Teller

donderdag 30 april 2015

30042015

De fractievoorzitters zijn gisteren al ingelicht, maar mogen er nog niet over praten. Vandaag wordt het personeel ingelicht, daarna zal BM Munniksma de resultaten van het rapport over de vermeende angstcultuur onder de ambtenaren naar buiten brengen.

34 opmerkingen:

  1. geDAGte

    't Zonnetje schijnt...,
    een mooie dag voor een feest...;
    Helaas...,
    das war einmal

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goedemorgen, ben benieuwd wat er uit dit onderzoek is uit gekomen.En wat er mee wordt gedaan!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wim, als er niet echt iets uitkomt, dan zal er ook weinig mee worden gedaan. Rapporten worden over het algemeen in de la gelegd, waarna het vanzelf onderin komt te liggen als er weer nieuwe rapporten ingelegd worden.

      Verwijderen
    2. Dan hebben we het over een verzamelcultuur Appie, het kan uiteraard voorkomen uit een angstcultuur. Als ik de eerste berichten in het DvhN lees, dan wordt het vingertje wel vaak naar 1 persoon gewezen.Jammer dat deze man geen cursus vaardigheid met mensen gevolgd heeft. Dat had waarschijnlijk veel narigheid voorkomen.

      Verwijderen
  3. goedenmiddag....

    ben benieuwd wat er uit het onderzoek komt, al kan ik mij al wel ongeveer indenken wat er uitkomt....gokje: er is geen angstcultuur?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. zag reactie van marc gisteren op 1 mei viering...volgens mij zijn dit geen extra vrije uren, maar ingevulde feesturen, dus of dat een besparing geweest zou zijn vraag ik mij af...

    ik heb geen vrij op 5 mei, ondanks dat er om de 5 jaar dit een feestdag zou zijn....wij krijgen deze uren echter ook niet als feestdag, dat vind ik dus niet kloppen....en dus neem ik geen vrij.....wel jammer want er zijn genoeg feestelijkheden her en der....kan bv niet op de markt staan nu op de gouden driehoek :-(....vraag me ook af hoe vervelend patienten dat vinden om op deze vrije dag(voor de meesten) naar het ziekenhuis te moeten...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bloem,

      Nederland is een feestdag-arm land...,
      volgens de wet is ook een erkende feestdag een min of meer 'gewone' werkdag.
      We hebben in Nederland geen recht (meer) op collectieve vrije dagen (met loondoorbetaling), dus ook niet als het een erkende/officiële feestdag is...;
      Dat geldt dus zowel voor Christelijke feestdagen als Kerst, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren...,
      als voor erkende wereldlijke feestdagen als Nieuwjaar, Koningsdag, Bevrijdingsdag


      Volgens de huidige arbeidstijdenwet worden erkende feestdagen wel erkend als feestdag...,
      maar dat wil niet zeggen dat werkgevers verplicht zijn die dag altijd vrij te geven...,
      noch dat werkgevers verplicht zijn tot doorbetaling als een werknemer zo'n dag vrijaf neemt/krijgt.

      M.a.w.: Als doorbetaling van feestdagen (als bovenwettelijke/extra vrije dag) niet specifiek per CAO/Arbeidscontract is geregeld...,
      dan dient een werknemer gewoon een vakantiedag (snipperdag) op te nemen danwel een dag onbetaald verlof (=> ingeval het aantal vakantiedagen/snipperdagen ontoereikend/op is).

      Wie wil feesten moet daar dus in principe altijd zelf voor dokken in dit land.

      Verwijderen
  5. gemeentesecretaris menterwolde moet weg

    http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=148463

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als er één schaap over de dam is...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik neem aan dat degenen die de afgelopen maanden de burgemeester en gemeentesecretaris de hand boven het hoofd gehouden hebben, en met een beschuldigende vinger naar Siersema en Ploeger hebben gewezen, zich de komende tijd heel stil gaan houden.

