Teller

maandag 4 juli 2016

04072016

Ik heb geen goesting om veel woorden te gebruiken met het openen van de kroeg vandaag, daarom laat ik het hierbij.

20 opmerkingen:

  1. Goedemorgen, in Vlaanderen geweest Appie :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja inderdaad Ceer, want ik kon het woord ook niet plaatsen. Dit is de betekenis van het woord: Goesting is een Nederlands woord dat voornamelijk in Vlaanderen gebruikt wordt. Het betekent "zin", "lust" of "trek", als in: "Ik heb goesting in frieten". Goesting komt via het Oudfranse goust van het Latijnse gustus. .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goesting is een verbastering van het franse '(avoir du) goût...=>'trek hebben'.
      't Wordt niet alleen in Vlaanderen veel gebruikt (waar het via het verfranste wielerjargon algemene verbreid vond en vindt)...
      het is iets dat ook in Nederland, zeker overal beneden de grote rivieren, dus ook in ons eigen Noord-Brabant en Limburg, een redelijk verbreid begrip was en is...
      (niet in het minst vanwege het in het verleden dominante RK-onderwijs door franse-sprekende nonnen en paters)...;
      'Vlaanderen' begint dus al bezuiden Lek en Waal.

      Voor 'ons' Noordelingen is het vooral een begrip dat tot ons komt via de media en dan nog met name via het moderne cycle-jasgo waarmee sommige sportverslaggevers hun wielen-roots nog extra willen benadrukken en kleur geven.

      Verwijderen
  3. http://www.rtvnoord.nl/nieuws/165059/ChristenUnie-Slochteren-Wethouder-Stok-wees-voornamelijk-naar-anderen

    Niet alleen in Menterwolde komt dus zo in het nieuws...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ab,
    even over gisteren:
    wie weerwoord wil...,
    zal eerst zelf het woord moeten nemen.


    Vandaag wordt de Terras-Top-100 (weer) bekendgemaakt.
    Zojuist de winnaar van vorig jaar gehoord over het wat, hoe en waarom van zo'n verkiezing. Kortweg kwam zijn commentaar neer op het volgende:
    klanten zijn gevoelig voor persoonlijke attentie,
    't moet er uitnodigend uitzien ongeacht weer en verkeer,
    je moet oogcontact kunnen maken met het personeel,
    een persoonlijk praatje
    en uiteraard moet de kwaliteit van hetgeen je er kan nuttigen tenminste aan de verwachting voldoen,"


    Nou en, hoor ik je al zeggen, wat heb ik daarmee van doen...,
    het is hier toch altijd netjes opgeruimd en zo?

    Klopt.
    Maar gisteren klaagde je min of meer over een gebrek aan weerwoord...;
    maar weerwoord kan je alleen verwachten als je zelf het woord voert, aanwezig bent, je publiek omringt met liefst meer zorg en aandacht dan het verwacht.
    Dat heb je jarenlang met veel passie en toewijding gedaan...;
    En met succes. De kroeg zat vaak vol en het was voor iedereen merkbaar gezellig druk en toch wad er aandacht voor iedereen, niet in de minste plaats van en door jou.
    Maar op een gegeven moment kwam de klad erin...;
    je voldeed weliswaar aan de verwachtingen maar voor velen was het nieuwtje er af...; ze kwamen nog wel maar als ze zagen dater niet al te veel te doen was vertrokken ze ook weer snel...; Ook op Internet kan je je aandachtsmomenten maar één keer spenderen en de dag is zo om.

    Tja...,
    toen zodoende de lomperen beetje uit dreigde te raken gingen de bezoekers, ook de meest vaste, meer en meer merken dat het je zwaar viel je éénmanskroeg te vullen en te runnen. Je doet weliswaar nog elke dagtrouw de deur open en spreekt een min of meer uitnodigend woord, maar dat is niet genoeg.
    Je clientèle verwacht meer...,
    tenminste dat wat ze in herinnering hebben hebben aan aandacht, dynamiek en gezelligheid...;
    Maar jou lijkt het inmiddels (en begrijpelijkerwijs) allemaal een beetje te zwaar geworden en bij gebrek aan succes laat je meer en meer de kop hangen. Op een enkele opleving na ziet de bezoeker een vermoeid rondsloffende waard...,
    als ze 'm al zien.
    En als je bezoekers elkaar op straat tegenkomen, kijken ze elkaar bij het passeren van t Golden Peerd meewarig aan en vragen soms de ander: Kom jij daar nog wel eens…, ik al tijden niet meer…, ben wel benieuwd hoe het met Appie gaat; Ja, vroeger kwanm ik daar vaak..., dat waren nog 's tijden...”

