Teller

vrijdag 15 april 2016

15042016

Ook in in Winschoten komt geen Factory Outlet Centre (FOC) las ik op de voorpagina van het DvhN. De gemeente Oldambt heeft een streep door de plannen gezet.
Projectontwikkelaar VastGoud uit de stad Groningen had 60 miljoen euro op de plank liggen om op het terrein van het Lucasziekenhuis een FOC met horeca en kinderspeelparadijs te realiseren. Het FOC zou volgens de projectontwikkelaar vierhonderd banen opleveren. Allemaal mooi en aardig, maar wethouder Laura Broekhuizen (PvdA) van de gemeente Oldambt vindt het plan ‘te dun’. ,,Het zou heel zet. slecht uitpakken voor de winkeliers in de binnenstad. Daarnaast wilden wij dat er merken zouden worden aangeboden uit het luxe segment. Dat was niet het geval. We willen voorkomen dat er een tweede winkelcentrum, zoals ‘t Rond, in Winschoten zou komen.”
Ook heeft Broekhuizen kritiek op de bronnen die voor het onderzoek zijn gebruikt. ,,Allemaal informatie uit onderzoeken die eerder voor het FOC in Zuidbroek zijn gebruikt. Gedateerd en achterhaald. De retailwereld ziet er tegenwoordig heel anders uit.” VastGoud-directeur Harm de Vries noemt het ‘onvoorstelbaar’ dat Oldambt het plan niet accepteert. ,,Het was een extra economische impuls voor Winschoten en de Streep door regio. Dat er zomaar een streep doorgaat vind ik onbegrijpelijk. In Assen zullen ze ongetwijfeld de champagnekurken hebben laten knallen.” De Vries doelt op het feit dat in de Drentse hoofdstad wellicht een FOC komt. De gemeenteraad is daar eerder mee akkoord gegaan. De provincie is nu aan zet. De sociaaleconomische raad Noord-Nederland (SER) liet onlangs nog weten twee FOC’s in het Noorden te veel van het goede te vinden.

12 opmerkingen:

 1. Goedemorgen, ik had een FOC in Zuidbroek meer kans gegeven dan Winschoten. Alleen al het verkeersplan de Roos nodigt niet uit om van de A7 af te gaan om daar te winkelen. Een FOC (een zogenaamde weide winkel) aan de A7/N33 die bij Zuidbroek geplant stond had meer mogelijk heden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit blijft een discussie zonder winnaars.
  't Begint al bij de begrippen-omschrijving:
  Wat bedoelt men de naam/term FOC:
  een FOC - winkeltjes van fabrieken/merken zelf
  een DOC - designer outlet center (luxe/designer dumpstores)
  een SSOC - surplus supply outlet center (partijen-handel)
  een OC - gewoon winkels. ook met met goedkope/uitverkoop spullen

  All OC's hebben één ding gemeen, ze lokken mensen met (vermeend) voordeel, en ze (proberen zoveel mogelijke te) drijven op goedkope werknemers, lage heren, en goede bereikbaarheid vanuit een groot achterland.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @wim: met stinkend geld bouw je geen welriekende paleizen. Er is een suikeroompje overleden en andere hoofdrolspelers uit de politieke voetballerij zijn in contact met justitie gekomen. Dan groeien de bomen in Oost-Groningen niet meer tot de hemel.

  Ik zeg niet dat dat ook in Winschoten het geval was, maar naar mijn idee zeker wel in Menterwolde. Toen de boefjes van de BV Veendam tegen de lamo liepen, verdween ook Ruud Sanders uit beeld.

  De wekelijke redenen voor het besluit van B&W van Winschoten zullen we wel nooit weten. Soms wijzen interne onderzoeken andere dingen aan dan je naar buiten mag brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Reacties
  1. @Otto,
   ik wou dat 't was was.

   Je weet ik hou niet van al die TamTam-outlets...,
   en al die al dan niet verloren extra werkgelegenheid neem ik al jaren met de nodige korreltjes zout.
   Winkeliers hebben het zwaar, zeker waar de valse concurrentie van verkoop via Internet zich doet gelden.
   Niet alleen de winkeliers zijn de dupe, ook de consument heeft het nakijken en vreemd genoeg vaak ook de fabrikant.
   De favoriete leuze van Internetmarketeers is: "take out the middleman" (schakel de tussenhandel uit) en soms klopt dat ook. Maar overal waar consumenten gebaat zijn bij onderhoud en service aan producten wordt het lastig.
   Ons hele consumptiemaatschappij wordt gedreven door (te) vroegtijdige) vervanging en daarmee verspilling van grondstoffen en energie; alle mooie woorden overduurzaamheid ten spijt is het enige wat echt groeit naast de steeds groeiende hoeveelheid geld de enorme berg afval die we met z'n allen produceren zonder een goede oplossing hebben de kringloop te sluiten.
   Niet voor niets groeien winkelketens als de Action als kool...,
   en wordt het verbouwen van kool steeds lastiger.

   Verwijderen
  2. Wie 't verband met FOC's mist moet maar eens wat vroegere bijdragen van Otto, mij en anderen teruglezen.

   Verwijderen
 5. Van mij hoeft een FOC ook niet maar de tijd schrijdt voort en veranderingen zullen daarmee gepaard gaan. Mensen die niets met de landbouw vandoen hebben zien ook liever koeien in de wei en de boer achter paard en ploeg lopen. Zelf heeft men alle luxe op werk en in huis waar men ook niet zonder wil. Het dorp van Wim Sonneveld komt niet weer terug ook al zullen er zijn die dat graag willen. Wel met Flat Screen TV, tablet, pc en lampen met afstandsbediening in eigen huis natuurlijk. Ik bedoel maar. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. FOC's hebben weinig van doen met te voortschrijdende tijd (doet de tijd dat überhaupt?), nostalgie, gemak en luxe...;
   het heeft van doen met de angst een voordeeltje te missen of zelfs te veel te hebben betaald...,
   zonder het besef of goedkoop niet gewoon duurkoop is...
   en daar pas achter te komen als het te laat is.

   Verwijderen
 6. goedenmorgen....

  ik heb zelf niet veel met FOC's. ik denk wel dat ze een bepaalde aantrekkingskracht hebben naar publiek, en er zou toch wat werkgelegenheid uit voortkomen...
  dat het slecht is voor plaatselijke middenstand? als het alleen merkenverkoop is, dan heeft de omgeving er veel minder last van dan ze denken....een beperkte groep kan dat betalen, ook al zou het goedkoper zijn, is het vaak voor veel beurzen nog te duur.....de plaatselijke middenstanders verdwijnen sowieso uit dorpen (ook in zuidbroek, zonder FOC)

  BeantwoordenVerwijderen