Teller

dinsdag 24 december 2013

24122013

Lig je op bed, kun je de slaap niet vatten, en als het dan eindelijk is gelukt, dan neemt de visite van de buren toeterend afscheid. Wat doe je dan? Van de nood en deugd maken, dus is de deur van het Golden Peerd weer van het slot!

16 opmerkingen:

  1. Da's dan niet zo mooi Appie....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goedemorgen, het hoort er bij Appie. Of je moet afgelegen in het veld gaan wonen, dan heb ja daar geen last van. Hoewel het wel eenzaam is, en meestal weinig aanloop, want de tijd dat de Muntendammers met nagotie lopen is voorbij.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mogguh lui!
    Wim, in en met de ruimte om je heen valt (mij/ons) heel goed te leven. Of viel ;O

    Mazzelss, moj en alvast een zalig Kerstfeest gewenst!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vol gas op weg naar het Nederlandse goud
    Geschreven door: Mathijs Bouman
    FEUILLETON MARK & MORITZ ZOEKEN LICHTPUNTJES

    Amsterdam

    Premier Rutte toont Moritz Krämer van kredietbeoordelaar S&P het beste van Nederland. Na een mislukt bezoek aan Rotterdam, zijn Mark en Moritz op weg naar het noorden. Columnist Mathijs Bouman doet verslag. Deel 2: De Gasbel

    De regen is gestopt. De lucht is blauw en het is koud. In mijn rechterbil prikt nog altijd de vering van de stoel. Ik zit weer in de oude Saab van de premier van Nederland.

    We gaan naar Groningen. Naar de gasbel.

    ‘Ons gas is ons goud’, doceert de premier, terwijl hij over de A7 naar de Afsluitdijk rijdt. ‘Ons vermogen. Het is wat ons kredietwaardiger maakt dan alle eurolanden bij elkaar. Nederland kan niet failliet, want we kunnen altijd betalen met gas.’

    Daar zit wat in, denk ik. Nederland mag dan de kortste werkweek ter wereld hebben, de hoogste private schuld en een economie die al vijf jaar niet groeit, wat maakt het uit als het aardgas gratis uit de grond komt spuiten? Ik maak wat aantekeningen op mijn S&P-kladblok.

    De premier knikt me bemoedigend toe.

    We tanken op de Afsluitdijk. Terwijl de premier zijn Saab volgooit schreeuwt hij, net als gisteren bij Rotterdam, naar een andere auto: ‘Hé, jij daar. Koop eens een nieuwe auto!’

    ‘Doe effe normaal man!’, reageert de bestuurder boos. ‘Doe lekker zelf normaal!’ kaatst de premier terug. ‘Tjonge, jonge.’ Dan weer die schaterlach.

    Anderhalf uur later stappen we uit.

    ‘Slochteren’, zegt de premier en maakt een weids gebaar met zijn armen. ‘Het land van boer Boon. Boven de grond alleen de groene waas van gras. Onder de grond onze kredietwaardigheid. Onze triple A.’

    Ik pak m’n blocnote. ‘Hoeveel gas zit er onder de grond?’ vraag ik.

    ‘Nog ongeveer 1000 miljard kubieke meter’, zegt de premier. ‘Sinds de jaren zestig hebben we er al € 300 mrd aan verdiend. Ik zit goed in die cijfers.’ Dan lachend: ‘Al kan ik er natuurlijk best € 50 mrd naast zitten.’

    Ik vraag: ‘Waar is dat geld nu? In een staatsfonds, net als in Noorwegen?’

    De premier schudt zijn hoofd. ‘Zo doen wij dat niet. Wij betalen er onze uitkeringen mee. En onze ambtenaren. En af en toe gaat er een envelopje naar een VVD-Statenlid of zo. Geld moet rollen, Moritz. Want we moeten sterker uit de crisis komen!’

    ‘Dus eigenlijk is dit de plek waar Nederland z’n vermogen oppompt en opmaakt?’ vraag ik. ‘Waar de Nederlandse balans razendsnel wordt verkort? Als straks het gas op is, heeft Nederland een enorm gat in de begroting.’

    De premier kijkt zuur.

    ‘Ik weet niet wat je bedoelt.

    Volgens mij ben je moe. Het is laat. Kom, we zoeken een hotel.’

    Later lig ik onder ruwe lakens in de herberg van een Gronings dorpje.

    Denk na over de dag, over Rotterdam en Slochteren, over Chinezen en Polen, over korte werkweken, hoge schulden, verspilde gasbaten en val pas laat in slaap.

    Ik schrik wakker. Mijn bed schudt.

    Een glas water trilt van het nachtkastje.

    Een stoel valt om. De houten balken in het dak kraken en er vallen grote stukken witte stuc uit het plafond. Geschrokken doe ik het licht aan en zie opeens een grote scheur ontstaan, in de muur onder het raam. Wat is er aan de hand?

    De premier stormt mijn kamer in. Hij draagt slechts een boxershort en een oud T-shirt met grote letters. ‘Rita is Ruk’, lees ik.

    De premier schreeuwt en trekt aan mijn arm. ‘Moritz, dit gaat mis! We moeten wegwezen. Dit is the Big One. Pak je koffer! De auto in! Snel! We gaan naar Eindhoven.’

