Teller

zondag 25 november 2012

25112012

Het werd niet geraden. De fotograaf stond op de weg tussen Makelaarskantoor Smit en Het Groninger Huis, en nam de foto richting de Kerkstraat in Zuidbroek.

46 opmerkingen:

  1. goedemorgen,t'is nog duister, zoals ook het raadsel van de foto in duisternis gehuld is. Een houtswal een plek om te spelen? Volgens mij is het de jongerenplek achter de voormalige Graffel aan het Winschoterdiep en de Boslaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goedemorgen. Foto, geen idee.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. 'Gemeenten gaan failliet door bezuinigingen op WSW' Geplaatst: 18:22 uur, zaterdag 24 november 2012


    Gemeenten in onze provincie gaan massaal failliet als het kabinet de bezuinigingsplannen voor de sociale werkvoorziening doorzet. Die waarschuwing komt van burgemeester Eduard van Zuijlen van Menterwolde.

    Het kabinet wil dat tweederde van de mensen die nu op een sociale werkplaats werken, een reguliere baan krijgt. Bedrijven worden verplicht om deze arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Uit onderzoek blijkt nu dat de maatregelen in de krimpregio's veel zwaarder aankomen dan in rest van Nederland. Simpelweg omdat er in de regio minder werkgelegenheid is.

    In Pekela en Stadskanaal lopen de kosten bijvoorbeeld op naar ruim 80 euro per inwoner, zo berekende onderzoeksbureau Deloitte. Voor Menterwolde kost de maatregel 0,5 tot 1 miljoen euro, op een begroting van 30 miljoen. Van Zuijlen: "Dat kan echt niet."

    De burgemeester wil samen met de regio in actie komen en Den Haag overtuigen dat deze korting op de sociale werkvoorzieningen van tafel moet.

    Zo ist en echt nait aans.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Chris, gezonde en goed opgeleide mensen kunnen al geen baan krijgen. Waar spreken we dan over? Mensen met een beperking moeten begeleid worden, dat betekend dat het kostenplaatje voor de ondernemer te hoog wordt. Daar is zeker geen geld voor. Vroeger stopten ze deze mensen in een inrichting, daarna kwamen er sociale werkplaatsen, waar deze mensen hun werk voor de maatschappij deden.
    Helaas worden deze voorzieningen nu in ijl tempo afgebroken. De Joods/Christelijke waarden zijn afgebroken, daarvoor in de plaats is de hebzucht gekomen. (het is niet mijn bedoeling om deze onderwerpen op de zondag te bespreken, maar kon het niet laten!)Maak er een goede zondag van.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goedemorgen allemaal,

    Ik zie een fietspad met daarachter een rietkraag? Maar helaas weet ik het antwoord niet. Om 11 uur zeggen we waarschijnlijk: oooh daar. Maar dan ligt de bal al bij iemand anders op het bordje. Succes en later!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Goedemorgen Menterwolmers, nu Wim je trapt me wel een deur open. 3000 mensen die dagelijks hun boterham verdienen bij 1 van de sociale werkgemeenschappen in Oost Groningen straks onderbrengen bij een werkgever in de regio. Nog niet zo lang geleden werd je voor dit soort uitspraken gelijk overgebracht naar Dennenoord Zuidlaren en misschien is het interessant het weer in te voeren. Volslagen wereldvreemd en bepaald niet getuigen van realiteitszin. De vraag is natuurlijk hoe zo iets kan ontstaan. Ik wil natuurlijk niet lullig doen maar volgens mij hebben we nog niet zo lang geleden verkiezingen gehad. En volgens mij zat ook deze maatregel gewoon in de pipeline. Misschien bij een volgende stemronde even wat beter nadenken over de consequentie van je eigen stemgedrag. Of dat dan een garantie is om het zo te krijgen zoals we het graag willen hebben is natuurlijk de vraag. Tis evn nait anders zou Chris zeggen. TOM

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Iets herkennen en niet weten waar het is...,
    iets herkennen en niet weten wat je mist...,
    iets herkennen en toch weet je beslist...:
    het antwoord is dat ik me heb vergist.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mogguh lui!

    Geen idee war de foto genomen is noch wat het onderwerp is..