    Angstcultuur in Menterwolde

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Frans,
      dit kon je zien aankomen...,
      tenminste waar het de positie van de gemeentesecretaris betreft...;
      Toen bekend werd dat hij in het verleden al meermaals van werkkring had moeten verruilen (o.a. Dordrecht en Zevenaar) als gevolg van vergelijkbare situaties/aantijgingen, kon iedereen op de klompen aanvoelen dat waar rook is ook vuur verwacht kan worden.

      Wat de rol van E.v.Z in deze is/was is mij echter niet duidelijk.
      Wel denk ik dat hem en anderen betrokkenen verweten kan en moet worden dat zij in onvoldoende mate de antecedenten van de aan te stellen GemSec. hebben onderzocht. Immers, je hoeft geen superdetective te zijn om tijdens sollicitatie en aanstellingsprocedure e.e.a. over diens arbeidsverleden elders boven water te krijgen.

      Wat de beschuldigende vingers naar Matty en Marcus betreft...; Beiden hebben een verleden in deze gemeente. Van beiden kan gesteld worden dat zij niet echt vrijwillig hun wethouderschap hebben neergelegd en dat de wijze waarop dat gebeurde in beide gevallen niet de schoonheidsprijs verdiende. Ik kan me dus weldegelijk voorstellen dat deze twee toch wel zeer onwaarschijnlijke bondgenoten elkaar voornamelijk hebben weten te vinden bij hun (door wrok gedreven) zoektocht naar geschikte appeltjes om te schillen.
      Mijn conclusie zou dan ook zijn dat wat dat betreft hun missie is geslaagd met het vinden van een aantal zeer geschikte appels.

      Verwijderen
    2. Frans,

      Nee Frans, de rol van de BM is een geheel andere dan die van de gem. secr. Want zelfs al zouden deze 2 deels gelijk hebben, dan is hun manier van gelijk halen, vooral het laatste jaar, ver beneden alle peil.

      Verwijderen
    3. Bovenstaande Anoniem geschreven door Sikko van Bruggen

      Verwijderen
    4. Ben het met Sikko eens, zeker wat betreft de rol van de twee raadsleden. Was ook te verwachten, want als een oprichtster van een partij tegen het voormalige "regime", een van de leiders daarvan in de armen sluit, dan weet je wat je kunt verwachten.

      Verwijderen
    5. Beetje vooringenomen Appie!

      Verwijderen
    6. Soms anoniem mok ik mie ain beetje drok, moar nait zunder reden, da's nait veurinnomen, beter is het te nuimen veurkennis. As gezworen vijanden mekoar plots in armen sloeten, den is d'r wat loos. Hier loat ik het bie, want heb het hail drok op dizze dag van de arbeid, en mout nog even sloapen.

      Verwijderen
  8. Voor ambtenaren die een intimiderend manager pleasen, zit er vaak nog wel een voorstel aan B&W tot bevordering in, ook als hun functioneren als ambtenaar beneden de maat is. In dat geval moeten deze “vriendjes” hem uiteraard wel door dik en dun blijven steunen, zeker als hij in de problemen dreigt te komen. Ook een duidelijke vorm van machtsmisbruik. Daarom is het van belang ook na te gaan op welke wijze bevorderingen tot stand zijn gekomen en of daar sprake is van vriendjespolitiek. Bij seksuele intimidatie en machtsmisbruik van managers aan de ene kant is er aan de andere kant vaak sprake van vriendjespolitiek, waar jaknikkers en carrièremakers van profiteren omdat zij niet vies zijn van spelletjes die anderen verafschuwen. En een intimiderende manager heeft ook “vrienden” nodig die in geval van nood als schild voor hem kunnen fungeren.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Zeg anoniem, wie zijt gij? Kom eens achter het schild vandaan! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De Grootinquisiteur en de Inquisiteur-Generaal zijn dan wel de laan uit... toch zijn er nog leden der Inquisitie aanwezig.

      Anonimiteit is dan een verstandige keuze lijkt me ;-)


      Verwijderen
    2. In de huidige moderne westerse wereld is niemand anoniem, wie dat denkt leeft in het verleden toen de plastic rozen nog niet op het dressoir stonden.

