Teller

zaterdag 7 september 2013

07092013

Ik heb er een tijdje over nagedacht. Waarover Appie hoor ik jullie denken. Ja, dat is knap van mij dat ik jullie kan horen denken, dat denken jullie, maar als virtuele kroegbaas is dat echt geen kunst, noch een gave. Dat dicht ik mij gewoon toe. Maar nu to the point. Mijn zorg is hoe het verder moet met Menterwolde, nog vier jaar te gaan en dan gaan we de herindeling in. Maar wat doen we in die vier jaar? Niks meer, of nog wat leuke plannen bedenken en opstarten? En de kosten? Die brengen we gewoon in bij de nieuw te vormen gemeente. Kan dat? Mag dat? Ik leg het hier op de bar, ben benieuwd hoe de "overkant" daar over denkt.

17 opmerkingen:

  1. Goedemorgen, deze vraag Appie is makkelijk te beantwoorden.Doorgaan met plannen maken en mogelijk te realiseren. tel we vallen straks onder de gemeente Hoogezand, het verleden geeft al aan hoe Hoogezand met zijn omliggende dorpen omgaat. Denk alleen maar eens aan Westerbroek, denk jij dat de andere Broeken er beter afkomen? Denk het niet! Ik doe nog een beroep op Marc, maak plannen Marc en voor ze uit! Voordat we als een Jan Klaassen en Kartein pop bungelen aan het touwtje van de regenten van H.S.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gelezen. Plannen maken doe ik al jaren en uitvoeren ook. Lukt alleen niet altijd. :)

      Aandacht voor de dorpse maat der dingen hoeft niet te verdwijnen in grotere gemeenten.
      Maar daar zit wel de uitdaging straks.

      Verwijderen
  2. Goedemorgen, persoonlijk vind ik dat als ze doorgaan met organiseren van de grotere gemeente's kost het klauwen vol geld en tja wie zal er beter van worden? De burger in ieder geval niet die gaat het weer geld kosten.....

    En zo denk ik d'r over.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Waarom moet dat zolang duren? Iedereen loopt tegen hetzelfde aan. Als de gemeenteraden het beste met de burgers voor heeft gaan ze nu al samenwerken.

    Wat door de burgers van dorpen is opgebracht moet gelabeld blijven aan het dorp. Herindeling moet op termijn voor betere kwaliteit en besparing leiden.

    Laat de huidige gemeenteraad maar inventariseren wat meeste wordt gemist in de dorpen. (klusje voor dorpsraden) Vervolgens dit inbrengen bij herindeling.

    Als je niks vraagt, krijg je ook niks.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als eerste moet je je afvragen of een herindeling wel goed is. Voor de dorpen van Menterwolde is het heel simpel: nee, dat is niet goed. Het hele herindelingsplan is door een groepje ambtenaren bedacht die zelf geen enkel gevoel met de inwoners van provincie hebben. Voor onze gemeente is het duidelijk, Zuidbroek, Meeden, Noordbroek, Muntendam, Trips en de kleinere plekjes die onder onze gemeente vallen zullen worden leeggezogen door de groteren. Met het idiote idee dat Haren erbij moet is het hek helemaal van de dam. Wat heb ik in hemelsnaam met Haren? En wat heeft iemand uit Haren met Muntendam? Niks!

    Daarom is het heel makkelijk, er moet een breed verzet komen tegen samenvoegingen. Mocht dat niet gaan lukken om wat voor reden dan ook, dan moet de complete kas van de gemeente op de dag dat we een nieuwe gemeente worden leeg zijn. Investeer in de voorzieningen. Knap scholen op, dorpshuizen vernieuwen, leg de straten die nu nog slecht zijn direct opnieuw aan.
    En dat we dan met lege zakken aankomen bij een nieuwe gemeente? Tja, dat is dan jammer. Ik hoop juist dat de andere omliggende gemeentes hetzelfde gaan doen. Dan kan de Rijksoverheid en de Provincie mooi bijdragen. Zij dicteren dit bureaucratisch gebeuren en vragen de bevolking niks, waarom moeten wij ons dan wel aan hun verantwoorden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Muntendam/Haren: hebben niks..

      Waarom beide plaatsen in de provincie? Waarom is er een provincie? Opbrengsten van aardgas gaan in kas van het rijk. En vervolgens worden de opbrengsten in de randstad geïnvesteerd. Is toch hetzelfde?

