Teller

zaterdag 21 mei 2016

21052016

Was ik vergeten de kroeg te openen. Niet alleen komt de sleet erin bij de klanten, maar ook de kroegbaas is niet meer wat hij was. Zat rustig de krant te lezen, waarin op de voorpagina een verontrustend stuk staat over de monumenten in onze provincie. De schade is het grootst in de gemeenten  Loppersum en Slochteren, maar ook in Menterwolde heeft 60% van de eigenaren inmiddels schade gemeld. Groningers moeten nadenken over sloop van cultureel erfgoed, zegt Van der Ploeg die kunsthistoricus is van de Rijksuniversiteit in Groningen. Het zal namelijk niet lukken om alles te behouden, vreest hij. En door niet te kiezen, laten we aan het toeval over welke monumenten zullen overleven. Best heftig toch?

6 opmerkingen:

  1. Wat denk je Appie... als er voor de monumenten gecollecteerd zou worden langs de deuren, hoeveel mensen zouden er geld voor over hebben?

    Misschien maar paar aanwijzen en de rest overleeft het niet. Tja... een monument voorziet niet in eerste levensbehoefte...

    Een anders zijn er altijd nog de schilderijen en foto's...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Jan. Heb je vraag die je gisteren stelde daar beantwoord.

    Ik denk dat wij ook schade hebben die veroorzaakt is door de bevingen als gevolg van de gaswinning. Nog niet opgegeven maar als ik het gisteren bij RTV Noord zag dan wijzen ze in eerste alles af. Ben het wel met John eens dat je niet alles in stand kunt houden. Selecteer een aantal panden en probeer die te behouden. Je kunt niet alles tot het oneindige in conditie houden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Willem,
      er is een speciaal monumenten-protocol;
      Daarbij moeten de 'schade-taxateur' van het CVW-NAM zich direct laten bijstaan door een monumenten-expert.
      Als je lid (kost vrijwel niets) bent van Monumentenwacht kun je je als eigenaar-bewoner dus direct laten bijstaan door de inmiddels ook wat NAM-schades betreft behoorlijk door de wol geverfde monumentenwachters.

      Maar pas op, 't CVW heeft er ondanks dit protocol een handje van de Monumentenwacht-c.s. niet te betrekken bij 't proces...,
      dat moet je echt ten koste van alles zien te voorkomen. Laat MW desnoods voorafgaande aan de CVW-opname een schade-opname doen (kot je dan helaas wel manuren die je later met veel moeit moet zien te verhalen in het proces.
      Maar laat je geen oor aannaaien en teken niets voordat je zeker weet dat 't klopt en je het er ook echt mee eens bent.

      Verwijderen
  3. onderzoek heeft uitgewezen dat een ruïne meer mensen trekt als een monument. Dus we kunnen nog even vooruit, nu nog een vervoersbedrijf die langs al deze restanten met de nieuwsgierige mensen bij langs gaat, en zie onze noordelijke economie bloeit weer op.
    Nu even serieus, het is toch te zot voor woorden!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Wim

      een ruïne...
      mag dan wellicht als monument meer mensen trekken dan wanneer het gewoon een ruïne (=>zonder monumentenstatus) is...;
      maar wie zit daar op te wachten?

      De 'gemiddelde' ruïnebezitter...
      noch de monumentaleruïnebezitter...,
      noch bezitters van ongeruïneerde monumenten...,
      hebben iets te verwachten van al die kijkers...,
      Die betalen noch de hypotheek, OZB en verzekeringspremies, noch kosten van onderhoud laat staan herstel.

      Moeten monumentbewoners en ruïnebezitters straks dan maar toegang- en kijkgeld gaan vragen om nog 'enigszins' ongestoord in te kunnen wone danwel te kunnen genieten van hun al dan niet monumentale ruïne?

      Verwijderen
    2. SiKo, het zijn van die gedachtespinsels van mensen die niets met dit gebied hebben. Voor wij al bewoners van dit gebied is het alleen maar frustrerend dat er zo over gedacht en gesproken wordt.

      Verwijderen