Teller

maandag 10 oktober 2011

10102011

Ik las in het DvhN dat Engbert Gruben het gevoel krijgt dat dit college liever in stenen investeert dan in mensen. De PvdA fractievoorzitter Gruben is niet te spreken over de begroting 2012, die het college van Menterwolde heeft gepresenteerd. "Wij presenteren u een sluitende begroting, waarbij wij de maatschappelijk zwaksten in onze gemeente hebben ontzien", schrijft burgemeester Eduard van Zuijlen over de begroting. "Vol trots meldt hij dat de zwaksten worden ontzien. Dit zijn loze woorden. De mensen die het ’t hardst nodig hebben, krijgen een dikke tik", foetert Gruben. Een greep uit de geplande maatregelen: afschaffing regeling voor chronisch zieken en gehandicapten, voor minimaregelingen invoering van een drempelbedrag van 120 euro, afschaffing van de automatische regeling voor duurzame gebruiksgoederen (eens per drie jaar is 600 euro beschikbaar) en versobering participatiefonds. Van Zuijlen zegt de burger niet te zwaar te willen belasten. "Daarom stijgt de onroerendezaak belasting met 2 procent.Voor de rioolrechten en afvalstoffenheffing stellen we geen verhoging voor." Het pakket aan bezuinigingen is noodzakelijk om de begroting sluitend te krijgen. "Anders hadden we een tekort van een miljoen Euro gehad", zegt de burgemeester. Gruben vindt het vreemd dat er drie ton, Rijkswaterstaat stelt dit bedrag beschikbaar, wordt gereserveerd voor de reconstructie van de Buitenweg in Noordbroek. "Drie ton voor klinkers, voor een weg waar een paar boeren wonen." Gruben: "Dit rechtsliberaal college helpt het sociaal beleid, dat altijd goed was, om zeep." Uit FNV-onderzoek, begin 2010, kwam Menterwolde met Breda, Doetinchem, Hengelo en Nijmegen als de meest sociale gemeente van Nederland uit de bus.

De discussie over het "opdelen" van Menterwolde gaat ook vandaag in het DvhN nog even door met de voorzitters van de dorpsraden, Het zal de voorzitters welhaast worst zijn of hun dorp nou bij de gemeente Menterwolde blijft horen of niet. In reactie op het voorstel dat Marc Hesp in de krant deed om de gemeente op te heffen, halen zij hun schouders op. Ook Hesps verdeling Noordbroek en Zuidbroek bij Hoogezand- Sappemeer, Muntendam bij Veendam en Meeden bij Oldambt, kan nauwelijks rekenen op verhitte reacties. "Voor ons dorp maakt het denk ik weinig uit", zegt Dick Huisman uit Noordbroek. "Wij zitten nu aan het voeteneind van de gemeente. Of we nou bij Hoogezand zouden horen, of bij Slochteren of Oldambt, aan het voeteneind blijven we.Het enige probleem lijkt me dat het gemeentehuis nog verder weg komt te liggen. "Huisman vraagt zich wel af of een herindeling überhaupt heil brengt. "In den lande zien we dat grotere gemeenten alleen maar duurder zijn." Aize Tolsma (Meeden) zegt over Hesps woorden: "Slaat nergens op. We zijn nog lang niet zover. Ik zie ook wel dat er eind komt aan Menterwolde, maar zolang het gaat, gaat het." Meeden bij Oldambt? "Dat lijkt mij de meest logische partner. We hebben wel iets met Westerlee. Maar de grens tussen Oldambt en de veenkoloniën loopt precies door ons dorp, dus we kunnen ook bij Veendam. Ik denk niet dat er veel voorkeur is." "Menterwolde heeft haar langste tijd als zelfstandige gemeente wel gehad", meent Wil Keesom uit Zuidbroek. "Maar ik weet niet welke bedoeling Marc Hesp precies heeft met zijn kreet. Die neem ik niet voor mijn rekening. Waar Zuidbroek aansluiting zou moeten zoeken, weet ik niet. Ik heb niet het idee dat er veel sentimenten leven onver welke grote buur de beste zou zijn. Het is ook nooit een topic geweest." Jacob Songs (Muntendam): "Veendam lijkt me geen gelukkige partner. Er schijnt in het verleden nogal wat frictie te zijn geweest. Als Menterwolde toch verdwijnt, dat zal best gebeuren, dan zie ik meer in een gemeente Pekela, Veendam, Muntendam." Of dit leeft, weet Songs niet. "Maar we gaan het er in de dorpsadviesraad over hebben. En dan zien we wel wat er op ons afkomt."

