Teller

zondag 29 september 2013

29092013

Onderstaande mail van SiKo zat in de mailbox:

Beste Ab,

Ik speelde al langer met het idee, maar die kabels bleven maar in de weg hangen...
tot afgelopen voorjaar.

Waarmee en hoezo...?
Afgelopen voorjaar maakte het Kabinet bekend van plan te zijn binnen afzienbare tijd (waar mogelijk) alle hoogspanningsleidingen in Nederland ondergronds te verleggen, te beginnen in/bij woonwijken.
Maar het blijft dus niet bij het ondergronds verleggen bij woonwijken alleen...
het gebeurt strak ook gewoon hier dus ook op deze plek in Menterwolde waar ruim dertig van die hoge masten netjes op een rijtje staan...
en als dat strakjes ook hier gebeurd dan biedt dat kansen...
ook hier...
en misschien zelfs nu al...,
worden misschien zelfs de sterkste tegenwinders (ver)lichte voordewinders.

Kansen dus voor windenergie zonder het (veel) toegevoegde horizonvervuiling.
Op (de plek van )bestaande hoogspanningsmasten kunnen in theorie maar ook in de praktijk prima windturbines worden geplaatst, ook hier.
Dat daar torenhoge masten staan zij we bovendien al gewend...,
dat daar grote dwarsbomen aan zitten ook..., straks worden dat wieken.
Die wieken draaien straks niet alleen in de wind, maar ook met de windrichting mee (of liever ertegen in). Daarmee zie je ze dus het ene moment van voren en het andere moment van opzij, geven ze vanuit het ene standpunt gezien dus soms iets meer en soms iets minder horizonvervuiling.

Maar wellicht is het juist ook wel mooi zo'n min of meer rechte lijn van bijna 100 windturbines (vanaf hier naar het Zuiden gezien naar Meeden al ruim 30), echty dat heeft wel wat.

En wat hier kan kan ook op ander plaatsen in het land waar hoogspanningsmasten hun huidige functie gaan verliezen.
Als er wordt ingezet op dit idee dan los je in één klap heel wat problemen op.
Je krijgt als samenleving heel veel goede locaties voor windmolens, en de omgeving is nu al gewend dat daar iets hoogs staat. Er verandert dus minder dan wanneer er nieuwe locatie moeten worden gezocht zoals langs de N33. En ook de landschappelijke inpassing geeft daardoor veel minder problemen.
Aansluiting op het net behoeft ook niet heel veel extra problemen te geven omdat naar verwachting veel van de nieuwe ondergronds te verleggen hoogspanningskabels het tracé van de huidige bovengrondse kabels zullen (moeten) volgen.

Een plan als dit levert heel veel op, niet alleen werkgelegenheid, en het levert de samenleving/Tennet mogelijk ook nog eens miljoenen (miljarden) op. Met een beetje geluk kunnen veel van de huidige masten (mits hoog genoeg) zelfs (al is het maar deels) worden hergebruikt.



Hieronder een paar voorbeelden van hoe zo'n windturbine op een vakwerkmast er uit kan zien.
Deze Duitse windmolens in Noord- Duitsland zijn bevestigd op een Nederlands model (geen grapje) hoogspanningsmast .
Grotere wieken en groter hoogtes moeten op zich geen probleem zijn.
Ook heb ik wel eens begrepen dat vakwerkmasten in principe technisch een betere oplossing zouden zijn en dat ook het rendement van de windturbines zelf er wat hoger door wordt.

Wat de nadelen van dit soort transparante mastopstellingen zou zijn, geen idee, mogelijk het groter grondbeslag van de vier poten t.o.v. een holle buismast.
Vakwerkmasten zijn bewezen stormwind bestendig, zeker het Nederlandse model met open broekstukken, ze zouden bovendien minder windgevoelig zijn dan ronde buismasten.





29 opmerkingen:

  1. Goedemorgen, een mooi verhaal Appie. Waarom gaan deze elektro leidingen door de lucht? Allereerst om de koeling, wand door de afname van het product die er door heen gaat krijg je warmte. Zouden we deze door de grond laten lopen dan worden deze kabels te heet, en bij calamiteiten vallen er doden. Denk maar eens aan een graafmachine die het leidingwerk raakt. Een prachtige gedachte met nogal wat kantjes. Ga nu eerst naar een ander verhaal luisteren, het gaat over het onderweg zijn naar de veilige haven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wim,
      de reden waarom in de kabels nu nog door de lucht gaan is duidelijk...
      maar daar gaat het niet om.

