Teller

maandag 19 september 2011

19092011


De plannen van Menterwolde om een professioneel bedrijf in te schakelen dat het oud papier in de gemeente inzamelt, is bij directeur Eilt Loots van de openbare basisschool Burgemeester Verkruisen in Muntendam niet goed gevallen las ik in het DvhN. Scholen, sportverenigingen en kerken halen, als deze plannen door de gemeenteraad worden goedgekeurd, straks geen oud papier meer op. Menterwolde wil deze papierophalers de komen vijf jaar financieel compenseren. Daarvoor moeten ze echter wel karweitjes, groenonderhoud en zwerfvuil oprapen, verrichten. Loots vindt de plannen van de gemeente maar niets. "Uw ideeën kunnen de papierbak in. Wij willen die dan graag voor u ledigen." De Burgemeester Verkruisenschool zamelt al sinds 1974 oud papier in Muntendam. Elf maal per jaar gaan leerlingen, ouders en personeel op pad om in vrijwel het hele dorp papier in te zamelen. "Dat heeft ons de laatste twee jaar 9000 en 10.000 Euro opgeleverd", weet de schooldirecteur. Van die bedragen houdt de school educatieve activiteiten voor de leerlingen. Jaarlijks haalt de school tussen 140.000 en 170.000 kilo oud papier op. Loots wijst erop dat zijn school in goede en slechte tijden het papier in Muntendam heeft opgehaald. Loots: "In de jaren negentig kon je het papier aan de straatstenen niet kwijt. Waar clubs en scholen afhaakten, liepen wij altijd. We kregen altijd een minimumprijs van de gemeente. Dat was top." Menterwolde verwacht straks jaarlijks 800 ton minder gft-afval en ook 800 ton minder restafval ter verwerking af te voeren. Tien procent van het oud papier belandt nu nog in de grijze container, aldus wethouder Matty Siersema.

19 opmerkingen:

  1. Goedenmorgen, inderdaad met het geld van oud papier worden dingen gedaan die de gemeenschap ten goede komen. Het geld wat hiermee opgehaald wordt is niet om de clubs of verenigingen te verrijken maar om iets te doen voor de gemeenschap waarin wij leven.
    Ik kom nog even terug op de discussie van gisteren.Onze buren Hoogezand/Sappemeer en Veendam, gebruiken de grijze container voor alle afval. Zowel groene als overige afval. De groene container word gebruikt voor oud papier.
    De inzamelaar scheidt het afval door middel van machines. Voorbeeld is Vagron,
    Bij glas afval is de zaak anders, een verkeerde stuk glas kan het hele systeem van hergebruik in de war sturen. Maar daar kan onze deskundige uit Meeden u meer over vertellen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goedemorgen.

    Alweer een zonnige dag voor ons allemaal.

    Ben het met Eilt Loots eens over het ophalen van oud papier.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Volgens mij is er geen echt probleem voor de scholen en verenigingen die papier willen inzamelen. Er is volgens mij geen wet die het hun verbied en het vervolgens belet het aan de hoogste bieder te verkopen.

    Enige praktisch probleem voor de ophalers is...
    dat er niet zomaar van uit kan worden gegaan dat oud-papier dat langs de (openbare) weg wordt gezet (zonder vergunning) zomaar door Jan-en-alleman (en dus ook niet door scholen en verenigingen) mag worden opgehaald en meegenomen.
    Scholen en verenigingen moeten dus (weer net als vroeger) middels aanbellen-en-vragen oud-papier verkrijgen...,
    of ze moeten middels één of andere oproep zorgen dat bewoners oud-papier op een afgesproken tijdstip op eigen-terrein klaarzetten (evt. v.v. een kenmerk voor de betreffende ophaler) zodat de ophalers (net als nu snel en efficiënt hun werk kunnen doen.


    De Gemeente heeft wel een probleem...,
    zij heeft wel een wettelijke plicht tot inzameling van oud-papier...;
    M.a.w. zie dient er op toe te zien dat indien haar bevolking het aanbied het oud-papier wordt ingezameld.

    Voor de Gemeente heeft het door de Gemeente georganiseerd ophalen van oud-papier door scholen en verenigingen als voordeel dat deze het onbezoldigd doen...
    en als nadeel dat ze waaschijnlijk een gerandeerde (minimum) prijs per kilo betalen ook als de papierprijzen laag liggen.


