmeerderheid worden aangenomen...,
    dan geldt (mijn onderbuikgevoel) de kritiek van EvZ volgens toch met name de standpuntsiname van coalitiegenoten en niet zozeer de de min of meer toevallige mee- en/of in-stemmers van z.g. oppositie partijen.


    De PvdA fracite zou zich dus de door EvZ geuite kritiek op het raadsfunctioneren niet of minder persoonlijk moeten aantrekken.

    Overigens...;
    Dat het rommelt binnen de huidige coalitie...
    (vermoedelijk VVD aan ene zijde en SP plus de voormalige PvdA'ers van MG aan gene zijde)...,
    is natuurlijk niet echt verwonderlijk.
    De samenstellende partijen mogen dan door de verkiezingsuitslag min of meer tot elkaar veroordeeld zijn geweest...,
    natuurlijke bondgenoten zijn het allerminste...
    en ik vermoed dat men op basis van eigen stand- en uitgangs-punten vaak toch moeite zal hebben de coalitiegenoten ergens in het midden te treffen zonder dat men het gevoel heeft de eigen uitgangspunten enig geweld te hebben aangedaan.
    Daarbij speelt mogelijk dat de meerderheid binnen de coalitie vaak eerder voldoende medestanders zal vinden eerder onder de leden van de zogenaamde oppositiepartijen dan bij de/een andere coalitiepartij.
    In zo'n constitutie is het logisch dat wanneer men de coalitiegenoten niet nodig om het eigen standpunt voldoende gewicht in de Raad te geven dat men dat overwicht binnen de coalitie gemakkelijk kan gebruiken de coalitiegenoten tot handjeklapperige concessies te 'dwingen'.
    Dat daarbij niet altijd meer wordt voldaan aan de regels van goed bestuur mag niet verwonderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. geDAGte

    Wie van straatvechten z'n beroep heeft gemaakt,
    mag zich met recht een professional noemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat mij het meest te stoort in het openingswoord is:Tijdens het telefoongesprek met Eduard van Zuijlen is af en toe het vrolijke gebabbel van een jong kind op de achtergrond te horen. De opgestapte burgemeester zit thuis met zijn kleinkind. ‘Opa past even op.’ Want dat kan nu hij opgestapt is. Hij klinkt gedecideerd maar ook opgelucht. De kogel is door de kerk, de worsteling voorbij. Hij stopt ermee.
    Het is een zakelijk probleem, daar moet je geen privé dingen bij aandragen, en zeker niet met deze toonsetting.
    Jam heeft gelijk met:Het -tijdens raadsvergaderingen- ontnemen van het woord en het tegenhouden van het geven van een stemverklaring zijn zaken die ook mij, als niet ingevoerde toehoorder, gestoord hebben.
    Discussies met individuele raadsleden waren soms tenenkrommend, waarbij de ene partij gebrek aan kennis en de andere gebrek aan geduld leek te hebben.
    Alleen ik heb de voorkennis niet om te weten waarom de BM zo reageert.Is het irritatie voor of tijdens de vergadering de aan leiding. Kortom het is voor bij, we moeten met zijn allen verder, en laten we ons daar mee bezighouden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De VVD wil de zaak eerst met de steunfractie bespreken. Dat gebeurt morgen.

    Over het geven van stemverklaringen, het is onjuist om te zeggen dat BM personen de mogelijkheid ontnam stemverklaringen af te geven. Het stemmen over moties en amendementen is iets dat formeel juist moet plaatsvinden. Dat is van belang, de uitslag moet volgens het reglement van Orde tot stand komen, omdat anders later een partij die zich benadeeld zou kunnen voelen de stemming ongeldig zou kunnen verklaren.

    Het werken volgens het reglement van orde is een belangrijke taak, voor de voorzitter van de Raad. In dit reglement is geregeld dat voorafgaand aan de stemming een stemverklaring mag worden gegeven. Dan worden de beraadslagingen gesloten en kan er, volgens een voorafgaand aan de stemming door het lot bepaalde volgorde, gestemd worden. Dit mag alleen met het woord "Voor" of het woord "Tegen". Ik vind dat ieder raadslid de moeite moet nemen het reglement van orde te kennen. Zeker op dit punt. Door op het moment dat men "Voor" of "Tegen" zou moeten zeggen te komen met een stemverklaring, ipv op het moment dat daarvoor bedoelt is, dwing je de voorzitter dit niet toe te staan. Ik ben altijd blij als de voorzitter dit doet, vanwege het feit dat dit niet in het belang van de geldigheid is, en stoor me aan raadsleden die dit keer op keer proberen. Om nu te stellen dat de voorzitter geen mogelijkheid geeft tot het doen van een stemverklaring vind ik dan ook de omgekeerde wereld. Iedereen heeft altijd de mogelijkheid gehad om die verklaring te geven. Let je niet op, dan is de beurt voorbij.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. correctie, dat gebeurt niet morgen maar maandag.

