Teller

woensdag 9 december 2015

09122015

Ik las in het DvhN dat het wegwerken van het tekort in Menterwolde niet alleen een taak van het nieuwe college is. Van inwoners wordt verwacht dat zij oplossingen aandragen. Dat staat in het aangepaste collegeakkoord dat donderdagavond wordt gepresenteerd. Dan worden ook de beoogde wethouders van buiten, Thea van der Veen (PvdA) uit Sappemeer en Jaap Borg (VVD) uit Kropswolde, voorgedragen en benoemd. Menterwolde heeft voor 2016 een tekort van 1,3 miljoen becijferd. Het nieuwe college (SP, PvdA, CDA, VVD en GroenLinks) wordt een zakenkabinet dat Menterwolde naar de herindeling met Hoogezand-Sappemeer en Slochteren moet loodsen. In het aangepaste collegeprogramma ‘Nogmaals op weg’ staat dat een sluitende begroting ook inzet van burgers vraagt. De in het collegeakkoord genoemde efficiencykortingen,tarieven van rechten en leges meer kostendekkend maken en een beperkte verhoging van de ozb, liggen voor de hand. Een andere exploitatie van sporthallen en zwembaden en het overdragen van onderhoud van accommodaties aan sportverenigingen worden echte uitdagingen, waarbij ook een actieve houding van de gebruikers wordt gevraagd. Het gebruik van sporthallen De Menterne en Ruitershorn moet worden ‘geoptimaliseerd’ om kosten te besparen. Twee grotere sportaccommodaties in de benen houden wordt wat veel van het goede gevonden. Voor zwembad De Kolck in Meeden zoekt het college ‘creatieve initiatieven om met de bevolking het zwembad open te houden’. Onderzocht wordt of een combinatie met het D.G. van Noortbad in Muntendam mogelijk is. Er wordt ook gekeken of het zwembad kan worden overgedragen aan het dorpsinitiatief in Meeden.

Appie denkt: In het verleden zijn hier aan de toog veel suggesties gegeven, maar helaas deed de politiek er niets mee. Nu het helemaal uit de hand is gelopen mag de burgerij met suggesties komen. Veel te lang heeft men drie zwembaden in de benen gehouden, ipv een deal met het enige volwaardige zwembad aan de A7 te sluiten. Eind van het liedje is dat er niet één over blijft. Niet direct asfalt in het centrum van Zuidbroek, maar eerst stenen. En nu zal er wel geluisterd worden? Heb ik wel een tip. Doe direct de zwembaden maar dicht, scheelt een hoop geld, want na de herindeling gaat dat toch gebeuren, want veel geld steken in niet volwaardige zwembaden zal men niet doen. Dan zijn we er nog niet, maar valt mij ook rauw op het dak, dus wil ik er nog over nadenken, en zie de suggesties van de klanten tegemoet.

18 opmerkingen:

 1. geDAGte

  een roerloos schip blijft stuurloos,
  ook wanneer je de beste stuurlui van wal pikt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goedemorgen, prachtig onder woorden gebracht AnnoVijftien. Dan blijft er maar een mogelijkheid over: het schip op de helling en de gebreken zo goed mogelijk herstellen. Laat H/S nu genoeg kennis in huis hebben van schepen. Dan zou het wel moeten lukken zegt u misschien. En juist daar heb ik mijn vraagtekens bij, want de randdorpen van H/S zijn al jaren het stiefkind van deze gemeente. En dat kun je van de gemeente Slochteren niet zeggen!Mijn oud radio collega heeft het over een zaken college, zover wil ik niet gaan. Als je alleen al naar de splitsing van al die politieke partijen kijkt in H/S, dan was voor mij als oud Slochternaar deze keuze anders geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij Ferrari hebben ze veel verstand van rijtuigen...,
   maar dat wil niet zeggen dat zij de meest aangewezen partij zijn voor het herstellen, laat staan restaureren, van De Gouden Koets of een historisch treinstel.
   Mocht je denken dat de vergelijking met koets of treinstel volledig mak gaat...,
   bedenk dan dat Spijker (makers van de Gouden Koets) ook automobielen bouwde en hetzelfde geldt voor een firma als Talbot nu weliswaar treinstellen maakt maar ook zij haar wortels in zowel de autoindustrie als koetsfabricage heeft liggen.

   Verwijderen
 3. En daarover heeft Schollema onderhandelt?

  De verantwoordelijkheid van de bezuinigingen bij de inwoners neerleggen.

  Ik vind dat inwoners het recht hebben om bij verkiezingen hun stem te laten spreken: wat is geweest en wat gaat het worden.

  Direct herindelen en de keuzes die komende tijd gemaakt worden zijn bepalend voor komende verkiezingen. Politici mogen ook afgerekend worden op gemaakt beleid.

