Teller

dinsdag 24 september 2013

24092013

Wie ook zo de weg opgaat, het is uitkijken, want de wereld zit behoorlijk dicht. Tot later vandaag.

20 opmerkingen:

  1. Goedemorgen,hopelijk komt de zon er een beetje op tijd door. Ik vind mist erger dan gladheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goedemorgen, ik hoorde dat er een ongeval was gebeurt op N33, heeft vanmorgen zeker niet gelezen van Appie :).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mogelijk juist wel...
      de 'ongelukkige' was juist op z'n slimme veegfoon 't GP aan 't checken...
      en dan zit je voor 't weet niet meer waar je 't weet...

      Verwijderen
  3. Vandaar de lange rijdende file van de N33 M via Muntendam Zuidbroek naar de A7. Dacht al: dit is geen sluipverkeer!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Tussenklappen:
    Gemeente gaat over van actieve naar passieve informatievoorziening naar haar burgers. Hiermee wordt de afstand tot de burger groter.

    Volgens B&W levert het een besparing op voor het milieu ivm minder papierverbruik. Op dit punt hebben ze zich niet, of in ieder geval heel slecht laten voorlichten. Het is namelijk niet waar. Vriend en vijand zijn het daar ondertussen over eens. De overheid (middels CenterNovem), maar ook organisaties als Greenpeace hebben dit "ouderwetse, gebasseerd op verkeerde aannames gestoelde standpunt" ondertussen verlaten.

    Hebben we het nog niet over de extra kosten en inspanningen die gemoeid zijn met kopieeren, via de bibliotheken (hoe lang nog) te verspreiden info enz. Zijn namelijk ook gewoon kosten.

    Tussenklappen wordt gedrukt op 100% recycled en CO2 neutraal geproduceerd papier en de drukkerij gebruikt uitsluitend stroom uit duurzame bronnen en heeft naast ISO 14001 bijvoorbeeld ook het certificaat duurzaam inkopen. Tussenklappen is daardoor misschien wel het meest duurzame krantje van Nederland.

    Het gaat ook geen/nauwelijks een besparing opleveren.
    De uitgever heeft maar een paar opties:
    - nieuwe adverteerders werven (weg "milieubesparing")
    - tarieven verhogen (weg geldbesparing)
    - stoppen met de uitgave van Tussenklappen

    Ook dit laatste levert de gemeente geen besparing op, maar alleen maar extra kosten. Nog steeds zal de gemeente moeten communiceren via kranten met haar burgers.
    Zonder Tussenklappen is ze aangewezen op de huis-aan-huis bladen van de NDC of het bedrijf in Uithuizen.
    Ze moeten in meerdere kranten publiceren die bovendien veel hogere tarieven hanteren. (Hebben groter verspreidingsgebied). Deze kranten worden zeer slecht gelezen (eigen onderzoek gemeente Menterwolde) t.o.v. Tussenklappen.
    Waar is dan de winst ...

    Als de uitgever geen andere mogelijkheid meer ziet dan te stoppen gaat dat in ieder geval ten koste van 1 zo niet 2 arbeidsplaatsen.

    Het is uiteindelijk aan de raadsleden om het voorstel van B&W te beoordelen. Het had echter op de weg van B&W gelegen haar raadsleden beter de informeren over de feiten.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Tekst van de overheid zelf:
    (hebben beter nagedacht dan B&W Menterwolde denk ik ....)

    ”Maak een bewuste afweging tussen drukwerk en elektronische communicatie. Op dit ogenblik zijn er, met name van de elektronische communicatie, nog te weinig gegevens beschikbaar om op basis van een levenscyclusanalyse een objectief en transparant verantwoorde vergelijking te maken tussen de milieubelasting van drukwerk en elektronische communicatie.

    In de afweging tussen drukwerk en elektronische communicatie bepaalt het doel van de communicatie uiteindelijk de werkelijke milieubelasting. Elektronische communicatie heeft als milieuvoordeel dat het minder transport genereert dan drukwerk. Bovendien is er voor elektronische communicatie geen milieubelastend drukproces nodig.

    Elektronische communicatie genereert wel milieubelasting bij de productie, logistiek en in de eindelevensfase van de elektronische communicatieapparatuur zelf, evenals de bijbehorende infrastructuur zoals de netwerken, datacentra, zendmasten, etc.

    Daarnaast genereert elektronische communicatie in gebruik altijd een milieubelastende behoefte aan energie. Zowel op het moment dat de elektronische communicatie verzonden, ontvangen en gelezen wordt, als ook continu wanneer de elektronische communicatie op harde schijven van servers is opgeslagen. Tevens kan het zelf printen van de elektronische communicatie door de individuele lezers de milieuvoordelen grotendeels teniet doen.

    Daarom kan er op basis van de milieubelasting nog geen weloverwogen keuze gemaakt worden tussen drukwerk en elektronische communicatie zolang er onvoldoende gegevens beschikbaar zijn om een objectieve en transparante levenscyclusanalyse te maken van elektronische communicatie.”