      Verwijderen
    2. Chris, ik zou de raadsvergaderingen eens naluisteren. We hebben dit zelfs genoemd, en hij heeft het toegegeven.

      Verwijderen
    3. Oh, Anja, zou best kunnen hoor, dat het een keertje gebeurt is, kan het me niet herinneren. Je persbericht laat geloven dat het structureel zou zijn. Dat is zeker niet het geval. Wel is het structureel dat leden van deze raad steeds weer proberen meer te zeggen dan "Voor" of "Tegen". Ook de laatste RV nog, luister maar terug. En dat KAN gewoon niet! Ik vind dat ieder raadslid de moeite moet nemen het RvO te bestuderen. En als een voorzitter daar de hand aan houdt heeft hij groot gelijk.

      Verwijderen
    4. Het is maar zoals je het wilt lezen..en zoals je het wilt zien. Dit is gewoon een feit. Dat ken ik goed hoor Chris, maar feit blijft dat ieder Raadslid een stemverklaring mag uitspreken als hij/zij dit nodig acht. Dat is gewoon een feit en een recht!

      Verwijderen
    5. Anja, dat mag en dat staat ook niet ter discussie. Wat hier ter discussie staat is dat op het moment dat de beraadslagingen geweest zijn er alleen nog "voor" of "tegen" gezegd mag worden en dat dit een reden heeft. De keren dat iemand boos was omdat hij of zij geen stemverklaring meer mocht afleggen was dit raadslid gewoon TE LAAT! En ik vind het een groot bezwaar als een voorzitter dat toe zou laten. Dan loopt de geldigheid van het besluit namelijk gevaar. Jullie artikel spreekt naar mijn mening onterecht van het niet toelaten van het geven van een stemverklaring omdat dit de afgelopen tijd altijd te laat gebeurde en dus terecht werd geweigerd. Als je je op de wet beroept moet je hem ook goed naleven.

      Verwijderen
    6. Chris, de voorzitter, zelf was het nadien met ins eens, en heeft zijn excuses aangeboden.....maar bovenstaande is mijns inziens een bijzaak.

      Verwijderen
    7. Nou, dan was de kous er toch mee af? Maar In het persbericht wordt het groot ingezet. Je zegt eigenlijk dat iemand het democratisch proces schaadt. En wekt de schijn dat het structureel is. Dat is nogal wat naar een raadsvoorzitter toe. Dat is een grote beschuldiging en geen bijzaak.

      Verwijderen
    8. Dat is onze visie en beleving en met ons anderen....eerlijk is eerlijk...het is ern feit ons inziens, mars Chris, wij delen niet dezelfde mening, ik hoef jou niet over te halen om deze te delen...wij zijn het omtrent Wedeka oneens, dat kan en mag, oom dit heb jij niet zo ervaren, logisch het gast jou partij niet asn, ook Harry wind wilde verklaringen (stem) verklaring afleggen en kon ook niet, was op tijd gemeld, wij kennen de regels...

      Verwijderen
  7. Overigens, als voorzitter van de Raadscommissie heb ik van de raad ook de taak gekregen mij aan het reglement van Orde te houden en aldus te handelen. Dit houdt voor mij ook in dat leden die afwijken van het onderwerp/agendapunt, of die te ver uitweiden het woord KAN worden ontnomen. (een kreet uit het reglement) De leden van de Commissie/de Raad willen graag doelmatig en efficiënt vergaderen. Daar hebben ze de voorzitter instrumenten voor gegeven. Zij verwachten van de voorzitter dat hij daar gebruik van maakt. Er is een eindtijd voor hoe lang een vergadering mag duren en ik vind het als voorzitter van belang dat een vergadering een beetje aantrekkelijk blijft, ook voor publiek op de tribune en thuis. Dit om de politiek een beetje dichter bij de mensen te brengen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wie werkt maakt fouten , maar ben het geheel met Maria van Zuijlen eens. Kan mij de stelling van de burgeeeter dan ook geheel voorstellen. Zakelijk heeft BM volkomen gelijk. Maar het is geen bedrijf maar een Gemeente, waar zelfs ergens nog oud zeer zit die maar al te graag de handel in de soep zien draaien. "Oud Zeer" is van voor deze nieuwe gemsecretaris. Dan samen met een raadslid die blij is te horen dat Eduard is opgestapt. Okee, BM veel sterkte, want het is geen eenvoudige beslissing en huidig college veel wijsheid eveneens de raadsleden.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Goedemorgen, schijnbaar zijn er toch nog mensen die zich aangesproken voelen door mijn opmerking van gisteren. Wie de schoen past......

