Teller

vrijdag 8 juli 2016

08072016

Ik las in het DvhN dat de vier leden tellende fractie van Gemeentebelangen Slochteren gisteravond weggebleven is van de raadsvergadering nadat ze hun zin niet kregen.
Afgelopen weekend trok Gemeentebelangen haar wethouder Nico Stok terug. Dat gebeurde nadat de overige collegeleden vaststelden dat er met Stok niet viel te werken. Zijn geklungel met bouwkavels aan de Verlengde Veenlaan was de druppel die de emmer deed overlopen. De beide overgebleven wethouders gaan met burgemeester Geert-Jan ten Brink door als minderheidscoalitie.
Echter, gistermiddag bleek uit een gesprek dat Gemeentebelangen in de veronderstelling verkeerde nog altijd coalitiepartner te zijn en een nieuwe wethouder wilde voordragen. Dat werd geweigerd en fractievoorzitter Geke Akkerman-Ritsema en fractieleden Daniëlle Schrör, Jan Buurke en Piet Offens bleven thuis.
,,In een democratie onttrek je je niet aan de dialoog’’, zei Ten Brink in een verklaring voorafgaand aan de raadsvergadering. ,,Je loopt nooit weg, je luistert en neemt besluiten. Soms valt dat mee, soms valt dat tegen, maar je blijft niet thuis. Dat is niet goed voor de democratie, voor jezelf en de 1640 mensen die op jou hebben gestemd.’
Fré Bos (CDA) noemde het wegblijven van Gemeentebelangen een zwaktebod. ,,Ze zouden hier gewoon moeten zijn en het debat aangaan.’’ De PvdA stelde dat een gesprek met Gemeentebelangen door het thuishuis te mokken blijven van de fractie onmogelijk werd gemaakt. ,,Voor ons is het wat betreft Gemeentebelangen klaar.’’
In een verklaring namens het college zei wethouder Jan Jakob Boersma dat Slochteren niet gediend was met het aanblijven van Stok. ,,Er waren geen persoonlijke meningsverschillen, maar onoverbrugbare verschillen in bestuursstijl.’’
 De Slochter gemeenteraad schaarde zich unaniem achter het voorstel van het college om met twee wethouders (Anja Woortman, PvdA en Boersma, ChristenUnie) de rit uit te zitten. CDA en VVD, tot gisteravond in de oppositie, zeiden dat er geen sprake meer is van coalitie- en oppositiepartijen. ,,Wij zijn nu één raad.’’ Woortman en Boersma werkten voor 75 procent. Dat wordt nu een volledige baan.

Appie denkt: Ik was er niet bij, maar die dialoog waar burgemeester GJ ten Brink het over heeft, die is niet alleen in de raadszaal. Als eenzijdig, zonder overleg met de coalitiepartner een wethouder aan de dijk wordt gezet. Jouw partij ook aan de kant wordt gezet, dan kan ik mij de frustratie wel voorstellen, misschien de kiezers ook wel, en kunnen zij zich prima vinden in de opstelling van de vier leden van Gemeentebelangen. Misschien vinden die 1640 kiezers wel dat ze buitenspel zijn gezet door GJ ten Brink en zijn college. Zou zo maar kunnen toch? Het is een beetje wat men Stolk verweet, wijzen naar anderen. Of ziet Appie het verkeerd?

7 opmerkingen:

 1. Goedemorgen, als oud inwoner van Slochteren was ik altijd trots dat er in de gemeente Slochteren altijd een evenwichtig bestuur was. Nu na alle rumoer over de bouwprojecten van de Meerstad en verlengde Veenlaan, hebben de verhoudingen behoorlijk verstoord. Dat ook de herindeling van Meerstad met Groningen daarin ook een rol spelen, zou mij niet verbazen. Van een financiële rijke gemeente is weinig meer over. Ik weet niet dat de verbreding van de N33 bij Tjuchem hier in ook nog een rol speelt. In ieder geval stof genoeg voor onenigheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goedemorgen Appie,
  In dit geval ben ik het absoluut oneens met je schrijven. De partij heeft vorig weekend aangegeven ook de raadsleden om uit de coalitie te stappen. Hiermee gaven ze aan dat ze geen deel meer uitmaakten van de coalitie. Afgelopen week was al vrij snel bekend dat men met twee wethouders verder ging. men heeft blijkbaar geslapen. Maar, wegblijven vind ik persoonlijk een klap in het gezicht van de burgers die gestemd hebben. Het moet in de politiek niet gaan om macht en machtsvertoon. Wat mij betreft is het samenwerken een pré. Welke kleur je ook aanhangt welke overtuiging je ook hebt, je bereikt niets door te drammen en je zin door te drijven. Als je iets wilt bereiken, dan zul je moeten overleggen en met goede argumenten een ander overtuigen van je gelijk. Wegblijven vind ik een zwaktebod. Vanuit mijn functie hebben we uiteraard af en toe wel iets gehoord...en tja, daar kan ik hier iets van zeggen, maar dat doe ik maar niet. Het is jammer dat dit zo verlopen is. Maar ik denk gezien de achtergrond dat dit een hele goede manier is om de komende periode door te komen. Als gesprekken niet werken, en men niet wil samenwerken omdat men vind dat ze de meeste zetels hebben dus de baas zijn ( ik overdrijf even hoor) dan zit je niet goed in een gemeenteraad.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Slochteren was altijd een agrarische gemeente, dat betekend ook dat er op politieke standpunten raakvlakken waren. Helaas is dat in de vaart der volkeren veranderd,en zijn de raak vlakken verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor grootschalige projecten, waarvan men het overzicht is kwijtgeraakt. Ook de gemeente Groningen is daar een sprekend voorbeeld van.Met als resultaat, onvrede en de schuld bij een ander neer leggen. En de wijsheid? Die ligt in het midden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wim,
   mogelijk dat er iets in het midden ligt...,
   maar wellicht moet je dat midden dan best op het kerkhof zoeken.

   Verwijderen
 4. Als inwoner van Menterwolde gebeld met het gemeentehuis van , met de vraag waar ik asbest kan inleveren .
  Het volgende gebeurt : ik zal u even doorverbinden met Slochteren , Slochteren ooo Menterwolde ik verbind u door met Menterwolde .
  Ik gooi het wel in het midden , ze zoeken het maar uit .

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Toch niet in het natuurgebied 'de baggerputten"daar licht al vuil genoeg, zelf een complete autosloperij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wim,
   't midden tussen twee lichamen is altijd ver te zoeken...,
   je moet ervoor tot op de grens gaan...,
   ... niet erover.

   Verwijderen