Teller

donderdag 29 december 2016

29122016

Menterwolde hoeft de claim van 4,5 miljoen euro van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) niet te betalen las ik in het DvhN.
Dit heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma burgemeester Rein Munniksma telefonisch meegedeeld. Munniksma: ,,Het is voor ons een enorme opluchting. De gemeente had een reserve van ruim een miljoen euro. Die 4,5 miljoen hadden we nooit kunnen ophoesten.’
Menterwolde ontving het bedrag als specifieke uitkering in het kader van de Wet sociale werkvoorziening en participatiebudget. Klijnsma wilde de miljoenen terug, omdat de gemeente de jaarrekening 2014 te laat aanleverde.
Munniksma zegt dat deze kwestie een van de moeilijkste tot nu toe is geweest. Er wacht het college nog een ‘aardige klus’. Menterwolde zegde de provincie jaren geleden toe 2,4 miljoen euro bij te dragen aan de verdubbeling van de N33, tussen Gieten en Zuidbroek. De weg is op 29 september 2014 officieel geopend. Hiervoor is nog nooit een cent overgemaakt naar het provinciehuis.
De toenmalige gemeenteraad besloot in 2013 2 miljoen euro van deze toezegging af te halen. Waarom? Omdat de provincie de komst van een FOC en later het Ommelander Ziekenhuis, allebei naar Zuidbroek, niet zag zitten. Revascom, de beoogde ontwikkelaar van de Outlet, zou 1,4 van de toegezegde 2,4 miljoen euro voor zijn rekening nemen als de Outlet er zou komen.
Munniksma: ,,We kozen er de afgelopen periode voor het probleem met het ministerie op te lossen. Nu moeten we dit probleem oplossen.’’

7 opmerkingen:

 1. Goedemorgen. Punt is wel dat het als ik het zo lees een mondelinge toezegging van Jetta K.is. Persoonlijk heb ik een allergie van deze zogenaamde toegezegde 'heren akkoorden'. Dat zien we ook verder in het bovenstaande verhaal over de N33. Als wij als burgers ook zo nonchalant zijn met betalen dan krijgen we de deurwaarder op de stoep. Kortom een slordig geheel die geen schoonheidsprijs verdient.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Wim
  gister zei je:
  "...De gedachte van Mansholt waard nog steeds rond in den Haag. ..."

  Over Mansholt gesproken; heb jij de de Graanrepubliek - door Frank Westerman wel eens gelezen?
  Zo niet dan zou ik zeker tegen jou als Grunneger zeggen: Lezen dat boek.

  Geeft je een interessant inzicht in de ontwikkeling van het gedachtegoed van Sicco Mansholt...;
  Leert vooral ook dat heel veel mensen van alles en nog wat denken over wat Mansholt zou hebben gedacht zonder werkelijk te beseffen wat dat gedachtengoed werkelijk inhield en wat de motieven waren die Mansholt tot zijn daden leidden.

  boekbespreking Kor Dwarshuis

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is jaren geleden SiKo dat ik het boek heb gelezen. Hoewel de boekbespreking van Kor Dwarhuis spreekt me wel aan. Want juist die 1 of 2 paards-boeren met een gemengd bedrijf hadden het geld van het melk broodnodig om rond te komen. Een arbeider die bij een van de Scholtensfabrieken werkte had het beter dan deze boeren! En dat zet kwaadbloed.

   Verwijderen
  2. Wim, dan moest je dat boek toch nog eens lezen...,
   niet enkel de eerste hoofdstukken, maar zeker ook de laatsten...,
   vanaf pag.209 (Binnenhof, 1990) en pag.226 (De oogst - Wapserveen)

   Verwijderen
 3. Wie zei ook alweer dat huishoudboekje op orde was?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja zeg het maar...., als je iets niet goed doet zul je altijd gestraft worden door middel van een boete hé.

   Welkom in Nederland :-).

   Verwijderen
  2. Ook de burgerlijke overheid krijgt iedere jaar toch een financiële controle? Wie heeft er dan liggen slapen?

   Verwijderen