      Verwijderen
    3. Ik doelde op de keuzes;

      Google-account
      Live Journal
      Wordpress
      Typepad
      AIM
      OpenID
      Naam/Url
      en het staat er echt "Anoniem"



      Verwijderen
    4. Klopt, maar het is een ongeschreven regel dat de klanten hier aan de bar zitten onder eigen (bij)naam/afkorting.

      Verwijderen
  10. Verklaart dit rapport het plotselinge vertrek van onze BM?

    Volgens hem was er geen angstcultuur.

    Waarom heeft hij zich zo vergist?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik vind het triest, dat deze uitslag zo hoog is. Achteraf wijzen heeft weinig zin, wel hoe de aanstelling tot stand gekomen is. Wie zat er toen in het College?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. De puzzelstukjes vallen op zijn plek. Zie hier een van de redenen dat EvZ is opgestapt.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Voor mij is het opvallend dat de ex-BM, met in zijn kielzog het gehele college, schijnbaar niet door heeft gehad wat er speelde op de werkvloer. Immers is er in felle bewoordingen gereageerd op aantijgingen die via de pers naar buiten kwamen. En werd ook niet namens de personeelsvereniging gesproken? Was dan ook deze vereniging ziende blind? EvZ zegt in het laatste interview nog dat er in het verleden wel zaken speelden, maar niet met de heer v.d.Wal. Zaken die inmiddels zouden zijn aangepakt.

    Een andere mogelijkheid, die ik eigenlijk niet geloven wil, is dat het college en p.v. er wel weet van hadden, maar ter bescheming van de gemeentesecretaris liever de kop in het zand staken en hoopten dat het -als er maar lang en hard genoeg ontkent werd- over zou waaien.
    En/of men heeft de problemen onderschat -gebagataliseerd misschien zelfs- en gedacht dat het intern wel op te lossen was omdat het feitelijk natuurlijk geen politiek probleem is.

    Veel vragen dus die bij me opkomen. Antwoorden zullen wel niet komen en misschien is dat ook wel niet nodig.


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jan, Mag ik daar aan toe voegen dat EvZ persoonlijk een onderzoek niet zag zitten en zeer fanatiek heeft geprobeerd om het te dwarsbomen?

      Verwijderen
    2. Ja hoor, dat mag. Ook de onlangs door mij nog benoemde clash met Matty ziet er in dat licht bezien anders uit. http://www.youtube.com/watch?v=_fs6cBPDUMU
      Maar voorlopig blijft de onzekerheid of EvZ uit overtuiging de angstcultuur ontkende of tegen beter weten in.
      Misschien klinkt dat als "de hand boven het hoofd houden", maar zo zie ik dat niet.

      Verwijderen
    3. Misschien was EvZ wel een van de hoofdrolspelers binnen de angstcultuur? En heeft hij kans gezien om zogenaamd met opgeheven hoofd de arena te verlaten. Als hij nu nog BM was geweest had hij gezien het rapport mogelijk alsnog het veld moeten ruimen.

      Verwijderen
    4. Zo naief lijkt hij me niet.

      Verwijderen
    5. Ik het al vaker gezegd Jan, niet alles is wat het lijkt.

      Verwijderen
    6. 60% van 40 = 24 ambtenaren hebben iets ervaren. 36 ambtenaren niet of niet noemenswaardig.

      Merkwaardig dat ons dat zo veel aan wachtgeld gaat kosten.

      Daarnaast vraag ik mij af wanneer het rapport openbaar wordt. Ik wil graag mijn eigen mening kunnen vormen omdat ik mijzelf volledig vertrouwz

      Verwijderen
  14. ik heb zelf meegemaakt dat deze 'hurk' H. v. W.alle normen van fatsoen in het gemeentehuis overtrad, maar ook hoe het personeel niet durfde te reageren. In het bedrijfsleven was zo iemand allang de deur uitgezet..En juist dat verwachte je niet van de Muntendammers, die recht voor de raap zijn.Kortom je geeft zo'n persoon die ruimte om zijn stempel op deze organisatie te zetten.

    BeantwoordenVerwijderen