Teller

zaterdag 25 februari 2012

25022012

Ik las vanmorgen in de krant dat een inwoner van Menterwolde de komende week een gesprek heeft met wethouder Matty Siersema over het zwerfvuil dat her en der in onze gemeente ligt. Mijn vraag: "Ligt er bij u ook veel zwerfvuil en/of illegaal gestort afval in de woonomgeving?"

30 opmerkingen:

  1. Goedemorgen.

    Appie, sinds de herinrichting van de Spoorstraat hebben we een grote plantenbak/verkeersgeleider voor de deur (plm. 15 bij 1,5 meter).
    Dat blijkt een enorme vergaarbak van zwerfvuil.
    Allerlei lege verpakkingen (van de snackbar, plastic flesjes, papieren drinkpakjes, bier- en energydrankblikjes) en andere rommel blijft er in liggen of wordt er door passanten ingegooid.

    Af en toe haal ik een groot deel er uit, want een ander doet het niet.

    Het is de vierde zaterdag van februari, dus in Zuidbroek kan het oud papier bij de weg.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goedemorgen,Jan bedankt voor de tip. Zwerfvuil, is dat lege verpakkingen, autobanden en opblaasboten?
    Lege verpakkingsmateriaal, daar heb je in de grijze container wel plaats voor. Iets anders word het met velgen en banden of opblaasboten en kinderbadjes. Moet jij ook al komt het niet bij jou vandaan dit ook opruimen c.q. naar de stort brengen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jan wanneer het allemaal in die bak beland is dat toch geweldig. Zwerft het in ieder geval niet over straat. Dat jij het opruimt is natuurlijk geweldig maar je kunt volgens mij ook even naar de gemeente bellen met de dwingende vraag de plantenbak leeg te halen. Zeg maar dat ik het wel betaal. Heb net de jaarlijkse rekening weer binnen gekregen om in de hele gemeente de rotzooi op te ruimen. TOM

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goedemorgen, zwerfvuil tja weinig last van in ieder geval komen hier 2 keer per week 5 personen door het dorp om te gaan schoffelen en mocht hier iets van zwerfaval liggen nemen zij dit mee, trouwens westerkwartier wie aan gesloten is bij novatec waar deze personen voor werken ziet het allemaal keurig uit, en volgens mij hebben jullie toch wedeka? Het lijkt mij een koud kunstje voor één van de wethouder's even kontact te hebben met deze organisatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. goedemorgen


    zwerfvuil tja kijk maar eens naar het fietspad tussen Veendam en Muntendam.......blikjes chipszakken etc, maar ook gewoon in het dorp hoor........

    Soms zie je op de weg nr Trips grotere stukken liggen zoals een bank of zo......

    Meestal als er zwerfvuil klein voor mijn hus ligt pak ik het ook even op ....


    Martje

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Van de week nog gezien

    drie volle vuilniszakken (elektra-slop aval en ander ongemak) in een slootje langs de Garsten (OZ).
    Gebeurt regelmatig.
    Een paar maanden terug gedumpte plate (asbest) aan het eind van de Garsten in het eerste bospdad van Uiterburen.
    Oude tuin-stoelen en tafels (en dan bedoel ik niet de stoelen die na de dooi door het ijs heen zijn gezakt) in de Spoorsloot.
    En in onze voortuin liggen elke week weer lege blikjes, flesje, snoep- en chips-zakjes en af en toe ook halfe bakje patat, aangevreten Big-mac (met verpakking, etc., en dat is nog enmkel en allen onze tuin, bij de buren beland er ook meer dan genoeg.

    Snappen doe ik het niet echt maar blijkbaar hebben sommigen thuis geen afval bak of zijn ze te zwak om zo'n zakje/blikje zover mee te slepen, En als je geen honger/trek hebt, koop dan gewoon geen rommel bij de Mac, hoef je het ook niet aangevreten weg te gooien, scheelt ons opruimen en ongedierte.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Tja, wat kan ik zeggen, Woon in een keurige buurt in een keurig dorp maar hier tegenover staat een tiental dozen met oud papier. Da's niet scoren voor de VV Meeden (en ik ben benieuwd wanneer de eigenaars het gaan ophalen!

    Neen, dat van mij stond/staat nog binnen ;o

    Fijne dag allemaal!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wen er maar aan, want als diezelfde Matty haar zin krijgt dan krijgen we diftar en zal de troep alleen maar toenemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Naast het zwerfafval, vind ik de hoeveelheid hondenpoep abnormaal. Ik vraag mij af of meer mensen zich hier zo aan ergeren en of wij samen niet iets kunnen doen tegen deze vieze bende. Het is toch te zot dat we dat over onze kant laten gaan? Laten die lui de rotzooi zelf opruimen.