      De regering heeft dit jaar besloten dat ze op termijn allemaal ondergronds gaan, te beginnen in de woonomgeving.

      Dit besluit heeft de Nederlandse regering om allerhande redenen genomen, straks wordt alles (net als in sommige andere landen altijd al) allemaal ondergronds te gaan gebracht.
      Daarop zullen alleen uitzonderingen worden gemaakt waar het anders (technisch) niet mogelijk is.

      Het koelingsprobleem is overigens beperkt,
      Je hebt alleen meer/dikkere kabels nodig.

      Overigens is het m.n. om veiligheidsredenen dat e.e.a. ondergronds moet. (terrorisme, vliegtuigen, stralingsgevaar, etc.)

      Verwijderen
  2. Goedemorgen, een goed plan alleen er zullen ongetwijfeld weer mensen zijn die er tegen zijn.

    Gewoonweg democratie een referendum dan zullen we zien wat de meerderheid wil.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nee Ceer, gewoon je gezond verstand gebruiken.Het is nu al ongezond om onder de hoogspanningskabels te wonen, wat dacht je als deze ondergronds lopen? De akkerbouwer aan de Tussenklappen kan je daar wel meer van vertellen toen hij met de lange sproeiarmen tegen deze kabels aan kwam. Hij heeft het over gelukkig overleeft, Nee, dit moeten we niet willen..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ondergronds verlegde kabels geven juist veel minder gezondheidrisico's fdan bovengronds.
      Straling reikt verder door de lucht dan door water en aarde die veel eenvoudiger grote heoveelheden elektromagnetische straling absorberen.
      Om die reden zij reeds de afgelopen deccennia bij diverse Finex-locaties hoogspanningskabels ondergronds verlegd, het stralings risico neemt daamee met tussen 95-99% af.

      Verwijderen
  4. Goedemorgen,

    Dan vraag ik mij hoe ze de opgewekte energie van een windmolen distribueren. Dit gaat, neem ik aan, ook via grondkabels? Diep genoeg wegleggen die kabels ...... volgens mij het overwegen waard en gelijk maar even nadenken over het voorstel de huidige masten (die dan overbodig zijn) te voorzien van wieken.

    Iets niet willen als je er nog niet over hebt nagedacht cq over hebt gediscussieerd, moet je niet willen.

    Een prettige zondag verder, wij trekken een warme jas aan, doen een petje op en gaan vandaag nog even genieten van een cabrio-ritje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Naar verluid zullen de ondergrondse HS-kabels waar mogelijk het tracé van het huidige bovengrondse net volgen.
      Daarmee wordt het relatief simpel de met molens opgewekte elktriciteit in het net te voeden als die op de plekken van de oude masten staan.

      Mogelijk kunnen inderdaad de oude masten deels worden hergebruikt voor de te plaatsen molens.
      Voorwaarde is dan wel dat ze hoog genoeg zijn (hoe hoger hoe beter stiller, efficiënter), ook moet de voet breed genoeg zij (moet geen probleem zijn vergeleken met ronde masten)

      Verwijderen
  5. Goedemorgen. Beste Ab, ik vind het vreemd dat er geen afzender bij je geplaatste mail staat. Vanmiddag ga ik naar Martenshoek waar een braderie is en de Martenshoekloop gelopen wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Roskam, foutje van mij, valt onder de noemer "Wie werkt maakt fouten." Is inmiddels hersteld, maar als stamgast was deze conclusie ook wel te trekken uit de aanhef en het vervolg van de discussie toch?

      Verwijderen
    2. Foutje van mij dus, dat ik die conclusie niet trok? :):):)
      Bedankt Ab, heb blijkbaar toch duidelijkheid nodig!

      Verwijderen
  6. Wim,

    misschien moest je eerst nog eens goed lezen waarom nu nog niet en straks wel windturbines zouden kunnen staan waar nu nog kabels door de lucht 'zweven'.

    De kabels gaan in de toekomst allemaal ondergronds...
    althans als het Regeringsbesluit van dit voorjaar wordt uitgevoerd.
    Het is dus al besloten.

    De redenen voor ondergrondse verlegging is meervoudig.
    - Veiligheid,
    de afgelopen jaren is het meermaals voorgekomen dat hoogspanningskabels en zijn neergehaald door vliegtuigjes/helikopter, door transporteurs van hoge goederen en zoals jezelf al aangaf zelfs door boerenwerktuigen.