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De vergelijking Nanno:Mark Rutte in een Saab van dhr. Muller. Het had ook een Spijker kunnen zijn, allebei met veel ambities, de zelfde brede glimlach en veel beloven en weinig geven. Opportunisten zei wijlen Henk F. altijd.

      Verwijderen
  5. Goedemorgen allemaal. Wat een prachtige dag gisteren. Duizenden kerstpakketten hebben de mediacentrale verlaten op weg naar de mensen die het zelf niet kunnen betalen. Wanneer ik het kaartje van rtvnoord mag geloven 1600 adressen in Menterwolde, Veendam en Oldambt. 6000 in de hele provincie. Is dat nu veel op een inwonertal van 600.000 mensen in deze provincie. Ik weet het niet. TOM

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als je er een rekenformule op los laat TOM, dan valt het mee. Helaas als je zelf bij deze uitverkoren mensen behoort, dan valt het zwaar tegen. Nanno zijn feuilleton geeft het al aan dat de bomen niet meer tot de hemel rijken. Als ik hoor dat zelfs de energiebedrijven hun arbeidskrachten in ruilen voor goedkope Oost Europeanen, dan is voor mij de boter gaar! Met deze oudere arbeidskrachten valt ook een heel stuk ervaring weg.
    Sta der dan niet verbaast van dat de energie netwerken uitvallen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zou je er de kachel mee moeten aanmaken,
    met rapen die zacht zijn omdat de boter gaar is?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wim dat van die buitenlandse krachten in de energie sector is nieuw voor mij. En dat energie netwerken uitvallen door gebruik van buitenlanders zie ik niet gebeuren. De netwerken zijn gekoppeld en wanneer de centrales in de Eemshaven geen stroom leveren, dan krijgen we dat wel ergens uit Noorwegen of Zweden of van de buren. Heb ik geen zorgen om.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit gaat over het leidingwerk of te wel het distributienetwerk waar jij en ik de broodnodige energie als gas en elektriciteit van krijgen.Lang geleden waren dat nutsbedrijven.

      Verwijderen
  9. Ronduit belachelijk, voor iets hoort toch iets? Zoals ik de mijne ervan denkt is het toch normaal voor mijn part vegen zij de hondenpoep op.

    Amsterdammer in bijstand gedwongen tot 'vernederende' klusjes
    BEWAAR
    Door: Redactie
    24-12-13 - 05:17 bron: de Volkskrant
    en werkzoekende bij een vestiging van het UWV in Rotterdam. © anp.
    Amsterdammers die beschikken over een bijstandsuitkering, moeten soms 32 uur per week dossierpagina's tellen, planten water geven of nietjes uit paperassen halen. Dat meldt de Volkskrant. Bijstandsgerechtigden omschrijven het werk als zinloos en vernederend.
    Volgens de Amsterdamse Dienst Werk en Inkomen (DWI) zijn de klussen gerechtvaardigd omdat bijstandsgerechtigden op deze manier 'werknemersvaardigheden' aangeleerd krijgen.

    De dienst meldt in een reactie: 'Hierbij is het besef belangrijk dat een toekomstige baan vaak niet voor 100 procent bestaat uit de meest uitdagende werkzaamheden, maar dat het wel een opstap naar zo'n (droom)baan kan zijn.'

    De aard van de werkzaamheden moet volgens DWI geen verdringing van betaalde banen veroorzaken, ook al leidt dit volgens bijstandsgerechtigden tot nutteloos werk.

    De Groningse hoogleraar sociale-zekerheidsrecht Gijsbert Vonk zegt in de Volkskrant dat de aanpak van de Amsterdamse dienst exemplarisch is voor wat hij de 'repressieve verzorgingsstaat' noemt.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. werkelozen mogen geen reguliere arbeidsplaatsen verdringen. Dus het werk dat zij uitvoeren moet niet te vervangen zijn door een betaalde kracht. Denk dat er dan weinig werk overblijft.
    Alleen ik zou ze iets nuttiger werk laten doen. Laat ze koffie gaan schenken in een bejaardenhuis of een school helpen met kopieerwerk. Alleen een werkloze mag schijnbaar geen vrijwilligerswerk doen las ik laatst ergens. Omdat..... Dat een betaalde kracht zou verdringen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oohhh dus als ik jou goed begrijp dan kan in dienst betaald wel te verstaan bij DEdierenambulance?, ik ben bang dat dit niet gaat lukken, want zoiets bestaat alleen maar door giften zowel particulier en gemeenten.

      En zover ik het weet moet een werkloze vrijwilligerswerk doen als zij geen betaalde werkgever kunnen vinden, want aans kriegen ze loie evert op hun rugge..

      En dit noem ik terecht.

      Participatie toch?

      Voor iets hoort iets.

      Verwijderen
  11. Ceer ik heb het verhaal ook gelezen, en voor sommigen inderdaad geen pretje om in de bijstand te lopen. Maar alleen in Amsterdam 40000 mensen in de bijstand, wat is daar in hemelsnaam gebeurd. TOM

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Reactie van de gemeente Amsterdam:

    Reactie Amsterdam

    Dus waarschijnlijk zitten ze niet met z'n 40000'en 32 uur in de week nietjes uit papieren te halen. Trouwens, enig idee wat nieuwe nietjes kosten?

    BeantwoordenVerwijderen