    Ikzelf spreek mensen erop aan wanneer ik ze betrap. Helaas gebeurt dit zelden of nooit. Soms blijf ik wel even extra opletten als ik iemand met een hond zie lopen. Wanneer meer mensen dit in de gaten houden en mensen erop aanspreken, wordt het voor de "baasjes"steeds onplezieriger de hond uit te laten op deze manier. De gemeente heb ik ook gemaild, maar hun bijstand zal per brief aangevraagd moeten worden denk ik.
    J. Spakman

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Goedemiddag, nadat ik het had gehoord via de pers dacht ik bij mezelf direct niet gaan reageren op dit bericht:

    Bestuurder van dodelijk ongeval A7 Scheemda langer vast.

    Scheemda – Het voorarrest van de 20-jarige bestuurder van het ongeluk op de A7 met dodelijke afloop op 8 februari is met negentig dagen verlengd. Het openbaar minister legt de bestuurder doodslag ten laste. Na een dollemansrit crashte de man bij Scheemda met drie meiden in de auto. Een 16-jarige meisje uit Veendam kwam daarbij om het leven.

    Normaal moet gewoon zoiets gaan bezinken tenminste dit is mijn gedachte hierover, het is natuurlijk een goedezaak om dit ventje 90 dagen erbij krijgt, maar dan………….vul zelf maar in zeg ik.
    Ik hoop dat deze ventje in mijn ogen een terechte straf gaat krijgen.

    Het gaat redelijk goed met m’n dochter zij is voorzichtig aan het werk gegaan 2 uurtjes en echt niet langer, maar ik zeg meid dan heb je een beetje afleiding mss dat dit jou helpt toch? zij heeft eerst 1 week vakantie en dan hoop ik van ganse harte dat zij haar school weer spoedig zal herstellen.
    En dan haar vriendinnetje gaat ook redelijk de goede kant weer op en ook hier hoop ik op dat ook zij spoedig gaat herstellen voor de W.P.

    Tot zover mijn mededeling over dit onderwerp.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Chris ik had het inmiddels ook al gelezen het bovenstaande.......


    wat betreft de hondenpoep, het is weer bar en boos in Muntendam, sommige straten pfffffffff....
    zelf heb ik altijd een zakje mee is dat nou zo moeilijk ........

    BeantwoordenVerwijderen
  12. VB, in welke gemeente is de hoeveelheid sluikstort toegenomen na invoering van diftar? En als het over zwerfvuil gaat, de schoolkinderen zullen hun verpakkingen toch niet uit hun handen laten vallen omdat hun moeder geld vraagt als ze het in de vuilnisbak gooien?

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Nee Frans, dat laten ze onderweg wel ergens vallen, zodat de medeburgers het kunnen oprapen en in de grijze bak doen. Waar straks dus voor betaald wordt.
    Dit is het samenopweggevoel. Als ik mag kiezen, dan heb ik toch liever de grondtekst van PvdA.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. oud papier weer niet opgehaald. Vanmorgen om 8 uur bij de weg gezet en om 6 uur weer binnen gehaald. Het gaat nu in de container. Ben er stront flauw van. Er is meer blijven staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Zonnestraal even bellen met Matty , want in haar mooie praatjes heeft ze het ook over oud papier. Overigesn wel lachwekkend de klankbord groep afval in Menterwolde. De mensen in de klanlbordgroep hebben geen flauw benul waar ze over praten als het om afval en de verwerking ervan gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. -VB- Ik denk ook dat je met diftar ook meer illegaal gestort afval gaat krijgen. In sloten langs sommige wegen is het nu al een bende. Vroeger als ik illegaal gestorte spullen zag dan bracht ik het naar het brengstation aan de Klaaswoltjerweg maar nu moet je betalen in Muntendam en dat gaat mij te ver voor de rotzooi van een ander. Wat het opruimen van zwerfvuil aangaat kunnen velen een voorbeeld nemen aan Matty. Tijdens werkzaamheden op het land heb ik zicht op de Nieuweweg en zie ik haar regelmatig van de fiets stappen en neemt ze zwerfvuil mee. Zij doet dat al jaren.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. VB, de klankbordgroep gaat niet over de verwerking van afval, maar over het verzamelen van afval en het terugdringen van de hoeveelheid afval en de daarmee gepaard gaande kosten.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik noem blikjes en afval van de Mc Donald geen zwerfafval, hoewel het natuurlijk wel zwerf afval is. Maar het afval van deze categorie wordt veelal veroorzaakt door onnadenkendheid of onverschilligheid. Het wordt gewoon op straat gepleurd zonder er verder bij na te denken. Ter stond een probleempje oplossen zullen we maar zeggen. Afvalzakken, bankstellen, en bouw afval krijg je volgens mij wanneer burgers er van af willen en er niet voor willen betalen. Dat los je niet op met diftar. Diftar maakt het alleen maar erger. Daar zijn genoeg voorbeelden van. Dat je er weinig over hoort heeft een andere oorzaak. TOM