23 opmerkingen:

  1. Goedemorgen, wat een lap tekst. Ja Engbert blijft socialist, zeker nu zijn partij weleens inde gevaren zone kan komen. Zijn scherpe bewoording zijn alom bekend. De herverdeling van de gemeenten leeft niet in de dorpen las ik. Geen wonder wie van de drie is de minst kwade.
    Of zoals Ramzi Schaffy het al zong; Wij zullen doorgaan, met of zonder de gemeentelijk herindeling. Maak er ondanks de regen een goede dag van!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vanuit het regenachige Amsterdam, Ik denk dat je niet moet onderschatten hoeveel het kost een gemeente weer op te delen. Dat begint al met het uit elkaar trekken van archieven, regelingen, bestemmingplannen en het eindigt met het verdelen van de veldkennis die iedere besturder en ambtenaar in de gemeente heeft opgebouwd. Ben het verder wel met Leon eens dat ook Noord- en Zuidbroek en Meeden de afgelopen decennia vooral op Veendam zijn georienteerd. De tijd dat half Noordbroek uitliep naar de Adrillentjemarkt is al lang voorbj.
    Ik denk dat voor (de merderheid van) het college de wens de vader is van de gedachte. Het gemeentelijke apparaat is verouderd, de bestuursstijl is niet meer van deze tijd, er is een grondige reorganisatie nodig, en dan maar liever de sprong naar voren, Nieuwe tijden, nieuwe mensen, maar nog niet echt nieuwe ideeen. We zullen zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goedemorgen.

    Appie, het valt mij op dat de twee signalen die ik zaterdagmorgen kreeg -en doorgaf hier aan de bar- ook door de dorpsraadvoorzitters zijn genoemd; het zal ze welhaast worst zijn bij welke gemeente de dorpen horen en het gevoel "het voeteneindje" te zijn/worden.

    Die "enquete's" van mij moet je niet onderschatten (dat doen dorpsraadvoorzitters ook niet) ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jan, ik onderschat jouw enquete's helemaal niet, sterker nog, onderschat je nergens in. Voor je naast je schoenen gaat lopen, onderschat niemand, want het is niet aan virtuele kroeghouders om mensen op hun waarde te schatten. Zou niet eens weten welke criteria ik zou moeten hanteren om tot een goed oordeel te kunnen komen. Ieder vogeltje zingt zoals ze is gebekt en een koor heeft veel stemmen nodig om het publiek te amuseren. Voor het Golden Peerd is dat niet anders, de laatste dagen liepen de bezoekersaantallen weer aardig op, ook de reacties, maar hielden geen gelijke tred met diegenen die hier een kijkje namen. Als 10% van de klanten een reactie zou geven iedere dag, dan werd het hier een dolle boel. Ik ga de hort op, het woord is aan de klant!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. goedemorgen. De werkzaamheden zijn begonnen aan de Middenweg. De frees is aan het werk.


    Over de sociale achteruitgang in menterwolde: Gruben zit in de oppositie en om dan nog enigzins zichtbaar of hoorbaar te zijn moet je dingen soms extra scherp maken. Maar de pvda zit niet in het college, dus heeft ook geen voorstellende rol meer. Ze kunnen alleen proberen om meer gelijk gestemden voor hun voorstel te krijgen in de raad. (als zij een voorstel indienen)
    Ik ben nog niet onder de indruk. Iedereen moet inleveren. En dan vervallen er ook dingen voor de laagste inkomens. Het waren immers extratjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Goedemiddag!
    Eigenlijk blijkt al uit die uitslag van dat FNV-onderzoek dat we hier structureel veel meer uitgeven aan die PvdA-stokpaardjes dan elders. Het is dus niet zo vreemd dat ook daar gesneden wordt in tijd van bezuinigingen. Het zou pas echt nieuws zijn als Engbert Gruben dit niet vanaf de DvhN voorpagina zou roeptoeteren.
    Benieuwd of DvhN hierover ook nog anderen een plekje in de krant gunt.

