Teller

dinsdag 20 september 2016

20092016

Op 11 en 12 oktober in Hotel Van der Valk in Zuidbroek krijgen inwoners aan de hand van een ‘virtual experience’ een weergave en daarmee een indruk hoe het windpark N33 (35 turbines) eruit ziet en klinkt in de eigen omgeving las ik in het DvhN.
In Sappemeer is groeiende weerstand tegen een zonnepark las ik ook in het DvhN. Men wil daar niet tegen een vier meter hoge glasbak aankijken. Het geplande zonnepark zal ruim 100 hectare groot worden.

14 opmerkingen:

 1. Lastige materie...men wil van de aardbevingen af...maar wil geen windmolens of zonnepark. En toch zal er alternatieve energie moeten komen. Opties? Kolencentrale? Kernenergie?? Ook dat is geen optie...wie het weet mag het zeggen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. duurzaam opwekken en opslaan (warmte/elektriciteit)
   en vooral minder verbruiken, isoleren dus en zuiniger apparaten gebruiken

   Verwijderen
 2. alle beide opties zien er niet uit.Het wordt tijd om een geheel nieuwe omslagpunt te maken. De techniek is er al, alleen de grootschaligheid is nog niet voor handen. Ik denk dat JP over dit onderwerp meer deskundig is als mij, en daar om geef ik het woord aan JP.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank voor je vertrouwen Wim, maar over welk gebied heb je het? Wat dat aangaat sluit ik wel aan bij SiK, dat minderen het meeste effect heeft. Daarnaast opslag op je eigen erf van zon en warmte.
  En koude kernfusie, maar dat is me nog niet gelukt :)
  mazzelsendemoj!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Koude kernfusie. Voor terrasverkoeling na de klimaatverandering.

   Verwijderen
  2. Terraskoeling,
   dat kan toch ook gewoon met een open koelkast op butagas...,
   handig op dezelfde fles als de terrasheater. ;-)

   Verwijderen
 4. Overigens is Heer Bruin van de drukkerij ook zeer ervaren met allerlei milieu- en energiezaken. Maar ja, die zien we niet zo vaak meer optpeerd :(

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goedenavond, wat bezuinigen aangaat qua stroomverbruik in ons vorige huis had ik toendertijd overal energiezuinige lampen in gedraaid van 75 w. naar 13 w. op dit moment hebben wij overal 3 w. tot 5 w. led lampjes in zitten bij net zoveel licht van 75 w. de vorige huis zaten wij +- goed 5000 kWu per jaar en nu op 2750 kWu per jaar ohja vergeten te zeggen de waterbed had ik per ongeluk lek gestoken :-).

  Met betrekking van een warmtepomp zie ik in eerste instantie vanaf..., omdat ik eigenlijk af wil van gehele gas verbruik. Ik heb intussen een beetje informatie gehoord, maar het blijkt dat deze apparatuur echt slokkers zijn qua stroom gebruik, onderhoud hebben deze apparatuur niet nodig maar over de 10.000 kWh per jaar tja dit betekend dat ik 3 x zoveel zonnepanelen nodig heb wat er nu staat en tja dit gaat mij eerlijk gezegd een stapje te ver...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. kWu moet natuurlijk kWh zijn :-).

   Verwijderen
  2. kWu is volgens de oude NEN-norm ook goed maar geen ISO-eenheid

   Verwijderen
 6. Eigenlijk kost onze energie uit zonnepanelen te veel. Als particulier lukt het nauwelijks om onder de 20 cent per kWh te produceren. Daarmee zijn we in eigen huis wel concurrerend met gekochte stroom, waar een heffing van 13 cent per kWh op zit. Maar verkoop van onze stroom levert geen 10 cent op.
  Daar tegenover staat aardgas, waar we als consument zo'n 60 cent per m3 voor betalen. In die m3 zit 10kWh energie. Als het om verwarming gaat, betalen we dus 6 cent per kWh. Daar kun je gewoon niet tegen concurreren.
  Als je onafhankelijk van het net wilt worden, dan moet je vooral minder energie voor verwarming gebruiken. Isoleren dus.
  Als we willen dat meer mensen, of eigenlijk wij allemaal, minder afhankelijk van fossiele brandstoffen worden, dan moeten we allemaal beter isoleren en aardgas en kolen extra belasten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. Frans,
   je verhaal klopt...
   en toch ook weer niet.

   Uitgaande van onze eigen situatie levert onze installatie grofweg 1.000 kWh/kWp/jaar

   De installatiekosten per kWp c.a. €1.000,oo
   => ≤€1,05/Wp
   let wel dat is zonder aftrek van BTW of enige subsidie.


   Bij een te verwachten levensduur van 20 jaar ('gegarandeerd' voor wat dat waard moge wezen)
   levert dat een kostprijs per kWh op van...
   €1,o5 / 20jaar*1.000kWh ≈ €0,0525/kWh
   Bij een verkoopprijs van 9,8ct/kWh heb je dus c.a 3,3ct winst.

   Hierbij is natuurlijk geen rekening gehouden met rentelasten voor het financieren van de installatie als daar geld voor zou moeten hebben lenen, maar de kostprijs per kWh is absoluut lager dan die van gekochte kWh ongeacht aardgas of stopcontact-energie.
   En met een kostprijs/kWh die lager is dan die van gekocht aardgas nu.
   E.e.a. is dus ook nu al lonend...,
   zeker als je voldoende panelen zou kunnen neerleggen/ophoesten om je aardgasbehoefte te vervangen, maar dan heeft een gemiddeld gezin al gauw behoefte aan meer dan 120 panelen (extra).

   Verwijderen
  3. =>
   €1,o5/Wp <=> €1050,ookWp
   =>
   €1050,oo / 20jaar*1.000kWh ≈ €0,0525/kWh

   Verwijderen