    't Kan verkeren...
    en gelukkig voor jou...,
    't kan weer verkeren.
    Maar of je daar de energie nog voorhebt is voor jou misschien een weet...,
    maar voor je klanten een mysterie.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heb even deze reactie die op gisteren is geplaatst hier heen gehaald.

    Anja van Duren 4 juli 2016 09:08
    Goedemorgen,
    Ik snap dat het rustig is hier...het is overal rustig...En Wim om op je bovenstaande reactie terug te komen...de herindeling...het is voor ons wel een heel belangrijk ding. Maar als er bijeenkomsten zijn, is er weinig belangstelling van de burgers..Hoe kunnen we dat kantelen? Ik vraag het maar eens hardop...het is al meerdere keren voorgekomen dat er bijeenkomsten zijn en er weinig animo is. Hoop dan ook dat dit verandert! Zou voor een ieder heel fijn zijn. Maar ik wil je een advies geven. Lees eens het kompas. Dit stuk beantwoord veel van je vragen...Fijne maandag gewenst!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Anja, zelf heb ik een bericht thuis gekregen dat ik uitgekozen was voor burgers met betrekking over het samen voegen van de de 4 Gemeenten het Westerkwartier.

      Hieronder kun je zien hoe het is afgelopen :

      Identiteit, zorg, vitale samenleving en bereikbaarheid bovenaan bij inwoners Westerkwartier

      WESTERKWARTIER – Om de wensen en behoeften voor de nieuwe gemeente Westerkwartier te inventariseren, hebben de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn steekproefsgewijs in mei een enquête uitgezet onder 10.000 inwoners in het Westerkwartier. Het onderzoek is uitgevoerd door Enigma Research in opdracht van de vier genoemde gemeenten.
      Resultaten
      De resultaten zijn gebaseerd op bijna 1.300 respondenten. De meeste ondervraagde inwoners wisten van de aanstaande herindeling, maar niet precies dat deze per 1 januari 2019 in gaat. De opvallendste conclusies zijn:
      Als belangrijkste kernwaarden beschouwen de ondervraagden: zorgzame samenleving, centraal stellen van de inwoner, vitale samenleving, vitale dorpen;
      ‘Zorg en welzijn’ (97%), ‘veiligheid’ (96%) en ‘onderwijs’ (94%) zijn de drie belangrijkste sociaal-maatschappelijk thema’s voor de nieuwe gemeente Westerkwartier;
      Wonen’ (92%) is het belangrijkste ruimtelijk-economische thema;
      De ‘kwaliteit van de woonomgeving’ (37%) wordt, samen met het ‘nakomen van gemaakte af-spraken’ (37%) en de ‘kwaliteit van de voorzieningen in de buurt’ (36%), als het meest belangrijke aspect gezien van de gemeentelijke dienstverlening.
      Identiteit en bereikbaarheid
      Inwoners hechten er waarde aan dat de eigen identiteit van de dorpen behouden blijft. De voorzieningen in de dorpen mogen niet verdwijnen en gemeentelijke loketten dienen bereikbaar te blijven binnen de grenzen van de ‘oude’ gemeente.
      Informatie(voorziening)
      Inwoners willen het liefst via de krant en/of huis-aan-huis bladen(60%) op de hoogte te blijven. 37% wil via enquêtes betrokken blijven bij het samengaan van de gemeenten. Een kwart (28%) vindt dat de dorps- of wijkvereniging bij het fusieproces betrokken zou moeten zijn. 13% is van plan om aanwezig te zijn bij door de gemeente georganiseerde inspraakbijeenkomsten. Meer dan één derde (37%) van de inwoners wil niet speciaal betrokken blijven.
      Het volledige onderzoeksrapport staat op de herindelingswebsite http://herindeling.westerkwartier.nl/.
      Herindelingsontwerp
      De uitkomsten van de enquête nemen de gemeenten mee in het definitieve herindelingsontwerp, dat later dit jaar wordt vastgesteld door de gemeenteraden.
      Vervolgproces
      De komende tijd benutten de vier gemeenten om samen met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties te werken aan een nieuwe gemeente. Onder meer door nog te organiseren bijeenkomsten en via het digitale burgerpanel. Inwoners kunnen zich aanmelden voor het burgerpanel via http://herindeling.westerkwartier.nl/.