    Over de herindelingsdiscussie: ik ben wel blij dat deze gevoerd wordt. Dat was het doel van onze fractie. Daarbij hoop ik dat ook de andere partijen er iets over melden in hun Algemene Beschouwingen. Die zijn er immers voor bedoeld om een politieke visie neer te leggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Klik hier voor een foto die Jan de wereld in tweette van een paar chauffeurs van tractoren die toch door Zuidbroek wilden en van een koude kermis terugkwamen. Borden negeren is meestal niet verstandig.

    Dit is tevens een proef om een link te geven in het reactieveld. Frans gaf gisteren een link met de voorbeelden. Zal mij benieuwen of het gelukt is.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Marc, correctie. Het bericht stond op de voorpagina van het regiokatern. Dit om misverstanden te voorkomen. Een ieder weet, zeker jullie oud-fractielid Henkie, dat ik een Pietje Precies ben.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Appie, het is zeker gelukt heb de foto gezien.
    Lachen!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat dhr. Gruben even vergeet is dat reconstructie van de Buitenweg extra urgentie krijgt i.v.m. het wegvallen van de brug Galgeweg als gevolg van de keuze voor een klaverblad. De bijdrage van RW is een compensatie daarvoor. Het niet reconstrueren betekend geen bijdrage RW en een onmogelijke situatie voor agrariërs, een nog altijd zeer belangrijke (zo niet essentiële) bedrijfstak in onze gemeente.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. -Chris Ubels- Het opknappen van het slechte deel van de Buitenweg is geen alternatief voor het verdwijnen van het viaduct aan de Galgeweg en zo kun je het dus ook niet verkopen. De enige juiste compensatie en veel eerlijker is omdat geld in een echt alternatief te steken. Het viaduct verplaatsen richting het noorden of een kleine tunnel aanleggen onder de N33 door voor het normale landbouwverkeer en de fietsers die daar ook veel gebruik van maken. Grotere landbouwmachines -combines en bietenrooiers- die slechts een korte periode in het seizoen worden gebruikt kunnen wel een alternatieve route nemen. Het niet opknappen van de Buitenweg levert ook geen onmogelijke situatie op voor landbouwers maar kan voor een enkeling als lastig worden ervaren.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Willem, het opknappen zal toch niet als lastig worden ervaren? :)

    Als je wilt zeggen dat opknappen van de Buitenweg geen prioriteit heeft ben ik het niet met je eens.

    Een tunnel of een verplaatst viaduct zou natuurlijk prachtig zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. -Chris Ubels- Mij geen dingen in de mond leggen die ik niet heb gezegd. Zeker zal het opknappen niet als lastig worden ervaren maar dat achterwege laten levert voor landbouwers geen onmogelijke situatie op en dat heb jij wel beweerd. Ik heb ook niet gezegd dat de Buitenweg geen prioriteit zou hoeven hebben -voor mij is dat misschien wel zo en we hebben aan het bewuste slechte deel wel een perceel liggen- maar dat het op generlei wijze een alternatief is voor het verdwijnen van de route via de Galgeweg en het ook een beetje krom is om daar geld van rijkswaterstaat voor in te zetten en dat te verkopen als compensatie voor het verdwijnen van het viaduct. Je zult niet kunnen ontkennen dat gedupeerden daarmee niet zijn geholpen.

    Ben het volledig met je eens dat een tunnel of het verplaatsen van het viaduct prachtig zou zijn. Jij zit inmiddels op een plek dat je daarvoor meer kunt doen dan een gewone burge als ik er eentje ben. Dus reken ik op je. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Begroting 2012

    De ontwerp begroting 2012 van de gemeente is te downloaden van de website van de gemeente:

    "Begroting"

    BeantwoordenVerwijderen
  15. goedenavond....

    dhr gruben zegt het terecht, hoezo iedereen moet een steentje bijdragen aan de bezuinigingen, van een kale kip kun je niet plukken, wanneer je van het minimum moet rondkomen ben je een behoorlijke kale kip. beter is het de mensen die wel wat extra's kunnen missen wat meer te laten bijdragen.
    enige wat ik dan hoor is, maar ik betaal al 52% belasting, ik zou blij zijn als ik 52% betaalde want dan verdiende ik ook genoeg! ik ken mensen met gezin die van 1040 moeten rondkomen en die moeten ook een steentje bijdragen? waarvan dan? wortelplakken?