    - Terrorismegevaar
    blijkbaar is men nu banger dan in het verleden dat onverlaten er in vliegen

    - Stralingsgevaar
    in de grond verlegde kabels zijn beter afgeschermd en ook verder is het stralingsgevaar minder.
    De open lucht (gas) absorbeert straling...,
    dus ook elektromagnetische straling...,
    in veel mindere mate dan vaste materie zoals water en grond.
    Hoogspanningskables die door de lucht gaan hebben dus een groter mogelijk schadelijk effect op de volksgezondheid door zowel de sterkte als de reikwijdte van de straling.

    -EU regelgeving
    in de woonomgeving moeten volgens EU-regels kabels zowiezo ondergronds als dat technisch mogelijk is. Nederland is dicht bevolkt en dus moet hier er hier om die reden alleen al de komende jaren veel ondergronds worden gebracht.

    -Netzekerheid
    in de toekomst verwacht men meer energie-opwekstations ter plekke, (zonne-en wind-energie). Dat vraagt om een ander bnet waarbij minder zware HS-kabels nodig zijn om veel elektriciteit over groet afstanden te verplaatsen; Aan de andere kan mag worden verwacht dat waar dat soort langeafstandstransport wel plaats blijft vinden dat daar de kabels mogelijk nog zwaarder moeten zijn dan nu het geval is.
    Mogelijk dat daar dan om 'technische' redenen luchtkabels een optie blijven. minder die minder hangende kabels.

    - Vermeende onveiligheid van ondergrondse kabels geldt in zeker zo sterk voor olie- en gas-leidingen...,
    geen wonder dus dat die straks wel allemaal gewoon op hoogleidingsmasten geplaats doo de lucht gaan. ;-0

    BeantwoordenVerwijderen
  7. hoogspanning ondergronds leggen. Nobel streven, alleen behoorlijk duurder. De boeren zullen er wel blij mee zijn dat als die masten uit het land verdwijnen. Alleen de kabels moeten wel goed diep liggen zodat je ze niet kunt raken met land bewerken.

    Maar misschien moeten we meer stroom opwekken op plekken waar het nodig is. Dan hoeven we niet allerlei hoogspanningsnetten enorm uit te breiden. Dan was een extra bovengrondse verbinding tussen de Eemshaven en Ens ook niet nodig. We wekken in het noorden belachelijk veel energie op en de slurpers zitten in westen en zuiden(afgezien van aldel in delfzijl).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Arnold,
      mijn bedoeling zou juist zijn die masten niet te verwijderen...
      of zo wel te vervangen voor vergelijkbare constructies met windturbines.

      Sla je meer vliegen in een klap.
      - Meer lokale energieopwekking met gelijkmatig verspreid staande windturbines.
      - geen/weinig additionele horizontvervuiling (er staat nu al wat en dat blijft zo)
      - Duizenden beschikbare en geschikte locaties voor windturbines met relatief weinig bezwaren die nu niet ook al gelden voor de bestaande constructies ter plekke.

      Verwijderen
  8. goedemorgen!

    Op het eerste gezicht vind ik het een heel interessant idee van SiKo. Ik onderschrijf zijn stelling ook dat kabels ondergronds voor de volksgezondheid en om andere redenen beter zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niet min stelling Chris...
      maar officieel standpunt van de EU.

      Verwijderen
  9. Maakt ook niet uit wat jullie gedachten hier over zijn mijn gedachten en mijn planning staan volgend voorjaar een paar zonnepanelen op mijn dak, want ik geloof wel dat dat er tegen stand komt als ik een windmolen achter in m'n tuin ga plaatsten -).

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @Ceer: Ik heb al paneeltjes op mn dak en de omvormer snort lekker nu. Enige die het zoemen hoort ben ik als ik er naast sta. Liever wat meer daken met zonnepanelen, dan dicht bij de bebouwing een polder vol met windturbines.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    2. Arnold,
      je moet het één doen en het ander niet laten.

      Vooralsnog willen ook wij graag een kleine 400-800m2 aan zonnepanelen plaatsen, maar het mag nog niet vanwege de RM-status van het perceel.
      Verder zouden we dan ruim meer stroom opwekken dan wij jaarlijks gebruiken, en ik mag het surplus niet (aantrekkelijk via een eigen kabel) aan m'n buren leveren; Het moet via (flink belaste) teruglevering aan het openbare net, wat niet gesaldeerd kan worden wordt op die wijze wel heel kostbaar.

