Teller

maandag 11 april 2016

11042016

Het is weer plezierig om in de Dorpskerk van Meeden te vertoeven las ik in het DvhN vanmorgen. Het eeuwenoude Hinsz orgel (1751) klinkt weer als vanouds en de kerkbanken nodigen nu écht uit om op te zitten.
De Protestantse Gemeente Meeden, ongeveer 280 leden, heeft flink geïnvesteerd in het godshuis en het Hinszorgel. Bijna zeven ton was er nodig om de kerk te restaureren en het orgel weer de klank te geven die het vroeger had. Zaterdag was er open huis en de officiële opening. Natuurlijk met muzikale klanken uit het Hinsz orgel. Een traditionele kerk is het niet. Het is nu méér dan een godshuis. ,,We willen het voortaan multifunctioneel gebruiken”, zegt Henk Dijkema, woordvoerder van de protestantse Gemeente. Dat betekent niet alleen meer voor trouw-, rouw-, doop- en kerkdiensten, maar heel divers. ,,Het is volgens ons heel geschikt voor het geven van muziekconcerten, het houden van exposities en we kunnen onze kerk ter beschikking stellen aan derden. We hebben een mooie toiletgroep en een heuse vergaderzaal.”
Dijkema is blij dat de kerk in handen is gebleven van de protestantse gemeente. ,,We zijn met stichting oude Groninger Kerken in gesprek geweest over onze plannen. Zij wilden de kerk best overnemen, maar dan moesten we een bruidsschat van twee ton meegeven. Dat was ons te kostbaar en we waren de zeggenschap kwijt. Daarna zijn we met stichting behoud kerken Groningen en Drenthe om tafel gaan zitten. Zij hebben ons geattendeerd op de mogelijkheden van fondsenwerving. We hebben 290.000 euro aangevraagd en kregen 140.000 euro, maar hoorden wel bij de vierhonderd van de tweeduizend indieners die subsidie kregen. Uiteindelijk hebben we het geld toch op tafel gekregen, mede door de verkoop van de gereformeerde kerk en andere donaties.”
Het voegwerk aan de buitenkant ziet er prachtig uit, vele kozijnen zijn vervangen. Kortom, de ‘restauratiewind’ is er flink door gegaan. ,,Het was dringend nodig”, meldt Dijkema. ,,De houten vloeren waren verrot en kozijnen moesten worden opgeknapt. Toen ze er eenmaal mee bezig waren, bleek het nog erger dan we al hadden gedacht. Dus dat leverde nog weer een extra onkostenpost op.’’ Tijdens de verbouwing gaf de kerk ook nog een aantal geheimen prijs. ,,Er is een Bentheimer doopvont gevonden. Bij gelegenheid gaan we hem zeker gebruiken.” Het doopvont dateert volgens Dijkema nog uit de periode dat de kerk een rooms-katholieke achtergrond had. Daarna werd het een hervormde kerk, en na de fusie tussen de gereformeerde en hervormde kerken, komt alles weer samen, inclusief het doopvont. ,,Mooier kan het niet.”

5 opmerkingen:

 1. Goedemorgen, de woorden "en de kerkbanken nodigen nu echt uit om op te zitten" kan ik niet onderschrijven. k'Ben namelijk nog nooit geen kerkbanken tegenkomen die lekker zitten.
  Vaak is het zitten van deze banken een lijdensweg die minimaal 1 uur duurt, ondanks de vele pepermunten die tijden de dienst worden geconsumeerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Misschien nu ook weer tijd om Erwin de Vries uit te nodigen voor een optreden, onder begeleiding van het Hinsz orgel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Avond, nou Appie laat eens wat foto's zien van dit prachtige kerk " Het voegwerk aan de buitenkant ziet er prachtig uit, vele kozijnen zijn vervangen. Kortom, de ‘restauratiewind’".

  :-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja zojuist kreeg ik te horen Chris je moet dit anders gaan schrijven.....

   Mensen die zich ergeren aan taalfouten zijn grote....

   Lees_maar

   :-).

   Verwijderen
  2. Ceer, ieder vogeltje zingt zoals zij gebekt is, daar is nog steeds mis mee. Heel Nederland weet wie Johan Cruijff is, was moet je nu zeggen, maar goed Nederlands sprak hij nooit. Dus ..... is het niet belangrijk hoe je spreekt of schrijft, maar wie je bent. Als je begrijpt wat ik bedoel zei Ollie B Bommel immers.

   Verwijderen