Teller

maandag 30 december 2013

30122013

Vandaag en morgen nog, dan zit 2013 er weer op. Lijkt wel of de tijd steeds sneller gaat.

22 opmerkingen:

  1. Goedemorgen, nee Appie de tijd gaat niet sneller, we hebben in de loop der jaren meer tijd nodig om ons dingetje te doen.
    k' Zag gisteravond op de VPRO een documentaire van een tuinder die zijn Poolse werknemers in ruilde voor Roemenen, Reden volgens hem was dat de Poolse werknemers te veel eisen gingen stellen, Mijn advies: schuif die hele zaak plat en verdwijn uit dit landje aan de zee, en begin in die landen waren ze zogenaamd nog wel willen werken. Laten we in deze Europese provincie (Nederland) de handen uit de mouwen steken en elkaar een werkplek gunnen.Dat is mijn wens voor 2014!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Naar gelang je ouder wordt lijkt voor velen de tijd steeds sneller te gaan.
      Dat komt niet om dat mensen langzamer/trager worden naarmate ze ouder worden...
      waardoor de meer tijd nodig zouden hebben om hetzelfde te doen...;
      Dat dat niet klopt kun je simpel nagaan aan het feit dat ook relatief jonge mensen dit verschijnsel al ervaren in een levensperiode dat hun prestaties ook in snelheid vaan nog steeds toenenem.

      Dat de tijd sneller lijkt te gaan naarmate men ouder wordt ligt 'm in de relatieve waarde van de lengte van tijd.
      Wie voor iemand van een jaar of 6 is de tijd nog eindeloos, vakanties duren haast eeuwig, maar voor iemand van 60 zijn die p[aar weken om voor hij er erg in heeft .
      De reden is deels simpel voor een 6-jarige beslaat een jaar nog ±20% van alles wat hij bewust heeft meegemaakt en veel (bijna alles) is nieuw en duurt daarom relatief lang (zelfs als het feitelijk in een flits voorbij is).
      Bij iemand van 60 duur een jaar nauwelijks nog 1,5% van het leven dat al achter 'm ligt, heeft 'ie (bijna) alles al eens meegemaakt of gezien en gaat wat in een flits gebeurt meestentijds ook daadwerkelijk in een flits voorbij.

      Het is dus je ervaring die ervoor zorgt dat de tijd steeds sneller gaat omdat je er al zo lang (zoveel tijd) bent...
      en dus elke nieuwe seconde een steeds kleiner en dus korter deel van je leven gaat uitmaken.
      In je herinnering blijft echter het tijdbeeld van het moment bestaan, en herinner je je je schoolvakanties (of andere zaken uit je jonge jeugd) nog steeds als eindeloos omdat ze dat toen ook nog waren (voor jou).

      Verwijderen
  2. Goedemorgen allemaal. Ja Wim dit zijn de verworvenheden van de EU. Vervelend voor de Polen maar fantastisch voor de Roemenen en Bulgaren. Kunnen gaan werken in de kassen voor 3.00 euro per uur. De Polen waren natuurlijk met hun 5,50 al veel te duur. En 3.00 euro per uur is voor een Roemeen toch gauw een heel redelijk salaris in Roemenie. Heb begrepen dat Ikea de meubeltjes laat vervoeren door Bulgaren voor 2,50 per uur. Dus die Roemenen komen met hun 3.00 euro nog goed weg. Zo gaan die dingen nu eenmaal. TOM

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wim Migratie is een feest volgens de BM van Rotterdam. En hij kan het weten.
    http://www.trouw.nl/tr/nl/4520/Commentaar/article/detail/3568984/2013/12/29/We-kunnen-de-Roemenen-en-Bulgaren-van-harte-welkom-heten.dhtml
    TOM

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Aldel Failliet. Tja als je die geitenneukers van Groen Links hun zin geeft dan betalen alle bedrijven zich straks scheel aan energie heffingen. Duitse staalbedrijven kunnen goedkoper werken omdat de energielasten lager zijn. In Nederland draaien we dit soort bedrijven gewoon de nek om door een hoge energie heffing. Niet dat deze heffing ons probleem oplost maar ga dat maar uitleggen aan 350 mensen die nu zonder baan zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is wel heel gemakkelijk.

      Sinds wanneer heeft Groenlinks 76 of meer zetels in de Tweede en meer dan 37 zetels in de Eerste kamare?

      Bovendien zou Groen Links haar zin kreeg op het gebied van energieheffingen, e.e.a. gepaard gaan met flakerend beleid waardoor arbeid lager belast zou worden en dus (stukken) goedkopen zou worden. Daardoor zou de dis balans van de hogere heffing op energie weer (deels) worden gecompenseerd.