      Zijn we nu dorpeling of Nederlander of Europeaan of Wereldburger. De wereld eindigt niet in ons dorp

      Verwijderen
  5. Best wel typisch eigenlijk...

    provincie Groningen staat bekend om sociaal democratisch gehalte. (veel rode gemeenten)

    Samen delen als motto. Nu het op delen aankomt zijn we niet thuis en is het ieder voor zich. Liefst elk dorp met eigen dorpsoudste.

    Vraag al eerder gesteld en hier aan de orde geweest: moet elk dorp zijn/haar voorzieningen behouden. Is het niet beter om te centraliseren.

    In een dorp wonen heeft zo z'n gevolgen, zn beperkingen en z'n charmes. Jonge gezinnen zullen eerder kiezen voor een plaats waar kinderen makkelijk naar school kunnen. Dus dorpen zullen steeds verder vergrijzen. Moet je daar alle voorzieningen voor in stand houden?

    Hieraan vastgeknoopt: waarom een medisch centrum in Zuidbroek, waarom een outlet? Is toch klustering van... (efficienter/effectiever) Waarom niet van toepassing op ambtenaren?

    Het ene wordt bejubeld, het andere mag niet.

    Wat mij betreft: direct herindelen en sterke punten van een dorp benutten en zwakke punten overdragen aan andere gemeente. (geen geld stoppen in iets wat nu een 4 is en een 6 moet worden)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maak er dan direct gemeente Groningen van. Zijn we alle regie direct kwijt.

      Verwijderen
  6. Regie waarover? wat voor een beleg op je brood? Als je een dorp in stand wil houden dan zullen de dorpelingen daar zelf voor moeten zorgen.

    Het rijk/provincie kan niet dwingen om een dorp in stand te houden. Wel luisteren naar betrokken dorpelingen.

    Laten we wel wezen... hoeveel dorpsbelangen zijn er nu nog. Moet daar een duur ambtenaren apparaat voor in stand blijven? Wanneer voor elk dorp een uitzondering gemaakt moet worden wel. Is dat de bedoeling? Wat maakt Zuidbroek meer uniek dan bijv. 'de Groeve'?

    Dorpsvisies, goedgekeurd door provincie zijn goed. Daaraan geld uitgeven, wat overblijft is over. En niet potverteren. (jaar geen OZB betalen...?)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. De overheid dient naar de inwoners te luisteren, niet andersom. Inwoners betalen belasting, dat moet op een goede manier besteedt worden, dorpen leefbaar houden is dus mede een taak van die overheid.

    We zien hoe we nu al de regie kwijt zijn over het windmolen-thema. Wordt ons mooi in de maag gesplitst onder allerlei onzinverhalen. Provincie en Den Haag bepalen even dat wij straks woongenot moeten inleveren. Volgens mij zijn Menterwolde en haar inwoners nog altijd baas over eigen grond.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wanneer de dorpsbewoners het alleen van de overheid verwachten dan geen cent naar dorp. Een dorp leefbaar houden doe je als dorpelingen samen. Wanneer er noodzakelijke voorzieningen nodig zijn dan beroep op overheid doen.

      Het is over met luxe uit gemeentekas. Er zal veel meer initiatief uit dorp zelf moeten komen.

      Windmolens heeft niks met dorpen te maken. Verdubbeling N33 ook niet. Zijn provinciale projecten. Provincie mag blij zijn met gelden uit Den Haag, anders nooit een verdubbeling van de N33.

      Misschien beter om van de last iets positiefs te maken. Of in de onderhandelingen met provincie iets proberen te bereiken. Alleen maar tegen zijn levert niks op. Ook de dialoog uit de weg gaan levert niks op. (alleen frustratie omdat projecten niet uitgevoerd kunnen worden omdat spelregels niet gevolgd worden)

      Verwijderen
    2. Volgens mij doen mensen al genoeg om hun dorp in stand te houden. Kopen bij winkeliers in het dorp. In veel dorpen wordt van alles door groepen opgezet, van kinderspelweken tot muziek. De inwoners vragen echt niet veel. Maar sommige zaken dient de gemeente gewoon te doen.

      Die windmolens hebben btw wel degelijk met de dorpen te maken. Ze beïnvloeden het woon en leefgenot van de inwoners.
      Je opmerking over de N33 neem je wss zelf ook niet serieus. Deze provincie heeft recht op dat geld, we zouden veel meer moeten krijgen als ik zie hoeveel gas ze onder ons vandaan trekken.
      En wat heb je nog aan dat continue praten als er steeds weer obstakels worden opgeworpen voor een gemeente. Juist dat levert hier zoveel frustratie op.