  Waarom zouden we in Menterwolde eigenlijk bezuinigen? Wordt er iemand beter van?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ask not what your "country" can do for you, but what you can do for for your "country". JFK zei het al.

  Komt er in elk dorp een ideeenbus, of mag iedereen lukraak met het gemeentehuis bellen/mailen? Of krijgen de Dorps(Advies)Raden de schone taak met de inwoners in gesprek te gaan? Ik ben ook wel benieuwd of er een gemeentelijke begroting in Jip en Janneke taal beschikbaar komt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je er van uit gaat dat je de antwoorden op een sluitende begroting krijgt vanuit de bevolking heb je het is.
   De rijken willen zo weinig mogelijk bijdragen en de armen willen zo veel mogelijk dat het door de sterksten wordt meer wordt gedaan. M.a.w. Dus niet de bal terugkaatsen naar de bevolking, m.a.w. POLITIEK, NEEM JE EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID.

   Sikko van Bruggen

   Verwijderen
  2. Wat zouden de suggesties van de CU zijn geweest Sikko?

   Verwijderen
  3. VB, mijn reactie is een reactie als burger van Menterwolde en niet als politicus namens de CU

   Sikko van Bruggen

   Verwijderen
  4. Volgens mij ziet een ieder jou als ex raadslid namens CU , net als dat men mij als SP er ziet

   Verwijderen
 5. Volgens mij word het een en ander weer eens verkeerd uitgelegd. Het nieuwe college komt met een sluitende begroting, dit betekent dat er bezuinigd moet worden, en bij de bezuinigingen vraagt men om een helpende hand. Dus niet de keuze waarop bezuinigd moet worden, maar hoe gaan we de bezuiniging inpassen. Voorbeeld: Bij de VV Muntendam schrapt men een voetbalveld, maar gaat dan het gesprek aan over hoe de overige velden zo benut en onderhouden kunnen worden dat het ook mogelijk is om een veld weg te doen. Let op: dit laatste was enkel als voorbeeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dus politiek veroorzaakt schade en dat mogen de inwoners oplossen.

  Inwoners zouden de raadsleden weg moeten stemmen die schade veroorzaakt hebben.

  Dan doe je recht.

  Raadsleden zijn door inwoners gekozen. Raadsleden moeten weten wat inwoners willen.

  Succes Raad en College. Maak er wat van.

  Ik weet nog steeds niet waarom begroting sluitend zou moeten zijn. Wat zijn consequenties wanneer Menterwolde gaat heeft?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. John, je moet niet beslist een sluitende begroting te hebben, maar dan kom je waarschijnlijk onder curatele te staan en kun je als gemeente geen mooie dingen meer doen wat geld kost, maar ja, dat kan nu ook niet. Maar ook dan betaalt de bevolking van Menterwolde de rekening.

   Sikko van Bruggen

   Verwijderen
  2. @ Sikko, voordat er ingegrepen is / maatregelen genomen zijn is 2016 alweer voorbij. Niemand een centje pijn.

   Verwijderen
  3. verDENKink

   geen centje pijn,
   maken we er toch gewoon hele €uro's van.

   Verwijderen
 7. Goedenavond, qua politiek is het gewoon stoeltje dansen toch net als de lagerschool of nu tegenwoordig de basisschool...., als ik maar even kan zitten heb ik in ieder geval mss iets bereikt.... totdat.......gewoon komen en gaan.

  Net zoiets als de nu "roemruchte Kamp" met zijn belasting heffing op zonnepanelen.....het mag toch niet waar zijn..... jawel een rechtse slinkse manier, maar goed je betaald ook geen belasting over je eigen geweekte groeten wat je zelf opeet toch?...hoe kom je erop, nee hoe krijg zo'n figuur eruit zonder dat hij recht heeft op z'n ohh zo dure uitkering...

  Joa zo ester soms domme kalver bie.......

  Belasting-op-zonnepanelen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gebruikers van de Ruitershorn hebben aangegeven om zelf met vereende krachten de verlichting te vervangen..........scheelt een hoop manuren, dus geld. Wat schetst onze verbazing na de herfstvakantie..........jullie raden het vast al, de verlichting is vervangen door een professionele bedrijf........heb het al vaker gezegd, we zijn een roepende in de woestijn, en zullen dat ook blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat is ook waar wij vragen over gesteld hebben! Deze mensen hebben hele goede plannen die nogal wat besparen!communiceren met de inwoners en burgers staat hoog op het lijstje heeft prioriteit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vraag is zijn deze mensen bevoegd om deze dingen te vervangen! Als iedere beunhaas maar wat aan rommelt krijg je problemen met de verzekering. Dit geld ook voor de vrijwilligers in het stadsvervoer Een beroepschauffeur moet voldoen aan de strenge eisen van het wegvervoer, en dan wordt het werk gedaan door 'onbekwaamde' mensen.

   Verwijderen