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Tom, terwijl VB nog aan 't zoeken is naar gemeenten waar diftar het sluikstort probleem heeft verergerd, kun jij misschien alvast één van die vele voorbeelden noemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Frans

    Als je afvalreductie wil bewerkstelligen is het zeker van belang om je te verdiepen in de verwerking ervan, alleen op deze manier zal er kostenreductie plaatsvinden. Mooie praatjes over een milieukar en inzamelen van glas e.d is grote kolder. Elke afvalverwerker wil een totaalpakket omdat afval wat gescheiden aangeleverd wordt de meeste winst opbrengt. Ook een misverstand om te denken dat diftar zal leiden tot minder afval omdat het volume aan afval met of zonder diftar gelijk zal blijven. En de klankbord groep is gewoon een wassen neus, mensen mogen er wat van vinden maar de besluiten staan al vast.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. VB, het ging over zwerfvuil/sluikstort en jij zei dat dat zou toenemen door diftar en toen vroeg ik of je daar een beetje bewijs voor had. Vervolgens kom je met nog een aantal beweringen die misschien wel, misschien niet waar zijn, maar niet gaan over het verband tussen diftar en zwerfvuil/sluikstort.
    Discussie over je andere frustraties lijkt me ook interessant, maar dat komt later wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Als we op 17 maart met z'n allen zwerfvuil gaan opruimen, zal blijken dat een flink deel ervan bestaat uit weggegooide of per ongeluk gevallen en vergeten op te rapen drankverpakkingen. Onder andere kleine plastic flessen. Geschat wordt 15% van het volume van het zwerfvuil. Als op die kleine petflessen ook statiegeld zou zitten, zouden we van die 15% mooi af zijn.

    Een echte held kiest statiegeld

    BeantwoordenVerwijderen
  23. In Canada hebben ze op blik en alle flessen ook alchoholische bv Jenever statiegeld,,,, je ziet daar dus ook amper van dit soort zwerfvuil

    en hebben ze her notabene plannen om het statiegeld er af te halen......

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Ook in de VS maken ze zich al lang druk om zwerfafval. Zie het stuk uit 2006 over statiegeld in Californië. Al lang geleden betaalde de stad New York voor ingeleverde blikjes. Voor de stad een manier om van het zwerfvuil af te komen. Voor junks een bron van inkomen. Zo zou het hier ook werken: sommigen zijn ook met statiegeld niet te verleiden hun flesje te bewaren en in te leveren. Maar er zijn er altijd wel die voor een dubbeltje van de fiets stappen of er zoals op het strand speciaal op uittrekken. Doe je het niet voor het milieu of de wereld, dan toch wel voor het geld.

    Statiegeld Californië

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Zonnestraal, ze nemen bij ons in de straat een andere route. Kwamen ze eerst van oost naar west, nu van west naar oost. Zodat de bijrijder de pakketjes niet ziet. Zo doende zijn ze bij ons ook diverse keren onze deur voorbij gereden zonder het papier in te laden. Dit keer was het een oud collega op de ophaal wagen die weet dat ik altijd oud-papier lever.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. In sommige stukken van Muntendam halen ze ook geen oud papier op. Dat moet je dan zelf naar de school brengen. Of naar de overvolle container bij de Supercoop. En als je dat niet kunt en geen buren hebt die dat voor je doen, dan gewoon in de grijze container. In Meeden rijdt de VV trouw eens in de maand. Ik weet niet of ze de tien dozen waar JP het over had, gemist hebben of dat ze al geweest waren. Maar de VV komt maar eens in de maand. Daarnaast breng ik mijn oud papier twee keer in de maand naar de container bij het tankstation. Geen flauw idee waarom de kerk en de Mieden ook nog eens in de maand een container hebben staan. Zal wel eerder met geld dan met gemak voor de bewoners te maken hebben. Ook in Meeden gooien sommigen eens in de twee weken hun oud papier in de grijze container. Weg is weg.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Ik ga slapen, misschien wel uitslapen als ik de biologische wekker stil kan krijgen, dus echt vroeg opstaan voor de fotoquiz is voor eigen risico. Welterusten.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Frans,geen flauw idee waarom de kerk en de Mieden ook nog eens in de maand een container hebben staan. Zal wel eerder met geld dan met gemak voor de bewoners te maken hebben, Daar worden activiteiten zowel voor ouderen als jongeren mee gefinancierd. Wel een beetje optimistisch blijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  29. JK, gefeliciteerd het is inderdaad het laatste huis aan de linkerkant van Galgeweg komende vanaf de Heiligelaan.

    BeantwoordenVerwijderen