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ... en ook voor jou staat er al tijdje een heel rijtje passend schoeisel te wachten.

      Als oud-schoenmaker weet ik zowel wat een leest is...,
      waar die te vinden...,
      wat m'n plaats is.

      Verwijderen
    2. Fijn dat jij je vak verstaat SiKo

      Verwijderen
    3. VB,
      dat wil ik niet beweren...,
      en laat die opmerking dan ook geheel voor jouw rekening

      Verwijderen
    4. Geef ik een compliment, is het weer niet goed....

      Verwijderen
    5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    6. Ach, als compliment is het wellicht best aardig...,
      maar wie had het er ook al weer over dat sommige mensen zonder enige kennis, altijd weer een mening weten te vormen?

      En aangezien het niet onwaarschijnlijk is dat jij weinig kennis hebt van mijn vaardigheden die ik ooit als schoenmaker zou hebben kunnen verwerven en behouden...,
      denk ik dat er weer een paar prachtige spreekwoordelijk jou passende schoenen is bij gekomen.

      Verwijderen
    7. Ach ja, sommige mensen hebben nooit genoeg...

      Verwijderen
    8. ...schoenen bedoel je?
      ;-)

      Verwijderen
  10. Henk, dat oud zeer zit voornamelijk in de raad en vond elkaar in een partij, had zichzelf een opdracht aangemeten, maar dat is natuurlijk niet de oorzaak van het opstappen van de BM. Die gooit het bijltje erbij neer omdat er besluiten door de meerderheid van B en W en raad werden genomen die eigenlijk niet kunnen. Althans zo heb ik het begrepen, eerder, maar nu ook weer via de eerste reactie vandaag. Zeker zal er meer spelen, de reacties uit de raad richting BM waren soms op de man gespeeld, en de reactie daarop ook. VB, Matty, Markus en ook Gosse, om een paar te noemen, drukten zich niet altijd even diplomatiek uit en tekende toch een beetje de sfeer de laatste tijd.
    Wat mij stoorde was dat als argument werd aangevoerd bij de vaste contracten die werden gegeven, dat er werd gewezen naar andere gemeenten die dat ook deden. Dat is natuurlijk onzin, want dat is appels met peren vergelijken. Iedere gemeente moet zorg dragen voor een eigen sluitende begroting. In Pekela sloot men het enige zwembad, in Menterwolde besliste de raad dat er drie open moesten blijven tot nu toe. Niet echt knopen durven doorhakken, of niet willen, brengt je natuurlijk financieel in problemen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We hebben een sluitende meerjarenbegroting Appie. Dat er in Menterwolde geen raadsvoorstel is gekomen vanuit het college over WEDEKA heeft alles te maken met de rol van de BM, hij was tegen punt uit.