      Maar blijkbaar is de meerwaarde die Aldel weet te genereren slechts vrij gering als ze zo afhankelijk zijn van (te) lage energiekosten om te kunnen concurreren met bedrijven elders (o.a. Duitsland).
      Dus zijn waarschijnlijk ook de lonen relatief te hoog en/of de productiviteit relatief te laag om het op te kunnen (blijven) nemen tegen (gesubsidieerde?) productie elders.

      Is dan de oplossing om hier toch maar aluminium (uit erts dat hier gewonnen wordt) te blijven smelten met (vervuilende) steen-/bruin-kool (die ook wordt geïmporteerd) door mensen met een door de overheid gesubsidieerde baan?

      En zo ja...,
      wie is/zijn daar dan uiteindelijk mee geholpen?

      Verwijderen
    2. Ik denk dat al die gezinnen graag brood op de plank willen. Om nou te gaan suggereren dat de lonen te hoog zijn of de productiviteit te laag is wel erg makkelijk.

      We praten hier niet over een (met alle respect) over een lokale visboer, maar over een bedrijf dat een belangrijk aandeel aan werkgelegenheid in de regio heeft. Daar mag de overheid, nee daar MOET de overheid zijn nek voor uitsteken. En dat Europa dat dan niet leuk vind, jammer. Wat er nu gebeurd is niet te verkopen.

      Verwijderen
    3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    4. Nee Hendrik,

      hoezeer ik die families ook gun zelfverdiend brood op de plank te hebben en te houden...
      het doet niets af aan de onderliggende problematiek.

      Nederland is niet het meest geschikte land (meer) voor een rendabele aluminiumsmelterij.
      Noch de voornaamste benodigde grondstof (bauxiet?), noch goedkope energie, noch goedkope arbeid 'komen-hier-voor'.

      Dat is niet altijd zo geweest...,
      • in het verleden leek het niet op te kunnen met goedkope energie uit de lokale aardgasbel; inmiddels weten we dat dat het winnen van aardgas ook niet zonder problemen is (aardbevingen, bodemdaling).
      • bauxiet is schaarser en we hebben hier geen 'monopolie' meer op wat er uit Suriname komt.
      • wat de prijs voor arbeid betreft moeten we het hier afleggen, niet zozeer tegen onze Oosterburen, maar meer nog tegen o.a. de Chinezen.

      Al met al zit de de concurrentie voor AlDel niet zozeer direct hier over de grens...
      maar in het verste oosten...
      daar waar zowel de arbeid als de energie nog relatief goedkoop zijn...
      en waar bovendien de vraag naar aluminium het grootst is voor alle producten die daar goedkoop gemaakt worden om hier 'goedkoop te kunnen worden gekocht.

      Wil je hier winstgevend (of zelfs maar kostendekkend) produceren zal de productieprijs hier gunstiger moeten zijn dan elders.
      • Het bauxiet moeten we van ver halen, daar zit weinig winst.

      • Het aardgas is ons te kostbaar en steenkool halen we van ver, zolang de schaliegas-bubble in de VS voortduurt zijn steenkolen hier relatief (te) goedkoop maar niet zo goedkoop als o.a. in China of de VS;
      En we hebben geen alternatief in de vorm van goedkope waterkracht zoals in o.a. Noorwegen en Zwitserland.

      • de kosten voor arbeid willen we (terecht) niet te veel drukken, we hebben niet voor niets een minimumloonwet.

      • blijft over de arbeidsproductiviteit, maar ook daar zal niet gauw voldoende winst behaald kunnen worden.

      Blijft over het subsidiëren door de Overheid..., onze overheid met ons.. nee jouw belastinggeld...
      en dan is maar de vraag wat voor ons als maatschappij goedkoper is...,
      • een werkeloosheidsuitkering voor een kleine 1000 man...
      • of geld voor in een bodemloze aluminiumsmelterij-put.

      Er is niets tegen het tijdelijk subsidiëren om een op zich kansrijke onderneming door de winter te helpen, maar daarna moet zo'n bedrijf die subsidie wel (liefst dubbel en dwars) terugbetalen aan diezelfde maatschappij die haar subsidieerde.

      Verwijderen
    5. Ik ben maar een simpele kroegbaas, maar toch kan ik SiKo's verhaal goed volgen. Best ook apart is dat mensen die minder gas willen winnen, zelfs stoppen met winnen en tegen windmolens zijn, wel ALDEL in de been willen houden. Tuurlijk ben ik ook begaan met de werknemers van ALDEL en van alle andere bedrijven die het loodje leggen, maar in deze "moderne" wereld waar afstanden door o.a technologie steeds kleiner worden zullen wij ons aan moeten passen. Hoe? Daar weet ik helaas ook niet zo direct antwoord op, maar in ons kleine landje kunnen wij niet op dezelfde voet verder, dat is wat ik wel weet.

