Teller

donderdag 3 november 2016

03112016

Het gemeentebestuur van Menterwolde heeft officieel bezwaar gemaakt tegen de komst van windmolens bij Meeden las ik in het DvhN.
,,Het windmolenpark heeft een grote invloed op de dorpen en het landschap’, schrijft de gemeente. ,,De impact van dit park is dusdanig dat het voor deze omgeving onaanvaardbaar is.”
Het gemeentebestuur noemt het aantal turbines, de omvang van de turbines en de grootte van het gebied bezwaarlijk.
Volgens de gemeente verstoort de komst van het park het open landschap en het woongenot. De omvang van het beoogde windpark rechtvaardigt een grotere afstand tot de woonbebouwing. Menterwolde heeft deze bezwaren al eerder geuit, maar daar is in de voorbereidingsprocedure niets mee gedaan.
Tot en met 10 november kunnen belanghebbenden een zienswijze tegen het plan indienen. Wie niet precies weet hoe dat moet, kan op de website www.menterwolde.nl een standaardformulier invullen.

2 opmerkingen:

 1. Goedemorgen, windmolens van 200 meter hoog, ik dacht dat die voor de Noordzee bedoelt waren.Hopelijk is de glazen pot met alternatieven nog niet leeg, want volgens mij zijn hier op deze blog al beter alternatieven aangedragen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Welke beter alternatieven dan?

   Een mens zou er toch moe van worden.
   De beste oplossing voor het plaatsen van windmolens in dit gebied is...
   één lange rij langs de N33...,
   dat levert de meeste windoogst op en is het minst landschapsverstorend.
   De op één na beste oplossing zou een dubbele (verspringende aan weerszijden van de N33) zijn langs dezelfde lijn.Dit waren de beste opties, maar zowel Veendam als Menterwolde/Meeden gingen er voor liggen.

   En de alternatieven?
   Ach de diverse geclusterde opties leverden en leveren geen enkele (en zeker geen landschappelijke winst op t.o.v. van in-lijn-varianten...
   en de alternatieven op basis van gigantische zonneakkers streven hun doel volkomen voorbij.

   Zonneakkers hebben een veel groter ruimtebeslag dan verantwoord is (zonnepanelen plaats je op daken van gebouwen, kassen en je kunt er parkeerplaatsen mee overdekken).
   Maar een windpark met een opgesteld vermogen van 120MW is het equivalent van een zonneaker van grofweg 2-miljoen panelen met een opstellingsvlak (ruimtebeslag) van grofweg 1000 ha (10 km²)...
   d.w.z. ⅛-deel van het totale oppervlak van Menterwolde.
   Dus moeten we ofwel heel veel kassen bijbouwen (ons eigen Westlandje) of heel veel zonovergoten parkeerplaatsen creëren en overdekken met PV-glas.

   Maar hebben we wel zoveel parkeerplek nodig hier?

   De enige alternatieven zijn:
   a) terug naar de (vervolmaakte) in-lijn-opstelling
   b) accepteren dat we fossiel blijven stoken en onze huizen onder onze kont verzakken en verkruimelen door de effecten van de gaswinning.

   ... en anders gewoon een keer de stap zetten en die dingen plaatsen (liefst met nog net iets meer vermogen per molen) en aanvaarden dat de beste oplossing blijkbaar op nog meer verzet stuit(te). tenminste wat

   Verwijderen