      Verwijderen
  11. Ik kan me wel goed voorstellen dat er raadsleden zijn die de BM als autoritair hebben ervaren. Het heeft er alle schijn van dat de BM altijd gewend was en is om zijn zin te krijgen. Op het moment dat er mensen zijn met een andere mening dan is hij op zijn teentjes getrapt. Deze raad is duidelijk anders van samenstelling als de vorige , dat de BM minder vaak zijn zin krijgt is een gegeven. De worsteling die hij omschrijft leg ik dan ook uit als "hoe kan ik mijn zin doordrammen". Neem het WEDEKA verhaal. Er zijn geen financiele dekking zijn, dat is absoluut onjuist. Dan de willekeur, ook onjuist. Zaken die hij aanhaalt zijn zaken die niet door deze raad f door dit college zijn geregeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Nee Appie, er zijn mensen die achter de deuren soms heel veel kunnen bewerkstelligen en daar vaak derden nodig hebben om voor hun kar te spannen. Geloof me er speelt veel meer, zoals het trouwens altijd al is geweest. http://www.henktepper.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Overigens wil ik iedereen er op wijzen dat wanneer een raad een besluit neemt die door het college niet kan worden uitgevoerd omdat de dekking ontbreekt of omdat het in strijd is met de wet dat het dan ook geen doorgang vind. Het argument wat de BM gebruikt , dat het wettig niet is toegestaan is dus lulkoek. Indien het inderdaad onwettig zou zijn dan was het niet uitgevoerd. En indien de financieen zouden ontbreken dan zou het ook niet zijn uitgevoerd. Dat geeft toch ook wel weer te denken.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. VB, ik verdedig niet de BM, veroordeel niet de raad, heb ook niet volledige inzage, maar ik constateer wel dat wij drie zwembaden open houden en dat dit voor een gemeente van 12000 inwoners een luxe is die zwaar drukt op de begroting. Dit is slechts een voorbeeld. Ik heb de indruk dat politici heel anders omgaan met het huishoudboekje van het orgaan dat ze vertegenwoordigen, dan die van henzelf. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor Menterwolde. Ben het niet altijd met je eens VB, zou ook gek zijn, maar waardeer politici wel die hier, en elders toch in zekere zin verantwoording afleggen. De meesten nemen hier wel een kijkje, maar houden zich (wijselijk?) stil.
    Al met al vind ik het jammer dat wij nu weer zonder BM zitten, juist nu er zoveel gaande is. Ook ik was het niet altijd eens met de BM, en dan bedoel ik niet alleen hier aan de bar. Echter weegt dat niet op tegen het BM loos zijn, en het weer moeten inwerken van een interim BM. Kan mij de worsteling wel een beetje voorstellen, maar het was beter geweest dat die worsteling anders uitgevallen was. Of ...... en dan hoor ik Henk weer fluisteren, dat er veel meer aan de hand is. Als dat zo is, zou weten wat, dan zou ik misschien een andere conclusie trekken, maar met de wetenschap van nu: Jammer, slechte zaak, alleen maar verliezers.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad alleen maar verliezers, maar het besluit om te vertrekken komt volledig op naam van de BM zelf. Ook al was er sprake van een worsteling , hij heeft dit nimmer kenbaar gemaakt binnen de daarvoor geldende mogelijkheden, neem het presidium. Dan is het wat mij betreft wel heel makkelijk om alles af te doen als "hier was niet te werken"

      Verwijderen
    2. Bovendien, en dat vind ik het meest kwalijke van alles, is de hele gang van zaken een dikke middelvinger naar de kiezer in Menterwolde. In feite zegt hij "dat zooitje ongeregeld wat jullie naar het gemeentehuis gestemd hebben daar kan ik niet mee werken"

      Verwijderen
    3. VB

      Wees eerlijk, sinds dat deze raad in maart 2014 aantrad, zitten er personen bij die er in eerste instantie bewust gingen zitten om de BM zo snel mogelijk te laten struikelen. Dat was hun eerste doel, en niet voor de gemeente.

      Sikko van Bruggen

      Verwijderen
    4. Dat heb ik ze nooit hardop horen zeggen Sikko. Het kan zijn dat er mensen zijn die dat graag zouden willen, zijn vetrek is bij enkelen ook met gejuich ontvangen in de raad.

      Verwijderen
    5. VB

      Dat je ze het niet hardop horen zeggen, dat zal best maar zeg niet dat je dat niet gelooft. En dat bij sommigen zijn vertrek met gejuich is ontvangen, zegt genoeg, daar mogen die personen trots op zijn.
      zeker.

      Sikko van Bruggen

      Verwijderen
    6. Ik schaar mezelf niet onder die personen Sikko. Een ieder moet die afweging voor zichzelf maken en verantwoorden. Ik kan alleen zeggen dat ze geen meerderheid in de raad vormen. Uit rancune politiek bedrijven werkt slecht, denk ook niet dat ze veel voor elkaar krijgen in het belang van de gemeente. Meer wil ik er niet over kwijt

      Verwijderen
  15. VB, een goed verstaander heeft aan een half woord genoeg. Misschien zijn Sikko en ondergetekende dan wel goede verstaanders, maar volgens mij loop je de deur ook niet plat bij Schoonenberg. Laten we er niet omheen draaien, die het met gejuich ontvingen, zijn dezelfde personen waar Sikko op doelt of ik moet mij sterk vergissen.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Goed begrepen Appie

    Sikko van Bruggen

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Tja, wie verdient er dan een motie van treurnis?.....

    Welterusten

    BeantwoordenVerwijderen