      Verwijderen
    3. Hendrik,
      "...
      Volgens mij zijn Menterwolde en haar inwoners nog altijd baas over eigen grond.
      ..."
      samen in één land leven betekent geven en nemen.
      Dat betekent ook dat de overheid luistert naar alle bewoners en niet slechts naar een paar die toevallig in dorp /stad/streek XY wonen.
      Dat betekent dat men rond Schiphol lawaai overlast voor lief moeten nemen omdat wij met z'n allen zo graag vliegen.
      dat er een spoorbaan/snelweg/kanaal langs je huis loopt terwijl jij zelf nooit et trein/auto/boot reist.
      Het betekent ook dat er in Groningen een ziekenhuis staat waar ook wij gebruik van mogen en kunnen maken, en als het moet kunnen we zelfs naar Utrecht, Leiden of Amsterdam.
      Dat wij hier geen kunstijsbaan hebben maar wel op zo'n ding kunnen schaatsen in een andere stad waar de mensen daar via de gemeente heel wat belastingcentjes aan bijdragen.
      Dat wij gebruik kunnen maken van theaters elders de we hier niet hebben en ook niet zouden kunnen betalen. Allemaal dingen waar wij van profiteren terwijl anderen er vaar betalen (in elk geval meer dan wij).
      Maar wie kan, mag en wil profiteren van de samenlevenig moet ook zelf bereidt zijn daaraan bij te dragen, soms meer dan je lief is maar het moet.
      Dat kan betekenen ook dat er op diverse plaatsen in het land windmolens/zonnepanelen geplaatst moeten of je die dingen nu mooi vindt of niet...;
      Daar kiezen we met z'n allen voor, wie we kiezen in onze overheid daar gaan wij met z'n allen over, of we ze nog een kans geven bij de volgende verkiezingen ook...:
      M.a.w. die overheid luistert best aardig naar haar burgers ook al zullen veel burgers het daar bij tijd en wijle niet mee eens zijn omdat dat wat we (middels die overheid) samen beslissen ons als individu lang niet altijd past...:

      Maar wat wil je dan...
      Veendammer Vrijstaat naast de Republiek Muntendam, en de eigenerfden in Meeden, Zuid en Noord-broek...;
      Als je er van uitgaat dat alleen wij hier zelf de baas zijn over alles wat zich hier afspeelt dan moet je wel bereidt zijn en in staat zijn de eigen broek op te houd...
      en geloof me dat zal de meesten behoorlijk tegenvallen zonder de riemen, galgen/hupseeln/bretels van de rest van ons land.

      Autarkie is een mooi gegeven maar dan je wel bereid zijn welvaart niet zo vanzelfsprekend is als nu.

      En voor de goede orde lang niet alle bewoners van onze gemeente zijn tegen het hier plaatsen van windmolens. Wellicht dat het aantal voorstanders helemaal niet zo klein als de tegenstanders doen voorkomen...:
      Ik zpou zeggen plaatsen die dingen, en als het langs de N33 moet dan graag een lint van molens op gelijkmatig verdeelt over het gehele traject, dan wordt het nog mooi (van lelijkheid).

      Verwijderen
    4. Uiteraard stel ik het ff scherp. Tuurlijk is het geven en nemen, dat snapt iedereen. Maar het moet wel evenredig blijven. Nu krijgt deze provincie alles voor de kiezen. Zit ook in onze aard, wij zijn eigelijk te goed voor de rest van het land. In het westen is men gemener (achterbakser, noem het zoals met hen noemen wil) als ons.

      Verwijderen
    5. Hendrik,
      deze provincie krijgt niet meer voor haar kiezen dan andere...,
      sterker nog...,
      deze provincie heeft en krijgt kansen die andere haar wellicht zouden moeten benijden.

      Windenergie de ruimte geven is er maar één van...;

      Maar in plaats van het haalbare te realiseren lijken sommigen meer te voelen voor het verkwanselen van wat ruimt e en relatieve rust ons hier te bieden heeft.

      Verwijderen
  8. Mooi toch, de dorpen voor de dorpelingen. Geen ambtenaren voor nodig. Kan ook vanuit Groningen geregeld worden.

    Wat windmolens betreft: laten ze de snelweg ook maar afsluiten. Vervelende auto's die daar overheen razen. Hoop herrie.

    Ik denk dat de windmolens meer rust geven dan een snelweg door het dorp.

    Wellicht een optie: of bewoners moeten verplicht zonnepanelen op dak aanbrengen of andere manier van energie opwekken. (als alternatief voor de windmolens)

    Alleen windmolens nee zonder alternatief..., ook wat karig.

    BeantwoordenVerwijderen