Teller

dinsdag 15 november 2016

15112016

De gemeente Midden-Groningen in oprichting moet voor het eind van dit jaar nog 65 asielzoekers met een verblijfsvergunning huisvesten. De drie gemeenten trekken daarbij samen op las ik in het DvhN.
In een brief aan de drie gemeenteraden schrijft het college van B en W van Hoogezand-Sappemeer dat Hoogezand, Slochteren en Menterwolde worden geconfronteerd met forse taakstellingen voor het huisvesten van vergunninghouders.
Alleen door samen te werken kunnen de gemeenten, die met ingang van 2018 opgaan in Midden-Groningen, aan de opgelegde aantallen voldoen. Als toezichthouder is de provincie akkoord met deze samenwerking en schrijft in een indringende brief dat het alle hens aan dek is.
De meeste vergunninghouders komen uit Syrië, daarnaast komen veel mensen uit Eritrea en een enkeling uit Irak of Iran. Veelal mannen tussen de 25 en 40 jaar oud. Moeders met (jonge) kinderen komen alleen naar Nederland en laten hun gezin overkomen.
Het is niet te voorspellen wanneer nareizende gezinsleden naar Nederland komen. Vanuit Syrië kan dat snel gaan, zij krijgen dan ook een passende woning aangeboden. Bij vergunninghouders uit Eritrea heet gezinshereniging twijfelachtig te zijn en wordt niet altijd meteen passende woonruimte aangeboden.
Syrische vluchtelingen blijken over het algemeen hoogopgeleid en werkten in het land van herkomst als arts of docent. De meeste vergunninghouders uit Eritrea zijn laag opgeleid en nauwelijks bekend met onze moderne maatschappij.
Vergunninghouders volgen inburgeringstrajecten met aandacht voor de Nederlandse samenleving, wonen, omgaan met geld en gezondheidszorg De huizen waar vergunninghouders worden gehuisvest zijn afkomstig uit de bestanden van woningcorporaties Lefier, Steelande, Groninger Huis en Mooiland.

2 opmerkingen:

  1. Goedemorgen, en juist bij de opmerking heb ik mijn vraagtekens bij: Syrische vluchtelingen blijken over het algemeen hoogopgeleid en werkten in het land van herkomst als arts of docent. Waar uit blijkt dat? Meestal komen deze mensen terecht in vleesverwerkende industrie als productie medewerker. Ook hun diploma's worden niet erkend. Zoals ook vele landen onze diploma's niet erkennen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wim , hoe wil jij antecedenten onderzoek uitvoeren dan?

    BeantwoordenVerwijderen