      Verwijderen
    6. Simon......, ik weet niet of het mss wel hebt gelezen dat de polen ontslagen worden......erg?nee, maar om hiervoor de bulgaren en weet ik veel wie niet aan te stellen die goedkoper zijn????, gewoon een beste schop onder hun mouze geefn en weg met die luu..... , nee sorry Simon in mien oogn is dit dom gekwak.

      M.a.w. Simon jij gaat voor de buitenlanders?

      Verwijderen
    7. Rooie Chris,
      geen idee wat dat nu weer met de AlDel-situatie van doen zou hebben...
      noch wat ik in deze miszegt zou hebben ten gunste of ten ongunste van welke groep/nationalitiet van de mensen die hier zouden moeten of willen werken?

      En hoezo moet ik voorgaan t.o.v. van 'de-buitenlanders'?
      Volgens mij ben je de draad een beetje kwijt.

      Verwijderen
  5. En wat is het gevolg VB, straks ook nog de aluminiumverwerkingsfabrieken dicht zoals Sapa?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik hoop het niet, want anders zullen er ook 3 familie leden aan geloven moeten........nait te best motten wie den zegn.....

      Verwijderen
  6. Zo is het maar net VB dit kun je dus volledig op het konto van de overheid schrijven. De stroom wordt tegen dumpprijzen bijna weggeven alleen de Nederlandse overheid voelt de behoefte hier 34% heffing op te leggen zie hier het resultaat. TOM

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het verschil tussen Nederland en Duitsland zit in de transportkosten voor elektriciteit die hier aan Tennet betaald moeten worden. En natuurlijk in de lonen die in Duitsland lager zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Bok Dit is gedeeltelijk zo , in Nederland betalen grootverbruikers een energieheffing, Door de heffing word de stroom die zij gebruiken ruim 30% duurder dan de kosten voor energie die hun concurrentie in Duitsland betaald. Dit is de hoofdoorzaak van het feit dat ze niet meer kunnen concureren met buitenlandse bedrijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Even terugkomend op het faillissement van AlDel.

    Als extreem grootverbruiker betaalde AlDel al aanmerkelijk minder per kWu dan de consument, maar ook dan een willekeurig bedrijf (kleine grootverbruiker).

    Is de gemiddelde consument blij met een prijs van €0,12/kWu...
    bedrijven als AlDel betalen gemiddeld minder dan €0,0005/kWu (ja je leest het goed minder dan 1/twintigste cent)

    Verder betalen dergelijke grootverbruikers minder energiebelasting naarmate ze meer energie gebruiken.

    Daarbovenop komt een korting op de SDE+regeling middels een lagere opslag. (Deze regeling is bedoeld om bij te dragen aan de kosten van verduurzaming van het energiegebruik)

    Al met al betaalde AlDel slechts 1/vijfenzestigste van wat de gemiddelde consument voor zijn elektriciteit per kWu kwijt is. Feitelijk subsidieert de gewone consument daarmee dergelijke grootverbruikers op een gigantische manier...;
    Maar het is blijkbaar niet genoeg, per 1 januari 2015 zou volgens een wet(svoorstel) van minister Kamp aan dergelijke bedrijven ook nog eens een korting van 90% worden geboden op de kosten voor energietransport (en daarmee aanmerkelijk meer dan de eerder voorgestelde 50% zoals die ook in Duitsland geldt).

    Tja, blijkbaar komt het voor AlDel te aat, maar je zou je natuurlijk ook af kunnen vragen of het ooit genoeg zou zijn geweest...,
    en wie uiteindelijk de rekening voor bedrijven als AlDel werkelijk moeten betalen.

    http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2013/09/18/kamp-90-korting-op-transportkosten-grootverbruikers-energie.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. O ja, de stroom kost zelfs Aldel toch echt 5 cent per kWh. Met een productie van 90.000 ton aluminium per jaar krijg je zo een omzet van 180 miljoen euro en een elektriciteitsrekening van 75 miljoen. Precies wat het nieuws meldde. Dat Aldel dan toch al 10 jaar een verlies draait van 17 miljoen, zal dus wel niet aan de loonkosten van 20 miljoen hebben gelegen of een armzalig verschil in transportkosten elektricititeit, maar eerder in inkoop, overige kosten en financieringskosten. Dit soort bedrijven werkt in Nederland en andere Westeuropese landen alleen maar met subsidie. Subsidie die ze krijgen met als argument werkgelegenheid in achterstandsgebieden. De Wedeka geeft per euro subsidie waarschijnlijk veel meer werkgelegenheid, maar o jee, dan verdient een ondernemer of financier er niet aan.

      Wat ik vooral zo stom vind, is dat vakbonden en socialisten de straat op gaan voor werkgelegenheid, overheidssteun, winsten voor ondernemers, financiers, kapitalisten. Theatergroep Internationale Nieuwe Scene verwoordde het omstreeks 1980 zo: "Als het goed gaat met de baas, dan gaat het ook goed met ons".

      Verwijderen