      Ook dit zou een mogelijkheid zijn voor Midden Groningen.( gewoon doen!)

      Verwijderen
    2. Goedenavond alle,

      Ja Anja, het mag voor sommigen in de politiek misschien een belangrijk item zijn, maar het is de vraag of het de burger echt iets zegt.

      Mij in ieder geval niets.

      Sikko van Bruggen

      Verwijderen
    3. Sikko, zoals je weet was deze herindeling ook niet onze eerste keuze...maar het vorige college heeft voor deze weg gekozen en daar hebben we het mee te doen! Persoonlijk had ik een andere keuze gemaakt, daar heb ik het ook al eens met je over gehad. Maar dat is niet zo..Ik begrijp je opmerking, maar waar ik me persoonlijk aan stoor, is dat er op facebook of andere social media een een hoop gemekker is soms bij het onbeschofte af, maar als je kunt inspreken, of iets doen dan geeft men niet thuis...erg jammer vind ik dat!

      Verwijderen
  6. In een tijd dat communicatie met de snelheid van internet gaat zijn mensen niet meer ingesteld op de traagheid van de politiek, Anja.

    De processen duren velen (ik wilde 'ons' zeggen, maar ik kan niet voor iedereen spreken) te lang en 'velen' kunnen de aandacht en energie niet opbrengen om processen, inclusief voortraject, te volgen.

    Behalve misschien in geval er onderwerpen zijn die heel direct (in dubbele betekenis) op 'ons' van toepassing zijn.

    Is dat erg? Ja, eigenlijk wel. Is dat begrijpelijk? Ja, ik vind van wel. Is het frustrerend voor de politici en voor mensen die betrokken zijn bij politiek? Absoluut.

    Maar de tijd verander je niet. Je zult je moeten aanpassen of de situatie accepteren.



    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jan, ik had niet geprotesteerd als je ons had gezegd. Ervaar het ook zo. Weet echter niet of ik mij aanpas of voor accepteren ga. Is een beetje hetzelfde. Je moet er mee leren leven. :(

      Verwijderen
  7. SiKo, de afname van het bezoek heeft meerdere oorzaken. Om te beginnen met de eerste, ben geen politicus zoals nu weer bijvoorbeeld in Slochteren die wijst naar anderen, zoek het dus bij mijzelf. Minder inspiratie, meer lol in andere hobby's, en de job die ik heb.
    Andere reden is dat er veel meer plekken zijn waar je een mening kunt ventileren, en die versnippering doet ook deze kroeg geen goed.
    De politiek in Menterwolde is in rustiger vaarwater gekomen, minder reuring, dus ook minder "ramptoeristen" aan de toog. Komt bij dat de herindeling met rasse schreden nadert, minder invloed van huidig bestuur en burger. Het wordt/is een meer van mijn bed show. Een van de nadelige effecten van herindeling.
    ook een reden is de individualisering van de maatschappij. Het is steeds meer en meer ieder voor zich. Niet alleen op de werkvloer, zelfs in gezinnen. Ieder zijn eigen telefoon/tablet en als het kan ook de oordopjes nog in. Heerlijk toch de vooruitgang, wie kan daar nu tegen zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ab,
      je zegt het met andere woorden...,
      maar 't komt op 't zelfde neer.

      Of het vooruitgang is...,
      natuurlijk...
      er is immers nooit een weg terug.

      Verwijderen
    2. Mogen ze de tomtom ook wel eens gaan aanpassen dan...

      Ga nu terug!!

      Verwijderen
    3. keer nu terug...
      of keer nu om...?

      Verwijderen
    4. De boodschap van TomTom: terug! En wel direct.

      Verwijderen
    5. @John

      heb jij blijkbaar een ander soort Tom Tom...,
      één die niet steeds zegt:
      "...keer om alstublieft..."
      "...Keer zo spoedig mogelijk om..."
      "... keer nu om..."


      Tijd voor een softwareupdate?

      Verwijderen
    6. Vrije interpretatie van de inspreekster:-)

      Verwijderen
    7. zelflerende navigatiestem ;-)

      Verwijderen