Teller

maandag 23 september 2013

23092013

Gisteren was het weer eens een ouderwets dagje in het Golden Peerd. Een goede discussie die gevoerd werd met steekhoudende argumenten, waaruit wij de conclusie kunnen trekken dat de klanten van deze virtuele kroeg, uiteraard met internet, ook de berichtgeving van de gemeente graag via De Tussenklappen blijven ontvangen. Mensen zonder internet zullen er zeker niet anders over denken. Conclusie: "Zolang de gemeente Menterwolde nog zelfstandig is, wil men graag het nieuws van de gemeente via De Tussenklappen blijven ontvangen."

26 opmerkingen:

  1. Goedemorgen,of het zou zo moeten zijn dat het huis aan huis blad van Oost Groningen, deze taak op zich neemt. Met een editie bijlage voor iedere gemeente. Ik krijg de indruk dat er binnenkamers druk gewerkt wordt aan de gemeentelijke herindeling, en de bewoners straks voor een onvoldongen feit gesteld worden. Transparantie wordt alleen met de mond beleden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Moi Appie, en al onze mede kijkers(ook veel bestuurders).

    Gehoord op een voorlichtingsbijeenkomst over Herindelingsplannen in de Menterne in Muntendam.

    Citaat: Die Politieke Partij die tijdens de komende Gemeenteraadsverkiezingen VOOR een Herindeling is pleegt Politieke zelfmoord.

    De uitspraak is gedaan door onze Burgemeester.

    Plat gezegd de heersende bestuurders/bedenkers/hoge-ambtenaren van de herindelingsplannen zijn doodsbenauwd als de bevolking een uitspraak gaat doen over hun idiote plannen.

    Nou ben ik benieuw over er hier Menterwolmer bestuurders/raadsleden gaan reageren, kom jongens/meiden laat eens iets van uw horen.

    Harrie Loots.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Harry,
      onze directe bestuurders gaan niet over de komende herindeling...,
      dat primaat ligt bij de primaten in Den Haag.

      Onze bestuurders kunnen hoogsten proberen er voor ons (en henzelf) het beste uit te slepen middels douceurtjes en zoethoudertjes.

      Kijk naar de vorige herindeling.
      Oosterbroek slokte het kleinere Meeden en Muntendam op.
      Om de bewoners van het grootste dorp zoet te houden kregen zij het gemeentehuis.
      Maar dat was eigenlijk niet genoeg dus moest er ook een nieuwe naam komen voor de gemeente.
      En nu leven we in Mentewolde voor zolang als het (nog) duurt.

      Verwijderen
    2. Moi Simon.

      Ik meende te hebben gehoord dat een herindeling/schaalvergroting allen dan kan worden uitgevoerd als het van onderaf (lees Bevolking)word gesteund/gedragen , dan lijkt mij het toch heel logisch dat je daar dan ook begint, en daar zit dan ook mijn grootste grief dat de BEVOLKING WORD GENEGEERD.
      En het is toch zo simpel uit te voeren, een a-viertje met de doodsimpele vraag BENT U VOOR OF TEGEN DE HERINDELING.
      Maar ja als je bang bent voor dat antwoord dan rep je er gewoon niet over en negeer je het gewoon.

      Harrie Loots

      Verwijderen
    3. Harrie,
      wat je hoort is niet altijd wat er gebeurt...

      Verwijderen
    4. Harrie, wat je er ook van vind, er zijn natuurlijk wel inspraakavonden geweest. Een in iedere kern. Daar kon iedereen melden wat hij/zij er van vindt.

      Verwijderen
    5. Moi Chris Ubels.

      Dan heb jij mijn verhaal niet goed gelezen/begrepen,
      dus eerst maar eens goed lezen beste Chris.

      Harrie Loots.

      Verwijderen
    6. @Harrie Loots "Ik meende te hebben gehoord dat een herindeling/schaalvergroting allen dan kan worden uitgevoerd als het van onderaf (lees Bevolking)word gesteund/gedragen , dan lijkt mij het toch heel logisch dat je daar dan ook begint, en daar zit dan ook mijn grootste grief dat de BEVOLKING WORD GENEGEERD.
      En het is toch zo simpel uit te voeren, een a-viertje met de doodsimpele vraag BENT U VOOR OF TEGEN DE HERINDELING.
      Maar ja als je bang bent voor dat antwoord dan rep je er gewoon niet over en negeer je het gewoon."

      Hier reageerde ik op. Er is dus geen sprake van angst voor het antwoord en er is wel over gerept.

      Verwijderen
    7. Moi Chris Ubels.

