Teller

dinsdag 26 maart 2013

26032012

De discussie over het Outletcentrum laait ook weer op, las ik in de krant. Het ziet er naar uit dat de provincie de mogelijkheden voor een Factory Outlet Center (FOC) in Winschoten bekijkt. "Ik weet van niets", zegt PvdA-wethouder Klaas van Leeuwen (Oldambt). Bronnen melden dat de VVD in Provinciale Staten "Zuidbroek" laat vallen. De liberalen hebben deze locatie bij deA7/N33 nooit heilig verklaard. De locatie Zuidbroek mag dan voor de modebranche in de regio concurrerend zijn, de komst van netto honderden nieuwe banen en 1,5 tot 1,7 bezoekers is voor Oost-Groningen niet niks. De provincie zoekt naar oplossingen. Daarbij is Winschoten in beeld. Voorwaarde is dat projectontwikkelaar Revascom zijn Designer Outlet Noord-Nederland op een andere locatie wil neerzetten. Jaap Oudendijk, mede-initiatiefnemer en consultant voor Revascom, sluit dat niet uit. "Afgelopen Vrijdag zouden we om tafel. Ik snap dat de provincie na het vertrek van GroenLinks uit het college, eerst intern orde op zaken stelt." PvdA en VVD in Provinciale Staten willen toch naar mogelijkheden zoeken om de werkgelegenheid in Oost-Groningen te versterken met een outletcentrum. Daarvoor moet dan wel een concept worden bedacht dat het verlies aan banen in de regionale modebranche zoveel mogelijk beperkt.

Appie denkt: De PvdA (Lees Moorlag) in de provincie is om. Het FOC mag nu wel, maar dan wel een paar kilometer van Zuidbroek verwijderd. Zijn dan alle tegenargumenten plots niet meer geldig die men had? Best apart toch? Persoonlijk vind ik het prima als het niet bij Zuidbroek komt, Scheelt een hoop verkeersoverlast, maar begrijpen doe ik de move van Moorlag en zijn aanhang niet. Zal niet de enige zijn. Hogere politiek is het, en dat gaat een simpele kroeghouder boven de pet, maar hier zullen vandaag wel een paar mensen aan de bar komen die mij de logica kunnen uitleggen.

14 opmerkingen:

  1. Goedemorgen, die plannen voor een outlet in Winschoten lagen er al langer. Er was namelijk een aanvrage om een outlet op het Brull terrein te bouwen in Nieuweschans. Mocht niet wel in Winschoten. Dus zonder in herhaling te vallen, het groene licht voor Winschoten was er al.
    Waarom de middenstand van Veendam en Hoogezand daar niet in verweer komen is mij een raadsel. Krijgen ze met deze locatie geen mindere omzet?
    Want dat was de motivatie om geen outletcentrum in Zuidbroek te dulden. Rare mensen die noordelingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goedemorgen allemaal. Alhoewel het is helemaal geen goede morgen. Drama’s waren het gisteren in Veendam. Vandaag maar eens een dagje rust. Zoveel ellende gisteren, hoeveel kan een mens verdragen. Heb er niet van kunnen slapen vannacht. Veendam failliet, je bedenkt het toch niet. Hoe heeft het kunnen gebeuren. Vrachtauto’s vol met geld zijn niet genoeg geweest om het cluppie in de beentjes te houden. Nooit geen Lange leegte meer. Gebeurd is het met het samen zingen over de Lange leegte. Nooit meer samen janken in de kantine wanneer Veendam weer eens verloren had. Tjonge jonge jonge er is wat af gesnotterd op de Lange leegte. Het laatste icoon wat ons mooie Oost Groningen nog rijk was is passe. En Appie …….die begint over een Outlet in Winschoten wat er toch nooit komt. Appie had je nu voor deze ene keer het eens niet kunnen hebben over dat domme outlet. Dat outlet is een hersenspinsel van een paar snelle jongens zonder poen. Komt er toch niet. Kunnen nauwelijks de benzine voor de auto betalen. Appie vandaag is het Veendam The day after. TOM

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mogguh lui!

    Tja, de BV Veendam.
    Triest voor de supporters maar het bedrijf lag al een tijdje in coma. De afgelopen en de komende jaren is er structureel zo'n half miljoen te weinig verdiend. Of gekregen.
    Wat ik niet begrijp is waarom de gemeente het stadion niet een paar jaar voor 1 euro heeft verhuurd. Nu staan ze in de lijst debiteuren met kans op nul euro, hebben ze er een stel werklozen bij en verliezen ze een merknaam die, weliswaar niet altijd positief, wel mensen in beweging bracht. En staat er een gebouw met een paar sportvelden waar ze vermoedelijk ook weinig aan over houden, integendeel, het kost geld. Al is het maar voor de bewaking.

    Maar wie weet komt er nog een paashaas met een paar gouden eieren. Emmen heeft het (wederom)gered, dus dat zal de volgende exit wel worden. Nog even en alle clubs staan in het linker rijtje....