    Tja, een gegarandeerde minimum-prijs is er niet meer bij voor scholen en verenigingen die op eigen houtje oud-papier gaan inzamelen en verkopen. En daarmee keert de oude problematiek terug dat wanneer de prijs laag is geen hond er nog op uit wil trekken het spul op te halen.
    Maar het biedt ook kansen, doe je het wel en heb je een opslagplaats, dan wacht je gewoon tot de prijs je beter zint en haal je mogelijk uiteindelijk zelfs meer binnen dan eerst met een gegarandeerde minimum-prijs.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goedemorgen.

    Ik heb de laatste commissievergadering niet gevolgd, maar van iemand die dat wel heeft gedaan begreep ik dat de wethouder het minder zwart/wit heeft bedoeld dan het in de krant is komen te staan.

    Van Marc Hesp begreep ik bovendien dat het stuk over diftar ook onjuist (of tenminste stemmingmakend) in DvhN heeft gestaan.

    Er gaat al jaren een hoop fout in de communicatie tussen gemeente en inwoners van Menterwolde. Ik zeg niet dat deze twee partijen niets te verwijten is, maar de journalisten van de krant weten het vuurtje (in het belang van de krant?) wel steeds weer op te stoken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Jan, in het licht van het spreekwoord; "Was man liebt das neckt sich", moet René Beishuizen wel stapelgek op de gemeente Menterwolde zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je moet het aan de inwoners zelf overlaten aan wie ze hun papier kwijt willen. In Meeden kun je kiezen voor de container bij tankstation Eden, o.b.s. de Mieden, de kerk of de v.v. Meeden. En sommigen kiezen uit gemakzucht voor de grijze container. Als er een milieuboer eens in de week langs komt, zullen mensen ook daar papier aan meegeven. Hopelijk gaat dat ten koste van de grijze bak. In ieder geval een verbetering van de dienstverlening.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Bij GERLOK zijn ze bezig met een AARDGASPOMP.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. De mannen van de Wedeka waren hier om de boel netjes te maken. Het rozenperk geschoffeld en de kanten bijgewerkt, het lijkt allemaal weer keurig bij de parkeerplaats. Mannen, bedankt !!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Er is weleens kritiek op deze mannen maar ze hebben alles goed onder controle. Ook rondom de dokterspost ziet er keurig uit.Dat zal anders worden als de clubs en de verenigingen dat er even bij moeten doen. Niet dat ze niet willen, maar de tijd zal hun dan parten spelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. BOKWERD FOR EVER
    Een bloemlezing artikelen uit het Weekblad Bokwerder Belang
    Samengesteld door den Redacteur Wabbe Wisses Rzn
    Leeuwarder Courant-serie no 19
    1979

    Rare aanwenst
    Mijnheer den Redacteur, ondergetekende wed. Fokeltje Snikstra geb. Wening, wend haar met het volgende tot Ued. en wel, dat ik verleden zaterdag en zondag naar de televisie heb zitten te zien, namelijk het Congres van de P. van der A., want als arbeidersmensen hebben mijn man en ik daar altijd op gestemd, nou ja, eertijd vanzelf op de SDAP wat later de P. van der A. werd, zoals U wel weten zult en Drees heeft veel voor de mensen gedaan, wij krijgen al twintig jaar van hem en al is Wiegel ons ook wel goed en die anderen zal het ook wel menens zijn, maar stemmen dus nog altijd op de P. van der A.
    Dat zodoende zagen wij daar even naar, alhoewel wij politiek niet zo onderlegd zijn en kunnen het ook niet allemaal nakomen, maar wat wij raar vonden dat die mensen altijd maar op elkaar omkusten, bijvoorbeeld Den Uyl, die had de vrouw ook nog bij hem en dan kwamen er andere vrouwen en die vlogen hem om de hals en als dat nu nog é0Ún keer gebeurde, dan kon het nog heenbruien, maar ze hielden aan als stuifregen, terwijl iedereen re naar zat te zien.
    Wij vinden dat maar een rare aanwenst en als er een film is op de televisie zien wij dat ook wel eens, bijvoorbeeld in Rusland en zo, waar de mannen elkaar ook in de armen vliegen en nu weten wij wel dat wij Friezen wat inbannig zijn maar toen Troelstra nog aan de politiek deed, deden ze dat nooit en Drees- en – die ook niet, maar Den Uyl wel en als het nu zijn eigen vrouw was, dan wilden wij daar het meeste nog niet van zeggen, al hoeft iedereen het dan vanzelf nog niet te zien, maar dat wildvreemde vrouwen hem ook aankruipen, vind ondergetekende beschaamzaam, maar als het zo moet, moeten wij ernstig in ons omgaan laten of wij wel weer op de P. van der A. stemmen zullen.
    Dat op elkaar ompatten moet in elk geval ophouden.
    Gaarne hierover uw mening.