    Tja, de krant wordt toch gedrukt en verspreid maar de belasting van Tussenklappen is zeer gering, dus gezien het bovenstaande zeer waarschijnlijk milieuvriendelijker .....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Gewoon de Tussenklappen behouden in de vorm die het nu heeft want het is een besparing van niks. Je bespaart slechts een minimaal bedrag maar raakt wel een groot gebied. Ook is het zo dat eem deel van de ouderen niet meer de informatie van de gemeente meer ontvangen tenzij ze internet hebben. Ook wordt een drempel opgelegd om de informatie op te zoeken. Een krantje krijg je en blader je door maar op internet moet je het zelf opzoeken, iets wat veel mensen dan niet zullen doen. Er worden onnodige muren opgeworpen over iets simpels als een stukje in de Tussenklappen, dat gaat toch nergens over. En wat was de besparing nog maar, 12.000 euro of iets in die richting?! Dat is toch gewoon een lachertje. Hopelijk heeft de raad alle wijsheid in pacht om dit voorstel af te ketsen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. In tijden dat de overheid is gestoeld op eigen verantwoordelijkheid kunnen we natuurlijk ook een de mensen een abbonement laten nemen op tussenklappen en er een betaald blad van maken. Ieder zijn eigen verantwoordelijkheid of hij deze wil gaan lezen. Een echte VVD oplossing

    BeantwoordenVerwijderen
  8. VB, dan is het geen huis-aan-huis publicatie meer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee klopt maar wel eigen verantwoordelijkheid. Uiteraard weet ik ook wel dat een blad als Tussenklappen geen bestaansrecht heeft als het een betaald blad word ipv huis aan huis. Of mensen krijgen tegen betaling de gemeentelijke info wekelijks thuisgestuurd. Eigen verantwoordelijkheid

      Verwijderen
    2. Aangezien ik dacht dat de geeemte verplicht is huis-aan-huis haar gemeentenieuws te verspreiden plak ik hieronder een stukje tekst dat ik vanmorgen via een mailenquete binnenkreeg. Hieruit blijkt dat dit niet meer het geval is. Maar jullie wisten dat mogelijk al.

      "Tot 1 juli 2009 waren gemeenten verplicht de gemeentelijke berichtgeving (berichtgeving m.b.t. de door uw gemeente genomen besluiten over bestemmingsplannen, bouwvergunningen etc.) in gedrukte vorm te publiceren. Door de wet elektronische bekendmaking (WEB) kunnen gemeenten er tegenwoordig ook voor kiezen om de gemeentelijke berichtgeving via hun eigen website te verzorgen."

      Verwijderen
  9. Uitspraak van Dr Patrick Moore co-founder Greenpeace

    “To address climate change WE MUST USE MORE WOOD, NOT LESS using wood sends signals tot the marketplace to grow more trees”

    Papier is een duurzame grondstof voor communicatie

    - Elke productie is milieubelastend

    - Dus ook de papier productie, maar….

    - Hout is een 100% hernieuwbare grondstof

    - De papierindustrie zaagt niet al die bomen om en zeker niet tropisch hardhout in Azië, Afrika en Amazone

    - De papierindustrie herplanten juist heel veel bomen FSC

    - Bosareaal West Europa de laatste 50 jaar met 30% gegroeid

    - Het jaarlijkse hout overschot is circa 580 kubieke kilometer in Noord Europa

    - Staat gelijk aan 21.000 maal de Arena inhoud

    - Een boom neemt in zijn leven veel meer CO2 op dan tijdens het productie proces als emissie de lucht in gaat

    - Papier maken kost energie maar….

    - Moderne papierfabrieken maken, voor een groot deel voor hun energie behoefte, gebruik van hun eigen reststoffen = bio-energie

    - Papier is recyclebaar.

    - Er kan weer nieuw papier van gemaakt worden

    - E hardware gaat grotendeels op de afvalberg

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Misschien kan Anoniem een eigen (virtueel) blad beginnen. Een redactie en naam heeft hij/zij al.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedeavond allemaal. Goh zijn we nog steeds met de tussenklappen bezig. Ik dacht dat Frans het was die volgens mij de goede oplossing gaf. Bladje blijft nog een jaar bestaan, de Bruin heeft dan een jaar de tijd om iets voor zijn beide medewerkers te zoeken en dan is het finito. Menterwolde gaat her indelen en heeft dan de tussenklappen niet meer nodig. Klinkt allemaal heel aannemelijk en doet verder geen pijn. Oke Erik moet voor 2 mensen iets anders zoeken wat op dit moment bepaald geen kinderachtige bezigheid is maar dat is Erik zijn probleem.

      Nu de andere kant. De wereld verandert in rap tempo en veel mensen hebben een internet aansluiting. Tablets zijn niet aan te slepen en met een beetje inzet kan iedereen met een tablet uit de voeten. Ook ouderen. De Bruin laat een EPje maken van de tussenklappen en zet dat Epje standaard op de Tablet die hij voor een leuke prijsje door zijn 2 overcomplete medewerkers laat verkopen aan de Oudere Menterwolmer. Ondersteuning geven de overcomplete medewerkers ook aan die mensen die voor het eerst een tablet hebben. This maar een ideetje maar hoe noemen de bijdehandjes dat tegenwoordig ook nog maar Win-Win of zo iets. Bedenk ook maar wat. TOM

      Verwijderen
  11. Behalve gelijkschakeling met Hoogezand heeft het college waarschijnlijk ook de bedoeling de eigen regie-functie te versterken. Sommige Kritische publicaties in de Tussenklappen moeten het college een doorn in het Oog zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vrees dat deze spijker dwars door de kop gaat!

      Verwijderen
  12. Goedemiddag. Kan iemand van de gemeente mij uitleggen waarom wij een gemeentegids gemaakt ergens in Noord Holland in de bus krijgen? Over milieuvriendelijk gesproken.

    BeantwoordenVerwijderen