    Wat het FOC betreft: vriendjespolitiek! Winschoten ligt verder van Stad en er komt meer (Duits) bezoek dan in Veendam. En de winkels in Winschoten hebben het zo druk, die zullen die omzet niet missen ;? Of ze denken: het zuigt aan en trekt mensen naar ons centrum, als we dat wat aantrekkelijker kunnen maken! Kweeniet, maar Zuidbroek is kennelijk besmet. Zonde.

    Vrijdagavond zijn we even naar Appingedam geweest. Naaimachine naalden nodig en benieuwd. Koopavond, hoge verwachtingen (en vage herinneringen aan koopavonden een jaar of tien geleden met mijn zus die toen in Schildwolde woonde) Wat een afknapper...
    OK, het was snijdend koud, maar om zeven uur was de helft van de winkels of gesloten wegens vertrek/faillisement of gewoon niet open. Maar we zijn echt geschrokken van de leegstand van dat historische centrum(pje). Voor de middenstand is het hopelijk in de zomer drukker.

    Enfin, vandaag terug in de tijd: Oude aantekeningen en gedachten teruggehaald voor een nieuw verslag.

    Maak er, ondanks alle tegenslagen, een moie dag van.
    Je weet: geniet van wat je hebt en niet van wat (voor onmetelijks) je allemaal niet hebt!

    Mazzelmoj dus!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. TOM, inderdaad The Day After voor Veendam. Jammer voor een heleboel mensen, misschien ook voor Veendam als plaats. De naamsbekendheid van de lange Leegte en de clubnaam zal uit het nieuws en de sportuitslagen verdwijnen. De gemeente kan ook niet bijspringen, hebben met hun eigen blunders al teveel geld over de balk gegooid. De KNVB moet zich maar eens achter de oren krabben, want het beleid dat een club minimaal 16 full profs moet hebben heeft al meerdere clubs genekt, en Veendam zal niet de laatste zijn.

    Eens speelde er een groot kampioen,
    maar die tijd komt niet weer.
    Het publiek ging er tekeer,
    de Lange Leegte, dat was toen! :(

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goedemiddag, middels krantenartikelen houd ik de uitspraken van mensen die ertoe doen en met de fOC te maken hebben bij.

    De wethouders Frans Luijckx (Hoogezand Sappemeer) en Klaas van Leeuwen (Oldambt) verwierpen iedere suggestie dat hun gemeente de deur open zou zetten voor een Outlet als Zuidbroek niet doorgaat. DvhN 17-12-12 en wethouder Henk Jan Schmaal (Veendam) noemt FOC Zuidbroek 'gedrocht'11-07-12 DvhN en "We willen geen gedrocht" op 10-07-12. Dus zeg het maar, waar moet het FOC dan komen?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mooi Roskam dat je de uitspraken een beetje in de gaten houdt, ik verwacht persoonlijk dat er voor de gemeenteraadsverkiezingen helemaal niets meer gaat gebeuren. Er is geen wethouder die in tijden van crisis en eigen baan behoud zijn vingers hier aan gaat branden. Om dit moment vechten ze elkaar hoofdzakelijk de tent uit om maar vooral hun eigen middenstand te beschermen, dus ik verwacht niet echt iets spectaculairs op dit gebied. En het FOC. We blijven maar met beide benen op de grond staan. TOM

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Goedemiddag,

    ....waar moet het FOC dan komen? Gewoon daar waar hij volgens de plannenmakers MOET komen. In Zuidbroek! Als men kiest voor een bepaalde locatie, heeft men er over nagedacht. Moorlag en de zijnen toveren elke keer een nieuw konijn uit hun hoge hoed. Wethouders van omliggende gemeenten weten het dan wel en even later blijkbaar niet meer. In Menterwolde zijn we het er over eens. Inwoners akkoord, gemeente bestuur akkoord. Klokje rond, spade in de grond! Het is net als deze winter, het gaat te lang duren, we worden er poeppieflauw van.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Jan K en Gré, ben het zo met jullie eens!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank Chris, nu de rest nog overtuigen. Hahahahaha.

      Verwijderen
    2. Tja, het is wel een mooie manier om dat stuk grond een nieuwe bestemming te geven. Maar verkeerstechnisch wordt het natuurlijk een ramp. Parkeren bij het ziekenhuis is nu al een drama, hoeveel meer auto's komen er naar zo'n outlet?
      Ook vreemd dat een partij als de VVD nou net met zo'n mening naar buiten komt.

      Verwijderen
    3. Jan, inderdaad, een belachelijk voorstel van de VVD, maar past wel in de vertragingstaktiek van Moorlag. En misschien is het Bakker daar ook wel om begonnen. Wel voor zijn om politieke redenen, maar tegenhouden om wille van de coalitie.

      Verwijderen
    4. Ik ben slecht in spelletjes spelen, dus ook in het spel dat POLITIEK heet!

      Verwijderen