    Naschrift van den redacteur: Ja, weduwvrouw Snikstra, wij zijn ook niet weg van deze nieuwe aanwenst in de politiek. Het vuisten vinden wij persoonlijk wel genoeg, maar als die mensen
    er nu verlet van hebben en vooral de vrouwen om Den Uyl even aan te kruipen – persoonlijk weten wij niet wat wij liever doen zouden, maar smaken verschillen zei de boer en hij at de klein-feint op-
    maar als die mensen daar nu aardigheid aan hebben.
    En u moet u daar niet op verzien, wij geloven dat die politieke mensen ons te veter hebben.
    Ze slaan elkaar dan wel op het schouder en daar komt dan nu die tuiterij nog bij, maar ze kunnen elkaar ondertussen wel vergrijmen en gunnen elkaar bijtijden het licht in de ogen niet, reken daar maar op.
    Maar daar hoeft U het stemmen vanzelf niet om te laten.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. goedenmiddag....

    er is natuurlijk nog geen beslissing gevallen over het afval.....

    bloem

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik hoorde een tijdje geleden dat Gerlok ook en aardgas pomp krijgt. Ik ken het systeem en de auto's die er op rijden. Ik ben er nog niet weg van. Verbruik was vrij hoog en vermogen ging achteruit. Daarnaast kreeg de auto waar we mee reden op het gegeven moment het advies van de werkplaats: rij maar op benzine. Voor mij is aardgas nog altijd iets om mee te koken en te verwarmen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. In 1970 liepen de services auto's van het gemeentelijke gasbedrijf Groningen op aardgas.
    Zonder problemen haalden zij de 2 ton. Het ging om samengeperste aardgas die door een converter ging en met een sput-inn in de carburateur zijn werk deed. Je zou zo zeggen dat nu 40 jaar later er geen problemen meer zijn om op aardgas te rijden.
    Zoals b.v. Fiat af fabriek auto's aflevert met een aardgas installatie. De mensen die zeggen dat gas is om op te koken hebben zijn stil blijven staan bij de verdere ontwikkeling van deze schone brandstof. Dezelfde mensen vonden ook LPG maar niets. Jammer voor hun, het is een gemiste kans.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik ken de Fiat motoren niet. Ik weet wel dat VAG motoren er niet zo happig op zijn. Of het schoner is weet ik niet, ik heb het nog geen berekeningen over gezien (energetisch, chemisch en kosten). Persoonlijk ga ik geen paar duizend toeleggen om op aardgas te gaan rijden

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Goedenavond.

    Ik sprak vanmiddag iemand die zich afvroeg waarom er in zo'n drukke doorgaande straat als de Spoorstraat geen speciaal stil voegmiddel wordt gebruikt tussen de klinkers. Hij kende het spul en schijnt ideaal te zijn; stiller, waterdoorlatend en onkruidwerend.

    Ik ken het niet, ik vraag me af of de verantwoordelijke mensen bij de gemeente, het ontwerpbureau en de uitvoerders het kennen.
    Als dat zo is, vraag ik mij af of deze voegen zijn overwogen (zal wel duurder zijn).

    Richting de aanwonenden was het in elk geval een mooie tegemoetkoming geweest.

    Ik kwam deze week voor het eerst weer over de Hereweg in Meeden. Een brede, gladde, asfaltweg. Bij de uitstraling van de mooie tuinen en boerderijen had in mijn ogen de klinkerbestrating (nog) beter gepast dan in Zuidbroek. Maar goed. We zijn straks blij met het nieuwe elan van Zuidbroek.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Niet dat ik slaap heb, maar moet verstandig zijn, morgen weer vroeg dag, dus wens ik alle late kroegtijgers een goede voortzetting, maar Appie zoekt de sponde op. Welterusten.

    BeantwoordenVerwijderen