    Mazzelmoj
    JohnPeter

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat is dit? Nog geen oplossing en weinig pogingen? Dit is toch echt weer om binnen te zitten. Een hint: Achter het gele vlak is een kunstwerk te zien, die wat de kleur betreft, voor een deel mij wel een vertrouwd gevoel geeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Goedemorgen. Ook met de tip en de lijst op http://www.menteraroute.nl/?q=node/93 kom ik er niet uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Volgens mij zijn de kleuren geel en groen van het kunstwerk.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Mogge,

    Een kunstwerk in een kleur die Appie een vertrouwd gevoel geeft. Appie heeft een vrij liberale gedachtengang dus het kunstwerk zal blauw en of oranje gekleurd zijn. Het brengt mij niet verder dan 'kwait nait.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Geel, groen tot je er paars van ziet.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. JK, het is het geel, dat op de muren van het Golden Peerd zit, dat mij een vertrouwd gevoel geeft. Een politieke voorkeur heeft de kastelein niet, althans niet tijdens openingsuren. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. JK, het kunstwerk staat bij een gebouw, van waaruit heel veel stenen beheerd worden. Nu nog de plaats waar de fotograaf stond.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Maar waar stond de fotograaf?

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hij stond bij het kantoor van Groninger huis, foto genomen richting Harm Smit zijn kantoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Stond de fotograaf bij Henk op of voor de oprit?

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Of bij dokter Ten Wolde????????//

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Nog twee minuten en de quiz is ten einde. Is de bal voor mijzelf. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  21. JK, ook niet bij dokter Ten Wolde. De pieps van het nieuws van twaalf uur. De bal is voor mij! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Okee, waar stond de fotograaf dan wel?

    BeantwoordenVerwijderen
  23. De fotograaf stond op de weg naar de Tandem, en fotografeerde richting Kerkstraat, naast het Groninger Huis.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. dan kan ik het huis met het rode dak niet thuis brengen. Misschien Appie ben je zo bereidwillig om het gele vlak even weg te halen.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Gefeliciteerd Appie. Ik kon de rode daken rechts op de foto nergens terug vinden. Eet smakelijk, ik eet wel een droog stuk brood.

    Bij het zoeken naar kunstwerken passeerde ik de site van Jaap Olof in Meeden. Ik wil jullie zijn stichtelijke woorden niet onthouden, ondanks dat ze ook negatief uitpakken voor mijn "handel".

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Nu valt het muntje, met dank aan Appie!

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Kijk beste lezers ik gooi er nog een schep(je) bovenop met de: Van WWNV naar Participatiewet



    In het onderhandelingsakkoord van VVD en PvdA is opgenomen dat de Wet Werken naar Vermogen niet meer uit de bureaulades wordt opgediept, maar dat nu gaat worden gewerkt aan de Participatiewet.

    Veel weten we er nog niet van. Het moet allemaal nog uitgewerkt worden. Daarom is het goed dat nu al de mogelijkheid wordt geboden om ideeën en opvattingen over wat en hoe een en ander in de wet geregeld moet worden.

    Hier mijn reactie en een aantal suggesties.

    Als ik het goed heb begrepen is het de bedoeling dat de Wet Werk en Bijstand, de Wet Sociale Werkvoorziening en (gedeeltelijk) de Wajong worden ondergebracht in de Participatiewet. Dat is dus anders dan bij de Wwnv. Bij de Wwnv bleven de Wwb en de Wsw in gewijzigde vorm van kracht.

    Over cliëntenparticipatie was er in de Wwnv niets te vinden. Cliëntenparticipatie was en bleef geregeld via de Wwb en de Wsw.

    Het is belangrijk dat straks in de Participatiewet de cliëntenparticipatie wel goed wordt geregeld.

    De wet zou moeten ingaan per 1 januari 2014. Dat is kort dag, maar er is in het kader van de voorbereiding op de Wwnv al veel werk verricht. Er is een kans voor dit nieuwe kabinet om, anders dan bij de Wwnv, wél goed overleg te plegen met de gemeenten. Destijds liep de medewerking van de gemeenten helemaal in het honderd (VNG-congres) en moest Donner zelfs dreigen dat de gemeenten zouden worden gedwongen om de wet uit te voeren. Toen ging het om praktische uitvoerbaarheid door de gemeenten en om het financiële plaatje. Het was simpelweg niet mogelijk voor gemeenten om te doen wat ze zouden moeten doen.

