Teller

donderdag 15 december 2016

15122016

Wethouder Jaap Borg (VVD) wil stoppen met de aanleg van verkeersdrempels en chicanes tegen hardrijders. Het helpt toch niet las ik in het DvhN.
,,Op allerlei plekken in de gemeente klagen omwonenden over hardrijders’’, zegt Borg, ,,maar zodra we drempels gaan aanleggen of bloembakken op de weg zetten, krijgen we nog meer klachten over gevaarlijke situaties. Leg je vrije fietspaden aan, gaan de automobilisten harder rijden, omdat ze geen rekening meer hoeven te houden met fietsers op de weg. De hulpverleningsdiensten mopperen ook altijd op ons. Die kunnen niet snel over de drempels als het nodig is. En voor een patiënt met een gebroken been of kapotte rug is het een drama als de ambulance over die hobbels rijdt.’’
Hij is er, kort gezegd, helemaal zat van. In plaats van het investeren van geld en energie in snelheidsbeperkende maatregelen wil Borg werken aan de bewustwording van de inwoners van Menterwolde.
. ,,Uit metingen die we tot nu toe hebben gedaan, blijkt dat het grootste deel van de snelheidsovertreders gewoon in Menterwolde woont. Die kunnen we dus direct aanspreken.’’
Volgens Borg is het helemaal niet zo moeilijk te onthouden waar je in de gemeente Menterwolde hard mag rijden en waar niet. ,,Op de A7 mag je sneller, tussen Noordbroek en Scheemda mag je 80 kilometer per uur. (Tot de gemeentegrens met Scheemda ook maar 60. Appie) Verder mag je overal buiten de bebouwde kom 60 kilometer per uur.’’
En verder staat het gewoon op de verkeersborden - ook waar je maar 30 mag - maar dat zien mensen die er vaak rijden blijkbaar niet meer. ,,Er is daarom ook een idee om grote stickers met de maximumsnelheid op de afvalcontainers te plakken. Die staan maar een keer in de twee weken of eens per maand aan de weg, dan valt het misschien wel op.’’ De komende tijd gaat de gemeente eerst de snelheid meten op verschillende knelpunten en beruchte wegen.
Dan wordt duidelijk waar de snelheidsovertredingen het ergst zijn. Op die plekken gaat de wijkagent regelmatig met een lasergun staan en bonnen uitschrijven. ,,We moeten heel goed handhaven. We denken dat mensen zich wel aan de snelheid houden als ze het voelen in de portemonnee.’’ ,,Verder willen we in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland (VVN) een schoolprogramma opstellen. Dat klinkt raar, het zijn tenslotte volwassenen die autorijden. Maar uit onderzoek van VVN blijkt dat het wel degelijk helpt als kinderen in de auto zeggen: Papa, je mag hier maar dertig!’’

Appie denkt: Eindelijk eens een gemeentelijke politicus die niet nog meer gevaarlijke objecten, die ook nog eens slecht zijn voor het milieu en de voertuigen, aan wil leggen. Handhaven dat is de enige remedie!16 opmerkingen:

 1. Goedemorgen,ik hoop dat Jaap nog eens de woorden leest die hij gezegd heeft.Eerst word er veel geld uitgetrokken voor allerlei verkeersremmende maatregelen waar de aanwonenden niet altijd blij van worden. Neem een de W.A. Scholtens weg, is die er veiliger op geworden? En dan de opmerking: waar de snelheidsovertredingen het ergst zijn. Op die plekken gaat de wijkagent regelmatig met een lasergun staan en bonnen uitschrijven. Ik woon zelf ook aan een 30 km zone, waar zelfs de vrachtauto's verboden zijn vanwege het wegdek. Inderdaad er rijden ook witte auto's met van die rare strepen, maar die bekeuren niet maar gaan huiswaarts.
  Ja ik ben teleurgesteld in de daadkracht van deze gemeente.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wim, ben het met je eens dat ze beter niet aangelegd hadden kunnen worden, maar het zijn vaak de aanwonenden die om dergelijke maatregelen vragen. Later komt men er dan achter dat het er niet beter op is geworden. Ik snap ook wel dat men niet overal flitspalen kan neerzetten, maar eentje in de Spoorstraat zou niet misstaan. In de Kerkstraat waar veel kinderen zijn in verband met de twee scholen ook nog eentje en dan zijn we al een stuk verder. Ik blijf erbij dat de centrale wegen zoveel mogelijk beperkt moeten worden met dergelijke maatregelen. Gewoon handhaven en dat moet niet zo moeilijk zijn toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Niet handhaven, maar suggereren dat er gehandhaafd wordt. Flitspalen plaatsen met of zonder inhoud. en rolletjes laten rouleren.

  Boetes verhogen als je gepakt wordt.