      Maar het kan nog erger.
      Gistern een uyitgebreidstuk over de ellende in Spanje> Door de economische crises heeft de regering toegegeven aan de druk van de Energie-giganten en alle aantrekkelijke regelingen m.b.t. tot een redelijk gegarandeerde minimum opbrengst per opgewekte PV-KWU. Wie had geïnvesteerd in zonneparken of panelen op het eigen dak zit nu men een enorme strop omdat het meer geld kost in plaats van dat het (op termijn).
      Tot overmaat van ramp hebben diezelfde energiegiganten het nu voor mekaar gekregen dat er een speciale belasting komt voor elk geplaatst paneel...;
      Hiermee gaat een oude wens in vervulling van vroegere potentaten (die volgens de overlevering alles,zelfs het ademhalen zouden hebben willen belasten)...;
      In Spanje wordt daarmee van het gebruik van zonlicht belast...,
      naar verluid een ware wereldprimeur voor de Spaanse fiscus...
      alhoewel, hadden we hier vroeger niet een vergelijkbare bealsting op raamoppervalk met glas.

      O ja, bijna vergeten, de revenuen van deze Spaanse zonlichtbelasting zijn uiteraard bedoeld om de geclaimde extra kosten/verliezen voor de Energie-giganten te dekken;

      Verwijderen
    3. Zonnepanelen mogen wel op een monument, enkel je moet een omgevingsvergunning aanvragen. Er vind een extra toetsing plaats.

      Verwijderen
  11. goedenmiddag...
    ik vind het wel een goed idee, om de hoogspanningsmasten daarna te gebruiken als windturbines, deze staan er toch al.....
    eens met wat siko zegt tov zonnepanelen, t is niet of/of maar en/en
    als we groener willen, zullen er ook meerdere alternatieven gebruikt moeten worden...
    zonnepanelen prima, maar op dit moment weggelegd voor hun die het kunnen betalen, windenergie komt ten goede van iedereen.....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja ten goede aan iedereen, iedereen betaalt er enorm veel geld voor omdat die dingen zwaar gesubsidieerd worden. Er is geen bedrijf dat die dingen neerzet zonder subsidie. Idiologie zit daar niet achter. Terwijl zonder subsidie die molens best kunnen draaien, alleen duurt het terugverdienen langer.

      Verwijderen
    2. Arnold,
      de (vermeende) subsidie op windenergie is niets vergeleken met de gigantische hoeveelheden die wij allemaal in de vorm van subsidies en belastingvoordelen/investeringspremies betalen aan de de bouwers en exploitanten van kolencentrales, kernenergie en wat al niet meer voor vervuilende wijzen van elektriciteitsopwekking.

      Die subsidie-bonanza voor sommige windhappers is dus maar een druppel op de gloeiende plaat...,
      maar elke verkeerd bestede druppel is er natuurlijk één teveel.

      Maar ja de kost gaat voor de baat (uit)...
      en niet iedereen is in staat z'n financiële nek verder uit te steken dan z'n polsstok reikt...,
      en dan zijn subsidie soms een goed middel om mensen wat armslag te geven dingen toch te doen/wagen...,
      helaas zijn het niet altijd de paarden die de haver verdien die de haver krijgen.

      Verwijderen
    3. dat weten de meesten blijkbaar niet siko, dat subsidies niet alleen naar windmolens gaan....

      Verwijderen
  12. heb nog even tijd teruggelezen, want elke dag in het peerd langskomen blijkt toch moeilijker te zijn voor me dat gehoopt, helaas, want ik ben blij met mijn stamkroeg :-)
    heb natuurlijk nog wel even gereageerd op de raadsvergadering van donderdag, bij vrijdag....

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Beste Ceer,
    Bedankt voor uw interesse in onze producten en het aanvragen van een offerte bij MetDeZon.

    U kunt onze offerte vinden in het bijgevoegde PDF bestand.
    Binnenkort neemt een van onze medewerkers contact met u op om deze offerte te bespreken.

    Uw offerte aanvraa (aangevraagd op 23 september 2013)

