Teller

zaterdag 13 februari 2016

13022016

Ik wens iedereen een fijn weekeinde.

5 opmerkingen:

 1. Het lijkt dit weekend koud te blijven. Dus bij de warme kachel, op aardgas of biomassa, tijd om te lezen. Bijvoorbeeld het
  Provinciaal Programma Energietransitie 2016-2019

  Onderaan, onder dat plaatje met drie paarden, staat de link naar het plan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Frans,
  wat denk jij van het opstoken van Gronings (productie-)bos en snoeiafval voordat dit in voldoende mate is gedroogd?
  Ik heb begrepen dat wat wat er wordt aangedragen (in snippers) gewoon buiten ligt in weer en wind maar ook regen om vervolgens bijna net zo nat als pas gekapt (zelfs natter) als bijstook in de elektriciteitscentrales wordt meeverband.
  Op die manier ben je aanvankelijk gewoon bezig met het koken van hout waarbij ruim 30% van de potentiële energie wordt omgezet in waterdamp (niet te verwarren met stoom) om vervolgens door de schoorstenen naar buiten te vliegen.

  Volgens mij is dat pure verspilling van dergelijk waardevol materiaal. Volgens mij verdienen hout en groensnippers het om wel in voldoende mate gedroogd (aan zon en lucht) te worden verstookt, liefst in warmtesystemen met voldoende grote warmtebuffers. wat er nu lijkt te gebeuren is bezopen en dan heb ik het nog niet eens over de grote hoeveelheden hout (uit oerbossen) die per schip worden aangevoerd als bij product van mijnbouw (steenkool, schaliegas/olie, teerzandwinning).

  Biomassa gebruiken voor onze energiehuishouding is prima...,
  maar doe het dan wijs (vergisting/vergassing/warmte).

  Hopelijk dat dat doordringt en dat bio-vergisters onder strikte voorwaarden echt meer ruimte krijgen...,
  houtstook schoner en wijzer gebeurt dan nu...,
  dat elektriciteit opwekken met wind en zon...,
  en warmte halen uit (stook en) elektriciteit en niet meer (onnodig verspillend) andersom.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens. Vergisting van afvalhout levert meer op. Het vereist wel extra trappen in de vergister. Helemaal mooi in combinatie met een installatie die elektriciteit tot waterstof en groengas verwerkt. De meeste vergisters bij boerderijen maken nu een slechte kwaliteit groengas die ter plaatse in een niet zo efficiënte generator in stroom voor eigen gebruik wordt omgezet. Misschien kunnen we een installatie bij Audi kopen, maar met de RUG in de buurt moet het ook zonder de buren kunnen.

   Verwijderen
 3. Goedemorgen,over hout gesproken. Deze week zag ik een documentaire over Populieren bomen, je weet wel waar ze in vroegere jaren klompen van maakten.In mijn ogen waren deze bomen derde rangs en alleen geschikt voor brandhout. Nu blijkt dat het het populierenhout duurzaam is. De planken van deze houtsoort gaan wel net zo lang mee als de ceders. Mijn ervaring met klompen waren niet zo goed, de kappen gingen er van een keer af en dan moest je met een ijzerdraad of een speciale stukje blik het repareren. Ook de slijtage aan de onderkant ging als je er geen stuk rubber onder maakte zeer snel. Andere voordeel was, je kon er proppenschieters van maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klompenmaker was/is een vak...,
   veel (semi-)machinaal gemaakte klompen werden/worden verkeerd gesneden waardoor ze eerder dan nodig is breken.

   Verwijderen