Teller

zondag 6 november 2016

06112016

Uit het NvhN van 18-08-1971.

7 opmerkingen:

  1. Goedemorgen, ik heb het idee Appie dat nog weinig mensen dit weten. Wat ik me dan wel afvraag is of er bij t'Haantje ook te lichte spoeling is gebruikt. Het is mij wel bekend dat er toen enige aanwezige chauffeurs van Reijm de handdoek in de ring hebben gegooid, en een andere baan hebben opgezocht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wim, wat hebben jouw overpeinzingen aangaande de gebeurtenissen bij 't Haantje (1965, dus 6 jaar eerder in ZO-Drenthe) te maken met de Uiterbuurster spuiter (1971)?

      Verwijderen
    2. Omdat ik vanaf het begin tegen deze massale ontginning van dit gasveld was en nu nog ben. Ook toen was de NAM ziende blind en doof. We hadden rond ons huis in Slochteren 4 clusters die hun fakkels lieten branden.

      Verwijderen
  2. Dat was spectaculair destijds. Weet het nog heel goed. Van dichtbij meegemaakt hoe een bewoner van de Galgeweg medewerkers van de NAM uitmaakte voor van alles en nog wat. De emoties liepen hoog op, maar alles is met een sisser afgelopen gelukkig.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goedemiddag, ik kan mij nog een beetje herinneren wat er toen allemaal heeft afgespeeld, maar toch leuk om zo'n bericht te lezen en zoveel te langer dat hier over nadenkt komen er ook andere dingen naar boven zoals vrachtauto's met diepe sporen in de weg voordat de burgemeester Omtaweg er was.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik kwam het bericht tegen bij het doorspitten van krantenarchieven. Er waren nog wel wat vervolgartikelen waar zorg werd uitgesproken over de veiligheid van de gaswinning maar ook toen waren ze bij de NAM al heel bedreven in het in de doofpot stoppen van onwelgevalligheden.

    Wat ik ook tegenkwam was dat er op 10 maart 196 en op30 maart 1976 een aantal lichte aardbevingen zijn geweest die in heel het Noorden werden gevoeld.
    Dat licht kan je overigens met een flinke zak zout nemen, het gebied waar de beving van 30 maart '76 werd gevoeld was aanmerkelijk groter dan de een paar jaar terug (aug-2012) de beving van Huizinge (mn 3,6).
    Er waren vanuit heel gronigen maar ook in Drenthe en delen van Friesland meldingen van rinkelend glas, schuddend en golven van vloeren etc..
    Destijds waren er hier in de buurt echter geen seismische meetstation (de eerste werd weeks daarna in april 1976 in Eelde geplaatst).

    Het KNMI in de Bilt was destijds nog niet in staat ondiepe bevingen kleiner 4,0 te meten/registreren als ze niet meer in de directe omgeving van het meetstation plaatsvonden; Wel kon men destijds al diepere bevingen (>5km diepte) van ±3-Richter meten omdat die verder lopen/doortrillen.

    Destijds vond men na maanden zoeken en analyseren geen enkel verklaring voor de gevoelde aardbevingen...;
    ven da gaswinning kon het niet komen daarvoor zou (citaat) "...de bodem meerder meters moeten zijn gedaald..."
    De bodemdaling bedroeg destijds nergens meer dan c.a. 20 cm.
    Zelfs vliegtuigen die door de geluidsbarrière waren gebroken werden uitgesloten (die zouden ook nooit een zo'n ruim spoor aan meldingen hebben kunnen veroorzaken.
    Men hield het erop dat met het niet wist.
    Een geoloog van de NAM was echter vrij stellig in zijn aanname dat het een diepe beving (>10-20km) was geweest, hij herkende van de tijd dat hij in Oost-Afrika had gewerkt waar dergelijk diepere 'mini'-bevingen vaker voorkwamen.

    Met de kennis van nu zouden we maar één ding kunnen concluderen: Dit was één van de eerste zware gasbevingen, zo zwaar dat mensen in Haren er de huizen voor zouden zijn 'uitgelucht'.

    BeantwoordenVerwijderen