  Inspelen op angst van de rijders. Werkt veel beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die container-sticker zit al jaren op onze grijze container.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goedenavond,er zit natuurlijk wel iets in wat deze wethouder zegt, maar hoe krijg je de jongens met een scheef petje op om rustiger te gaan rijden idd meestal in een golfje.... m.a.w. hoe krijg dit stoer doen eruit. Een pak op pense geefm net zo lank deur sloan dat ze het beseffen wat ze verkeert daun toch?

  Nee dit is niet meer toegestaan, want dan kom je voor de rechter en moet je je verantwoorden en als je een beetje geluk hebt kom je ervan af met een werk/taakstraf en waar zijn wij mee bezig toch?  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ceer, gain pak op pense, moar gewoon een poar poalties mit fototoesteltje d r in. En op aander ploatsen af en tou mit ain laserpiestool. Wel d r ver over hin gait, riebewies kwiet. Makkelikker ist nait!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 'k wait nait of het makkelijker is.... een gebrek aan opvoeding?

   Als ik soms naar de politie kijk scheuren ze soms met gierende banden bij ons om de hoek...dit is een plaatst van 30 km. zone en dan zeg soms wel eens tegen m'n vrouwtje is dit nodig zonder zwaailichten en sirenes? Ik begrijp dat het soms gebeuren moet voor inbraken o.i.d., maar er kunnen toch ook kinderen op straat aan het spelen zijn.... en daarom zeg ik 30 = 30 en 50 = 50 en niet voor niets....

   Verwijderen
  2. Is niet voor niets, maar er zijn situaties die voor de politie noodzakelijk kunnen zijn om harder te rijden. Is ook minder gevaarlijk dan dat jij of ik het doe, want wij doen het vaak onbewust, zij dan met een doel. Heb je de kop er beter bij.

   Verwijderen
 7. Zo gemakkelijk schijnt het nog niet te zijn. De meeste 30-kilometer zones zijn -zo is me meermaals verteld- niet voldoende aangepast aan de gevraagde snelheid. Hierdoor is het eenvoudig een boete aan te vechten en nietig te laten verklaren, met alle bijbehorende kosten. Om die reden wordt er niet gehandhaafd. Kromme tenen logica.

  Die "petjes" waar Ceer op doelt worden, als ze niet verongelukken, vanzelf ouder en verstandiger. Daarom vind ik het ook vreemd dat de leeftijd waarop je een rijbewijs kan halen omlaag is gegaan. Had rustig iets omhoog geschroefd mogen worden van mij. En niet alleen omdat ze dan langer blijven fietsen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jan, worden vanzelf ouder als ze niet verongelukken. Klopt, alleen jammer dat er vaak slachtoffers gemaakt worden die toevallig op de verkeerde plek zijn. Ben ook jong geweest, "verkeerde dingen gedaan", maar binnen bepaalde grenzen. Een beetje later het rijbewijs ben ik voor, gun je de klandizie, want jij sponsert mij ook hier aan de bar. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zit sinds tijden weer eens te luisteren naar een raadsvergadering. Vermoeiend, probeer het nog even vol te houden. Als kroeghouder moet je overal over mee kunnen praten, maar het moet wel leuk blijven. Zijn echt wel de donkere dagen voor Kerst in de raadszaal van Menterwolde.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Appie ik wou even weten wat gezegd is en dit is het resultaat:

   Object niet gevonden!

   De gevraagde URL was niet gevonden op deze server. De link op deze pagina pagina is verkeerd of achterhaald. Gelieve de auteur van die pagina in te lichten over deze fout.

   Indien u van oordeel bent dat deze server in fout is, gelieve de webmaster te contacteren.

   Error 404

   portal.companywebcast.com
   Thu Dec 15 22:48:20 2016
   Apache/2.2.15 (Linux/SUSE)

   En het resultaat bij de omroep menterwolde ook helemaal niets....

   Verwijderen
  2. Ik luister gewoon via de link op de pagina van de gemeente.

   Verwijderen
 10. Iets getypt en weg.....

  Ik ben voor om op 17 jarige het rijbewijs te gaan halen voor een voertuig op 4 wielen wel te verstaan door iemand met meer als 100.000 km. dit is iets wat in de verzekering bekent moet zijn, want ook mocht je 5 jaar in bezit zijn van van je rijbewijs dan moet het zonder schade en meer dan 100.000 km. op jou naam staan hebben.

  Hier kan ik wel mee leven toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zegt de BM dat het de laatste vergadering van 2017 was, ben ik nu beneveld, is mijn gehoor slechter dan ik dacht of is het wat ik hoorde? Maakt niet uit, morgen weer een nieuwe dag. Welterusten.

  BeantwoordenVerwijderen