    Buitenweg: onze landbouwer aan het woord:-)

    bloem

    BeantwoordenVerwijderen
  16. De extra's (hoe ik ze ook gun) waren in deze gemeente in het leven geroepen in goede tijden. In een andere gemeente krijg je het niet(of weer anders). In een tijd dat het allemaal wat slechter gaat moeten die extra's misschien nog eens overwogen worden.
    Ik lees ook dat de gemeente de technische haalbaarheid van een 2e brug gaat onderzoeken. Ik kan het antwoord al wel geven. Technisch haalbaar, echter financieel.....
    De Buitenweg mag wel aangepakt worden. Een trekker heeft geen last van een opstaande klinker, alleen een motorblok van een auto wel. En als iemand er nu stuk rijdt dan kan hij de schade claimen. Dat het viaduct vervalt denk ik dat menig landbouwer meer verdriet heeft. Even een viaduct verplaatsen is nogal prijzig.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Het staat wel ongeveer op die wijze in de begroting:

    De kruising A7/N33 zal als een klaverbladconstructie worden uitgevoerd. Het college is hier uitermate verheugd over.
    Consequentie hiervan is wel dat onze bijdrage voor de verdubbeling 2,4 miljoen euro zal
    bedragen.
    Door de realisatie van het klaverblad zal het viaduct Galgeweg verdwijnen. Het realiseren van een alternatief voor dit viaduct blijkt niet haalbaar.
    Hierdoor komen we weer terug op de eerdere afspraak met Rijkswaterstaat, dat het slechtste deel van de Buitenweg in Zuidbroek wordt gereconstrueerd, als compensatie voor het verdwijnen van het viaduct.
    Hierbij neemt Rijkswaterstaat de kosten van fundatie voor haar rekening en de gemeente die van de verharding.

    Ik denk dat het net zo goed een bijdrage in een nieuw zwembad had kunnen zijn, want de relatie met de Buitenweg zie ik ook niet zo. Hooguit vanuit de redenatie "daar zeuren de boeren ook over, geef ze dat dan maar".

    Ik persoonlijk zou het geld liever opzij zetten voor een tunnel of nieuw viaduct want ik heb een hekel aan doodlopende eindjes. Het college ook las ik, want die wil inzetten op "veilige, aansluitende fietsroutes". Jammer dat ze er eentje weg laten halen voordat er plannen zijn uitgevoerd voor nieuwe.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Een soortgelijke contructie zien we ook in Gieten, een prachtige klaverblad aan gelegd. Helaas geld dit niet voor iedereen, want er staan files op de kruisende N. weg. Hebben we de juiste techneuten nog wel of zijn ze slordiger geworden. (Dit is zomaar een zijsprong gedachte van mij)

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Wat me opvalt is dat een aantal rioleringsprojecten die eerder wel op de begroting stonden er nu niet meer staan. Zijn die gelden er nog of zijn die opgegaan in algemene middelen? En liggen deze projecten eerst weer op de bovenste plank?
    Weet iemand hoe dit werkt?

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Veel Peerders weten de stal weer te vinden, doet mij deugd dat het hier weer gezellig druk is. Ik heb dankzij de link van Frans ook de begroting vluchtig in ogenschouw genomen van Menterwolde. Er viel dus nog wel wat te bezuinigen blijkbaar. Ik denk dan, waren we eerst te scheutig op allerlei terreinen of zullen mensen, maar ook het onderhoud van de openbare ruimte en aangezicht daarvan pijn moeten lijden om maar enkele voorbeelden te noemen. Ben benieuwd naar de voorstellen van de oppositie, Gruben gaf al een voorschot door aanmerkingen te maken, nu is het wachten op de alternatieven, want de begroting zal wel sluitend moeten zijn.

    BeantwoordenVerwijderen