      Natuurlijk zijn er "Discussieavonden" georganiseerd, ik ben er zelf ook geweest, maar daar doelde ik niet op (maar dat weet jij ook wel) ik heb het over een middel waarbij de gehele Bevolking word betrokken, en het geijkte wapen daarvoor is een Referendum, heel simpel en heel snel te organiseren dus Chris,
      aan het werk!

      Harrie Loots

      Verwijderen
  3. Goedemorgen, toen ik in de andere gemeente Zuidhorn woonde alles gevolgd via deze site:
    Raadsvergadering2013-10-07
    Je kunt je opgeven en krijgt alles toegezonden wat je interesseert, je kunt alles nalezen of zelfs na luisteren.
    M.a.w. ik vind het een uitkomst voor mij of beter gezegd voor iedereen.
    Gewoon een kwestie van aan passen aan de nieuwe maatschappij, want alles veranderd gezien de opkomst van internet.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goedemorgen.
    Aangezien er steeds meer taken bij de gemeente terecht komen, is schaalvergroting eigenlijk onontkoombaar.
    Het alternatief zou zijn dat je alles maar in -nauwelijks democratisch controleerbare- samenwerkingsverbanden gaat gooien.

    We hoeven niet bang te zijn voor een herindeling, maar kunnen beter bedenken hoe we deze uitdaging aangaan:
    'Hoe zorgen we ervoor dat ieder dorp binnen zo'n grote gemeente zo goed mogelijk bestuurd wordt?'

    Hoe houd je de dorpen leefbaar? Daarin zouden dorpsraden een rol kunnen hebben, maar niet als concurrerende besturen. Een college van B&W zou niet met afzonderlijke dorpsraden om tafel moeten, maar met verenigde raden.

    Oh, en die informatie in de Tussenklappen wordt bijzonder goed gelezen. Toen ik laatst een vergunning moest aanvragen wist iedereen het meteen. En dat is een goede zaak. Als je het zelf op moet zoeken op internet is het maar de vraag of je op tijd erachter komt als er in jouw zichtzone gebouwd wordt.

    En nu aan het werk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 19-09-2013 verstuurd voor 13-10-2013, dus heeft iedereen bijna een maand om het door te lezen.

      Alleen een kwestie van aanpassen.

      Al met joun kraante :).

      Verwijderen
    2. Donders, Marc en ik zijn het met elkaar eens over de dorpen! Dat moet wel iets betekenen :)
      Er is een service van de overheid waarin alle vergunningen worden gemeld die binnen een straal van x-meter/kilometer worden aangevraagd. Via de mail, kosteloos. Via deze site of link: http://www.overheid.nl/help/bekendmakingen/emailservice/

      En wat de TK betreft: Sterkte!
      JP

      Verwijderen
    3. Goede insteek meneer Hesp maar niet haalbaar. Dat rapport van de commissie Jansen was een regelrechte ramp. Gemeentes worden verplicht nog even snel voor de verkiezingen de herindelingsplannen door te voeren omdat ze weten dat dit bij de verkiezingen door de bevolking word weggestemd. Er is ook geen duidelijk plaatje van wat de kosten nou zijn van zo'n herindeling, iets wat in deze tijd toch wel erg belangrijk is. En wat een andere zorg is, is de politiek. In een grote gemeente is het niet vanzelfsprekend dat politiek en burger elkaar goed weten te vinden. Een kloof tussen burgers en politiek is er vrijwel altijd maar na de herindeling zal deze enkel groter worden, totaal niet wenselijk dus. Als we nu slim zijn, dan stellen we die herindeling uit tot na de verkiezingen, eens kijken welke partijen groot gaan aankondigen dat ze voor de herindeling zijn. Ik durf mij geld er dan op in te zetten dat deze dan gaan verliezen. Of we houden er een referendum over zoals Harrie eerder voorstelde.

      Verwijderen
    4. Dubbele donders...
      ik ben het helemaal niet eens met MH en JP...
      Kom daar later wel met argumenten op terug.

      Nu vast één ding, je lost een democratisch tekort niet op door de afstand tussen burgers en haar (gekozen) vertegenwoordihgers te vergroten.
      Het is een groot goed dat we in dit land bij verkiezingen geen districtenstelsel hebben maar een representatieve vertegenwoordiging.
      Maar dat houdt ook in dat juist gemeente en provincie met hun gekozen vertegenwoordigers een lokaal tegenwicht moeten kinnen geven tegen het algemeen belang.

      Door gemeentes (steeds) groter te maken en provincies samen te voegen wordt de stem van het lokale belang in het geheel wel heel klein.
      Dat los je niet op met een nep-bestuurslaag van niet democratisch noch wettelijk gekozen dorpsraden. Die kunnen hoogstens als een goed/kwaad-willende belangenvereniging worden gezien zonder werkelijk (democratisch) mandaat.

