Teller

zaterdag 6 augustus 2016

06082016

Ik las in het DvhN dat Meeden binnenkort een markant object verliest. De uit 1914 daterende graansilo de ‘Pisa van Meeden’, gaat later deze maand tegen de vlakte.
De graansilo was decennia lang een opslagplaats van diverse graansoorten. Boeren reden na de oogst af en aan met hun granen. Passanten snoven het aroma op. Maar de graansilo deed al geruime tijd geen dienst meer.
De landbouwers uit het dorp brachten hun graan tot 2008 naar silo-eigenaar Johan Sprik. Economisch gezien kon het echter niet meer uit voor Sprik en hij gooide de silo op slot. De afgelopen jaren meldden zich verschillende potentiele kopers. Eentje wilde er een restaurant beginnen. Woonstichting Groninger Huis in Zuidbroek had enkele jaren geleden plannen om op het terrein vier woningen te bouwen. Zover kwam het niet. Spriks vroegere buurman Wim Smid, eigenaar van het gelijknamige autobedrijf, heeft de graansilo nu gekocht.
Het gebouw lijkt van buiten heel wat, maar de graansilo telt vijf verdiepingen met veel kleine ruimten. Bovendien zit er asbest in het gebouw. ,,Er was, zo zei de voormalige eigenaar Sprik ooit, maar ruimte voor twaalf fietsen. Anders gezegd: je kunt er echt niets mee.’’
Voor Meedenaren verdwijnt de silo niet uit beeld. Het gebouw heeft een plaats gekregen op de op 15 oktober vorig jaar onthulde social sofa bij het dorpshuis.

1 opmerking:

  1. Doet me denken aan een voormalige ondernemer in Groningen. Die kocht ook een graan silo vol met asbest, helaas, in de silo was zoveel asbest verwerkt dat de sloop een vermogen zou kosten. Met als gevolg dat de silo nog steeds als een beeld uit het verleden staat te pronken. Want ook de gemeente Groningen wil zijn vingers er niet aan branden.

    BeantwoordenVerwijderen