    Ook nu zullen de financiële randvoorwaarden niet veel beter zijn. Des te belangrijker is dat het kabinet goed luistert naar de gemeenten. Tegelijkertijd betekent dat , dat de gemeenten in hún standpuntbepaling weer zullen moeten luisteren naar de adviezen van hun betreffende cliëntenraden. Tenminste daar mag je van uit gaan.

    De quotumregeling wordt een belangrijk onderdeel van de Participatiewet.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Op zichzelf is het jammer dat het kennelijk niet zonder zo’n regeling kan. Het uitgangspunt is dat daar waar mogelijk mensen met een arbeidshandicap in het reguliere bedrijfsleven aan de slag moeten kunnen. Daar is natuurlijk niks mis mee. Alleen blijkt dat het merendeel van de werkgevers nog niet bereid is, of zich niet in staat acht, om arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Een quotumregeling is een noodgreep. Als het niet vrijwillig kan, dan moet het maar afgedwongen worden, dat is de gedachte erachter. Maar dat gaat dus niet zonder meer werken. Ook in Duitsland kent met zo ’n quotumregeling en daar is de ervaring dat veel werkgevers dan maar hun boete betalen om van het gedonder af te zijn.

    Een dwingende regeling moet gepaard gaan met voorzieningen en faciliteiten, maar vooral voorafgegaan worden door een overvloed aan informatie en zgn. “good-practises”. Dat is niet in één of twee jaar gebeurd, dat vergt een mentaliteitsomslag.

    Dat het quotum stapsgewijs wordt ingevoerd is dan ook verstandig. Maar dat toegang tot de sociale werkvoorziening al per 2014 wordt beperkt tot 30.000 werknemers is zorgwekkend. Gooi je oude kleren niet weg voordat je nieuwe hebt, voordat je het weet loop je in je nakie.

    Daarom, bevorder eerst de capaciteit en de motivatie van het bedrijfsleven om arbeidsgehandicapten in te zetten. Naarmate dat meer of minder lukt kun je de capaciteit van de sociale werkvoorziening pas verminderen. Nu dreigt precies het tegenovergestelde, waardoor veel mensen tussen wal en schip dreigen te vallen. Dat geeft een boel ellende en zal uiteindelijk ook veel kostbaarder blijken te zijn.

    Loondispensatie is één van de instrumenten die wordt ingezet om het verschil in arbeidscapaciteit van wel en niet arbeidsgehandicapten te compenseren. “Eeuwen geleden” , door het kabinet Balkenende 3 , zijn een aantal pilots gestart. Een daarvan was de pilot Loondispensatie. Formeel loopt die pilot bij mijn weten nog steeds. De tussenresultaten waren bij de meeste gemeenten die aan de pilot deelnamen negatief. Oud-staatssecretaris De Krom heeft ooit laten weten dat deze resultaten zouden worden meegenomen bij de uiteindelijke vormgeving van het instrument “loondispensatie”. Hoe dat feitelijk gebeurde is nooit iemand te weten gekomen.
    In het kader van de Participatiewet wordt alleen gesproken over loondispensatie met aanvulling tot uiteindelijk het minimumloon. Het is, mijn inziens, goed om met betrekking tot het instrument loondispensatie de volgende aanbevelingen te doen:
    1. neem de resultaten van de pilot mee bij de verdere ontwikkeling van het instrument;

    2. ga bij de noodzakelijke compensatie, zowel bij loondispensatie, als bij loonkostensubsidie, bij de bedrijfstakken waarvoor een CAO geldt, uit van het geldende CAO-loon in plaats van het minimumloon;

    BeantwoordenVerwijderen
  29. 3. bij de Wwnv gold een mogelijke overgangsperiode van maximaal zeven jaar, voordat de rechthebbende op loondispensatie recht had op aanvulling tot het minimumloon; deze overgangsperiode mist inhoudelijk elke grond en moet dus ook niet in de Participatiewet worden opgenomen;

    4. voor arbeidsgehandicapten golden onder de Wwnv drie “keuringen”, te weten:

    a. of je voor de Wsw in aanmerking kwam;

    b. of je voor loonkostensubsidie in aanmerking kwam;

    c. wat je arbeidsvermogen was in percentages van een niet arbeidsgehandicapte (loonwaardebepaling).

