Teller

dinsdag 5 april 2016

05042016

Ik werd getipt door SiKo op Follow The Money, een site voor serieuzere onderzoeksjournalistiek. FTM is een artikelreeks begonnen over de verdeel en heers tactieken van de NAM c.s. in het Groningse.
Dat levert gelijk in het eerste (gratis) artikel interessante leesstof op, ook voor bewoners binnen het gebied, dus ook voor de bezoekers van ’t GP.

Touwtrekken met de NAM: de afhandeling van de Groningse aardbevingsschade
Aardbevingen als gevolg van de gaswinning in Groningen zorgen voor grote schade aan huizen in het noorden van het land.
Gedupeerde Groningers die hun recht proberen te halen, moeten opboksen tegen de machtige Nederlandse Aardolie Maatschappij. Hoe gaat de NAM met hen om? Klik hier voor het artikel over de NAM.

3 opmerkingen:

 1. Goedemorgen, de eerste bevingen ware er al veel eerder, Denk aan het dorp Roswinkel. Toen kwam er een tijd waarin er weinig aandacht aan de trillingen werd besteed, noem het maar een slapende periode. En nu de aardgasreserves op raken staat het weer volop in de belangstelling. Het is niet alleen de NAM die schade de vervolgschade eigenlijk niet wil betalen, de bewoners aan het Eemskanaal maar ook aan de diepenring van Zuidbroek hebben ervaring met de onwil van deze grote ondernemingen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Roswinkel...
   ligt niet in Groningen.

   En in tegenstelling tot hier in het Slochterveld...,
   in Roswinkel is de NAM in 2005 daar gestopt met de gaswinning (na een aanhoudende reeks van relatief zware gasbevingen)...;
   Hetgeen niet wil zeggen dat daar de schadeafwikkeling door de NAM veel beter verloopt.

   Verwijderen
  2. Wim,
   hoogstwaarschijnlijk zijn ook de inkalvingen van kaden, oevers en dijken (grotendeels direct) te herleiden tot niet alleen de gaswinning en bodemdaling maar meer specifiek zelfs tot de gasbevingen die steeds voor korte tijd bepaalde aardlagen (waarop al die zaken rusten of zelfs deel van uit maken) in een staat van liquefaction te brengen waardoor zeer plaatselijk verschijnselen van bodemdaling/objectdaling kunnen plaatsvinden.

   Verwijderen