Teller

maandag 30 maart 2015

30032015

Het stormt en regent, het lijkt wel herfst, maar de zomertijd is begonnen. Het kan alleen maar beter worden.

10 opmerkingen:

  1. goedemorgen, ieder seizoen heeft zijn ups en downs. Deze onvoorspelbaarheid heeft ook zijn charmes.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik verbaas me over de chaos die het vertrek van ook deze burgemeester weer achterlaat. Over de lange tenen en de verwijten die over en weer over tafel vliegen. En over de negatieve indruk van de politiek in Menterwolde die hier opnieuw naar buiten lijkt te komen.

    Voor mij staan een paar zaken als een paal boven water. Menterwolde had tientallen jaren een verziekte politieke en bestuurlijke cultuur, waarin onzuiverheid, zwartmakerij en het opkloppen van conflicten vooral dienden om mistgordijnen te creëren. Achter dit mistgordijn konden vriendjespolitiek en sociale corruptie ongestoord hun gang gaan. Oud-burgemeester Fijke Liemburg was hiervan het belangrijkste slachtoffer. De kwestie rond een penosecafé in Meeden werd bewust gebruikt om hem beentje te lichten. Deze kwestie heeft trouwens ook in politiekringen het nodige losgemaakt.

    We moeten niet vergeten dat Menterwolde in die jaren werd bestuurd door een wethouder die in een andere hoedanigheid onmisbaar was als boekhouder bij een voetbalclub, waarvan we nu dankzij de pers weten dat hij met Muntendammer zwart geld op de been werd gehouden. We kunnen het hebben over de gemeenteadvocaat (secretaris van de voetbalclub), die aangifte wegens valsheid in geschrifte achteraf moest afkopen. Over een groot bedrijf dat met moeite onder strafvervolging afkwam, maar in Menterwolde zonder vergunningen kon bouwen. Over ongehoorde speculatiewinsten bij een bouwproject, waarvan kringen rond het gemeentebestuur profiteerden. Over sloop van historische en beeldbepalende panden voor bouwprojecten, waar diezelfde kringen baat bij hadden. Over falend bouw- en woningtoezicht, waardoor onderhandelingsruimte ontstond bij dossiers waar hij niet hoorde. Over een topambtenaar wiens bedrijfsactiviteiten werden gedoogd, hoewel ze strijdig waren met het bestemmingsplan. Over de haat- en lastercampagnes tegen critici. Over geheim gehouden investeringsplannen die in strijd waren met de regels en daarom door de provincie met dwang werden verhinderd. Over de nasleep van die plannen, die ontaardden in een verkapte dorpsoorlog, waarbij de gemeente weigerde een van haar tegenspelers uit te kopen omdat men nog een appeltje met hem te schillen had. En over de malafide supermarktondernemers die werden ingeschakeld om hem onder druk te zetten. Ongetwijfeld allemaal het topje van een ijsberg.

    We hebben het dan over de verwevenheid van het gemeentebestuur met praktijken op de grens van onder- en bovenwereld.

    Over de ambtelijke top wil ik verder niet te veel zeggen. Het organisatierapport uit 2003, dat sprak over een angstcultuur en politieke willekeur op het gemeentehuis was heel wat zwaarder van toon dan de kritiek die nu te horen is. Er was bovendien sprake van een ongebruikelijke machtsconcentratie bij één persoon, die tevens alle contacten met het bedrijfsleven naar zich toe trok. Ook hier heeft de provincie tactisch ingegrepen. De verwijten die in die jaren publiek waren te horen, waren veel ernstiger dan alles wat nu de ambtelijke top wordt aangewreven. Ik herinner alleen maar aan de beschuldigingen die een principiële projectontwikkelaar uit IJsselstein ooit in de gemeenteraad uitsprak.
    Voor mij staat verder als een paal boven water dat Eduard van Zuijlen als bestuurder geen onverdeeld sterke indruk maakte. Niet als voorzitter van de raad, niet als burgervader en ook niet in de externe circuits waar hij de gemeente moest vertegenwoordigen. Een kleurrijke overlever in een twijfelachtige bestuurlijke cultuur die niet de zijne was, maar waarvan hij zich ook niet distantieerde. Kennelijk omdat de speelruimte die hij hierdoor kreeg hem ook welkom was.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Otto toch,
      zo'n lapje tekst zet sommigen niet aan 't denken...,
      maar wel op het verkeerde been.
      ;-)

      Verwijderen
    2. Er ging gister telkens iets mis, waardoor het vervolg van mijn bijdrage niet op 't peerd was te lezen. Is hier te lezen: https://ottoknot.wordpress.com/2015/03/30/menterwolde-revisited/

      En oud zeer? Wie dat roept, heeft meestal een kwaad geweten.

      Verwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oud zeer zeker Otto? Of ben jij ook in de war net als onze burgervader?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @'t Godinneke

      ook nieuwe rekeningen...
      worden 't best vereffend...
      op basis van de oude.

      Verwijderen
  5. Soms is men liever vreemdeling in Jeruzalem...,
    toch is het al lang Pasen geweest.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik haak af.... mij te moeilijk allemaal....

    Op Facebook gaat het stuk van Otto nog een eindje door trouwens.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Onlangs dat ik geen facebook heb ben ik het met Jan eens ik denk dat ik het te moeilijk heb met al deze confrontaties wat ik de afgelopen dagen heb gelezen over dit onderwerp.........
    Ik heb vanmiddag eerst gelezen van Otto op peerd later toen ik thuis was had ik een mailtje van Otto.....tja ik weet niet wat ik antwoordden moet op deze vragen of mss beter gezegd op deze stellingen........


    Of als het mogelijk zal zijn dat de BM hier zijn mening zal uitspreken, maar ik denk van niet.........

    BeantwoordenVerwijderen