      Wie ervoor blijft kiezen...
      gemeentes middels herindeling van minder lokaal belang voor de burger...
      en middels samenvoeging van provincies deze van minder regionaal belang te maken voor diezelfde burger...;
      Die kan er net zo god voor kiezen deze bestuurslagen maar gewoon gelijk op te heffen en alles over te laten aan Den Haag of Brussel.
      Nu heb ik weinig tegen het primaat der Primaten in Den Haag en ook niet tegen een meer daadkrachtig Europa...,
      maar niet zonder een goede bescherming van lokale en regionale belangen.
      En daarvoor zijn (kleine) gemeentes en provincies van levensbelang.
      Wie daar aan tornt vergroot het democratisch tekort en daarmee de afstand tussen burgers en haar elite (zij die zijn verkozen hen te vertegenwoordigen) en ontneemt de burger het recht/mogelijkheid te strijden voor een lokaal/regionaal belang en de afweging daarvan tegen het algemeen belang.

      De noodzaak van schaalvergroting en het aan gemeentes toebedelen van steeds meer en zwaardere bestuurs- en uitvoerings-taken staat daar in feite los van.
      Afgezien van de noodzaak van een dergelijke taakverbreding en de vraag of bepaalde landelijke regelingen wel uitgevoerd zouden moeten worden door lokale bestuurslagen kun je je afvragen of goede samenwerkingsverbanden niet verre te verkiezen zijn boven de zogenaamd beter democratisch gewaarborgde uitvoering van zulks door (te) grote gemeentes.

      Verwijderen
    5. Voor alle duidelijkheid: Ik ben tegenstander van de vergrootschaligheidsdwang van de regering en provincie. Het leidt tot megalomane projecten die we zowel hier als elders wel kennen. (Niet alleen van overheden, ook woningbouwcorporaties zijn daar heel goed. O jee, wie besturen dat soort clubs ook al weer? Aiaiaiai...)
      Waar we wel naar toe moeten is intergemeentelijke samenwerking op meerdere gebieden zodat er een vorm van best practices kan worden bereikt evenzeer als lagere kosten en een beter product.
      Of zou kunnen worden bereikt want zodra iemand pluche onder de kont heeft verdwijnen een groot deel van het geheugen, van de moraal en van de hersenen.
      Dorpen als belangrijk element voor de leefbaarheid en misschien, op termijn, met een gekozen burgerraad, lijkt me beter dan de molochen die we nu scheppen.
      Mazzelmoj, ga weer verder aan het werk.

      Verwijderen
    6. Het omlaag brengen van het aantal provincies is ook weer een gevalletje van niks. Grotere provincies gaan niet spontaan beter functioneren of iets dergelijks. Ook hierbij is het geval zo dat we als burgers verder van de politiek komen te staan. Je hebt dan megaprovincies die eigenlijk weinig binden met de bevolking omdat de afstand tot hen veels te groot is. Ergo, het is ook vernietiging van cultureel erfgoed. Als ik mij niet vergis, zijn we erg trots op onze geschiedenis. Denk aan de Republiek en hoe zelfstandig de provincies destijds waren. Nu gooien we dat dan ook te grabbel ten behoeve van Den Haag??? Ga overigens maar naar de Friezen toe en tegen ze zeggen dat we Friesland gaan opheffen als provincie, dan kun je gaan lachen.

      Verwijderen
    7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    8. Veel Friezen hebben er niet op tegen als er weer een groot Friesland ontstaat van Boulogne tot tot Denemarken...,
      salang as t swiertepunt mar in Ljouwert leit

      Verwijderen
    9. Wel onder 1 voorwaarde SiKo, dat de voertaal Fries is!

      Verwijderen
    10. Stel dat de provincie nou Groot-Groningen gaat heten, dan staan die Friezen wel te steigeren hoor. Dan zijn het geen Friezen maar Groningers. :p

      Verwijderen
    11. Wim
      Dat wier dochs gjin probleem...

      Verwijderen
  5. Lezenswaardige column over het rapport van Janssen en de herindeling in het algemeen.
    http://www.muldr.nl/post/44231073286/herindeling-in-groningen-goed-idee-maar-nu-niet

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Moi,

    Ik wil de TK gewoon elke week in de bus, inclusief al het gemeentenieuws. Met mij vele anderen, ook mijn pc-loze moeder. Dus Ceer, mien moe, ain heule bult aandere luu en ik ook willen de TK aal weeke aan toavel deur lezen.

    En dan gaat de discussie ineens over Groot Groningen, het opheffen van Friesland......Appie, iets in de aanbieding? De tongen zijn al behoorlijk los. Mooi man.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. En als jullie betalen moeten voor de TK?

    'k wil wel lezen mor betoaln? veur TK.....dacht ik nait....

    BeantwoordenVerwijderen