Teller

donderdag 10 april 2014

10042014

Het DvhN opent op de voorpagina vandaag met de kop "Ferme draai met windpark." Gedeputeerde Staten vinden dat te veel mensen in Veendam en omgeving overlast ondervinden van de windparken. Bij nader inzien is een lintvormig windpark ook landschappelijk onacceptabel. Het alternatief is plaatsing van alle 35 turbines van 3 megawatt bij Meeden en in de Eekerpolder bij Scheemda. De provincie wil geen windparken meer langs de N33 bij Veendam en Wildervank. Als het aan de provincie ligt, onderzoekt het rijk de mogelijkheid om alle turbines te plaatsen ten noorden van Meeden.
Actiegroep Storm Meeden veegt de vloer aan met een mogelijke optie om direct boven Meeden één groot windmolenpark te ontwikkelen. Woordvoerder Bob van den Heuvel: ,,Zijn ze nu volkomen van de pot gerukt. Welk helder licht heeft dit bedacht? De provincie gaat problemen niet uit de weg. Ze worden verplaatst. Wat komt er niet op ons af. Veendam en Wildervank worden ontzien. Drie andere dorpen worden met ellende opgezadeld: Meeden, Zuidbroek en Scheemda.’’ Van den Heuvel ziet geen enkele verbetering. ,,Als de provincie denkt dat met dit plan het verzet zal afnemen, heeft ze het mis. Sterker, het verzet neemt toe.

19 opmerkingen:

  1. Dit komt zomaar uit de lucht allen? Eerder deze week wist BM nog van niets. Met helder commentaar van ene Frans http://www.menterwolde.info/nieuws/meeden/van-zuijlen-blijft-bezorgd-over-windmolens/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goedemorgen, dat heb je met winden, ze komen uit iedere richting. Laat de G.S. dan een besluit nemen waar ze wel en niet komen, want ook dit verhaal heeft geen sluitend einde.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De wind komt misschien van alle kanten...,
      daarentegen komen winden altijd van achteren...
      wat bij ons mensen meestal uit de broek betekent.

      Verwijderen
  3. Reacties
    1. Over dom gesproken....iedereen weet toch dat de gaskraan in Loppersum naar beneden is gedraaid, maar de productie blijft het zelfde
      .
      Iedereen weet toch dat de andere gaskranen verder open gedraaid zal worden.

      Uiterburen en andere locaties gaan verder open en de aardbevingen lopen op in dit gebied, en wie zal hier een windpark neer zetten?

      Ik ben voor zonnepanelen en windenergie, maar denk na voor dat je het ergens gaat plaatsten.....

      Verwijderen
  4. "...Bij nader inzien is een lintvormig windpark ook landschappelijk onacceptabel..."

    Ze zijn gek...,
    juist de lintvorm zorgt dat e.e.a. wel landschappelijk aanvaardbaar is.
    Wie 't niet wil geloven hoeft slechts over de A6 door de Flevoland te rijden.
    Langs de dijk staat een prachtige rij windturbines, voor velen een lust voor het oog...,
    ten zuiden van de snelweg bevindt zich een ratjetoe van windturbines die soms wel en soms niet het landschap ernstig ontsieren.

    Juist wanneer de molens netjes in het gelid langs een (denkbeeldig lint) in het landschap lijken te staan is de kans dat ze deel gaan uitmaken van deat landschap een stuk groter en aanvaardbaarder dan waneer je ergens plompverloren en stuk of dertig-100 van die dingen op een kluitje in het landschap dumpt. daarnaast is het ook rendementstechnisch meestal niet slim die dingen relatief dicht bij elkaar op een kluitje te plaatsen omdat dan ongeacht de windrichting die diengen in elkanders windschaduw staan en dus niet optimaal meer kunnen functioneren.

