Teller

zaterdag 18 april 2015

18042015

Ik kiik bijna iedere morgen voor ik het Peerd open even een dag terug, of er nog late klanten een bijdrage hebben geleverd. Ik weet niet of er meer zijn die het doen, zou dat wel willen weten. Voor wie het niet doen, open ik vandaag met de tekst van Frans die niet op dezelfde school zat, maar wel op dezefde wijze les heeft gehad als de uitbater van het Golden Peerd.

Anja, ik neem aan dat je berekening de helft van het park betreft. Per hectare kun je ongeveer 500 kWp aan zonnepanelen kwijt. Die leveren per jaar ongeveer 500MWh. Om de 240 GWh (gigawattuur) opbrengst van het windpark N33 te halen, heb je dus 480 hectare nodig. Hoeveel voetbalvelden dat is weet ik niet. Ik kreeg op school nog ares en hectares en hectoliters en muds en ellen. Chris heeft gelijk dat het schoonhouden van die twee miljoen panelen een hoop werkgelegenheid oplevert. Hij dacht nog niet eens aan het maaien of wegspuiten van het onkruid. Maar ik neem aan dat er genoeg vrijwilligers zijn te vinden in Meeden.

Dus, ik kan het niet vaak genoeg schrijven, zonnepanelen horen op daken van woningen, schuren, boerderijen, kantoren en werkplaatsen. Windmolens horen op akkers en weilanden.

6 opmerkingen:

  1. Ik lees de reacties ook altijd terug, de berekening zou heel goed kunnen....ik ben uitgegaan van de info die ik heb gekregen over windmolens...blijft dat er nogal wat land ingeleverd zou moeten worden....want om het zelfde gwh te halen moeten er nogal wat panelen komen...op daken, op land....tja, ik vroeg me af of mensen dat wel beseffen...ik dacht gooi even een balletje op..als eenmaal de panelen er staan, zulle we zien of het allemaal klopt...ben geen deskundige..laten we daar ook duidelijk over zijn..ik ga uit van de info die wij krijgen uit voorlichtingingen enz..via internet, bijeenkomsten en werkbezoeken! Blij dat de berekening door Frans nog even duidelijker werd gemaakt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik vraag me af waar al die schepen met hout heen gaan. zeker 3 keer in de week gaan er schepen van 1700 ton met gezaagde bomen door het Winschoterdiep. Is het voor een papierfabriek of voor een energiecentrale? Wie het antwoord weet mag het zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mogguh lui!
    Wim, gaan ze van Oost naar West? En wat bedoel je met gezaagde bomen? In stukken gehakt of op lengtes van 4 of 6 meter? Ze kunnen er ook (on-)geschaafde houten planken en balken van maken!

    Fijn weekend allemaal!
    JP

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het zijn stukken van 4 meter, en er zijn geen dennenbomen bij.Ze varen richting Groningen, als je over de N33 langs Veendam gaat zie je bij container terminal ook vaak van deze bomen liggen die worden via het wegvervoer verplaats.

      Verwijderen
  4. Bij voorbeeld:
    http://www.kanaalstreek.nl/nieuws/18783/de-houtzagerij-in-stadskanaal-zaagt-en-levert-op-maat/

    oftewel \|--| pils voor de houtzagerij :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wageningen Universiteit heeft een proefboerderij in Flevoland om zonneparken te testen. Hun bevindingen staan in dit rapport:

    Onderzoek Zonneweide

    BeantwoordenVerwijderen