    Feitelijk wordt daarbij steeds hetzelfde gemeten, maar met verschillende “meetlatten”. Ik zou willen pleiten voor één keuringsmoment, uit te voeren door een onafhankelijk derde. Overigens is het begrip loonwaardebepaling nogal arbitrair. De meetmethodes die er op dit moment zijn vertonen een onderlinge afwijking tot 40%. Als het de gemeenten vrij staat, zoals in de Wwnv, om zelf een meetmethode te kiezen dan kan het dus nogal wat uitmaken of je loonwaarde in gemeente A met methode x wordt bepaald of in gemeente B met methode Y. Dat mag dus niet het geval worden.

    Een van de voornemens, zoals die naar buiten zijn gekomen, in de Participatiewet is de beperking van het aantal Wsw’ers tot 30.000 met een indicatie “beschut werken”. Ik heb nog niets gelezen over de status van de huidige Wsw-geïndiceerden, werkzaam of op de wachtlijst. Vooralsnog is aan te nemen dat die hetzelfde is als bij de Wwnv, namelijk “voor hen verandert er niets” zoals De Krom destijds bij herhaling opmerkte, maar daar moet wel zekerheid over komen.

    In dat verband is het ook belangrijk is te weten hoe afgrenzingen van de doelgroep Wsw’ers wordt bepaald. De ondergrens voor de Wsw was 15% arbeidscapaciteit. Kwam je daar onder dan viel je onder de doelgroep van de dagbesteding. De bovengrens voor de Wsw was in de Wwnv een arbeidscapaciteit van 20%. Feitelijk kwam dit er op neer dat er voor de Wsw nog maar een zeer beperkte groep met minimale arbeidscapaciteit in aanmerking kwam. De vraag is of deze onder- en bovengrens ook in de Participatiewet worden aangehouden.

    Ook gaat voor deze groep van maximaal 30.000 nieuwe Wsw’ers maximaal het minimumloon gelden. Dat wil zeggen dat de CAO voor de Wsw terzijde wordt geschoven. Dat is natuurlijk onaanvaardbaar en ik vraag me zelfs af of dit juridische toetsing met het arbeidsrecht doorstaat.

    Tenslotte, bezuinigen schijnt te moeten, maar kapot bezuinigen zal op termijn alleen maar duurden blijken te zijn.

    Wim Helder, voorzitter Platform Wsw-adviesraden Noord-Nederland

    BeantwoordenVerwijderen
  30. goedenmiddag....


    zo is t, ceer, en nait aans...

    het draait alleen om geld, en de mensen die het aangaat??? die zitten straks in de bijstand....

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Yep bloem zo hebben bepaalde mensen het in hun oogjes, maar hier zet ik mij volledig voor in om deze "slachtoffers" te gaan helpen, in oog om oog tand om tand toch?

    "Uitdrukking van het jus talionis, het recht der wedervergelding bij de Israëlieten; zie Exod. XXI, 23-24: Maer indiender een dootlick verderf sal zijn: so sult ghy geven ziele voor ziele, ooge voor ooge: tant voor tant, hant voor hant, voet voor voet"

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Het volk waar jij het over hebt waren wel nomaden. Na de uittocht van Egypte werden er andere leefregels vastgesteld, en het nomaden volk kreeg het land Kanaän in handen. Helaas is dit nomadenvolk nog steeds nergens welkom. Zelfs hun messias, dat betekend verlosser hebben ze gekruisigd.
    Deze messias verkondigde: als je een klap op je linkerwang krijgt, wend dan ook je rechterwang naar hem (haar) toe. Dit staat haaks op het oog om oog en tand op tand. In deze nieuwe bedeling staat de liefde centraal.

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Reacties
    1. Is ouder dan de Bijbel...
      oog om oog, tand om tand..
      eerste vermelding in de wet van Hamurabi

      Verwijderen
  34. Ja ik ga ook zo. welterusten allemaal en tot morgenvroeg. Zoals ik had gedacht zit mijn werkdag vanaf morgenvroeg al geheel ingevuld voor tot morgenavond hoop ik dat tegen 24.00 weer thuis zal zijn.....
    Ach Appie schenk mij nog eentje in Grolsch en zeg tegen iedereen dat ik een gratis rondje geef.

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Tja zo zit ik gewoon in elkaar en echt nait aans.

    BeantwoordenVerwijderen