    Zo is het is een dom plan dat teveel tegemoet komt aan de belangen van een enkeling (protestanten uit m.n. Veendam) en daarmee teveel ten koste van ons (Nederlanders/Groningers) allemaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ben het volkomen met SiKo eens.

    Ik weet nog dat ik, toen ik in mijn twenties was, wekelijks meerdere malen naar 'het westen' reisde, voor mijn werk. Het was iedere keer weer geweldig om te zien, die windmolens zo mooi op een rij. Toen stond er een bord waarop te zien was wat de opbrengst op dit moment was en hoeveel huishoudens tot nu toe door het park (eigenlijk 2 parken met in het midden dat bord) van stroom waren voorzien. Fascinerend!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat bord, overigens gemonteerd in een wiek, hebben ze weggehaald. Bedacht ik me vorige week, toen we weer naar Amsterdam gingen.
      Dom! Zeker met die nieuwe molens komt er veel stroom binnen. En de meeste knuppels weten ook zonder meter wel dat er bij stilstaande molens geen stroom wordt opgewekt. Als ze een combi zouden maken met een lint PV-panelen dan heb je nog meer wat mensen over de duurzame energie streep zal trekken.

      Mazzels ende mojs maar weer!
      JP

      Verwijderen
  6. Ik zeg niet vlug dat iemand of een bestuur gek is, maar deel SiKo's mening. Durf zelfs het woord knetter er wel aan toe te voegen. In een lint, strakke lijnen, dat past ook mooi in het veenkoloniale landschap waar de vaarten en dorpen ook vaak die structuur hebben. Chris U, als ik door de polder naar Amsterdam rij, onderga ik hetzelfde als jij beschrijft. Ook Frans geeft aan in de link die Jan gaf hoe het kan en moet, maar je zal wel wat hoger in de politiek moeten zitten om het anders te zien. Weet je wat Appie denkt? Is gewoon weer een politieke zet om het een en ander weer voor uit te schuiven. Moet weer onderzocht worden, plannen gemaakt worden, procedures opgestart worden zoals een MER etc etc. Als dat allemaal is gebeurd en er conclusies moeten worden getrokken zijn de huidige politici van de provincie al in de VUT of elders burgemeester of overgestapt naar het bedrijfsleven, een baan die ze kregen op naam, niet op visie en daadkracht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ Appie,

      Verwacht je geen druk vanuit Den Haag?

      Als provincie treuzelt dan grijpt Den Haag vanzelf in.

      Was Den Haag niet gebonden aan internationale afspraken? CO2 rechten oid?

      Ik denk dat SiKo er alles over weet.

      @ SiKo,

      Wordt treuzelen geaccepteerd?

      Verwijderen
    2. Over een paar maanden zijn de zetelplakkers in PS en GS vervangen. En dat gaat hopelijk een hoop veranderen!
      JP

      Verwijderen
    3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    4. @John

      Politici en diplomaten treuzelen niet...
      dat doen ze echt nooit...;
      Wel is men langdurig met elkaar in ...
      ... overleg,
      ... onderhandeling,
      ... heronderhandeling,
      ... verdergaande beraadslagingen,
      en druk doende met het...
      ... ontwikkelen van wetgeving,
      ... implementatie van wetgeving,
      ... budgeteren,
      en ...

      Verwijderen
    5. Ik bedoel:

      Hoeveel tijd heeft provincie om besluit te nemen?

      Wanneer komt Den Haag in actie?

      Verwijderen
    6. John De provincie gaat er niet meer over. Mocht Moorlag zijn zin krijgen dan zal de besluitvorming in Den Haag uitgesteld worden. Puur tijdrekken dus...

      Verwijderen
    7. Dus gaat de provincie er nog wel over...

      Tenzij...

      Verwijderen
    8. Is het een kwestie van: we presenteren een plan B dat minder uitpakt, zodat plan A alsnog geaccepteerd wordt?

      Verwijderen
    9. precies wat wij ook denken jan, ben het overigens volledig met siko eens!

      Verwijderen