    Verzendinformatie: Opmerkingen bij uw verzoek

    Leek,
    ZVZ 3K
    Artikel Sku Tier/Qty Prijs Subtotaal
    Zonnestroom | Zonnepanelen Systeem 3000 Watt ZekervanZon
    Kies uw montagepakket [ inbegrepen ]
    Clickfit Montagepakket voor schuin dak met dakpannen Portrait
    Installatie en montage
    Installatie compleet verzorgd door erkende installateurs van MetDeZon inclusief elektra werk ( inclusief 6% B.T.W. )
    Kies uw zonnepanelen [ inbegrepen ]
    Standaard: 3000 Wp - 12 UPT Solar 250 Wp - monocrystalline cellen, afmeting 99 x 165 CM
    Kies uw omvormer [ inbegrepen ]
    Aanbevolen: Omnik 3K-TL met Wifi met 10 jr. garantie
    zvz3000
    1
    € 3.719,01
    € 3.719,01
    Subtotaal € 3.719,01
    Exclusief verzendkosten Login
    Eindtotaal € 4.500,-
    Om onze offertes voor iedereen goed overzichtelijk en leesbaar te houden kiezen wij er bewust voor om niet teveel technische informatie te vermelden. Indien u extra technische informatie wenst staan wij voor u klaar om uw vragen te beantwoorden.

    De belangrijkste informatie over de producten in het prijsvoorstel vindt u via deze links:
    Alle zonnepanelen incl. PDF brochures en beschrijving
    Omnik omvormers inclusief brochures en handleidingen
    SMA Omvormers inclusief brochures en handleidingen
    Click-Fit montagematerialen inclusief voorbeelden.
    Terugverdientijd calculator in Microsoft Excel

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Mocht u nog nooit hebben ingelogd in onze webshop dan is uw standaard wachtwoord ingesteld op metdezon123. Wij adviseren u om uw wachtwoord te wijzigen !

    Over MetDeZon:
    Metdezon geeft altijd deskundig advies over de beste oplossing in jouw situatie. Wij leveren uitsluitend kwaliteit en vakwerk want zonnepanelen zijn voor ons geen bijproduct. Ook nemen wij jou alle mogelijke zorgen uit handen voor het regelen van een subsidieaanvraag tot het vakkundig plaatsen van de set zonnepanelen. MetDeZon is een eerlijke leverancier in een ondoorzichtige wereld van de energie. De afgelopen jaren hebben wij al meer dan 25.000 systemen verkocht. In de provincies Noord- en Zuid-Holland voert MetDeZon momenteel ambitieuze en grootschalige zonne-energie projecten uit namens talloze gemeenten, voor duizenden huishoudens die willen verduurzamen en besparen. Wilt u producten zelf zien en ons persoonlijk vragen stellen dan bent u van harte welkom in onze showroom. Wij staan altijd voor u klaar.

    Gegarandeerd de hoogste terugleververgoeding :
    Bij MetDeZon krijg je altijd de hoogste terugleververgoeding voor je opgewekte energie. Je word namelijk onafhankelijk van jouw energiemaatschappij waardoor je nu, maar ook in de toekomst kunt kiezen voor je eigen leverancier naar keuze. Jij bepaalt dus zelf bij welke leverancier je de hoogste vergoeding krijgt.

    Over onze producten:
    MetDeZon levert uitsluitend A-merk zonnepanelen geselecteerd op basis van garantie, service, kwaliteit, milieu-eisen en uiteraard de scherpste prijs. De minimale voorwaarden die wij hanteren zijn:

    - Productgarantie van minimaal 10 jaar of langer
    - De panelen zijn vrij van importheffingen
    - Vermogensgarantie van tenminste 90 % van het vermogen na 10 jaar
    - Vermogensgarantie van tenminste 80 % van het vermogen na 25 jaar
    - De garanties zijn door de fabriek afgedekt middels een verzekering voor een periode van minimaal 25 jaar
    - De zonnepanelen moeten zijn voorzien van het Duitse TÜV keurmerk en een CE keurmerk
    - De zonnepanelen moeten voldoen aan de laatste stand van de techniek
    - De fabrieken moeten conform westerse standaard zijn op gebied van arbeidsomstandigheden, milieu en veiligheid
    - De zonnepanelen zijn bankable. Dit houd in dat o.a. Nederlandse, Duitse, Belgische en Franse banken besloten hebben dat men geld mag lenen om te investeren in deze panelen. De panelen zijn dus niet alleen geselecteerd op kwaliteit, maar ook op continuïteit van de fabriek en garantie-afhandeling.

    Uiteraard horen bij de A-merk zonnepanelen ook de beste omvormers. Daarom hebben wij bij MetDeZon omvormers van Omnik en SMA in ons assortiment. Deze omvormers zijn de beste omvormers op de markt en verzekeren u van de hoogst mogelijke opbrengst van uw zonnestroom installatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. M.a.w. het is een eenvoudige rekensom.
    12mnd. x 10 jaar x € 70,00 = € 8400,00 en ik ben behoorlijk negatief met 10 jaar, dus -).

    BeantwoordenVerwijderen